Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Milan Gudelj nakon 59 sjednice DSV-a održane 7. listopada 2004. potpisao je odluku kojom su za suce Županijskog suda u Osijeku imenovani Darko Krušlin i Zvonko Vekić, obojica dotad suci Općinskog suda u Osijeku.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na dužnost su stupili 1. studenoga 2004. godine. Kao što su imenovani istog dana, ironijom sudbine, protiv obojice je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, 18. ožujka ove godine započeo stegovni postupak a potom, četiri dana kasnije, zbog druženja sa Zdravkom Mamićem zatražio od DSV-a i razrješenje Krušlina i Vekića. Epilog je to prozivki odbjeglog Mamića koji je na presici u Mostaru iznio teške optužbe o podmitljivosti osječkih sudaca.

U međuvremenu su mediji objavili i snimke iz svečane lože gdje su suci slavili zajedno s Mamićevim najbližim suradnicima i to u vrijeme kada je suđenje Mamiću iz Zagreba prebačeno u Osijek. U kolektivnu memoriju hrvatskih građana duboko se urezala slika euforičnog suca Darka Krušlina koji slavi Dinamovu pobjedu te grli bliskog Mamićevog suradnika i člana Izvršnog odbora Dinama Adu Kožula.

Istraga će pokazati utemeljenost Mamićevih optužbi. No, duboka sjena sumnje je bačena i više za suce Krušlina i Vekića teško da može biti povratka na staro. Kako bismo doznali je li bilo vidljivog materijalnog progresa u slučaju suca Krušlina, istražili smo neke nepoznate pojedinosti njegovog imovinskog statusa kako bismo iste komparirali s njegovom imovinskom karticom koja je javno dostupna.

Tako smo pretragom baze javnobilježničkih oglasa uočili kako se sudac Krušlin 2003. godine zadužio za 11.036 eura, na 72 mjeseca, kod zagrebačke Volksbanke zbog kupnje Peugeota 307 XR. Taj je ugovor ovjeren kod javne bilježnice Dragice Dumančić iz Osijeka. U aktualnoj imovinskoj kartici Krušlin je upisao vozilo Infiniti, model Q50 iz 2017. godine, vrijedno 180 tisuća kuna do kojih je došao pozajmicom.

Krušlin nije naveo od koga je pozajmio lovu za auto jer je rubriku "dugovi i kreditne obveze" ostavio praznau. Krušlin je u imovinskoj kartici prijavio kako je kreditom  kupio kuću s okućnicom od 409 četvornih metara približne vrijednosti 800 tisuća kuna. Ta se kuća katnica nalazi u osječkoj Ulici Ivane Brlić Mažuranić. Vidljivo je kako je novorenovirana.

Inače, na tu je adresu sudac Krušlin preselio iz višekatnice iz Prolaza Lorenza Jägera. Sudac Krušlin je uspio i uštedjeti. U rubrici  "novčana štednja" upisao je 21 tisuću eura ušparanih od "prihoda iz nesamostalnog rada" te 44.369 američkih dolara za koje veli da su "novac u vlasništvu brata". Bruto prihodi mu se kreću od 28 do 29 tisuća kuna.

Njegova supruga uspjela je uštedjeti za BMW 116d iz 2017. godine koji je procijenila na 140 tisuća kuna. Evidentno je kako je sudac Krušlin, od trenutka kada je postao sudac Županijskog suda 2004. imovinski napredovao. Dakle, kao sudac osječkog Općinskog suda vozio je Peugeot na leasing koji je bio više nego dvostruko jeftiniji od automobila koji sada vozi.

Također, živio je u socijalističkoj višekatnici a potom se preselio u samostojeću kuću s dvorištem i garažom.  Krušlin je tu kuću kupio  u proljeće 2007. godine kreditom kao što je napisao u svojoj imovinskoj kartici. No, pregledom vlasničkog lista Imperijal.net ekskluzivno otkriva kako je sudac Krušlin vratio kredit. Naime, u teretovnici je bio upisan iznos od 34.776,41 euro u korist Zagrebačke banke upisan 'na temelju ugovora o založnom pravu od 18. svibnja 2007. godine'.

Do travnja 2016. godine sudac Krušlin vratio je kredit Zabe dok je 20. tog mjeseca izbrisana hipoteka. Dakle, ako istražitelji žele provjeriti podatke iz imovinske kartice te istraživati Mamićeve optužbe onda mogu uzeti u obzir kako je sudac Krušlin imao zantno manju imovinu dok je radio na osječkom Općinskom sudu od one koju je stekao kada je postao županijski osječki sudac.