Kapital ne poznaje granice - klasična je uzrečica koja se na našim prostorima pokazala standardom kada je u pitanju milijunski energetski profit. Godinama je srpsko-crnogorski duo Vuk Hamović i Vojin Lazarević ubirali milijune u poslovima s hrvatskom državnom kompanijom HEP-om. Iako sin jugo generala Hamović službeno više ne posluje u energetskom sektoru u Hrvatskoj ubire profit u Dubrovniku preko draguljarnice koju je osnovala njegova supruga Desanka dvije godine nakon što je otvorena istraga protiv bivšeg direktora Ivana Mravaka.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije nekoliko dana objavili smo članak o sinu generala Krešimira Ćosića, članu Uprave HEP-a. Radi se o 40-godišnjem poduzetniku koji je prije ulaska u krug najmoćnijih HEP-ovaca zanat ispekao radeći za kontroverznog ukrajinskog poduzetnika koji je nekoliko godina proveo iza rešetaka a teretilo ga se čak i za ubojstvo te niz drugih nezakonitosti. Marko Ćosić podatak o angažmanu za tvrtku Korlea koja je vlasništvo tog Ukrajinca ističe na službenim stranicama HEP-a. Doduše tamo ne navodi podatak kako je od 2008. do 2012. radio za Korleu ali spominje i poslovni angažman za Pronergy od 2012. do 2017. godine.

Za neupućene ili manje upućene Proenergy je tvrtka u vlasništvu švicarske Ezpade čiji je sadašnji direktor Predrag Biuković, sada s beogradskom adresom. Isti Biuković je ranije imao sisačku adresu i bio je direktor u Rudnap energiji. Radilo se o hrvatskoj tvrtci tajkuna iz Crne Gore Vojina Lazarevića koji je vlasništvo nad zagrebačkim Rudnapom držao preko svoje ciparske kompanije Altaria Research Limited. Lazarević je krupni energetski biznis započeo s Hamovićem koji je poznat kao vlasnik grupacije EFT. I Hamović je imao u Hrvatskoj registriranu kompaniju EFT Hrvatska u kojoj je vlasništvo držao preko svoje danske pa britanske kompanije Energy Financing Team.

Zanimljivo je kako je spomenuti Predrag Biuković bio direktor i Hamovićeve EFT Hrvatska. Dakle, očito je kako je energetski biznis u kojem se vrte milijarde zatvoren u najuži mogući krug pojedinaca koji istodobno opslužuju sve srpsko-crnogorsko-hrvatske energetske tajkune i dealove na ovim ex-yu prostorima. Kao što smo već naveli u prethodnom članku ugovori Hamovićevih i Lazarevićevih tvrtki s tadašnjim direktorom HEP-a postali su predmet istrage a Mravak je završio na optuženičkoj klupi. No, smrt je Mravaka spasila od presude a kontroverzni ugovori teški stotinama milijuna kuna iščezli su iz fokusa. Spomenimo i kako je dugogodišnji nadzornik u HEP-u bio otac člana Uprave, umirovljeni general Krešimir Ćosić.

No, zato je osoba koja je ispekla zanat kod energetskih tajkuna takvog profila, Marko Ćosić, sin umirovljenog hrvatskog generala, sada sa samo 40 godina u vrhu HEP-ove nomenklature. Iako se prosječnom građaninu Hrvatske osobe poput Hamovića, Lazarevića, Biukovića i sličnih čine udaljene stotinama milja daleko od njihovih života i ineteresa, to nije tako. Naime, svi koji su korisnici usluga HEP-a plaćaju krajnju cijenu dobrih ili loših ugovora čelništva HEP-a. Tako dakle svaki potez i odluka koji donese predsjednik Uprave HEP-a ili pak pojedini član Uprave poput Marka Ćosića izravno utječe na strandard hrvatskih građana.

Zato su čelnici HEP-a kao direktori državne kompanije i obveznici po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa te su dužni prijaviti svoje imovinske kartice. Nije ni čudno da ih mediji prozivaju uhljebarima a HEP uhljebistanom. Naime, svi imaju izvrsne plaće a zasigurno neki od njih zarade još puno na kolateralnim angažmanima. Stoga ne čudi da i mlađahni Marko Ćosić zida viletinu na Šalati. No, Ćosić je niža razina bogatstva u odnosu na krupnije ribe poput gazde i nekadašnjeg najvećeg isporučitelja struje HEP-u Vuka Hamovića.

On živi u reprezentativnoj tzv. pametnoj zgradi u Beogradu u Balkanskoj ulici kada je u Srbiji, ljetuje u vlastitoj vili u Herceg Novom čiji je vlasnik sa suprugom Desankom ali pravo nekretninsko bogatstvo posjeduje u Londonu. Naime, vila koja je njegova adresa u britanskoj metropoli vrijedi blizu 7,5 milijuna funta ili 65.4 milijuna kuna. Ime Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića povremeno osvane i u srbijanskim te be-ha medijima u sličnim kontekstima kao i u Hrvatskoj kada su nazivani 'strujna mafija' u doba kada je 2010. izbila afresa s HEP-om i Mravakom. Tada se pisalo kako je Vuk Hamović nekome od moćnika dao mito kako bi sklopio unosne poslove s HEP-om.

