I dok se u metropoli komentiraju Uskočke akcije zbog korupcije iz Bandićeve ere u dalmatinskom središtu glavne su teme uhićenici koji su završili iza rešetaka zbog sumnji na korupciju i ilegalne radnje s građevinskim dozvolama. Najkrupnije poduzetničke ribe su vlasnik Dakloninga Zvonko Kotarac i vlasnik Mister Mota Mario Jukić. Prema optužnici ostvarili su značajnu korist zbog toga što im se pogodovala s izdavanjem dozvola na kvadrate koji premašuju zakonske gabarite na atraktivnim i skupim lokacijama. Među najzvučnijim svjedočkim imenima isplivala su ona bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara te poduzetnika Tihomila Radje. Otkrivamo kako je došao u posjed kvadrata na jednoj od najatraktivnijih zagrebačkih lokacija i to kupnjom od Safir-Telur gradnje, zagrebačke tvrtke uhićenog splitskog mega građevinca.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Odluku splitskog suca istrage Županijskog suda da će idućih mjesec dana provesti iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama, prve dvije okrivljene uhićene u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji, gradske službenice Lada Pocrnić Mladinić (58) i Ljiljana Poletti Kopešić (57), dočekale su u suzama. Kako smo doznali, rasplakale su se pri odlasku sa suda i nakon dolaska u zatvor, ne shvaćajući zašto ih se zatvara. U Splitu su na rivi, štekatima i ćakulama glavne teme uhićenici koji su pali u Pnuskokovoj akciji.

Mediji pišu kako su se dvije službenike splitskog Gradskog poglavarstva, koje su korupcijsku hobotnicu u Hrvatskoj obogatile nižekokošarskim mitom tipa parfem Chanel ili čvarci teško podnijele odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru te su se gušile u suzama. Objavljeno je i kako se na tajnim snimkama Uskoka nalaze sočni detalji koji razoktirvaju tajne poslovanja splitskog građevinskog lobija: ‘Lile ti je sve sredila, uzmi joj Chanel’ (Lile je nadimak od uhićene Poletti Kopešić). U zatvoru na Bilicama tople srpanjske i polovicu kolovoških dana provest će i Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan koji nisu pustili suze kada su doznali da su lišeni slobode. Svi su oni pritvoreni zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.USKOK je zatražio i istražni zatvor za MUP-ova vatrogasnog inspektora Željka Smajića, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela, no taj je zahtjev odbijen.

Spomenuta četverka dio je  dvanaesteročlane grupe koja je uhićena početkom ovog tjedna, a čiji se krimeni, po sumnjama istražitelja, svrstavaju u tri pravca. Prvi je priča oko Zvonka Kotarca i njegova hotela "Amfora" na Žnjanu, kojem je Pocrnić Mladinić "sredila" preko Poletti Kopešić dozvole, iako za njih nije bilo zakonskih uvjeta. Druga je vezana uz Marija Jukića, vlasnika poznate trgovine odijelima "Mister Mot", kojem je odobrena viša i šira zgrada na Mejama od dopuštenog. Posljednji slučaj je, recimo tako, i "najminorniji", a odnosi se na Danijelu Špalj, voditeljicu TC-a "Joker" i nekadašnju Kerumovu gradsku vijećnicu, koja je preko Nevena Mladinića, supruga uhićene Lade Pocrnić Mladinić, tražila da se utječe na Ljiljanu Poletti Kopešić da se izda uporabna dozvola za poslovni prostor u kojem je trebala biti otvorena trgovina "TEDI", iako su znali da nije provedeno obvezno ispitivanje funkcionalnosti sustava za dojavu požara.

U svim slučajevima poveznice su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić. Prva je ranije bila voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Gradu Splitu, a posljednje dvije godine je, nakon izbijanja afere "Villa Harmony", gdje joj je nedavno postala pravomoćna optužnica također za koruptivna djela, premještena na mjesto više savjetnice u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. Tada je izbjegla istražni zatvor. U istom odjelu radi i Ljiljana Poletti Kopešić, i to kao viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja. Ovaj slučaj vodi Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a. Ona je, tražeći istražni zatvor, posebno naglasila da je o slučaju Pocrnić Mladinić iz 2019. godine bio obaviješten i Grad Split.

No, do današnjeg dana niti bivši HDZ-ov gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara,  a ni njegov nasljednik iz stranke Centar Ivica Puljak nisu kompromitiranu splitsku namještenicu udaljili iz službe. Po Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi su to trebali učiniti budući je protiv nje pokrenut kazneni postupak. Svi uhićenici bit će u zatvoru na Bilicama sve dok se ne ispita više od dvadeset svjedoka, među kojima su, kao što smo već istaknuli "najzvučnija" imena Ive Baldasara i Tihomila Rađe. Prema pisanju Slobodne Dalmacije 'Tihomil Rađa, pak, naveden je u očitovanju USKOK-a kao osoba čiji su razgovori sa Zvonkom Kotarcem i njegovim bratom Ivanom te Ladom Pocrnić Mladinić i Ljiljanom Poletti Kopešić snimljeni u tajnim mjerema nadziranja'.

