Tjednima se razgolićuje priča oko milijunskog ugovora Ministarstva zdravstva Vilija Beroša s vlasnikom tvrtke Cuspis koja je isporučila manjkavu platformu Cijepise. No, Vinko Kojundžić nije jedini profiter, naime i njegov brat Juraj Kojundžić uspio je dobiti unosnu menadžersku poziciju u Upravi Petrokemije čiji su najveći vlasnici Ina i PPD Pave Vujnovca preko tvrtke Terra mineralna gnojiva.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudski i zemljišni registri otkrili su nam krajnje zanimljiv podatak. Naime, Vinko Kojundžić, kao što smo već pisali u prethodnom članku, živio je na kraju Ulice Pantovčak u Zagrebu u vrijeme poslovnih početaka tvrtke Cuspis koja je došla u samo središte interesa javnosti i medija zbog milijunski skupe platforme Cijepise koja je plaćena proračunskim novcima. Naknadnom provjerom ustanovili smo kako se negativno razvikana tvrtka Cuspis zapravo u svojim počecima zvala Matičnjak. Tu je tvrtku, kao što smo već napisali, Vinko Kojundžić preuzeo od Boška Kojundžića iz Novog Zagreba u ožujku 1999. godine.

Tada je sjedište tvrtke Matičnjak preseljeno na adresu Pantovčak 280. Kojundžić je u studenom 2009. Matičnjaku promijenio ime u Cuspis a istodobno je umjesto sebe kao vlasnika upisao svoju britansku tvrtku London Cuspis. Ta je tvrtka potkraj prošle godine likvidirana u britanskoj metropoli pa je sada ponovno vlasnik zagrebačkog Cuspisa Vinko Kojundžić kao fizička osoba. Na adresi na kojoj je poslovala tvrtka koja će zahvaljujući platformi Cijepise trajno ostati upamćena kao kontroverzna, dakle Pantovčaku 280 posluje od kraja srpnja 2012. tvrtka Idea produkcija.

Kao vlasnica tvrtke upisana je poznata TV producentica Gordana Čorapina Kojundžić koja je ujedno i direktorica kao i njezin suprug Juraj Kojundžić. Tvrtka se bavi produkcijskim poslovima a sama vlasnica neodvojivo je povezana s poznatim televizijskim emisijama u rasponu od Plesa sa zvijezdama pa do Tvoje lice zvuči poznato. Čorapina Kojundžić je kreativna producentica tih poznatih licencnih showa. Prije RTL-a radila je za Novu TV. Također, na istoj adresi na kojoj je startao Vinko Kojundžić i njegov Cuspis, odnosno ranije Matičnjak d.o.o. Gordana Čorapina Kojundžić prethodno je osnovala i uslužni obrt Idea produkcija koji je neaktivan od 2009. godine.

Profili Čorapine Kojundžić na društvenim mrežama otkrivaju kako u braku s Jurajem Kojundžićem ima i dvoje djece. No, podaci sa Sudrega otkrivaju kako je Juraj Kojundžić u veljači 2020. imenovan za člana Uprave kutinske Petrokemije. Ta je tvrtka bila u većinskom vlasništvu RH sve dok većinski paket nisu dokapitalizacijom potkraj listopada 2018. preuzeli Ina i Prvo plinarsko društvo preko zagrebačke tvrtke koju su zajedno utemeljili - Terra mineralna gnojiva. U vrijeme dok je kutinska Petrokemija bila u većinskom vlasništvu države predsjednik kao i članovi Uprave bili su obveznici Zakona o sprečavanju sukoba interesa te su podnosili  nadležnom Povjerenstvu imovinske kartice.

Tako je ostao zapamćen slučaj kada je otkriveno kako je bivši predsjednik Uprave Petrokemije Josip Jagušt u imovinskoj kartici zatajio luksuzni stan u londonskom Kensingtonu. Iako je to bilo u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića, te iako mu je tadašnji potrpedsjednik Slavko Linić davao ispočetka potporu, pod teretom te afere Jagušt je podnio ostavku. Podsjetimo, ta je zatajena Jaguštova nekretnina  prvi put objavljena u Poslovnom dnevniku. Iz prve ruke znamo kako je Jagušt istraživačkoj novinarki koja je otkrila tu aferu pokušao podmetnuti kako nije vlasnik iste čak iako je tada imala dokaz da je njegova supruga Štefica Jagušt u istom dokumentu navedena kao vlasnica nekretnine u kvartu u kojoj joj je prva susjeda bila bivša supruga Micka Jagerra.

Naime, tada je bivši vlasnik Petrokemije, baš kao i njegov odvjetnik Veljko Miljević arogantno bio uvjeren kako neće biti medija u Hrvatskoj u kojem bi novinarka, koja je priču otkrila, uopće istu i objavio. Da tadašnji direktor Petrokemije posjeduje luksuznu nekretninu u Londonu bilo je teško povjerovati čak i uredništvu Poslovnog dnevnika pa je taj londonski nekretninski dio priče čak i skraćen prije objave tog članka. Na taj slučaj podsjećamo zato što je u konačnici unosnu fotelju direktora Petrokemije upravo zbog te afere i izgubio Josip Jagušt k tomu je i novčano kažnjen od strane Povjerenstva zbog prikrivanja te vrijedne nekretnine.

