Uoči drugog kruga izbora isplivao je podatak kako je Milanović u vrijeme dok je bio vlasnik konzultantske tvrtke namjestio i unosne softverske poslove u Albaniji Hrvoju Čabrajiću no to naravno u Hrvatskoj, zemlji poznatoj po namještanjima poslova rođacima, susjedima, tajnim i javnim ortacima, nije oduzelo niti jedan jedini glas aktualnom predsjedniku. Zanimljivo je i kako je bivša vlasnica stana u kojem sada živi bračni par Ciglević Čabrajić Bernarda Čanžar ispitivana u sklopu istrage otmice bivšeg Hanžekovićevog zeta Kreše Čorka za koju je u zatvoru odležao njezin tadašnji partner Goran Sudarević koji je netom, zajedno sa drugima, oslobođen optužbe za sudjelovanje u tom kaznenom djelu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Naša mala država izvor je svakojakih iznenađenja. Mnoga od tih iznenađenja povezana su s politikom i visokim interesima, pojednostavljeno pozicijama, namještenjima (kod nas izjednačenim vrlo često s namještanjima), dužnosničkim mjestima. Vrlo često se kod nas u istoj priči isprepliću najviši državni dužnosnici, afere, uglednici i kriminalci. Ako se ne isprepliću izravno u poslovima onda se njihove sudbine, gle čuda, spoje u nekim nekretninskim transakcijama. Tako je moguće na u našoj zemlji premreženoj javnim i tajnim i interesima, aklamativno transparentnoj zemlji legalista a u naravi vrlo često zemlji mračnih tajni, isti akteri iz podzemlja i nadzemlja iskrsavaju na istim adresama. Proteklih dana piše se o tome kako se Zorana Milanovića savjetuje osoba čije je ime procurilo u aferi Pismohrana. Radi se o Martini Ciglević koju je Milanović imenovao svojom savjetnicom 5. svibnja što je vidljivo u Narodnim novinama.

Kao jedan od aktera afere Pismohrana spominjan je i Krešimir Milanović, pokojni predsjednikov brat. Među glavnim akterima bio je poduzetnik Hrvoje Čabrajić, suprug Martine Ciglević, koji je u to vrijeme imao splitsku adresu. Njegovo je ime isplivalo tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora kada je na direktno.hr objavljen članak NAGRADIO GA ALBANSKI PREMIJER EDI RAMA - MUTNI POSLOVI Milanovićeva konzultantska tvrtka povezana sa sumnjivim natječajem u Albaniji vrijednim 15 milijuna eura? U tom članku, prijevodu s albanskog portala, istaknuto je sljedeće: 'Hrvatski mediji nekoliko puta su pisali da je tvrtka Zorana Milanovića EuroAlba Advisory, društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje, osnovana u studenom 2016. godine, savjetovala albanskog premijera Edija Ramu o pitanjima integracije u Europsku uniju tijekom 2017. godine. Pojedini albanski mediji sada razotkrivaju neke od mutnih poslova premijera Rame, a u pojedinim transakcijama spominje se i bivši hrvatski premijer, sada kandidat za hrvatskog predsjednika Zoran Milanović te tvrtke njegovih prijatelja'.

Članak je dostupan na sljedećem linku.  U tom članku je istaknuta Čabrajićeva tvrtka Primus Adriatic. Direktno.hr objavio je još jedan članak u prosincu 2019.,  na istu temu pod naslovom: 'HRVATSKI POSAO U ALBANIJI - OTKRIVAMO Je li Milanović u Albaniji osigurao 'mutan posao' svom prijatelju? 'Albanski mediji i dalje se bave mutnim poslom nabave softvera za on-line nadzor izdavanja fiskalnih računa kojeg je dobila tvrtka Hrvoja Čabrajića. Posao je vrijedan 15,2 milijuna eura, a u cijeloj priči nejasna je uloga Zorana Milanovića koji se ranije javno hvalio kako savjetuje albanskog premijera Edija Ramu' - piše u tom drugom članku koji je dostupan na linku.

Poznato je kako je Milanović više puta isticao prijateljstvo s albanskim premijerom Edijem Ramom ali u Hrvatskoj je manje poznato kako u toj zemlji neki portali ime hrvatskog predsjednika kontekstiraju kroz potencijalno koruptivne poslove. O tome svjedoči i članak koji je dostupan na albanskom portalu Exit.al, odnosno na linku  ili drugi članak na portalu Shekulli.com.al, što je vidljivo na linku. Prošlog kolovoza albanski portal Novamedia.al objavio je i paparaco snimke Milanovića i Rame uz članak u kojem je podsjetio kako je Hrvoje Čabrajić dobio posao vrijedna 16 milijuna eura u Albaniji. Taj je članak dostupan preko linka.  Taj portal je objavio kako su se albanski premijer i hrvatski predsjednik tada susreli na obalama Jala ali su iskoristili prigodu da podsjete na tragove afere u kojoj je bio involviran i pokojni Milanovićev brat.

