Pitanja koja smo još 20. travnja ove godine uputili gospodinu Ergoviću objavljujemo u cijelosti s nadom da će se gospodin Ergović ipak odlučiti odgovoriti na njih i objasniti svoju ulogu u navedenim događajima na Trgovačkom sudu u Osijeku, nakon kojih je, figurativno rečeno, pala i 'prva žrtva', predsjednica toga suda Mirjana Baran koja nije ponovno imenovana na tu funkciju, možda i zbog činjenice da se javno pohvalila da je grupa gospodarstvenika s ovoga područja zahtijevala da se nju imenuje za predsjednicu suda, da se, kako kaže, zavede u ovome sudu reda. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon skandala koji je izbio na Trgovačkom sudu u Osijeku, kada je u Telegramu objavljen ekskluzivni materijal u kojem predsjednica Trgovačkog suda iznosi teške objede na račun suca  toga suda Borisa Vukovića, bez ijednog dokaza, u sudskom postupku  čija je vrijednost spora  56.897.500,00 kn, a radi se o Nexe grupi Ivanom Ergovićem na čelu, u interesu objektivnog informiranja javnosti još 20 travnja ove godine uputili smo pitanja Ivanu Ergoviću na koja on do danas nije odgovorio. U međuvremenu,  je sudac Vuković prijavio predsjednicu suda u Osijeku, s popratnom dokumentacijom  ministru pravosuđa i uprave, Ivanu MaleniciSaborskom odboru za borbu protiv korupcije i pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter.

U prijavi se tvrdi, da je  predsjednica suda ručno i sama sebi dodjeljivala predmete te tako izbjegavala automatsku i nasumičnu dodjelu, koja je propisana i zakonom. Također predsjednica suda, po tvrdnjama suca Vukovića  dodijelila je nezakonito ručno i to sama sebi, navedeni predmet, a riječ je o Nexe grupi. Nakon svega odlukom Državnog sudbenog vijeća, 6. svibnja ove godine  dosadašnja predsjednica trgovačkog suda nije ponovno imenovana na novi mandat, iako je bila jedini kandidat. Dakle, od našeg upita poduzetniku Ivanu Ergoviću prošlo je više od dva tjedna no, odgovora nema pa nema.

Pitanja koja smo mu tada uputili objavljujemo u cijelosti s nadom da će se gospodin Ergović ipak odlučiti odgovoriti na njih i objasniti svoju ulogu u navedenim događajima na Trgovačkom sudu u Osijeku. Nakon kojih je, figurativno rečeno, pala i 'prva žrtva', predsjednica toga suda koja nije ponovno imenovana na tu funkciju, možda i zbog činjenice da se javno hvalila da   je čula da je grupa gospodarstvenika s ovoga područja zahtijevala da se nju imenuje za predsjednicu suda, da se, kako kaže, zavede u ovome sudu reda. Prethodno smo objavili članak neposredno prije nego što sutkinji Baran DSV nije produžio mandat.

Slijede pitanja upućena Ivanu Ergoviću:

- Nedavno je Telegram.hr objavio  ekskluzivne materijale  o predsjednici Trgovačkog suda u Osijeku Mirjani Baran koja je širila priču da je njen podređeni sudac primio mito. Riječ je o sucu Borisu Vukoviću za kojeg sutkinja Baran kaže da je  ”bogato nagrađen” u sudskom postupku kojeg je vodio, i, zahvaljujući tome, ”čak je kupio kuću na moru”.  Riječ je o sudskom postupku koji je sudac Vuković vodio protiv Vas, pa tako ispada da je sutkinja Baran aludirala na Vas kao davatelja mita, premda ste Vi  tražili  izuzeće suca Vukovića. Kako komentirate ovakve objede sutkinje Baran?

-  Kao što znate tu se radilo o predmetu u kojem je vrijednost spora bila  56.897.500 kuna, u kojeg ste  uz male dioničare, bili uključeni i Vi  kojeg sudac Vuković, u prijavi koju je podnio protiv sutkinje Baran, opisuje kao ”poduzetnika od iznimne ekonomske moći”. Kako komentirate takav opis Vašeg poduzetničkog profila od strane suca Vukovića?