Ta priča ilustrira kako je negadašnji gigant a već godinama kronični gubitaš Petrokemija uvijek bila mnogima zlatna koka pa ne čudi da su se u vlasniičkoj strukturi u konačnici, kao glavni igrači, i pojavili Ina i Prvo plinarsko društvo Pave Vujnovca. Prema podacima sa Sudrega u njihovoj zajedničkoj tvrtci Terra mineralna gnojiva direktori su Hrvoje Glavaš i Krešimir Rendeli. I dok Zagrepčanin Glavaš prije imenovanja u tu zajedničku Ina-PPD tvrtku, vlasnicu Petrokemije s udjelom od 54,52 posto, nije imao nikakvu direktorsku poziciju, drugi direktor Krešimir Rendeli, povezan s tvrtkama iz Vujnovčeve grupacije. Tako je direktor Eko reciklažnog parka iz Osijeka čiji je osnivač Vujnovčeva Energia Naturalis.

Bio je u NO-a državnog HŽ Cargo te u tvrtci E-kolektor koju je od Tordorića kupila Vujnovčeva tvrtka. Brat vlasnika Cuspisa Vinka Kojundžića - Juraj Kojundžić u Upravu Petrokemije imenovan je nakon isteka mandata Gorana Plešea na sjednici Nadzornog odbora kutinske kompanije 10 prosinca 2019. godine. Istaknimo i kako NO Petrokemije čine  Sándor Fasimon, predsjednik NO-a koji je ujedno i predsjednik Uprave Ine. Zatim slijedi Sabina Škrtić, bivša pomoćnica bivšeg ministra gospodarstva u Milanovićevoj Vladi Ivana Vrdoljaka o kojoj smo objavili zaseban članak kao jednoj od najmoćnijih HR direktorica i to s video snimkom dok u transu pleše na koncertu pokojnog Đorđa Balaševića.

Škrtićka, koja je ujedno i desna ruka Pave Vujnovca u PPD-u, zamjenica je NO-a kutinske Petrokemije. Njezina moć u aktualnoj političkoj konstelaciji počiva i na kumskim vezama s aktualnim ministrom gospodarstva. Naime, ona je prijateljica i kuma znatno pomlađene Dubravke Sinčić Ćorić, supruge ministra Ćorića o čemu smo pisali u zasebnom članku. Špekulira se kako bi ministar Ćorić mogao uskoro ostati bez fotelje. Ukoliko se to dogodi onda ni Sabina Škrtić neće biti moćnica u političko - gospodarskom smislu kao što je sada. No, vratimo se NO-u Petrokemije.

U njemu je još jedan Mađar iz Molove kvote u Ini Gabor Horvath kao član NO-a. Na istim poziijama su i Mijo  Šepak, kao i svemoćni Pavao Vujnovac te Željko Klaus koji je svojedobno dizao pobunu kao predsjednik Stožera za obranu Petrokemije ali koji očito misli kako je Petrokemija obranjena od kad je pod rusko-mađaronskim kapitalom pa da više nema potrebe ni za kakvim 'stožoravanjem'. U Upravi Petrokemije su predsjednik Davor Žmegač te članovi: Péter Suba i već spomenuti Krešimir Rendeli i Juraj Kojundžić. Vrijedi spomenuti i kako je Juraj Kojundžić vjerna fizička replika Vinka Kojundžića, vlasnika Cuspisa.

Naime, pronašli smo njegovu sliku s Allom Goreom iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz koje smo lako zaključili kako je prije 25 godina vlasnik Cuspisa izgledao vrlo lično kako sada izgleda Juraj Kojundžić, član Uprave strateški važne Petrokemije. Spomenimo i kako je ta slika Kojundžića s američkim potpredsjednikom u mandatu Billa Clintona potpisana s bleferskim potpisom u bosanskom izdanju Večernjeg lista. Tamo je naime objavljena slika iz mladih dana Vinka Kojundžića s Goreom uz potpis kako Cuspis hoće Amerikanci ali neće Federacija BiH.

Bilo je to u vrijeme dok Cuspis i Kojundžić nisu uspjeli svoje usluge prodati Federalnim be-ha institucijama ali kasnije milijunske aplikacije jesu. No,  i tamo je izbio slučaj u kojem se kao glavni akter uz Cuspis spominjao tamošnji dužnosnik Rade Bošnjak. U mandatu Vlade Andreja Plenkovića Petrokemija je prestala biti tvrtka u većinskom vlasništvu RH. Naime, od 31. listopada 2018. od dokapitalizacije od strane Ine i Vujnovčevog PPD-a nitko iz Uprave Petrokemije ne mora podnositi imovinsku karticu Povjerenstvu pa tako tu obvezu nema ni najuži član obitelji vlasnika Cupisa Vinka Kojundžića kojeg je u negativnom smislu proslavila platfroma Cijepise.