Borba Tomislava Tomaševića i njegove ekipe civilnih i političkih aktivista za Zagreb trajala je više od desetljeća. Tijekom tog perioda u prvim borbenim redovima koračala je glumica Urša Raukar a u stopu ju je pratio tada mlađahni čelnik Zelene akcije. Urša nije dijelila sudbinu egzistencijalno ugroženih Zagrepčana ali ne može se reći da nije ostavila srce na zg. asfaltu boreći se protiv Bandića i za novu ljevicu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno smo objavili članak u kojem smo dokumentirali kako je sve izglednija nova saborska zastupnica Možemo Urša Raukar igračica na duge staze. Opisali smo u članku sudski spor s Gradom Zagrebom, koji je započeo njezin pokojni otac Mladen Raukar, a koji je ona uz pomoć odvjetnika okončala pobjedom teškom 1,5 milijuna kuna. Naime, toliko joj je Grad Zagreb pristao isplatiti nagodbom u mandatu njezinog ljutog političkog protivnika Milana Bandića.

Rame uz rame s Tomaševićem Urša je predvodila aktiviste Prava na grad kada su 16. srpnja 2010. došli prosvjedovati ispred središnjica HDZ-a i SDP-a. Prosvjednici su tada najprije stigli pred Iblerov trg. Na Facebook stranici Pravo na grad sve je foto dokumentirano. Ispred središnjice SDP-a dočekao ih je tada mladi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

U njegovom društvu su tada mladi Davor Bernardić koji se u međuvremenu uspio popeti ali i sletjeti s trona SDP-a. Tu je i pokojni SDP-ov predsjednik Sabora Boris Šprem. Na slici se Urša okružena Tomaševićem i Vilijem Matulom, koji je 10 godina od te snimke postao saborski zastupnik Možemo, bijesno unosi u lice tada mladom Zoranu Milanoviću. On ju smireno i reklo bi se plašljivo promatra dok mu Urša prijeti kažiprstom s odlučnim i bijesnim izrazom na licu.

Ta slika govori više od riječi. Nešto manje od 11 godina odnosi snaga na političkom obzorju stubokom su promijenjeni. Tomašević, Urša, Matula.... postaju neupitni vladari ljevice a izgledno je i grada Zagreba. Milanoviću je ostao verbalni aktivizam usmjeren na premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Jandrokovića, Milorada Pupovca.... Milanović koji je tada bio predsjendik najjače oporbene stranke SDP-a, godinu poslije nastanka te slike postao je hrvatski premijer.

Tomašević i Urša godinama su predvodili prosvjednike koji su prosvjedovali zbog Varšavske, Bandića, pred Todorićevim Kulmerovim dvorima. Ulični aktivizam urodio je plodom i građani su nakon više od desetljeća obilato honorirali akcije Prava na grad, pa pohrlili dati glasove platformi Možemo na prošlim saborskim izborima kada su prvi put postali parlamentarnom strankom.

Nakon zadnjih lokalnih izbora, kada je izgledno kako su Tomašević i Možemo postali glavna politička snaga u hrvatskoj metropoli, i kada je kum Zorana Milanovića 'mirni čovjek Zagreba' kako je glasio njegov predizborni slogan Joško Klisović osvojio mršavih osam posto glasova  jasno je kako je jedno prohujalo desetljeće i jedan prst usmjeren u lice Zorana Milanovića pokazao put koji vodi do uspjeha i smjene ljevičarskih stranaka.