Težak teret optužbi bio je stavljen na leđa poznate aktivistice, influenserice, članice Molitvene zajednice 'Srce Isusovo' te majke četvero djece. No, na sreću po nju sve je dobro prošlo na sudu jer niti ona a ni osoba za koju se policijskom prijavom tvrdilo da je žrtva, događaj nisu priznale a jedini svjedok, tadašnji Hajdin suprug, iskoristio je blagodat nesvjedočenja.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sudskoj oglasnoj ploči 5. ožujka ove godine istaknuta je obavijest Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu naslovljena na Ingrid Dragičević. Radi se o zagrebačkoj poduzetnici koja se na LinkedInu predstavlja kao šefica ID Luxury Escapes & XO private destination.  Ta se tvrtka navodi kao vlasnica portala Croatia and More. Tamo je istaknuto ime Ingrid Dragičević kao voditeljica poslovnice. Zanimljivo je kako je u impressumu tog portala istaknuto Ministarstvo turizma RH kao nadležno tijelo?

Ime te poduzetnice je oglašeno zbog presude koju je donijela sutkinja mr. Ankica Meter Celinšćak u prekršajnom predmetu protiv prvookrivljene Ingrid Dragičević, zastupane po braniteljici Ivani Špehar Janković, drugookrivljene Hajdi Begović, zastupane po braniteljici Jeleni Grbešić zbog prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira a povodom optužnog prijedloga Prve policijske postaje PU zagrebačke d 05. svibnja 2020.

Presuda je donešena nakon ponovljenog postupka i glavne rasprave održane 7. prosinca 2020. u nazočnosti okrivljenica. Presuda je objavljena 9. prosinca prošle godine. Iz uvodnog dijela proizlazi kako je prvokorivljena Ingrid Dragičević (50) majka 3 djece iz Zagreba zaposlena i rastavljena srednjeg imovnog stanja, prekršajno nekažnjavana. Drugookrivljena je Hajdi Begović (46) rodom iz Trogira s prebivalištem u Zagrebu, majka odgajateljica, zaposlena, udana i majka četvoro djece, VŠS, srednjeg imovnog stanjea , prekršajno nekažnjavana.

Zanimljivo je kako je presuda konfuzna jer u prvom dijelu piše kako je prvookrivljena Dragičević a u drugom dijeli da je prvookrivljena Begović. Očito je sutkinja krivo sastavila presudu jer je iz same optužnice nedvojbeno proizlazi da bi prvookrivljena morala biti Begović. No, unatoč očitoj konfuziji iz presude nedvojbeno proizlazi kako su obje oslobođene sljedeće optužbe:

'Da su dana 4. travnja 2020. god. u 16,00 sati u Zagrebu, Šestinski vijenac k. br. 1 remetile javni red i mir na način da bi svađom i tučnjavom nakon događaja u prometu I okrivljenica Hajdi Begović verbalno napala II okrivljenicu riječima : „Kurvo kradeš oca 4 djece droljo kako te nije sramota „ te istu da bi uhvatila za kosu i počela ju vući iz automobila u kojem je sjedila, a kada da bi II okrivljenica izišla iz vozila nastavili da bi se se međusobni verbalni sukob raznim pogrdnim riječima te da bi I okrivljenica Hajdi ošamarila 3 puta Ingrid na što da bi Ingrid uzvratila udarcem nogom prema istom ali da bi se okliznula i pala a kada da bi se ustala da bi udarila nogom u retrovizor vozila kojim je upravljala prvookrivljena, a daljnji sukob da bi spriječio bivši suprug I okrivljenice Hajdi, Miljan Beganović“ - čime da bi počinile prekršaj iz članka 13. kažnjiv po istom članku Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Temeljem čl. 140. st. 2. Prekršajnog zakona određeno je da troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava - piše u presudi. I u ovom dijelu vidi se da je presuda sastavljena smušenjački jer se ime jedinog svedoka, odnosno bivšeg supruga Hajdi Begović navodi kao Miljan Beganović, dakle njegovo je prezime krivo napisano, Inače, radi se o poduzetniku koji je dijelu javnosti poznat i kao bivši hrvatski natjecateljski klizač. Nastupio je za Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu i završio na 21. mjestu. Begović je također izabran za šest svjetskih i pet europskih prvenstava. Brončanu medalju osvojio je na zagrebačkom Zlatnom vrtnju 1982. godine. Dakle, hrvatskoj javnosti je sada poznatija njegova supruga Hajdi Begović zbog toga što je bila glavna koordinatorica Hoda za život te medijski često istupala i govorila o svom vjerničkom putu i kako je otkrila Boga.

