Zanimljivo je da se Duško Ljuština koji je bio jedan od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika u javnosti predstavljao kao principijelan i veliki pravednik među Bandićevim 'zvjezdama', te da je sve što je radio radio iz velike ljubavi prema Milanu Bandiću. Pitanje je koliko je njegov sin zaradio novca raznim Fuliranjima na Adventima i Rakijarnici nakon što je otkriveno da je Bandićeva omiljena uzrečica bila: 'Nema džabe ni kod stare babe'!. Ljuštinina snaha bila je s Romanom Pokosom osnivačica tvrtke Rakijarnica te prokuristica tvrtke Kokoš ili jaje koje su profitirale s Gradom Zagrebom..

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada su mediji još u studenom 2019. godine  pisali  o aferama s kućicama na zagrebačkom Adventu, malo tko je mogao vjerovati da će se rasplet te afere odigrati, skoro dvije godine poslije u velikoj akciji policije i Uskoka u kojoj su uhićeni neki poduzetnici, te bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Tako je Index te 2019. godine pisao o tri ključne tvrtke koje su dobile  najbolje pozicije na adventu. To su tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, koji je bio povezan s gradonačelnikom Milanom Bandićem preko njegovog vozača Zdravka Krajine, tvrtka Kokoš ili jaje povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra bila Bandićeva savjetnica, bez natječaja su od Grada Zagreba dobili najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama, pisao je Index.

No, tadašnja medijska otkrića nisu brinula spomenute aktere zagrebačkog Adventa koji su bili povezani s Milanom Bandićem, jer ta dobro umrežena ekipa, tada se nije bojala  represivnog aparata, jer je, pisali su mediji, Bandić bio  uvaženi partner Vlade premijera Andreja Plenkovića, s HDZ-om vlada i u Zagrebu, a tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je nadređena obavještajnoj službi, kaže da će mu biti vječno lojalna i poručuje: “Nosit ću Bandiću kolače u zatvor ako ga osude, ali ne vjerujem da će do toga doći”. Od tada do danas puno toga se promijenilo. Prije svega, nakon smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića došlo je do smjene vlasti u Zagrebu, a Bandićeva stranka se nakon poraza na izborima raspukla kao mjehur sapunice. Odvjetnik Nobilo u razgovoru za RTL upitan da li bi došli do ovih uhićenja da je Bandić živ rekao je  da bi ako bi bio gubitnik u Zagrebu. 

"Dok je bio politički faktor koji je koristio HDZ-u, ovo sve ne bi išlo prema njemu. HDZ ga sigurno ne bi gonio dok je imao svoje žetončiće i činio koalicijsku vlast. Vidjeli smo na manjem primjeru Sauche, kazneni postupak je faktički bio prekinut dok je trajao njegov mandat u Saboru i kad je istekao taj mandat se ubrzano završio. Isto tako, da je Bandić osvojio vlast u Zagrebu i da je napravio nekakvu koaliciju s HDZ-om, bio bi zaštićen. Jedino oni koji su politički pali, ili unutar HDZ-a ili izvan HDZ-a, oni su slobodna lovina", rekao je Nobilo. No, ono što je mnogima zapelo za oko, nakon akcije Uskoka jeste činjenica da su iz ove akcije potpuno izostavljeni neki za koje se smatra da nisu mogli izbjeći uhićenja. Tako se mediji pitaju kako je Bandićeva 'žena iz sjene' uspjela izbjeći pritvor? 

