Naši izvori tvrde da se među desetak novih uhidbenih naloga koji uskoro stižu iz Njemačke u Hrvatsku nalaze i članovi uže i šire obitelji  bivših ili aktualnih političara RH. U tom kontekstu Milanoviću je, čini se, najvažnije za predsjedicu Vrhovnog suda RH postaviti Zlatu Đurđeviću, osobu koja se javno protivila takozvanom Lex Perković. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prošlo je punih sedam godina od izručenja bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača  Njemačkoj  zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kraj Munchena, kao i  njegova suosumnjičenika bivšeg  šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Podsjetimo Perković je Njemačkoj bio izručen 24. siječnja 2014. godine, dok je Zdravko Mustać, nakon što je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu, i državnog odvjetnika,  u slučaju u kojem je varaždinski Županijski sud odobrio izručenje Mustača Njemačkoj zbog umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića, 17. travnja 2014. u zagrebačkoj zračnoj luci predan njemačkim vlastima.

I baš u travnju ove godine, dakle sedam godina nakon Mustačeva izručenja Njemačkoj, kakve li koincidencije, rasplamsala se polemika oko toga može li Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, koja je bila protiv  takozvanog lex Perković, biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.Tako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković  u jeku kampanje oko izbora novog čelnika ili čelnice Vrhovnog suda u travnju ove godine, izjavio da je, osim postupanja u neskladu sa Zakonom o sudovima, glavna prepreka da Zlata Đurđević  preuzme  dužnost predsjednice Vrhovnog suda RH i činjenica da je, nekoliko mjeseci poslije izručenja Njemačkoj Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, iznijela mišljenje da je Vrhovni sud krivo protumačio Okvirnu odluku o europskom uhidbenom nalogu i shodno tome zauzeo stav da su hrvatski sudovi članicama Europske unije dužni predavati i hrvatske državljane koji su počinili kaznena djela za koja je u Hrvatskoj nastupila zastara. 

Jandroković, kao i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, smatraju da je i samo to dovoljan razlog da Zlata Đurđević ne bude izabrana u Saboru. Naravno da je Zlata Đurđević nakon istupa Jandrokovića i Bačića, u svom priopćenju upozorila da i više drugih hrvatskih istaknutih pravnika misli da se radi o pogrešnom pravnom shvaćanju i da »praksa primjene europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj krši temeljne ustavne garancije građana Hrvatske«. U pozadini takvih žestokih rasprava i polemika oko toga može li ili ne Zlata Đurđević biti predsjednica Vrhovnog suda, Imperijal je došao do ekskluzivnih saznanja zašto predsjednik RH Zoran Milanović toliko inzistira da upravo Zlata Đurđević bude nasljednica dosadašnjeg čelnika Vrhovnog suda Đure Sesse.

Naime, u Hrvatsku bi uskoro mogli stići novi uhidbeni nalozi iz Njemačke u kojima se traže nova izručenja bivših visokopozicioniranih članova jugoslavenske tajne službe, ozloglašene Udbe. Naši izvori tvrde da se među desetak novih uhidbenih naloga koji uskoro stižu iz Njemačke u Hrvatsku nalaze i neki članovi uže i šire obitelji  bivših ili aktualnih političara RH. U tom kontekstu Milanoviću je, čini se, najvažnije za predsjedicu Vrhovnog suda RH postaviti Zlatu Đurđeviću, osobu koja se javno protivila takozvanom Lex Perković.