Piarovca i političkog analitičara Krešimira Macana javnost doživljava kao osobu bez dlake na jeziku. Uvijek ima što za reći a u mnogim javnim diskusijama Macan je na rubu da postane 'lonac svakom poklopcu'. Iskazao je umješnost i kao voditelj političkih kampanja. Tim je zanimljivije zaskočiti ga situacijom u kojoj ostane bez ikakvog komentara.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Podsjetimo kako je Krešimir Macan sudjelovao u kampanjama Ivice Račana, Ive Josipovića ali i Željka Keruma kada je dotični uspio postati splitski gradonačelnik. Naravno da mnogi s pravom prigovaraju svemu onom što je kerumizacija donijela gradu pod Marjanom. No, to naravno nije Macanova briga jer on je tu da lansira marketinške magle i kandidate učini privlačnima što većem broju građana. Macan je angažiran i u ovoj kampanji kao ispomoć u promociji lika i djela v.d. zagrebačke gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević.

No, paralelno s lokalnim izborima u Hrvatskoj trajala je i saga u koji se uključila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Radi se o odluci o distribuciji kanala N1 televizije koja je pod kontrolom nizozemskog United Groupa koji je osnovan kao kablovski distributer 2000. i na čijem je čelu srbijanski tajkun Dragan Šolak. U Hrvatskoj je United Group prisutan preko tvrtke Telemach Hrvatska. Vlasnik Telemach Hrvatska je luksemburška kompanija Slovenia Broadband.

 Nadzornom odboru te tvrtke sjedi Ukrajinka s adresom u Milanu Viktorija Boklag koja je dugogodišnja Šolakova suradnica i čije je ime više puta isplivalo u aferama Rajski papiri. Ona je predsjednica NO-a, član je bivši direktor Petrola Slovenac Janez Živko a zamjenik Boklag je Željko Batistić.  On je Korčulanin koji je nedavno zagrebačku adresu zamijenio adresom u Milanu. Od 2004. do 2005. bio je član uprave splitske agencije za nekretnine Consiliator koja je sada u vlasništvu njegova supruga Ivane Batistić te odvjetnice Vinke Ježine. Potom je bio suvlasnik u međuvremenu ugašene tvrtke Energoopskrba zajedno s Marinom Maletićem s kojim je bio poslovno povezan i u tvrtci Lamaro Digital.

Batistić je nakon toga završio u poslovnom sustavu Dragana Šolaka u Hrvatskoj. Tako je bio direktor u Totalnoj televiziji. Vlasnik te tvrtke je nizozemska Total TV B.V.I ta je tvrtka bila kod kontrolom poslovne grupacije Dragana Šolaka sve do siječnja 2018. kada je odlučeno o nedopuštenosti koncentracije te je istu prodao svome dugogodišnjem bugarskom partneru Lyubomiru Minchevu, odnosno njegovoj nizozemskoj tvrtci V-Investment Holdings B.V. Tom transakcijom United Group se u Hrvatskoj povukao s tržišta distribucije Pay TV usluga i time je uklonjena formalna prepreka za preuzimanje Nove TV od strane United Groupa.

Zato ne čudi da je Batistić s tvrtke koja je vlasnica Total TV postao i zamjenik predsjednika NO-a Nove TV kao i Telemach Hrvatska. Naime, kao što smo napislai obje tvrtke imaju i istog vlasnika. Budući da članak 52. Zakona o elektroničkim medijima  propisuje objavu vlasničke strukture tako je  Nova TV u zadnjoj objavi iste u Narodnim novinama istaknula kako je Slovenia broadband S.Á R.L. iz Luksemburga jedini osnivač - dioničar - Nove TV d.d.. Sada na sav glas ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ističe kako N1 Hrvatska ima vlasnika u Luksemburgu.

