Tko zna koliko će sve nekretnina isplivati kroz slučaj brata i sestre Šegote diljem Hrvatske. Osim vile u Omišlju na Krku, luksuznih kvadrata u novom bloku Slovenska - Grada Mainza tu je i više nekretnina u okolici Dubrovnika. Gdje bi Šegotama bio kraj da nije izbila afera s namještanjem kućica za cvijeće na Mirogoju te smrti Milana Bandića.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Istražitelji su netom pretresli stan uhićenog Patrika Šegote, bivšeg direktora Gradskih groblja Zagreb koji je zajedno sa sestrom uhićen u akciji Uskoka. Stan koji je pretresan nalazi se u novogradnji u Slavenskoj ulici u bloku koji spaja tu i ulicu Grada Mainza. Luksuzne stanove na toj okaciji gradila je u međuvremenu ugašena tvrtka PPT veletrgovina iz Zagreba. Osnivači te tvrtke u veljači 2011. bili su Tomislav Brkić, Mladen Zonjić, Ivica Zelenika i Josip Zelenika, svi iz Zagreba. U zemljišnim knjigama Šegota je upisan samo kao vlasnik dviju garaža pa je tako očito kako je izvanknjižni vlasnik stana. Prema podacima iz vlasničkog lista dvije garaže u podrumu zgrade na -2 etaži Šegota je kupio u rujnu 2016. godine.

Zanimljivo je kako je oba garažna mjesta prepisao vlasnički na tvrtku svoje, također uhićene sestre Tamare Šegota. Tako se njezina tvrtka Notitia sa sjedištem u Osijeku u kolovozu 2017. uknjižila bez ikakvog tereta kao vlasnik ta dva garažna mjesta. Već smo pisali o nekretninskim transakcijama u Omišlju na Krku između brata i sestre Šegota. Iako su u vili na Krku brat i sestra imali kreditno pokriće teško 300.000 kuna, zanimljivo na primjeru zagrebačke nekretnine izostao je ikakav kreditni okvir. Iz toga proizlazi kako je Notitia u gotovini isplatila Šegotu a onda je on nastavio živjeti u stanu u vlasništvu tvrtke svoje netom uhićene sestre te koristiti garažna mjesta uknjižena na isti poslovni subjekt.

Zanimljivo je kako je Šegota i uhićen na području Dubrovnika u kući koja je također uknjižena na osječku Notitiu. Već su inicijalno objavljene informacije kako su novci stječeni kroz koruptivne radnje investirani u Notitiu. Podsjetimo kako je pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen prvi put 2015. godine. Možda je ta okolnost utjecala na Šegotu da kao dio koruptivne hobotnice nastoji sakriti ilegalno zarađen novac pa je zato poticao sestru na investiranja u skupe nekretnine preko tvrtke u kojoj je i vlasnica i direktorica. Inače, u vrijeme dok se činilo kako je pokojni Bandić besmrtan u Gradu Zagrebu Šegota je bio i donator kampanje tijekom 2019. stranke Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti u iznosu 12.107,95 kuna.

I njegova supruga Sheila Šurbat Šegota, pedijatrica u Domu zdravlja Zagreb istok, a u medijima se spominjala kao donatorica Bandićeve kampanje, pa je zajedno sa suprugom stranci MB 365 na prošlim izborima za Sabor ukupno donirala 37.000 kuna. Inače u stan u novogradnji bivši direktor Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota preselio se iz stana u središtu Zagreba u Ulici Kneza Mutimira. U nastavku članka donosimo za što se terete brat i sestra Šegota.

"USKOK je, nakon višemjesečnih izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, donio dva rješenja o provođenju istrage zbog koruptivnih kaznenih djela. (15. 7. 2021.) Prvo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv dvoje hrvatskih državljana (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i pomaganja u primanju mita u gospodarskom poslovanju. Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2019. do 8. srpnja 2021. u Zagrebu, nakon što je imenovan za voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. Gradska groblja Zagreb, dogovorio sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) koji je bio stvarni vlasnik dva trgovačka društva, da će mu pogodovati tako što će suprotno propisanim pravilima postupanja njegovim društvima omogućiti dodjelu poslova izvođenja radova za potrebe podružnice Gradskih groblja Zagreb, kao i dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, za što će ga poduzetnik novčano nagraditi, što je i učinio kroz isplate trgovačkom društvu u vlasništvu II. okr. te besplatnim izvođenjem radova izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu I. okr.