Pitali su se je li to prijateljstvo nagrađeno s 16 milijuna eura koliko će platiti albanski porezni obveznici tvrtci Hrvoja Čabrajića. O korupcijskoj sjeni koja stoji u pozadini te priče pisao je i albanski portal Newalbania.al. Tako su polovicom kolovoza prošle godine objavili sljedeći članak. 'U rujnu 2018. vlada premijera Rame vratila je na tržište ideju o dodjeli koncesije sustavu porezne uprave. Iako je austrijska vlada potrošila milijune eura na takav program, albanska je vlada tvrdila da će novi fiskalni program smanjiti formalnosti. Tako je pokrenula procedure za raspisivanje međunarodnog natječaja vrijednog oko 16 milijuna eura, na koji se također prijavio konzorcij Neos D.o.o., Datech shpk i Jehona Software.

Odmah su se pojavile optužbe od strane DP-a kako je natječaj namješten te da će pobijediti hrvatska tvrtka.  Vlada nije iznevjerila spekulacije te je u listopadu 2018. objavila kako je taj konzorcij pobjednik natječaja. Sljedećem JPP-u usprotivila se i tvrtka BNT Electronics, koja je, iako je ponudila nižu vrijednost, obezvrijeđena od strane albanske vlade, kao i odbora za žalbe koji je odbio njezin zahtjev za ponavljanjem natječaja. Tri mjeseca nakon što su spomenute tri tvrtke pobijedile na natječaju vrijednom 16 milijuna eura, Jehona Software prodao je svoje dionice hrvatskoj tvrtki Primus Adriatic.

Prema dokumentima iz ugovora o prodaji dionica, vrijednost prodanih dionica iznosila je 45.865 eura, a ugovor o prodaji potpisale su u prosincu 2018. obje strane. I tako bi povijest tvrtke koja je zadovoljila uvjete za koje je pobijeđen natječaj prodavala svoje dionice u vrijednosti manjoj od 10% vrijednosti JPP-a. Da bismo razumjeli što se krije iza prodaje ovih dionica, moramo pogledati dioničare i tko stoji iza tvrtke Primus Adriatic. Čabrajić je vrlo blizak prijatelj aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića. U Hrvatskoj je Čabrajić nadaleko poznat po aferi Pismohrana koji je u intervjuu za Jutarnji list opširno opisala tada smijenjena porezna inspektorica Ana Marčeta.

Objašnjavala je veze i kako je započela porezna istraga za Pismohranu  te kako je ta istraga prekinuta kad se u dokumentima pojavila tvrtka Hrvoja Čabrajića, koji su u Hrvatskoj uvjereni da je za "kuma" imao brata tadašnjeg premijera Zorana Milanovića....Čini se da Ramino blisko prijateljstvo sa Zoranom MIlanovićem, kao i njegove usluge u vezi s Albanijom, nisu ostale neisplaćene masnim JPP-om, te da do danas Albanci nisu vidjeli njegovo provođenje iako su platili 62% od vrijednosti' - piše u tom članku.

Očito su unosni poslovi koje je Čabrajić sklopio utjecali na činjenicu da je splitsku adresu zamijenio jednom od najekskluzivnijih lokacija u Zagrebu. Naime, Hrvoje Čabrajić sada je upisan s adresom u Ulici Stube Ivana Kozarca. Ta se poprečna ulica nalazi između elitnih kvartova Tuškanac i Pantovčak. Čabrajić sa suprugom Martinom živi u četverosobnom stanu u vili na toj adresi. Stan je kupljen na ime Martine Ciglević. Prodavateljica ima zvučno ime. Ona je Bernarda Čanžar, znana i kao Mamićeva frizerka ali i kao frizerka brojnih slavnih osoba. Imala je frizeraj Planet Berny a njezino je ime postalo poznato široj javnosti kada je uhićena na granici i ispitivana zbog pokušaja otmice Krešimira Čorka.