Svjedoci govore da su se kućice jednako dobivale od moćne direktorice TZ-a Zagreb Martine Bienenfeld kao i od pokojnog gradonačelnika. Također, mnogi se pitaju kako se ni odgovorni iz ekipe koja je bila direktno naslonjena na Grad i tvrtka  Kokoš ili jaje, u kojoj je i snaha dugogodišnjeg Bandićeva suradnika Duška Ljuštine. Naime, osnivačica te tvrtke uz Romana Pokosa bila je Ivna Franić Ljuština, supruga Damjana Ljuštine. Damjanov otac Duško Ljuština dugogodišnji najbliži suradnik Milana Bandića zadužen za kulturu nije sretan kad ga se spominje u tom kontekstu, a poručio je da “djeci treba odati priznanje za sve što su napravili”. Tvrtka je zaista začetnik brojnih uspješnih manifestacija u Zagrebu, ali za sve njih nema natječaja, kao ni za Advent, na kojemu su sudjelovali. Vjeruje se kako je Damjan Ljuština preko veze u Gradu dobivao atraktivne lokacije, a njegov partner Roman Pokos, bio je kreativac poznat po projektu Fuliranje. 

Bandićevi glavni i stalni vozači su Vlado Džaja i Ivan Jurčić, ujedno i vrijedni svjedoci obrane u procesima u kojima je Bandić optuženik. Zdravko Krajina, pak, bio je dugogodišnji stalni vozač, praktički asistent, moćnog Bandićeva posebnog savjetnika Duška Ljuštine. Kad je Ljuština izgubio pravo na službeni automobil, od tada Krajina uskače kao pomoćni Bandićev vozač. Zato se Krajinu, koji je ujedno bio i direktor poduzeća Eko sajam, smatralo isturenim igračem za potrebe ljudi iz sjene, a u tom kontekstu spominjali su se Duško i Damjan Ljuština. Ljuštine su, usput budi rečeno, bili jedni od najvećih korisnika štandova, a Ljuština junior bio je i šef projekta Rakijarnica, ali i autor projekta Fooliranje. Na stranicama tvrtke, kao i u sudskom registru, stoji ime direktora Romana Pokosa, a prokuristica je bila Ivna Franić Ljuština

"Fuliranje je prvo zagrebačko adventsko događanje koje se održava od 2012. godine. Od tada pa do danas, Grad i ponuda na Adventu doista su se jako razvili, a to nam je bio i cilj. Fuliranje se prvotno održavalo u Tomićevoj ulici. Nakon Tomićeve, preselili smo se i u Kurelčevu ulicu, da bi prije dvije godine projekt, zbog prostornih ograničenja na starim lokacijama, preselili na Trg Josipa Jurja Strossmayera. Podsjećam da su sve lokacije na kojima se održavalo Fuliranje bile potpuno zaboravljene i zapuštene u turističkom smislu", navodili su svojedobno iz tvrtke Kokoš ili jaje. Zanimljivo je da je Duško Ljuština koji je bio jedan od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika u javnosti se predstavljao kao principijelan i veliki pravednik, te da je sve što je radio radio iz velike ljubavi prema Milanu Bandiću.

Pitanje je koliko je njegov sin zaradio novca raznim Fuliranjima na Adventima  i preko Rakijarnice nakon što je otkriveno da je Bandićeva omiljena uzrečica bila: 'Nema džebe ni kod stare babe'! Što o svemu tome zna veliki pravednik među Bandićevim zvijezdama Duško Ljuština, kojem bi pozavidio i Josip Broz Tito, da je živ, jer bi se uspostavilo da je Ljuština zajedno s Bandićevim uhićenim vozačem Krajinom proveo na Brijunima više vremena  nego za života Tito i Jovanka zajedno. Možda bi ne samo Damjan Ljuština, nego i njegov puno poznatiji otac Duško, mnogo štošta imali za reći o zagrebačkom Adventu istražiteljima, ako im istražitelji odluče pokucati na vrata. Uostalom u ožujku prošle godine Dario Juričan je predlagao Uskoku da Duško Ljuština i Tomo Ricov svjedoče o Bandićevim makinacijama.

LJuštinina snaha bila je prokuristica u tvrci Kokoš ili jaje koja je organizirala Fuliranje - na njihovom Face profilu stoje slike Bandićevog otvaranja Fuliranja 2017.

Ljuština sada je sjena moćnika iz zkatne Bandićeve ere, dok korača Jelačić placom sigurno razmišlja hoće li istražitelji pročešljati i Rakijarnicu čija je osnivačica bila i njegova snaha