Pritom su dogovorili da će društvo kojeg je kao vlasnik i direktor formalno upisana II. okr., sestra I. okrivljenog, ispostaviti trgovačkom društvu poduzetnika račune na ime pruženih savjetodavnih usluga, iako one u stvarnosti nisu obavljene.  U tu svrhu je II. okr., na traženje I. okr. i poduzetnika, u ime svog društva potpisala s poduzetnikovim društvom fiktivni Ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji i potom za neizvršene usluge ispostavila više računa na temelju kojih je društvo poduzetnika na račun društva II. okr. isplatilo najmanje 673.050,00 kuna, iako za to nije bilo osnove. Sukladno ranije postignutom dogovoru, poduzetnikovo društvo je sve do kraja svibnja 2021. godine vršilo radove izgradnje a za koje nije ispostavljalo račune niti tražilo plaćanja. Slijedom ranije postignutog dogovora I. okr. je, direktno ili putem trećih trgovačkih društava, u više navrata osigurao angažiranje poduzetnikovih društava za izvođenje radova za Gradska groblja Zagreb.

Naime, I. okr. je prvo pokrenuo više postupaka jednostavne nabave te naložio dostavljanje poziva na podnošenje ponuda društvima kako je to prethodno dogovorio s poduzetnikom, znajući da će poduzetnikovo društvo dostaviti najpovoljniju ponudu. Nakon toga su poduzetnikova društva dobivala razne radove na objektima kojima upravljaju Gradska groblja Zagreb, između ostalog i konzervatorske radove na objektima zaštićenog kulturnog dobra, kao i radove popravaka i zaštite od urušavanja nakon potresa, za koje su poduzetnikova društva ispostavljala račune Gradskim grobljima Zagreb, a dio kojih je i plaćen prema nalogu I. okr. iako uz pojedine račune nije priložena vjerodostojna dokumentacija o izvršenim radovima. Nadalje je I. okr. tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, sukladno dogovoru s poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka nabave za dodjelu zemljišta u vlasništvu Gradskih groblja Zagreb u zakup za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, svijeća, cvjetnih aranžmana i suvenira, pri čemu je kao predstavnik naručitelja, a kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju cjelovite potrebne natječajne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva. 

Pritom je poduzetnik, kako bi prikrio sebe kao stvarnog zakupca, dogovorio s povezanim osobama da na svoja imena osnuju četiri trgovačka društva s kojima će pristupiti postupku po pozivu Gradskih groblja Zagreb za zakup navedenog zemljišta. Zatim su ta društva, prema uputama koje im je dao poduzetnik, a koje je prethodno njemu dao I. okr., dostavila ponude sa identičnom cijenom zakupa na navedeni poziv, a nakon toga je I. okr. Povjerenstvu za provedbu postupka i odabir najpovoljnije ponude prezentirao sadržaj ponuda na način da je Povjerenstvo kao najpovoljnije odabralo ponude društava osoba povezanih s poduzetnikom. Uslijed nesposobnosti odabranih društava da započnu s prodajom prije blagdana Svih Svetih, I. okr. je angažirao vlasnicu jednog uslužnog obrta da organizira poslovanje u tim objektima tijekom slijedeća tri mjeseca.

Na opisani način I. okr. je poduzetnikovim društvima omogućio dobivanje posla izvođenja radova na grobljima u Gradu Zagrebu u vrijednosti od 3.944.195 kuna, od čega su ista naplatila 2.883.262 kuna te dobivanje u zakup zemljišta za objekte za prodaju, za što je kao obećanu nagradu primio najmanje 673.050 kuna, isplatama u korist društva njegove sestre II. okr., te besplatno izvođenje radova na izgradnji građevine u vlasništvu navedenog društva, čiji je stvarni vlasnik I. okrivljeni. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Drugo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv troje hrvatskih državljana (1956., 1970., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. (15. 7. 2021.)' - službeno je objavljeno o slučaju Šegota i drugi.

Reci što misliš!