Naime, potkraj ožujka ministrica je gostovala u studiju N1 televizije. U intervjuu je, između ostalog, bilo i riječi o distribuciji N1 u Hrvatskoj. Podsjetimo, operator A1 Hrvatska isključio je N1 iz ponude. Ministrica je tada upitana mislili li da N1 doprinosi medijskom pluralizmu u Hrvatskoj. Obuljen Koržinek govorila je da treba odvojiti sadržaj od pravnog okvira. “Ne bi bilo dobro da se jedno miješa s drugim. Smatram da je interes hrvatske javnosti da je dobro da imaju što veću ponudu medija. Ovo što se događa u odnosu A1 i N1 je poslovni odnos dviju kompanija. Poslovna je odluka vašeg vlasnika da vi kao medij budete registrirani u Luksemburgu i niste nikad zatražili koncesiju. Kad se ovih dana govori, nema pluralizma – ovo je taj pluralizam. Činjenica je da svi ostali naplatni kanali ulaze u ponudu sukladno dogovorima s operaterima pa tako i vi”, rekla je Obuljen Koržinek.

Dakle, obje televizije i Nova TV i N1 Hrvatska imaju istog luksemburškog vlasnika samo ih razlikuje činjenica da je Nova TV koncesionar u Hrvatskoj te stoga podliježe drugim pravilima igre. No, u cijeloj priči oko ulaska medijske grupacije koja je pod vlasničkim patronatom srbijanskog tajkuna Dragana Šolaka i njegovih partnera jedan važan detalj promaknuo je hrvatskoj javnosti. Zato ga mi sada ekskluzivno objvaljujemo. Naime, u vrijeme preuzimanja Nove TV partner Draganu Šolaku bila je grupacija KKR. Jedan od vlasnika te grupacije i ključna figura je bivši šef CIA koji je boravio potkraj 2017. u Zagrebu i bio primjen kod hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

O tome svjedoči i članak objavljen u rujnu 2017. u Expressu pod naslovom: 'Tajna misija: Zašto je bivši šef CIA-e bio u Zagrebu?' U članku su Boris Rašeta i Igor Alborghetti špekulirali kakvog je sve posla umirovljeni general David Petraeus (64) imao u Banskim dvorima. Napisali su kako je bivši šef CIA-e posjetio Zagreb i razgovarao s vodećim državnim dužnosnicima. 'Poznati američki general, koji je morao otići s mjesta šefa CIA-e nakon ljubavnog skandala s izvjesnom novinarkom, predstavnik je američkog investicijskog megafonda KKR, čija je tvrtka United Group, plus Europska investicijska banka, novi vlasnik hrvatske Nove TV. Ta je transakcija KKR stajala 238 milijuna eura, ali što je to za fond koji, prema konzervativnim procjenama, raspolaže s nekih 100 milijardi dolara. Kupnja Nove TV od CME-a finalizirana je u lipnju ove godine i malo je zatresla medijski i politički establišment u Hrvatskoj.

Pogotovo politiku. Petraeus, pravi asket malo zalizane kose, neviđeno uspješne vojne karijere (između ostaloga i zapovjednik u Afganistanu), susreo se i s premijerom Plenkovićem. Dobro obaviješteni izvori Expressa procjenjuju da se Hrvatska vlada prilično iznenadila preuzimanjem Nove TV, koja ulazi u isti portfelj vlasništva kao i N1. No premijer nakon prezentacije generala Petraeusa prilično pozitivno gleda na razvoj situacije. U problemu je, međutim, dio radikalnijih frakcija unutra stranke, koje ne gledaju s posebnim odobravanjem na ulazak američkoga kapitala, dijelom vezanog na Srbiju, u jaki i utjecajni hrvatski mediji'. Dalje su u tekstu ti autori navodili kako je premijer Plenković pozitivno prihvatio izlaganje svoga gosta, bivšeg šefa CIA-e jer mu je objasnio kako se zapravo radi o američkom kapitalu koji stoji kao protuteža sve većem ulasku ruskog kapitala na tržište Hrvatske a samim tim i širenju ruskog utjecaja na što Amerikanci, prema uvriježenom konceptu, ne gledaju najbolje.