Uvijek je isti kontekst - kako je neki korumpirani direktor državne energetske kompanije pogodovao njihovim tvrtkama prigodom sklapanja ugovora o kupnji električne energije a onda potom sve splasne i sve se gurne pod tepih. No, milijuni koji su zarađeni na energetskim poslovima oplemenjuju se i kroz druge unosne biznise U slučaju Vuka Hamovića radi se o draguljarskom biznisu koji formalno vodi njegova supruga Desanka. Ona je naime u srpnju 2012. na kućnoj adresi u beogradskoj Balkanskoj ulici osnovala tvrtku zvučnog imena C'est Moi Art Jewellery. Direktorica te tvrtke je Beograđanka Mina Škorić koja je u Hrvatskoj, odnosno Dubrovniku, otvorila tvrtku istog imena. Ta dubrovačka tvrtka posluje od travnja 2019. isprva na adresi Od puča 8 a sada na adresi Vukovarska 30 u Dubrovniku.

Prema podacima iz vlasničkog lista vlasnik u Ulici od puča 8 je Srpska pravoslavna crkvena općina Dubrovnik. U Vukovarskoj 30 više poslovnih prostora i etaža glasi na tvrtku Duhan pa je moguće kako s njima tvrtka C'est Moi Art Jewellery ima ugovorni odnos. No, pravi uvid u draguljarski biznis Hamovićevih koji se odvija preko te kompanije možemo steći kada pogledamo službenu web stranicu. Tamo je vidljivo kao tvrtka proizvodi i trguje, kako sami navode, srebrni i zlatni nakit s draguljima najviše kvalitete. Na web stranicama internetskih magazina iz Srbije vidljivo je kako je otvorenje istoimene draguljarnice u Balkanskoj 2 u Beogradu bio jet set događaj te da je crvenu vrpcu presjekla direktorica Mina Škorić.

Na jednoj slici pokraj nje stoji elegantna gospođa koja je vjerojatno Desanka Desa Hamović. Mina Škorić i sin Vuka Hamovića Miloš povezani su preko LinkedIna a naš je dojam kako je direktorica draguljarnice ujedno blisko povezana s Hamovićevim sinom Milošem. Draguljarnica je u Srbiji prvo prodavala nakit zlatarne iz Monaca a potom je lansirala i vlastitu liniju. Inače, u kontekstu Hamovićevih poslova u Srbiji spominjao se i Milan Škorić. Tako je u srbijanskim medijima objavljeno kako je

'Njemačka RTL grupa, čije je sjedište u Luksemburgu, s još četiri partnera osnovala RTL TV d.o.o. Ispostavilo se da je od njih domaći jedino "Atlas sistem", koji u osnivačkom kapitalu sudjeluje s 15 posto, odnosno, 135.000 eura, dok su ostala tri poduzeća ("Mali kolektiv", "Farmasvis" i HVB banka), u stvari, strane tvrtke! Naime, tvrtka "Mali kolektiv - ETB d.o.o.", iza koje stoji najpoznatiji balkanski trgovac strujom Vuk Hamović, sudjelovala je sa 17 oposto (153.000 eura), dok je kao osnivač naveden Milan Škorić, koji je prema nepotvrđenim informacijama Hamovićev zet. Inače, "Mali kolektiv - ETB d.o.o." osnovali su pre šest godina "Euro trade holdings ltd." i "Mali kolektiv", a ova posljednja nastala je udruživanjem devet posto kapitala Milana Škorića i 91 posto off shorer firma Vuka Hamovića "Anglo European Marketing" sa Britanskih Djevičanskih Otoka' - objavljeno je o suvlasničkoj strukturi RTL-a Srbije.

Dakle. očito su milijuni koji su zarađeni na prodaji skupe struje ne samo Hrvatskoj već i čitavoj regiji uloženi ne samo u draguljarnicu već i medije. To je s aspekta krupnog kapitala sasvim logično. Drugo je pitanje koliko potrošači iz čitave regije koji u konačnosti plaćaju ceh odluka svojih nacionalnih energetskih kompanija imaju posljedica od poslova koje sklapaju Uprave državnih energetskih tvrtki a čiji ceh plaćaju isključivo oni korz mjesečne račune koji pristižu na naplatu. U Hrvatskoj sve je više ovršenih ili bankrotiranih građana kojima za vratom pušu skupe ovrhe zbog strujnih računa koje nisu mogli platiti na vrijeme. Takvih briga naravno nema nitko od aktera ove priče, njihove su brige na nedostižno višem elitnom nivou.