-. Vi ste tražili  Vukovićevo izuzeće jer je sudac  insistirao na nekoliko vještačenja vrijednosti dionica Nexea, s obzirom na to da su se dvije procjene kretale u ogromnom nesrazmjeru: prva je bila 1.806 kuna, druga 5.881,89 kuna. Treći vještak procijenio je vrijednost dionica na oko 3.300 kuna, pa mu je sudac Vuković poklonio vjeru, s čime Vi očigledno niste bili zadovoljni.  Ali tada se vještak javio i rekao kako je vrijednost dionica 2.500 kuna, upravo onoliko koliko će kasnije, kada preuzme taj predmet, presuditi Mirjana Baran, a potom potvrditi i VTS. Kako komentirate činjenicu da je predsjednica  Trgovačkog suda u Osijeku  Mirjana Baran optužila Vukovića da je primio mito u ovom predmetu iako je poklonio vjeru vještaku koji je vrijednost dionica Nexea procijenio  na oko 3.300 kuna, a sutkinja Baran koja navodno zbog mita preuzima predmet od Vukovića, presuđuje da vrijednost dionica  bude 2.500 kuna, što je izazvalo revolt malih dioničara i vjerojatno Vaš trijumf?

- Kako komentirate činjenicu da je predmet koji je, zbog priča o ”bogatoj nagradi” kojom je sudac Vuković ”kupio kuću na moru” završio tako u rukama predsjednice suda, mada ona u rješenju potpisanom 5. lipnja 2018. izrijekom kaže kako ”ne postoje zakonski razlozi za izuzeće” suca Vukovića, a čije ste izuzeće Vi tražili? Možete li nam reći o kakvom mitu i bogatoj nagradi  za suca Vukovića priča sutkinja Baran, i nije li, najblaže rečeno, čudno  da nakon takve priče ona sama uzima predmet u svoje ruke i donosi presudu koja je izazvala ogorčenje malih dioničara, a samim tim i, najvjerojatnije  Vaše oduševljenje? 

- Jeste li se Vi svojedobno, kako tvrde naši pouzdani izvori,  u Vašoj vinariji u Feričancima našli sa osječkim sucem Darkom Krušlinom, kojeg je prethodnih dana često spominjao Zdravko Mamić,  i poduzetnikom  Ivanom Rimcem, kojeg je upravo Krušlin na Osječkom Županijskom sudu u ožujku 2017. godine oslobodio optužbe u procesu Sibinj a nepravomoćno proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu okrivljenika, koje je Uskok teretio da su koruptivnim kaznenim dijelimao Općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna?

- Ako je vjerovati sucu Vukoviću, da ste Vi poduzetnik od iznimne ekonomske moći, možete li nam reći, kako ste u relativno kratkom vremenu uspjeli postati jedan od najbogatijih Hrvata u državi, premda niste, ako je vjerovati pričama naših sugovornika i svjedoka tog vremena, 15 dana prije kupnje Našicecementa imali para niti za jedan pristojan ručak u zagrebačkom ribljem restoranu Jadran u Harambašićevoj ulici?   

- Pretvorba Našicecementa veće je ratno profiterstvo od Sanaderove provizije za Hypo..., svojedobno su pisali pojedini mediji. Isti ti mediji pisali  da je  cijela transakcija oko ove cementare obavljena  preko Franje Sremića, Vašeg šogora, za kojeg svi kažu da je siva eminencija Našicecementa. Kako komentirate te napise, koje nikada niste demantirali?

- I za kraj, kakav rasplet očekujete u priči o podmićivanju suca Vukovića koju je otvorila predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku. Hoće li, po Vašem mišljenju, nadležne institucije pročešljati ovaj slučaj i istjerati na čistac eventualne davatelje, odnosno primatelje mita?