Punac hrvatskog predsjednika Ivan Musić potječe s dalmatinskog krša, točnije zadarskog zaleđa i to iz najsiromašnije općine u Hrvatkoj Lišana Ostrovičkih.  Sumjalo se i kako je pohlepni fra Stipe Nimac koji je rodom iz Lišana Ostrovički kao i Ivan Musić u rodnom selu sakrio dio zamračenih milijuna

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom sudu u Zadru, Stalnoj službu u Benkovcu u rujnu 2016. Dinko Musić iz Lišana Ostrovičkih započeo je zemljišni spor protiv rođaka i susjeda. Spor ne bi imao širi značaj da se među tuženima nije našao i punac  predsjednika RH Zoran Milanović te njegova sestra i brojni drugi članovi njegove najuže obitelji. Prezimenjak Milanovićevog punca uzeo je i odvjetnika Šimu Mrdeža iz Šibenika te pokrenuo spor protiv ukupno 38 osoba. Uz ime Milanovićevog punca upisana je njegova adresa u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu, ista koju je otac Sanje Musić Milanović naveo u registru Trgovačkog suda u Zagrebu kada je osnivao tvrtku GIM. Među tuženima nalazi se ukupno 7 osoba s prezimenom Musić, 10 članova obitelji Nimac te još osobe s prezimenima: Orešković, Kufrin, Pešić, Mijić, Zrilić, Balon, Mamić.... Večernji list je početkom prošle godine objavio članak u kojem je razmatrao je li nasljednica Jakova Kitarovića, odnosno buduća prva dama Hrvatske, hercegovačkog porijekla.

Tako su napisali kako je po jednoj teoriji ona unuka stanovitog Ilije Musića Karonje iz Vučipolja iz Tomislavgrada koji je napustio rodni kraj u potrazi za boljim životom. Po tim navodima, smjestio se kod Zadra, gdje je rođen i njezin otac Ivan u mjestu Lišane Ostrovičke, koje je poznato po tome što je izgubilo jako velik broj mladih ljudi u II. svjetskom ratu boreći se na strani ustaša i domobrana. Dostupni izvori tvrde kako je njezin otac imao još dvojicu braće te da su svi otišli živjeti u Zagreb. Teoriju o braći moguće je potkrijepiti i iz ovog sudskog spora. Naime, uz ime Ivana Musića te njegove seste Marije Mijić među tuženicima nalaze se još dvojica Musića iz Zagreba, Ivo i Stipan. Ime Stipana Musića rođenog 1960. našli smo na listi poreznih dužnika s iznosom duga od preko 44 tisuće kuna ali ne znamo radi li se o rođaku Sanje Musić Milanović.

Ipak otkriće jednog drugog sudskog spora pomoglo nam je rasvijetliti priču o porijeklu oca i obiteljskim vezama punca novoizabranog hrvatskog predsjednika. Naime, na Općinskom sudu u Benkovcu zemljišni spor 2010. pokrenuo je Josip Mijić iz Zadra. Tužbu je pokrenuo kako bi se uknjižio na voćnjake i pašnjake u Lišanima Ostrovićkim. Među tuženicima našla su se tri Musića, Ivan, Srećko i Zvono za koje je navedeno kako su od oca Grge. Budući se sestra Ivana Musić preziva Mijić, a da je u prethodnoj tužbi navedeno kako je ona žena Jose lako je moguće kako je njezin suprug Josip zv. Joso bio tužitelj u tom sporu.

Ako je to točno onda je Sanje Musić Milanović unuka Grge Musića a ne Ilije Musića Karonja. Prema stanju zemljišnih knjiga Josip Mijić još nije uspio u tom sporu jer su kao suvlasnici i dalje upisani navedeni Musići pa tako i Ivan Musić. U sporu koji je poveo Dinko Musić osim Musića tuženi su i brojni članovi obitelji Nimac. Među njima se nalazi i ime umirovljenog splitskog svećenika fra Stipe Nimca. Zanimljivo je kako su Lišani Ostrovički postali metom interesa medija kada je izbila afera sa svećenikom fra Šimom Nimcem  osuđenog u Splitu na dvije godine zatvora u optužnici za prijevare sa zemljištem Crkve u Baškoj Vodi u vrijednosti od 9,7 milijuna kuna. Tada su novinari špekulirali je li novac zakopao oko obiteljske kuće u Lišanima Ostrovičkim i tek tada je šira javnost kroz tu aferu doznala za selo u zaleđu Benkovca.