No, iako je u medije procurio posjet bivšeg šefa CIA-e koji je tada bio partner Draganu Šolaku, ekskluzivno objavljujemo kako je operativnu ulogu u Šolakovom ulasku na hrvatsko tržište imao Krešimir Macan. Tvrtka KKR i službeno je objavila  kako se United Group koja djeluje pod vlasništvom KKR-a obvezuje snažno poduprijeti lokalnu televizijsku produkciju u Hrvatskoj od 12. listopada 2017., nakon sporazuma o stjecanju hrvatskog medijskog portfelja u vlasništvu CME-a (obvezu, ne samo da održava i razvija Nova TV kao zasebno upravljanu tvrtku, s poslovnim nastanom u Hrvatskoj, već i da nastavi graditi i proširivati lokalne proizvodne kapacitete i povećati ulaganja u vlastiti sadržaj u Hrvatskoj. Dotad je Nova TV bila vlasništvo CME-a.

Na kraju priopćenja naveli su kako je medijski predstavnik KKR-a u Hrvatskoj Krešimir Macan i njegova tvrtka Manjgura.  U studenom 2017. objavljeno je kako Macan postaje premijerov savjetnik za medije. Tadašnja glasnogovornica bila je Sunčana Glavan koja je sada europarlamentarka iz redova HDZ-a. Tada se Macanov dolazak u Vladu tumačio kao angažmanom zbog pada rejtinga i učestalim napadima na Vladu RH poglavito zbog Agrokora. No, u stvarnosti Macan je ušao u Banske dvore i postao Plenkovićev savjetnik kao ekspozitura interesa grupacije oko Dragana Šolaka i njegovih tadašnjih američkih partnera a u svezi s preuzimanjem Nove TV i izgradnje pozicije kanala N1 Hrvatska.

Stoga ne čudi da je nakon što se taj proces dogodio. Macan zatražio osobno razrješenje.   Tako je 19. srpnja 2018. objavljeno na službenim stranicama Vlade RH kako je 'Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade'. Dogodilo se to na njegov osobni zahtjev. Zbog svega navedneog poslali smo sljedeći upit Macanu

- Kako Vi kao osoba koja je bila agažirana za tvrtku KKR (bivšeg suvlasnika United Group i bivšeg partnera Dragana Šolaka) i to neposredno prije nego što ste preuzeli funkciju savjetnika premijera Andreja Plenkovića, (a što je omogućilo Šolakovoj tvrtci Slovenia Broadband kupnju Nove TV) komentirate najnoviju situaciju oko distribucije povezanog kanala iste grupacije - N1 u Hrvatskoj?

- Kako komentirate medijske napise da će ministrica Obuljen Koržinek utjecati na odluku Vijeća za elektoničke medije u svezi N1 s obzirom da ste, prema tvrdnjama upućenih, upravo Vi odigrali važnu lobističku ulogu da grupacija Dragana Šolaka dobije dopuštenje, odnosno da Agencija dopusti koncentraciju Nove TV podnositelju Slovenia Broadband S.a.r.l. (čime je promijenjena prethodna odluku o nedopuštenosti dok se ne razriješi prodaja Totalne televizije - link)?

- Kako komentirate činjenicu da ste zatražili razrješenje s pozicije posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje na osobni zahtjev u srpnju 2018. čim je  United Group postigla svoje strateške medijske i akvizicijske ciljeve u Hrvatskoj?

No, od Macana, ili 'svakom loncu poklopca', nismo dobili nikakav odgovor. Uostalom, kada radite za velike ribe koji skrivaju svoje privatne interese te vlasništvo nad kompanijama maskiraju preko rajskih oaza -  a pritom želite zadržati integritet 'neovisnog' analitičara, naravno da morate držati jezik za zubima. Uostalom, Macan je u tom periodu igrao za svjetske prefrigance namazane svim bojama. Medijska pozicija Macanu daje moć kreiranja javnog mnijenja i ljudi vjeruju u njegove političke procjene kad zbori na TV ekranu čak i ako je dokazani fulator kao što se možete uvjeriti kada poslušate ekskluzivnu snimku i što je govorio o Kolindi Grabar Kitarovići Zoranu Milanoviću uoči predsjedničkih izbora. Više o liku i djelu Dragana Šolaka koji ne preza ni od različitih falsifikata da bi očuvao netransparentne poslove možete pročitati u našem prethodnom članku.