Domes je desna ruka favorita zagrebačkih izbora, gradski vijećnik Zagreb je naš te član Upravnog odbora Instituta za političku ekologiju kojeg je utemeljio Tomašević. Njegovog oca pokojni predsjednik Franjo Tuđman imenovao je pomoćnikom ministra Jure Radića u lipnju 1997. Tu vidimo još jednu poveznicu ljevičara iz Zagreb je naš s konzervativnim HDZ-om, name i Tomaševićevi roditelji donirali su HDZ.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je nova zvijezda na političkom nebu Hrvatske i Zagreba Tomislav Tomašević predavao financijski izvještaj o poslovanju političke strane Zagreb je naš koju su 2017. on i Urša Raukar službeno utemeljili 2017. što smo spomenuli u ranijem članku, upisao je broj mobitela za koji smo rekonstruirali kako glasi na ime Tomislava Domesa. Domes je jedan od najbližih suradnika frontmena Zagreb je naš i platforme Možemo. Godinama je bio član Udruga civilnog društva Vlade RH zadužen za kulturu. Ujedno je predsjednik organizacije Pravo na grad koja se istaknula s antibandićevskim prosvjedima u metropoli.

Inače, cijela Tomaševićeva kadrovska i financijska infrastruktura počiva na raznim udrugama i neprofitnim organizacijama. Tomašević je sa svojim timom desetljećima preko više udruga civilnog društva prikupljao milijunske donacije kako iz inozemstva tako i iz Hrvatske. Službena izvješća svjedoče kako je i organzacija Pravo na grad koju vodi Tomisav Domes desetljećima bila više nego uspješna u prikupljanju desetina i stotina tisuća proračunskih kuna koje su se slijevale na račun Pravo na grad. Izdvojit ćemo kako je prema podacima s web stranice Zaklade civilno društvo u 2018. iz proračuna organizacija koju vodi Tomislav Domes dobila 184.480 kn, 2012. dobili su 77.000 kn, 2014. dobili su iz proračuna 81.347,84.

Registri svjedoče kako su dobivali i oko 50 tisuća kuna, ali i 77 tisua, 71 tisuću, sto tisuća....u više navrata dok je Tomašević dobivao uobičajeno oko stotinjak i više tisuća kuna redovito iz proračuna RH. To je samo mali dio iznosa koji su kroz godine ubrali iz proračuna za aktivnosti udruge Izdvojimo kako su i za prosvjedne akcije na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koju su organizirali pod imenom Pravo na Varšavsku, službeno donatorski dobili 15.000 kn. Podsjetimo kako je ta akcija i proslavila Tomaševićeve aktiviste jer su tijelima ustali protiv Tomislava Horvatinčića i tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića koji je dopustio preuređenje Cvjetnog trga. Ovo ističemo zato što postoji puno građana koji misle kako aktivisti potpuno besplatno i volonterski prosvjeduju za javni interes pa ih doživljavaju kao neke moderne Robin Hoode.

Domes je inače politolog i vijećnik Zagreb je naš u gradskoj četvrti Črnomerec. Ujedno je u Upravnom odboru Institutu za politčku ekologiju - IPE koju je utemeljio Tomašević. Tamo je i utjecajna Karin Doogan o čemu smo pisali u ranijem članku. No, kao što smo rekli, njegov privatni 091 mobitel Tomislav Tomašević prijavio je kao kontaktni prigodom predaje Financijskog izvješća političke stranke Zagreb je naš. Kada smo u imeniku provjeravali na koga glasi taj broj došli smo do samoborske Ulice Franza Liszta i imena Tomislava Domesa. Upravo nam je ta adresa omogućila uvid u informaciju kako je Domes zapravo sin bivšeg od Franje Tuđmana imenovanog pomoćnika ministra Vlade Domesa. Naime, u službenom glasilu RH favorit tada vladajućeg HDZ-a Vlado Domes prijavljen je bio s istom samoborskom adresom.

Službeni registri nam tako otkrivaju kako je Vladu Domesa pokojni predsjednik Franjo Tuđman imenovao pomoćnikom ministra razvitka i obnove, dakle razvikanog HDZ-ovca Jure Radića. U istom periodu tadašnji HDZ-ov premijer Zlatko Mateša imenovao je oca Tomaševićevog vijećika i bliskog suradnika članom NO-a Autoceste Zagreb - Rijeka. HDZ-ov premijer Mateša je Vladu Domesa imenovao i članom NO-a Autoceste Zagreb- Rijeka - Goričan. U NO-u Autoceste Zagreb-Rijeka bili su još i dobro znani likovi iz HDZ-ovog ešalona. Riječki HDZ-ovac Željko Lužavec, Tuđmanov tadašnji savjetnik Pero Jurković, ujedno i bivši guverner HNB-a, Aleksandar Čaklović ali i mlađahni Ivan Mijatović, favorit Borislava Škegre. 

Mijatović je iz pozadine sudjelovao u privatizaciji HT-a i Plive a nakon toga je nestao iz Hrvatske u SAD gdje je kupio raskošni dvorac u Južnoj Karolini te luksuzni apartman u fantastičnom hotelu na Petoj Aveniji u New Yorku. O njemu kao anonimnom profiteru HDZ-ova doba detaljno je pisano u knjizi Kondo kondo Irene Divković Milanović koja je objavljena 2011. u Zagrebu. Otac Tomaševićevog vijećnika je inače rođen 1952. godine i građevinski je inženjer. Na toj funkciji bio je od 1997. do veljače 2000. kada ga je razriješio Goran Granić, potpredsjednik Račanove koalicijske Kukuriku vladeVlado Domes imenovan je zakratko direktorom Hrvatskih autocesta u vrijeme dok je Radimir Čačić bio predsjednik NO-a te tvrtke ali je smijenjen odmah 2001. godine

I na primjeru Tomislava Domesa svjedočimo istom fenomenu kao i kod Tomislava Tomaševića. Naime, Tomaševićev otac je zaprešićki desni vijećnik koji je kao pravaš pristupio Projektu Domovina stranci koja je izrasla iz projekta i udruge Željke Markić U ime obitelji. Prethodno je sa suprugom, Tomaševićevom majkom bio i donator HDZ-a o čemu smo objavili članak. Desetljećima smo svjedočili i slušali povike kako su se bivši jugo - komunisti transformirali u HDZ-ovce i onda vladali političkom scenom. Sada očito svjedočimo novom fenomenu - desnih očeva koje politički nasljeđuju lijevi sinovi.

Tako desničara i pravaša Smiljana Tomaševića nasljeđuje lijevo-zeleni aktivist Tomisav Tomašević kojemu prognoziraju sigurni ulazak u drugi krug ali i pobjedu u Zagrebu. Svjedočimo i u slučaju Domes ocu koji je bio odlikovan i promaknut na poziciju dužnosnika i to u devedesetih strateškom Ministarstvu obnove i razvitka te moćnom projektu Autoceste te njegovom sinu koji je s lijevo-zelene platforme i s pozicije progonjenog aktivista s Cvjetnog trga dopio zajedno sa svojim liderom Tomaševićem do vijećničke pozicije na Črnomercu a izgledno i do neke skore funkcije u Gradu Zagrebu ako Tomašević pobijedi sa Zagreb je naš na skorim izborima.