Kada slušamo lidere Možemo i Nove ljevice stječemo lažni dojam kako su se jučer izlegli kao pilići iz jajeta, čisti i politički nevini. No, za nekima od njih vuku se takvi repovi da ih je teško sakriti i uz jaku propagandnu mašineriju. Dužni smo javnost podsjetiti kako je jedan od utemeljitelja Nove ljevice Nenad Klapčić bio vlasnik i direktor tvrtke Modus koja je radila namještene političke ankete a klijenti su joj bili i očito naivni HDZ-ov gradonačelnik Omiša koji je nakon toga, poslije 18 godina vođenja Omiša, izgubio od Mostovog Ivana Kovačića. Tako ga je šurovanje s izvanbračnim suprugom Rade Borić, koštalo i izbora ali i izložilo istrazi pa sudskom procesu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Počelo suđenje bivšem gradonačelniku Omiša, objavio je 18. siječnja 2018. godine Index. U članku se navodilo kako je novi tadašnji gradonačelnik Omiša, Mostov Ivan Kovačić svjedočio je o tome što je zatekao kada je ušao u ured svoga prethodnika Ivana Škaričića. 'U Splitu je počelo suđenje za zlouporabu bivšem HDZ-ovu gradonačelniku Omiša Ivanu Škaričiću. Prvi svjedok kojeg je saslušao sudac Vladimir Živaljić bio je Škaričićev nasljednik, bivši ministar Mosta Ivan Kovačić. Škaričiću sude za štetu od 80-ak tisuća kuna. Grad Omiš platio je, naime, tvrtki Modus studiju "Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu" prije izbora 2009. i 2013. godine. Studija nije imala zbog čega biti naručena, smatra Kovačić' - pisao je Index.

Citirali su i izjavu Škaričićevog nasljednika: "U lipnju 2013. godine bila je primopredaja vlasti. Krenuli smo s analizom poslovanja i došli do saznanja da je dug grada 24 milijuna kuna prema dospjelim računima, a 6,5 milijuna kuna dug banci, i to ne za kredit jer Grad Omiš nije bio kreditno sposoban. Gledao sam koje ću račune platiti, a onda je u novinama izašlo da je Grad plaćao predizborno istraživanje. Nije bilo razloga da ga Grad plaća. Nismo našli ni ugovor, ni istraživanje, samo račune. Kontaktirao sam Modus, tražio sam rezultate, ali nisam ništa dobio, niti se taj gospodin poslije javio", ispričao je Kovačić. Gospodin kojeg je kontaktirao Mostov gradonačelnik Omiša je nitko drugi do Nenad Klapčić, jedan od utemeljitelja Nove ljevice, stranke čija je sadašnja predsjednica Ivana Kekin ušla u Sabor na mjesto Klapčićeve izvanbračne supruge Rade Borić.

U kampanji smo slušali histerične prozivke Vesne Škare Ožbolt, neuspješne kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu, koja je iskoristila nastup u televizijskoj emisiji da prozove zagrebački Akter-Public, marketinšku agenciju koju je angažirao Miroslav Škoro, za zloporabe u predizbornim anketama. Osudili su to redom i svi kandidati platforme Možemo pa tako i Rada Borić. No, slušajući Borić i kandidate Možemo naivci bi rekli kako su fiktivne, namještene ili nepotrebne ankete koje služe samo za isisavanje lokalnih, nacionalnih ili stranačkih proračuna nešto s čime se oni nikad u životu dotad nisu susreli a kamoli da bi netko od njih bio osobno involviran u te nečasne radnje. No, činjenice govore sasvim suprotno. Vlasnik i direktor tvrtke Modus u vrijeme dok se isisavao omiški proračun u režiji HDZ-ovog gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića bio je Nenad Klapčić.

Izvanbračni partner Rade Borić osnovao je tvrtku Modus a adresom u Mihanovićevoj 51/I u Splitu a na mjesto direktora je postavio člana najuže obitelji Bojana Klapčića. Borićkin izvanbračni muž, kojeg je ona navela i u svojoj imovinskoj kartici, tada je živio u Nedešćini kraj Labina. Klapčić je ubrzo sebe imenovao i direktorom umjesto Bojana Klapčića. No, da se tu radilo o naštimanim anketama vidi se iz sljedećeg. Tvrtka Modus postala je dijelom Uskokove optužnice protiv Škaričića. Inače, optužnica Uskoka teretila je Škaričića da je kao gradonačelnik Omiša, u razdoblju od 10. srpnja 2008. godine do 12. ožujka 2013. godine, s tvrtkom Modus  zaključio dva ugovora o istraživanju javnog mišljenja, iako je bio svjestan da Gradu Omišu takva istraživanja nisu bila potrebna. 