U obrazloženju sudkse odluke dalje se navodi kako je Policijska uprava zagrebačka, I Policijska postaja, izdala optužni prijedlog, protiv okrivljenica zbog prekršaja činjenično i pravno opisanog u izreci presude. Prvookrivljena je pozvana da se očituje na navode. izjavila je da će se u toj prekršajnoj stvari braniti šutnjom i neće odgovarati na pitanja a njezin je primjer slijedila i drugookrivljena. U svrhu dokazivanja sud je ispitao kao svjedoka Miljana Begović, supruga prvookrivljene - piše u presudi. I tu se vidi konfuzija jer sutkinja na jednom mjestu piše da je Miljan Begović bivši a na drugom mjestu da je suprug. U zaglavlju presude piše da je Hajdi udana, tako da je nejasno do kraja što je istina.

'Svjedok Miljan Begović propisno upozoren na blagodat nesvjedočenja izjavljuje da prihvaća blagodat te izjavljuje da ne želi svjedočiti. U dokaznom postupku sud je izvršio uvid u obranu okrivljenice te iskaz ispitanog svjedoka. Temeljem tako provedenog dokaznog postupka sud je ostao u dvojbi što se točno dogodilo, odnosno nije nedvojbeno utvrdio da bi okrivljenice počinile prekršaj na način kako im se optužnim aktom stavlja na teret' - piše u presudi.

'Prema odredbi čl. 179. toč. 5. Prekršajnog zakona sud temelji presudu samo na činjenicama i dokazima koji su izneseni na glavnoj raspravi, savjesno cijeneći svaki dokaz pojedinačno i u svezi s ostalim dokazima te na temelju takve ocjene izvodi zaključak da li je neka činjenica dokazana. Budući da okrivljenice prekršaj nisu priznale, a iz izvedenih dokaza sud nije nedvojbeno utvrdio da bi okrivljenice počinile prekršaj na način kako im se optužnim aktom stavlja na teret, sud je pozivom na pravno načelo „in dubio pro reo“, „ u dvojbi suditi u korist okrivljenika“ te pozivom na odredbu čl. 182. st. l. toč. 3.  Prekršajnog zakona u nedostatku dokaza, okrivljenice oslobodio od optužbe te presudio kao u izreci' - zaključila je sutkinja.

Tako je pala u vodu prijava Prve policijske postaje PU Zagrebačke a optužene mogu dalje nastaviti živjeti i raditi kao da je događaj koji im se sudski stavljao na teret plod mašte zločestih djelatnika Prve policijske postaje PU zagrebačke. Sutkinja je ostavila i predviđeni rok za žalbu no okrivljene se na oslobađajuću presudu zacijelo neće žaliti. Tko zna možda će obje, sada kada su oslobođene, doći na ideju da tuže policijske djelatnike jer imaju sudski papir kojim su oslobođene optužbe za sudjelovanje u besramnom javnom i fizičkom okršaju.

Inače, Hajdi Begović osim vjerničkog i aktivizma preko Hoda za život medijski se promovirala i kao vlasnica dućana s odjećom Ginger u zagrebačkoj Teslinoj ulici. No, njezina tvrtka Kurtelin je otišla u stečaj a iz presude vidimo da ima status majke odgajateljice. U medijima je istupala kada se kao majka troje djece vratila iz Beča u Hrvatsku jer je tvrdila kako su to napravili da bi im djeca mogla imati normalni život. Nakon povrtalka u Hrvatsku dobila je sa suprugom Miljanom i četvrto dijete i sve bi očito bilo idealno da se nije dogodio 'izmišljeni' događaj koji su na sud po službenoj dužnosti proslijedili policijski djelatnici. Hajdi Begović česta je gošća kako na Hrvatskom katoličkom radiju tako i na Laudato TV.

Iz njezinih javnih istupa, vjerničkih i govora o otkrivenju boga i vjere, teško da bi itko mogao pomisliti kako se mogla naći u kontekstu koji je završio na stranicama sudske presude. Ovaj slučaj dokazuje kako u sudskim spisima ispliva sasvim druga dimenzija osoba koje se u javnim istupima reprezentiraju kao osobe visoko moralnih i vjerskih načela. Također, ako ste mislili kako znate sve o sudskoj praksi u Hrvatskoj ova presuda može biti presedan ali poslužiti i kao vodič mnogima koji se nađu u sličnoj sudskoj nevolji. Svi koji završe na sudu s prekršajnom prijavom zbog remećenja javnog reda i mira imaju pravo ne priznati djelo, osigurati da nema svjedoka ili da isti iskoristei blagodat nesvjedočenja, pa će osigurati oslobađajuću presudu. 

Hajdi Begović poznata je i po svom nastupu u emisiji More milosrđa Darka Pavičića na Laudato TV. I u toj emisji potvrdila je ono što je isticala i prije kako je Boga spoznala trenirajući boks. Begović je inače poznata po treniranju tajlandskog boksa.  Emisija je dostupna na YouTube. Pavičić je gošću predstavio na sljedeći način: 'Svjedoči i Hajdi Begović, majka četvero djece iz Zagreba, gorljiva kršćanka i aktivistica, članica Molitvene zajednice Srce Isusovo'.