Hit 'No sikiriki' obilježio je karijeru glazbenika Edina Osmića. No, tako se zvao i lijevo orijentirani kafić No sikiriki na trešnjevačkoj Novoj cesti koji je srušen zajedno sa susjednim kućama ove. 'No sikiriki' postao je dio urbane kafanske legende ali na sudu tek predstoji proces protiv dvojice Zagrepčana koji su u njega provalili. Više u nastavku.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu 2006. godine popularni reper Edin Osmić poznatiji kao Edo Maajka otvorio je kafić No sikiriki na zagrebačkoj Trešnjevci. Kafić je kroz godine postao popularan ne samo kao kvartovski već su ga posjećivali i brojni poznati gosti uključujući i političare. No sikiriki na Novoj cesti imao je vrtnu terasu a u njemu su gostovali i glazbenici i održavali se tematski događaji. O svemu tome svjedoči Facebook stranica jer kafića od ove godine nema. Naime, zgrada u kojoj se nalazio kao i susjedni objekti srušena je i uskoro počinje gradnja zamjenskog objekta. Vjerojatno zbog jedne nove poslovno-stambene građevine koje ioanko stalno gutaju staru Trešnjevku oduzimajući joj šarm i ljepotu kvarta s obiteljskim kućama, vrtovima, stablima trešanja i cvijećem.

No, bivši Edin kafić ušao je ne samo u urbanu povijest zagrebačkih kafića već i u sudski spis. Naime, na Općinskom kaznenom sudu netom je potvrđena optužnica protiv Kristijana Glogovića i Karla Blažanovića, obojice iz Zagreba. Njih se tereti da su provalili u kafić No sikiriki te oštetili vlasnika Zdravka Gegovića. To ime ne treba čuditi budući da je spomenuti bio partner u kafiću s Edom Maajkom. Gegović je istupao u medijima pa je tako na portalu Novosti dostupan članak iz 2017. naslovljen s 'Dok je nas bit će i kafane'. U opisu kafića citiran je glumac Milan Pavlović koji je rekao: ' ‘Šta reći o kafani koja je jedno od posljednjih partizanskih utočišta, o kafani gdje se zakletva dana davnih dana još poštuje, gdje se vole Zagreb i Beograd, Sarajevo i Titograd, Skoplje i Ljubljana, Priština i Novi Sad… Gdje se kuha pasulj za 1. maj, gdje je životinjama dozvoljen ulaz’.

Edin bivšii ugostiteljski partner Gegović potječe iz Livna i ima nadimak Gengo. Prvotno su Edo Maajka i Gengo otvorili kafić 200 metara sjevernije ali kada je na scenu stupio restriktivniji zakon o ograničavanju pušenja - preselili su se na Novu cestu gdje su imali i vanjsku terasu u prostor koji je do 2009. bio palačinkarnica. No, onda se Edo Maajka povukao iz ugostiteljstva. Podsjetimo da je na na otvorenju No Sikirikija bio i Zoran Milanović, tada predsjednik SDP-a a na tradicionalni grah koji se svakog prvog maja kuhao na terasi dolazili su: Stjepan Mesić, Zoran Pusić, Dragan Markovina.... U kafiću bi gazda Gengo ponekad kuhao u bosanski lonac.

O politički jasno orijentiranom kafiću svjedočili su i radovi Tomislava Fiketa s natpisima poput ‘Po meni se ništa neće zvati’ uz fotografiju bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića ili ‘Ja jesam za demokraciju, ali negdje treba povući crtu’ uz fotku Zdravka Mamića, ili pak majice s uklonjenom pločom s Trga maršala Tita. Sve to je sada prošlost barem što se tiče lokacije na Novoj cesti gdje No sikirikija više nema. No, zato će ime kafića odzvanjati po sudnici. Naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sudsko vijeće kojim je predsjedala Marija Garačić-Turković odlučivalo je o potvrđivanju optužnice broj od 28. siječnja ove godine. Nakon održane sjednice optužnog vijeća,11. svibnja  potvrdili su optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu  protiv prvookrivljenog Kristijana Glogovića i drugookrivljenog Karla Blažanovića zbog kaznenog djela iz članka 229. stavak 1. KZ-a.

Sjednica je održan u odsutnosti stranaka. Drugookrivljeni je po odvjetniku Tomi Ljubiću podnio odgovor na istu predloživši obustavu postupka, dok prvookrivljeni nije podnio odgovor. Sudsko vijeće je utvrdilo kako je optužnica sastavljena sukladno zakonu te da je osnovana. Utvrđeno je kako do sada prikupljeni dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljeni počinili kazneno djelo koje im se optužnicom stavlja na teret, te da činjenični opis kaznenog djela proizlazi iz ranije pribavljenih dokaza.

Osnovanost sumnje proizlazi iz ranije pribavljenih dokaza, a pogotovo iz službene zabilješke o dojavi s izvješćem o utvrđenom činjeničnom stanju, specifikacije otuđenih stvari i štete nastale provalom u caffe bar "Non Sikiriki", zapisika o ispitivanju osumnjičenika, potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, potvrde o ulasku u tuđi dom bez naloga, potvrde o preuzimanju otuđenih predmeta, imovinsko pravnog zahtjeva oštećenog Zdravka Vidovića i preslika fotografija' - piše u rješenju.

Inače, ime okrivljenog Kristijana Glogovića pronašli smo i na oglasnoj ploči Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. Pozvan je kao okrivljenik zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Inače, mediji su pisali kako je potkraj listopada prošle godine Kristijan Glogović iz Zagreba ekspresno osuđen zbog prekršaja jer je presreo Alemku Markotić i novinarku N1 televizije dok je bio sa svojim psom dobermanom i u ženskoj pratnji te vikao na njih zašto nemaju maske. To je emitiralal N1 televizija a kada je osuđen na 20 dana zatvora onda je pozivao putem Facebook stranice 'I ja sam marginalacna bdijenje protiv mjera korona stožera.

Sada Glogoviću predstoje  dakle dva sudska postupka. Kafić No sikiriki, 'posljednje partizansko utočište u Zagrebu' kako je predstavljen u medijima kao što je napisano već su progutali bageri. A Edo Maajka sada posluje preko tvrtke zanimljivog imena Savske meduze koju je osnovao na kućnoj adresi u Zagrebu, odnosno Preradovićevoj ulici u srcu metropole. Ljubitelji repa znaju da su Savske meduze naziv pjesme Ede Maajke pa tako pojmovi koje je lansirao kroz svoje rep uratke, kao što je to bilo i s No sikriikijem očito nadilaze kontekst samih pjesama koje Edo izvodi za svoju publiku.