Nedavno je sutkinja Mirjana Baran izjavila sljedeće: ' Koliko sam imala informaciju, koliko sam čula, čak je grupa gospodarstvenika s ovoga područja zahtijevala da se mene imenuje za predsjednicu suda, da se zavede u ovome sudu reda'. Mnogi su se tim povodom upitali je li se u toj grupi gospodarstvenika koji su forsirali sutkinju Baran nalazi i moćni tajkun Ivan Ergović.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon nedavnih teških optužbi Zdravka Mamića na račun pojedinih sudaca Županijskog suda u Osijeku te zavrzlame u slučaju izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda RH, zbog čega već tjednima ratuju dva čelna čovjeka u državi - predsjednik  Zoran Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković, povjerenje u naše pravosuđe ozbiljno je narušeno.

Kada se svemu tome pridoda i slučaj s Trgovačkog suda u Osijeku o kojem naveliko bruje brojni mediji onda situacija postaje sve kompliciranija i neizvjesnija. Pogotovo nakon nedavno objavljenih ekskluzivnih materijala u Telegramu  u kojima  predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran iznosi teške objede na suca toga suda Borisa Vukovića, a bez iti jednog konkretnog dokaza.

Također  njezina izjava data novinarki RTL Televizije, Silvani Menđušić 16. travnja ove godine, kako je grupa gospodarstvenika s ovoga područja zahtijevala da se ona imenuje za predsjednicu suda, izazvalo opću konsternaciju u tamošnjim sudačkim krugovima. Sutkinja Baran doslovce je izjavila na RTL-u a što je poslije prenio Telegram sljedeće:

' Koliko sam imala informaciju, koliko sam čula, čak je grupa gospodarstvenika s ovoga područja zahtijevala da se mene imenuje za predsjednicu suda, da se zavede u ovome sudu reda. Gospodarstvenici mene poznaju, ja sam 16 godina radila u Slavonskoj banci kao šef odjela pravne službe i jedini mi je posao bio rad s gospodarstvenicima”, rekla je predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran.

Nakon svega poslali smo upit predsjednici Trgovačkog suda u Osijeku  Mirjani Baran koji prenosimo u cijelosti: Poštovana predsjednice, Radimo temu za portal Imperijal.net o korupciji  u pravosuđu te Vas molimo odgovore na nekoliko pitanja.

1.Nakon teških inkriminacija Zdravka Mamića i smjene sudaca Županijskog suda, povjerenje u osječko pravosuđe teško je narušeno. Tome narušavanju povjerenja, čini se, još više je doprinio i slučaj s Trgovačkog suda u Osijeku, čija ste Vi predsjednica. 

U tom kontekstu valja spomenuti i suca s tog suda Borisa Vukovića koji   Vas je prijavio, s popratnom  dokumentacijom,  ministru pravosuđa i uprave, Ivanu Malenici, Saborskom odboru za borbu protiv korupcije i pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter. U prijavi se tvrdi, citiramo, 'da ste Vi ručno i sama sebi dodjeljivala predmete te tako izbjegavala automatsku i nasumičnu dodjelu, koja je propisana i zakonom'. Jesu li točne ove tvrdnje suca Vukovića?

2. Nedavno je Telegram.hr objavio  ekskluzivne materijale  u kojima ste  Vi kao  predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku širili priču da je Vaš  podređeni sudac gore spomenuti Boris Vuković    ”bogato nagrađen” u sudskom postupku kojeg je vodio, a radi se o Nexe grupi s Ivanom Ergovićem na čelu  i, zahvaljujući tome, ”čak je kupio kuću na moru”.  Je li i dalje stojite iza takvih optužbi?

3. S tim u svezi Vi ste tražili  Vukovićevo izuzeće jer je sudac  inzistirao na nekoliko vještačenja vrijednosti dionica Nexea, s obzirom na to da su se dvije procjene kretale u ogromnom nesrazmjeru: prva je bila 1.806 kuna, druga 5.881,89 kuna. Treći vještak procijenio je vrijednost dionica na oko 3.300 kuna, pa mu je sudac Vuković poklonio vjeru,  ali tada se vještak javio i rekao kako je vrijednost dionica 2.500 kuna, upravo onoliko koliko ćete Vi presuditi nakon što ste preuzeli  taj predmet od suca Vukovića, što je izazvalo revolt malih dioničara i zadovoljstvo Ivana Ergovića. Kako to komentirate?

4. Kako komentirate činjenicu da je predmet koji je, zbog Vaših priča o ”bogatoj nagradi” kojom je sudac Vukovićkupio kuću na moru” završio u Vašim rukama mada ste u rješenju potpisanom 5. lipnja 2018. izrijekom kazali  kako ”ne postoje zakonski razlozi za izuzeće” suca Vukovića, a čije ste izuzeće Vi tražili?

5. Hoćete li  reći tko je primio mito i u kakvim ste odnosima s Ivanom Ergovićem?

6. To Vas pitamo u kontekstu nedavne izjave  zastupnice u Hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto koja Vas je   prozvala  na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdivši da ste Vi, kao  predsjednice Trgovačkog suda, koja više od četiri godine obnašate  dužnost predsjednice suda, javno  izjavili da ste na to mjesto imenovani nakon što je to zahtijevala grupa poduzetnika iz Slavonije.

Tako je, tvrdi zastupnica Vidović Krišto, 'sutkinja otvoreno, bez srama priznala da je na tu dužnost postavljena voljom jedne interesne skupine'. A poznato je da je i gospodin Ivan Ergović vlasnik Nexea poduzetnik iz Slavonije. Kako komentirate takve optužbe saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto?  

7.  I za kraj, kakav rasplet očekujete u priči o podmićivanju suca Vukovića koju ste i otvorili kao  predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku. Hoće li, po Vašem mišljenju, nadležne institucije pročešljati ovaj slučaj i istjerati na čistac eventualne davatelje, odnosno primatelje mita?

U nadi skorog odgovora, Srdačan pozdrav, Imperijal.net.

Pitanja sutkinji Mirjani Baran poslali smo u četvrtak 22. travnja 2021. u 10 i 50. Sutkinja Baran nam je isti dan poslala i svoj odgovor koji također objavljujemo u cijelosti:

'Poštovani, Spremna sam detaljno odgovoriti na Vaša pitanja i sve dokumentirati. Međutim,  do sada nitko od novinara koji me kontaktirao nije prenio istinu i oni što sam rekla, nego samo iz konteksta i tako da me sve više optužuju. Ukoliko želite moj odgovor morate mi unaprijed pisano izjaviti da će te tekst koji Vam dostavim tako vjerno i prenijeti.

Mogu Vam dostaviti dokumentaciju radi provjere istinitosti mojih navoda. Ukoliko Vas zanima istina, za razliku od drugih, njih je samo zanimala afera, stojim Vam na raspolaganju ,uz uvjet koji sam navela. S poštovanjem. Mr. sc. Mirjana Baran.

Sutkinji Baran smo odmah, dakle 22. travnja 2021. godine odgovorili sljedeće: 'Poštovana, Vaše odgovore na naša pitanja vjerno ćemo prenijeti bez ikakve intervencije u smisao istih,kako nam napišete.

Od tada pa do danas prošlo je 14 dana a od sutkinje Baran ni pisma ni razglednice. No, uvjereni smo da će sutkinja Baran ispuniti svoje obećanje i uskoro poslati odgovore na naša pitanja.