Poznato je kako je vlasnik PPD i ENNA grupe, bliski prijatelj bivšeg hrvatskog ministra Ivana Vrdoljaka, diversificirao svoj portfelj. Tekst koji slijedi pokazuje kako bi uskoro slavonski tajkun Vujnovac mogao postati novi Ivica Todorić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Trgovačkom sudu u  Zagrebu početkom ovog mjeseca provedena je transakcija promjena vlasništva nad tvrtkom Moslavina voće iz Dugog Sela. Umjesto Fortenova grupe novi vlasnik postao je Erdal Trading iz Malte. Za neupućene radi se o off shore tvrtci Pave Vujnovca kojeg mediji tituliraju plinsko-energetskim bossom. Vujnovac je kao što je znano izrastao na temeljima ruskog plina, odnosno ugovorima s ruskim Gazpromom. Unatrag nekoliko godina doživljava ekspanziju te širi svoj imperij na neketnine, turistički sektor, mlinarsku industriju...Suvlasnik je i kutinske Petrokemije o čemu smo pisali u prethodnom članku.

U aferi Panamski papiri isplivalo je ime Pave Vujnovca kao vlasnika dviju maletških kompanija. Prva je spomenuti Erdal Trading a druga je Tank Terminal. Obje imaju sjedište na istoj adresi: Sliema, Sir Adrian Dingli Street 53. Obje tvrtke su inkorporirane u malteški porezni raj 18. travnja 2018. Erdal Trading je službeno naveden kao dio PPD bilančne skupine za razliku od Tank terminala koji nije. No, zato je u službenim izvješćima PPD-a istaknuta još jedna malteška kompanija Energy Commodities Trading Ltd.

Tajnik malteških Vujnovčevih tvrtki je Mark Attard. Off Shore Leaks baza upućuje na zaključak kako je s Vujnovcem na Malti povezana još i tvrtka Open Solutions. U istom registru spominje se i Mađar koji je i glavni u PPD-u  u Mađarskoj Balázs Gergely Bisztray. On je povezan s ukupno pet tvrtki u malteškom poreznom raju. Osim spomenutih naveden je kao dioničar u Coast Line Commodities. U ostalim tvrtkama je uglavnom zastupnik, pravni predstavnik ili upisan kao direktor.

Kupnjom udjela od Fortenova grupe Vujnovčeva malteška tvrtka postala je suvlasnik zajedno s OMV-om koji je udio kupio od Fragarije. Ta tvrtka u vrijeme te akvizicije bila je dijelom Quaestus fonda Borislava Škegre a vlasnički paket kupila je od Belja koje je tada bilo vlasništvo Agrokora Ivice Todorića. Odmah su mediji te 2014. Škegru titulirali novim hrvatskim kraljem jabuka jer Moslavina voće ima goleme nasade s jabukama ali i drugim kulturama poput šljiva.

Inače, kada je Todorić gospodario Agrokorom udjele u Moslavini voće u cijelosti je držao preko Belja pa se Fortenova grupa također uknjižila na bivši vlasnički paket Belja potkraj studenog 2019. godine. Zemljišne knige otkrivaju kako je Moslavina voće kreditno naslonjena na Erste banku koja ima hipotekarna prava na plantažama i poslovnim zgradama. Iz zemljišnih knjiga proizlazi više hipotekarnih Erste zajmova a među najvećima su iznosi od 10 milijuna kuna te 3,4 milijuna eura.

Naime, Moslavina voće kod Erste banke založila je svoj poslovni kompleks u Dugom Selu u Trnoščici 14 ali i voćnjake koji se nalaze u Obreški kraj Velike Gorice. U Hrvatskoj se dosad pokazalo da u pravilu propadaju svi tajkuni kada počnu širiti svoj portfelj na različite djelatnosti. Prisjetimo se Kutle ili Todorića... No, moguće da će Pavo Vujnovac koji je izrastao na 'pipi' ruskog plina izbjeći zlu kob posrnulih prethodnika. Refren pjesme glasi 'Jabuke i vino' a tko zna možda uskoro slogan PPD ili Vujnovčeve Enne bude 'Jabuke i plin'.