Radilo se o tadašnjem zetu odvjetnika Marijana Hanžekovića, odnosno bivšem suprugu Ane Hanžeković, suvlasnice i šefice Hanza Medije. Čanžar je tada bila u ljubavnoj vezi s Goranom Sudarevićem koji je bio glavni osumnjičeni za otmicu. O tom slučaju pisali smo u zasebnom članku. No, nedavno je taj cijeli slučaj dobio još nevjerojatniji rasplet jer je Goran Sudarević oslobođen za tu otmicu kao cijela ekipa njegovih pomagača. Iz sudskog spisa je vidljivo kako je Sudarevića zastupao odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Kako je Sudarević oslobođen netom su mu dosuđeni i troškovi za obranu u iznosu 10.969 kn koji će biti isplaćeni iz sudskog proračuna. Zahtjev u ime Sudarevića podigla je odvjetnica Ljiljana Mandek a trošak je dosudio sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Marko Benčić. Presudom spomenutog suca Marka Benčića Goran Sudarević i ostali oslobođeni su krivnje za pokušaj otmice Krešimira Čorka, odnosno za događaj koji se zbio 2011. godine. Prije nego što je objavljena ta pravomoćna oslobađajuća presuda objavili smo članak koji se također ticao istog slučaja.

Iz sudske odluke je vidljivo kako ih je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu teretilo za sljedeće, odnosno da su: '22. ožujka 2011. godine oko 23,55 sati u Zagrebu na Kninskom trgu 15 zajedno i po prethodnom dogovoru prema unaprijed stvorenoj namjeri pribavljanja novca od Krešimira Čorka, a nakon što su više dana pratili kretanje imenovanog, I okrivljeni Goran Sudarević, II okrivljeni Marko Grzunov, III okrivljeni Marko Varga i IV okrivljeni Leo Slijepčević čekali ga, pa kad je imenovani izašao iz svojeg osobnog automobila "Jeep Wrangler", II okrivljeni Marko Grzunov, III okrivljeni Marko Varga i IV okrivljeni Leo Slijepčević mu prišli pa mu je najprije III okrivljeni Marko Varga prislonio na čelo cijev pištolja, a nakon čega su ga II, III i IV udarali elektrošokerima, pištoljem, rukama i nogama po glavi i tijelu gurajući mu elektrošoker u usta, te ga vukli za ruke i gurajući pokušavali uvući u osobni automobil Mercedes E260 vlasništvo Bertola Sablje s nepripadajućim registarskim oznakama Republike Slovenije LJ-EE-397, da bi I okrivljeni Goran Sudarević za vrijeme dok su II okrivljeni Marko Grzunov, III okrivljeni Marko Varga i IV okrivljeni Leo Slijepčević fizički savladavali Krešimira Čorka, čekao u automobilu Hyundai Tuscon neutvrđenih registarskih oznaka vlasništvo Bore Milanovića, međutim kako se Krešimir Čorak opirao i glasno pozivao u pomoć, pa stanari obližnjih zgrada pozvali policiju, a uslijed čega u svojoj daljnjoj nakani nisu uspjeli, već su se s vozilom u kojem se nalazio I okrivljeni Goran Sudarević, udaljili s mjesta događaja' - piše u uvodnom dijelu oslobađajuće presude koju je sudac Benčić donio 17. ožujka 2021. godine.

Drugookrivljenog Grzunova branio je odvjetnik Velimir Došen a trećeokrivljenog Marka Vargu Anto Nobilo. Ukratko, odvjetnička elita uspjela je ishoditi oslobađajuće presude za svoje klijente pa će oni očito uskoro tražiti ne samo naknadu troškova obrane koja će tako otići na teret poreznih obveznika već bi mogli ustati s tužbama protiv RH. Spomenimo još i to kako se stan koji je aktualna savjetnica hrvatskog predsjednika kupila u srpnju 2015. od tada i zbog navedenog slučaja uhićene Bernarde Čanžar nalazi na prvom katu vile u Ulici stube Ivana Kozarca. U oslobađajućoj presudi na više se mjesta spominja prodavateljica stana, aktualnaoj Milanovićevoj savjetnici  Bernarda Čanžar. Citirat ćemo dio presude:

'izvješće o uhićenju i dovođenju okr. Varge, Slijepčevića, Bernarde Čanžar, Bore Milanovića, okr. Pavlovića, zapisnici o očevidu sa listovima 21-23 i sa listova 42-45 spisa, fotodokumentacija sa mjesta događaja, foto dokumentacija za vozilo Mercedes, liječnička dokumentacija za oštećenog Čorka, nalaz i mišljenje CKV s listova 77-82 spisa, zapisnik o prepoznavanju sa lista 88 spisa s foto dokumentacijom, nalaz i mišljenje CKV sa listova 91-94 spisa, analitičke obavijesti policije o telefonskoj komunikaciji sa listova 98-165 spisa; - izvješće policije sa lista 340 spisa, izvješće policije o kretanju svjedokinje Čanžar sa listova 341-362 spisa, zapisnik o privremenom oduzimanju ugovora oiznajmljivanju garaže sa potvrdom te ugovorom , zapisnik o pretrazi svjedokinje Čanžar sa potvrdom o privremenom oduzimanju mobitela, zapisnik o pretrazi domasvjedokinje Čanžar sa potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, zapisnik o pretrazi osobnog automobila Bernarde Čanžar; - zapisnik o pretrazi svjedoka MIlanovića te pretrazi doma svjedoka kao ipotvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, zapisnik o pretrazi doma Marije Grzunov, zapisnik o pretrazi Genc Dake te pretrazi doma iste osobe, kao i pretrazi osobnog automobila iste osobe, zapisnik o pretrazi Amele Pejković sa zapisnikom opretrazi doma i potvrdama o oduzimanju i vraćanju predmeta, zapisnik o pretrazi okrivljenog Sljepčevića sa pretragom doma okrivljenog i potvrdama o oduzimanju i vraćanju predmeta, zapisnik o pretrazi doma Narcise Antolijoli sa službenom zabilješkom policije, zapisnik o pretrazi Matea Zanelle sa zapisnikom o pretrazi doma, zapisnik o pretrazi doma okrivljenog Varge sa potvrdama o oduzimanju predmeta, zapisnik o pretrazi doma Zlatka Mateka sa potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, zapisnik o pretrazi terenskog vozila Bore MIlanovića s potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta , zapisnik o oduzetim sredstvima plaćanja od Bernarde Čanžar, sa zapisnikom carinske uprave o oduzimanju tih predmeta te preslika putovnice i promtne dozvole svjedokinje Čanžar, potvrde o 5 Posl. broj: 13.-K-2338/20-10 privremenom oduzimanju predmeta od Bernarde Čanžar sa listova 506-508 spisa, zapisnici o prepoznavanju sa preslikom fotodokumentacije, dopis policije ŽDO-u o privremeno oduzetim predmetima sa preslikama potvrda o privremeno oduzetim predmetima od svj. Čanžar, popratni dopis uz dostavu naloga za vještačenje sportske jakne, šilt kape i pištolja, obavijest Interpola o pištolju "Glock", preslika zapisnika o vještačenju CKV mikrotragova izuzetih iz vozila Hyundai Tucson sa preslikom nalaza i mišljenja CKV mikrotragova na kapama i jakni' - piše u oslobađajućoj presudi tadašnjem partneru Bernarde Čanžar i njegovim kompanjonima.

Navedimo i to kako su mediji dosad više puta isticali kako je Hrvoje Čabrajić s pokojnim Milanovićevim bratom povezan kumstvom, odnosno da je Krešo MIlanović bio kum djetetu Martine Ciglević i Hrvoja Čabrajića. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvijek se distancirao od poslova svoga brata poglavito jer su iza njega, za njegovog života, ostali višemilijunski nevraćeni krediti uzeti od LHB-a frankfurtske podružnice Nove ljubljanske banke, milijunski dugovi raznoraznim koperantima i brojnim vjerovnicima, lobiranja praćena sjenama skandala i korupcije o kojima je svojedobno govorio i Slavko Linić. O lobističkim poslovima pokojnog Milanovića za Slovence - dodjele koncesije za otok Obonjan - već smo prethodno pisali.

No, imenovanje Martine Ciglević na Pantovčak predstavlja prvi izravni dokaz kako aktualni hrvatski predsjednik nije faktički neupućen a niti distanciran od dvojbenih angažmana svoga pokojnog brata. Po svemu sudeći i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moglo bi otvoriti predmet da vidi mogući sukob u kontekstu albanskih poslova muža njegove savjetnice za koju su mediji napisali kako su protekli pod sjenom korupcije dva najviša hrvatska dužnosnika, hrvatskog i albanskog. Predsjednik Milanović iskazao je specifičan stil pri izboru svojih savjetnica pa je tako zanimljivo kako ga savjetuje i Melita Mulić, supruga Igora Dragovana, o čemu smo prethodno objavili članak.

Preslik oslobađajuće presude za otmicu Krešimira Čorka iz koje je vidljivo da je prodavateljica stana sadašnjoj Milanovićevoj savjetnici bila uhićena u sklopu istrage

Predsjednik Milanović u svibnju je imenovao Martinu Ciglević za savjetnicu a ona je 2015. kupila četverosobni stan od Bernarde Ćanžar na elitnoj lokaciji

Albanski mediji pisali su o sumnjama na korupciju i vezi Milanovića i Rame u kontekstu poslova Hrvoje Čabrajić u Albaniji, desno su dokazi kako Čabrajić ima adresu u stanu kupljenom od Čanžar