Zemljišne knjige otkrivaju nam i službenu poveznicu od prije 13 godina između utamničenog Kotarca i nominiranog svjedoka Radje. Već smo objavili članak kako je Kotarčev Dalkoning u Zagrebu gradio stambeno- poslovni kompleks Safir Telur u Radničkoj cesti a koji je postao dom brojnim poznatim i s HDZ-om povezanim osobama. Tako smo pisali da su od Kotarčeve zagrebačke tvrtke Safir-Telur gradnja stanove kupili i Sanaderov prijatelj, jamac, ujedno i bivši HDZ-ov zastupnik Jerko Rošin, bivši Sanaderov spin doktor, odnosno glasnogovornik Ratko Maček ali i polubrat Jadranke Kosor. Među kupcima stana ali i brojnih garaža bio je Igor Tudor a na jednu etažu uknjižila se i Mirta Šurjak. No, tada nam nije bilo poznato kako je vlasnik garaže i stana na navedenoj lokaciji i splitski poduzetnik koji će biti pozvan za svjedoka - Tihomil Radja. On je od potkraj travnja 2008. od Kotarčeve tvrtke kupio garažno-parkirno mjesto površine 20,22 m2 testan površine 54,76m2 na trećem katu.

U teretovnici uz te etaže upisana je zabilježba zabrane opterećenja  temeljem rješenja Općinskog suda u Splitu, odnosno ovrhe. No, jedna zabilježba nosi datum 26. ožujka 2020. godine. Radi se o predbilježbi ustupanja založnog prava 'Temeljem ugovora o naplatnom ustupanju prodaji potraživanja od 31. listopada  2019. - predbilježba ustupanja založnog prava prijenosom hipotekarne tražbine koja je osigurana tim založnim pravom upisanim ......u iznosu od 191.000 CHF u protuvrijednosti kuna, sa pripadajućim kamatama' te drugim troškovima s bivšeg vjerovnika Hypo Alpe-Adria banke u korist Olivera Beidengla iz Makarske.  Ime spomenutog našlo se u aferi - slučaju Hrvatske poštanske banke. Podsjetimo protiv trojice bivših čelnika HPB-a i četvorice klijenata te banke koji su, kako se sumnja, nezakonito dobili višemilijunske kredite USKOK je pokrenuo istragu, a od zagrebačkog Županijskog suda tada je zatražen i jednomjesečni istražni zatvor. U toj su akciji odmah uhićena šestorica osumnjičenika, dok je bivši predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega bio privremeno nedostupan jer je bio izvan Hrvatske. No i Protega je završio u istražnom zatvoru u Remetincu odmah po povratku sa skijanja iz Austrije.

Ostala šestorica uhićenih, bili su bivši predsjednik Uprave i direktor financija HPB-a Mario Kirinić, bivši član Uprave Ivan Sladonje te poduzetnici Boris Šimunić, Svetimir Gadže, Oliver Beidenegl i Ivan Galić. Slučaj je postao poznat kao afera Bankomat. Mediji su prošle godine baš zbog tog slučaja kritizirali  hrvatsko pravosuđe i to zbog toga što u aferi te državne banke teškoj 255 milijuna kn nisu donijeli presudu 11 godina. Sada se taj slučaj već dvanaestu godinu vuče po sudovima bez pravorijeka a zadnja odgoda ročišta bila je u ožujku ove godine. E sad je zanimljvio da se osoba iz te afere Bankomat našla u istom vlasničkom listu kao svjedok Tihomil Radja koji će biti saslušavan zbog uhićenog Kotarca i ostalih. Hrvatska je mala zemlja pa očito nije velika stvar ako isti akteri isplivaju u raznim imovinskim kontekstima ili pak deliktima.

Što se pak tiče objave imena Tihomila Radje na sudskoj oglasnoj ploči radi se o sljedećem. Objavu je poduzeo Općinski građanski sud u Zagrebu zbog duga koji Radja ima prema Zagrebačkoj čistoći. Radi se o neplaćenim računima za odvoz smeća za stan u Radničkoj koji je kupio od Kotarčeve, u međuvremenu ugašene, zagrebačke tvrtke. Osnovni dug iznosi 403,76 kuna i seže još od srpnja 2015. godine. Zadnji neplaćeni račun odnosi se na srpanj 2019 godine. Zog toga je slučaj završio na sudu s prijedlogom ovrhe koji vodi odvjetnica Dora Hanžeković - Žuža u suradnji s javnim bilježnikom Mladenom Ježekom. Ovrhe su u Hrvatskoj skupe pa ne čudi da će neplaćeni računi za smeće budućeg svjedoka Tihomila Radju koštati dodatnih 543,75 kn. 

Inače, poduži je popis funkcija ili tvrtki u kojima je bio ili je još uvijek suvlasnik Tihomil Radja. Od 2001. do 2004. bio je predsjednik NO-a Jadroplova, bio je vlasnik tvrtki: Radja rasvjeta, Vrime - dalmatinski tjednik. Bio je suvlasnik Vjetroelektrane Orjak i Infosistema. Jedini je vlasnik Makar gradnje u stečaju. Bio je član NO-a Jadran Kapitala, Hotela Vodice čiji je vlasnik Andrija Kević te tvrtke Neta Capital Croatia. Suvlasnik je i splitske tvrtke V.T.B.T. s Vicencom Blagaićem i Tonijem Zlatićem. U veljči 2007. protiv njega kao direktora tvrtke SEM 1986 bila je podignuta kaznena prijava. Radja je tada bio direktor u tvrtci poduzetnika Juroslava Buljubašića koja je gradila hotel na Dobriću u Splitu ali su radovi tada prekinuti intervencijom građevinske inspekcije.