Na Mirogoju je na posljednje počivalište ispraćena Marta Perenčević. U obavijesti o ispraćajima pisalo je kako pokojnica ima 101 godinu a na osmrtnicama u novinama pisalo je kako je umrla u 102.-oj godini. Ta godina nije ni važna jer je pokojnica uspjela postići puno - doživjeti više od sto godina. Uz njezin lijes stajali su nasljednici najmoćnije i najtajnovitije hrvatske dinastije. Na njenom malom ali dostojanstvenom ispraćaju snimili smo sivu eminenciju hrvatske politike devedesetih godina i tatu iz sjene hrvatske privatizacije i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna. Jedan od dvojice njenih sinova ispratio ju je riječima kako je bila dobra majka, a svećenik je pričao kako je pokojnicu upoznao na obroncima Učke s pogledom na Velebit....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Marta Perenčević ispraćena je s ovog svijeta prekrasnog i sunčanog rujanskog dana. Prije pokopa u kapelici uz njezin odar vidjeli smo vijence od članova njene najuže obitelji. Na ulazu s desne strane stajao je vijenac - posljednji pozdrav Maje i Emila Tedeschija. Na Mirogoju je danas pokopana baka snahe njihovog sina jedinca Emila Tedeschog mlađeg. Njihova snaha Nika jedna je od četvero unučadi pokojne Marte. Ona je kći najbogatijeg a zacijelo u Rusiji i najpoznatijeg Hrvata Mihajla Mihe Perenčevića. U hrvatskim medijima taj najtajanstveniji hrvatski milijarder nazvan je gospodarem ili kraljem Malog Lošinja.

Pokojnica je iza sebe ostavila i sina Predraga koji joj je podario dvoje unučadi, odvjetnicu Martinu te Lanu. Mihajlo osim Nike ima i sina Nikolu koji je oženjen Ivanom. Stogodišnja pokojnica imala je i petero praunučadi. Supruga sina tajkuna Tedeschija Nika iz braka sa zagrepčaninom Sinišom Cizelom ima tri kćeri koje su bile na pokopu. Martu Perenčević nije ispratilo brojno ali zasigurno jeste reprezentativno društvo. Među onima koji su došli odati počast majci moćnog Mihajla Mihe Perenčevića bio je i jedan bivši hrvatski premijer. Osobno je došao Franjo Gregurić, jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća ali za upućene i dugogodišnji vladar iz sjene brojnih važnih hrvatskih odluka.

Upućeni su znali kako je upravo taj bivši HDZ-ov premijer stajao iza imenovanja za pomoćnike ministra policije, odgovorne za naoružanje Hrvatske tijekom rata, Željka Tomljenovića i njegovog kompanjona Mihajla Perenčevića. Gregurić je bio u doba Jugoslavije zastupnik moćne Astre u Moskvi i mnogi su ga godinama i vidjeli kao važnog proruskog igrača u vrhu hrvatske politike. Gregurić je došao, prvo se pozdravio s obitelji Perenčević ispred mirogojske kapele, a potom je ušao odati posljednji pozdrav pokojnici. Uz odar Marte Perenčević stajao je sin Predrag i najbliži članovi obitelji.

Posljednji govor održao je Mihajlo Perenčević koji je govorio s ljubavlju i kako je njegova majka bila dobra majka svojim sinovima. Rekao je i kako nije radila da bi im se u potpunosti posvetila te je tek kada su odrasli bila nastavnica domaćinstva. Istaknuo je kako je Franjo Gregurić uvijek bio potpora njihovoj obitelji i u delikatnom periodu. Poslije Mihajla Perenčevića govorio je svećenik koji je rekao kako ju je osobno poznavao. Rekao je da ju je upoznao na obroncima Učke s pogledom na Velebit. Da ime Marta znači patnja i da je Marta cijeli svoj život bila paćenica. Dodao je da kada razmišlja o tome što je Marta podarila ovom svijetu da misli kako je to upravo paćeništvo.

Slušalo ga je malo ali elitno društvo koje je došlo odati počast majci široj javnosti ne sasvim poznatog ali s pravom najbogatijeg Zagrepčana ako ne u čitavom svijetu onda zacijelo u Rusiji. Naime, Mihajla Perenčevića i njegovog kompanjona Krešimira Filipovića iz kompanije Velesstroy ruski mediji nazivaju hrvatskim novčanicima Vladimira Putina. Među prvima na pokop je došao Emil Tedeschi mlađi koji je najviše vremena posvetio svojim pokćerkama a neko vrijeme bio je u razgovoru s punicom Sonjom koja je stigla s Beverly Hillsa gdje živi i vodi restoran. S malim zakašnjenjem na pokop je stigao i Emil tedeschi stariji sa suprugom Majom. Oni su došli osobno izraziti sućut braći Perenčević.

Kada je krenula pogrebna povorka bili su odmah iz prvih kola koja su vukla vijence za pokojnicu. Marta Perenčević otišla je mirno i tiho s ovog svijeta ostavivši iza sebe obitelj čiji pripadnici čine anonimnu ali najmoćniju hrvatsku dinastiju koja je bračnim vezama s obitelji Emila Tedeschija samo dobila na snazi i utjecaju. U smrti su svi jednaki, bogati i moćni, sretni i nesretni, voljeni i nevoljeni.... Zadnji put prije ovog događaja obitelj Perenčević i Tedeschi objavljeni su zajedno u medijima kada se pomopozno slavilo vjenčanje Nike Perenčević i Emila Tedeschija mlađeg. Današnji događaj svjedoči kako je brak unuke pokojnice i sina najmoćnijeg hrvatskog tajkuna preživio i kako razlika od 17 godina, koliko je Nika starija od Emila, nije zapreka da dvoje ljudi budu u bračnom zajedništvu i svim izazovima koje život donosi.

Ožalošćenom Mihajlu Perenčeviću sućut je došao izraziti bivši premijer Franjo Gregurić koji je ušao u kapelicu oprostiti se od pokojne Marte

Uz odar pokojnice vijenac s posvetom unuke Nike Perenčević, praunuka te Nikinog supruga Emila Tedeschog jr. koji je uglavnom pravio društvo svojim pokćerkama

Iza pokojne Marte Perenčević koja je umrla u 102.-oj ostali su sinovi Mihajlo i Predrag s obiteljima

Mirtu Perenčević u život vječni ispratili su Emil tedeschi senior i junior koji su bili iza kola s vijencima, njezini sinovi iza kola s lijesom te najuža obitelj i prijatelji