Tako je Grad Omiš na osnovi ugovora iz srpnja 2008. godine platio navedenoj tvrtki na temelju dvaju računa, zatim po ugovoru iz ožujka 2009. godine po još tri računa. Zatim su isplaćeni računi: iz travnja 2009. godine, račun od 31. siječnja 2013. godine, te račun iz ožujka iste godine, tako da se ukupna šteta cijeni na više od 80.000 kuna. Uskok je smatrao kako je sporno što je u sadržaju anketa bilo i pitanja o tome za koga bi građani glasali te pitanja vezana uz tadašnjega gradonačelnika Škaričića. Radilo se o dvjema anketama koje su nosile naziv "Pobjednička strategija za lokalnu samoupravu", a provedene su neposredno pred izbore 2009. i 2012. godine. Slobodna Dalmacija početkom veljače 2014. objavila je članak pod naslovom 'Omiškim aferama nema kraja: tvrtka za sječu drva istraživala za HDZ'. Citirat ćemo dio teksta iz Slobodne kako bi se vidjelo na koji je način Klapčić muljao i lagao novinare da će im poslati odgovore.

Slijedi taj dio teksta: 'Što o svemu kaže direktor “Modusa”, a gospodinu je ime Nenad Klapčić, nismo, nažalost, uspjeli doznati. Za verbalnu komunikaciju nije bio raspoložen. - Molio bih vas da mi na mejl pošaljete sve što vas zanima, pa ću vam pismeno odgovoriti - kratko je poručio Klapčić. Mail je dobio u roku od desetak minuta, a pitanja su bila jednostavna: 1. Za koje ste sve gradove i općine radili predizborna istraživanja uoči svibanjskih izbora 2013. godine? 2. Otkad se vaša tvrtka bavi istraživanjima javnog mnijenja? 3. Koje su vam referencije i veći dosadašnji odrađeni poslovi? 4. Kako ste stupili u kontakt s čelnicima Omiša? 5. Kako je moguće da ste samo od Grada Omiša za dvije ankete dobili više od 40.000 kuna, a da vam financijska bilanca za prošlu godinu pokazuje znatno manje prijavljene prihode? Ni na jedno od tih pitanja Nenad Klapčić nije odgovorio. Dapače, više nije odgovarao niti na telefonske pozive. Sve dok vaš reporter nije “promijenio” broj. ’PRAVI’ E-MAIL- Kako da vam odgovorim na mejl kad ga nisam ni dobio? - pravdao se Klapčić kad smo ga napokon uhvatili “na spavanju”. Pa je dao novi mejl. “Taj je pravi”, samo što se nije zakleo. Pitanja su odaslana u roku od dvije minute. Da bi se vratila u roku odmah. “The email account that you tried to reach does not exist”. Prijevod vam, vjerujemo, ne treba. I bez znanja stranih jezika shvatili ste da adresa koju je Klapčić ostavio ne postoji. Jednako kao što pretpostavljate da su svi naknadni pozivi - sa svih mogućih brojeva - bili uzaludni. Nenad Klapčić odlučio je šutjeti. Pa smo ga odlučili pronaći na adresi Prilaz Gjure Deželića 63, Zagreb. A tamo, baš da vidimo ima li iznenađenih, nikakvog Klapčića nema. Ni tvrtke “Modus”, koja je registrirana upravo na toj adresi. Zatekli smo tek knjigovodstveni servis, čijim se uslugama, kako nam je rekla ljubazna djelatnica, koristi i Klapčić' - objavila je Slobodna Dalmacija početkom veljače 2014. 

Inače, Škaričić je sada član predsjedništva županijskog HDZ-a i ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne a za sporne poslove s Modusom osuđen je nepravomoćno 2018. godine. Dobio je uvjetnu kaznu od godinu zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog zlouporabe ovlasti i štete u gradskoj blagajni od 80 tisuća kuna. Tvrtka Modus u ožujku 2016. promijenila je ime u Moderata Consulting, vjerojatno kako bi napravila odmak od opisane afere. U toj je tvrtci kasnije Borićka bila jedina vlasnica ali ju je ponovno preuzeo Klapčić od Borićke i to tek u rujnu prošle godine. Tada je Borićka već bila saborska zastupnica platforme Možemo.

Sjedište joj je u Hrgovićima 61 gdje je i sjedište Nove ljevice. Tvrtka je upisana u Borićkinu imovinsku karticu kao imovina izvanbračnog supruga. Nenad Klapčić sada zajedno s izvanbračnom suprugom u stanu u kojem  žive u zagrebačkoj Ulici Hrgovići registrirao je Novu ljevicu a na svim pozivima koje šalju medijima uz ime predsjednice Ivane Kekin i njezin broj mobitela stoji i ime Nenada Klapčića i njegov broj mobitela. Sada ne mora fiktivne ankete raditi za HDZ-ove gradonačelnika kada može legalno to raditi za Novu ljevicu. Na zagrebačkoj političkoj sceni ionako će se ubrzo početi ljuštiti pozlata s lica novih političkih zvijezda pa bi se glasači  mogli sjetiti pjesme 'Sve je isto samo njega nema',  s tim da se taj refren više ne odnosi na Tita već na Bandića.