Još do danas nije otkriveno gdje je pohlepni fra Šime kojem se sudi zajedno s bankaricom Jasminom Bilonić sakrio milijune od muljaža s crkvenim zemljištem u Baškoj Vodi. Dok je čekao ishod suđenja fra Šime obrađivao vinograd svojih roditelja upravo u rodnom selu punca Zorana Milanovića. Tako  su mediji 2018. objavili kako je s njegovog vinograda u rodnom selu Županijski sud u Zadru skinuo ovrhu ovrsi maslinika fra Šime Nimca u Lišanima Ostrovičkim koje je u svibnju 2015. godine donio Općinski sud u Zadru, odnosno Stalna služba u Benkovcu. Ovrhu nad maslinikom tražila je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode kako bi nadoknadila dio gubitka nakon što je fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište. Ovrha nije uspjela jer fra Šime nije bio službeni vlasnik zemljišta. Početkom prošle godine objavljeno je kako je Vrhovni sud RH zbog bitne povrede kaznenog postupka odbacio presudu protiv fra Šime Nimca te da će suđenje započeti ispočetka. 

I dok je rodno selo oca Zorana Milanovića bio partizanska utvrda tako je rodno selo oca Sanje Musić Milanović bila neosvojiva ustaško-domobranska utvrda u Drugom svjetskom ratu.  Početkom 2020. novinari su ponovno nahrupili u Lišane Ostrovičke ali ovaj put ne zbog kontroverznog fratra već zbog prve dame. Intervjuirani mještani, uključujući i mjesnog fra Božu Mandarića, iznosili su svoje viđenje veza buduće prve dame s rodnom grudom njezina oca. Intervjuiran je i unuk Sanjine tete Marije Mijić koji je bio ogorčen teškim ekonomskim stanjem općine te činjenicom da je HDZ čak u članstvo vratio lokalnog čelnika koji je na izbore izašao s nezavisnom listom.

Svi su redom istaknuli kako je Milanovićev punac rano napustio Lišane Ostrovičke i otišao u Zagreb trbuhom za kruhom.  Naveli su i kako je Sanja dok je bila mala dolazila u Lišane Ostrovičke ali da je zadnji put u tom kraju bila kada je s mužem Zoranom išla na neki pokop u obližnje Rašteviće. Načelnik Općine je Ivica Musić koji je također u nekom srodstvu sa Sanjom. Inače živi u Zadru što se vidi iz imovinske kartice koja je dostupna na stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Lišane Ostrovičke su vrata Ravnih Kotara ali ujedno i najsiromašnija općina u Hrvatskoj. Hoće li predsjednik Zoran Milanović tijekom mandata išta pomoći u obnovi tog kraja, preostaje nam vidjeti. Činjenica je da se nije ništa promijenilo ni za njegovog premijerskog mandata. 

Također, ni Ivan Musić nije imao nikakvih graditeljskih ambicija na rodnom kršu. Iako je građevinski inženjer koji je osnovao tvrtku za graditeljstvo i nadzor GIM isprva na kućnoj adresi u Hercegovačkoj a potom sa sjedištem u Ilici 92, Milanovićev punac Musić nije ništa sagradio u rodnom selu. Možda i zato što je to surov i okrutan kraj u kojem nije rijetkost da vukovi s Velebita siđu u selo i kolju stado seljanima. Tako su 2014. mediji izvijestili kako je vuk zaklao sedam ovaca u Lišanima Ostrovičkim a potom došao na 200 metara od osnovne škole te se približio na 50 metara od kuće u kojoj živi obitelj s dvoje male djece.

Tada je načelnik općine Lišane Ostrovičke rekao kako mještani strahuju od krvavog vučjeg napada te da je uputio zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za odstrel vuka koji bi provelo lovačko društvo iz Benkovca. Naime, predviđene kazna za odstrel vuka bez dozvole tada je iznosila d 40.000 kuna. Moglo bi se reći kako su vukovi s Velebita možda razlog da punac Zorana Milanovića nije ni kunu uložio u rodno selo. No, zato je mirnim putem upisao prijepis vlasništva s dijela nekretnine u Ilici 92 koji je glasio na njegovu suprugu Anicu na tvrtku GIM.

U istoj zgradi suvlasnik etaže je i Milanovićev šogor Tomislav Musić. On je upisan kao jedini osnivač tvrtke GIM u kojoj je i direktor a otac Ivan prokurist. Tvrtka prema podacima telefonskog imenika ima više pretplatničkih brojeva od kojih je dio na kućnoj adresi Milanovićevog punca u Hercegovačkoj a dio brojeva upisan je na Ilici 92 u Zagrebu. Očito je Milanovićev punac zov dalmatinskog krša odavno zatomio u korist urbanog zagrebačkog življenja.