Tko je po zakonu odgovoran kada je prekršaj počinjen automobilom koji je registriran na odvjetnički ured - ni nakon prepiske s Hrvatskom odvjetničkom komorom nije jasno jer su odgovorili kako ne mogu komentirati nepravomoćne sudske presude.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon objave članka kako je odvjetnica Vesna Škare Ožbolt pronašla rupu u zakonu te bila oslobođena na Općinskom prekršajnom sudu ua prekršaj koji je počinjen skupim Mercedesom koji je registriran na njezin odvjetnički ured tako što je sud prihvatio da isti nije pravna osoba poslali smo upit Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Pitali smo za pravni status odvjetničkog ureda Vesne Škare Ožbolt. Zanimalo nas je njezin ured pravna osoba ili ne kao što tvrdi odvjetnica Vesna Škare Ožbolt. Tražili smo od HOK-a da nam protumače i što  znači formulacija  dr.o. (druga osoba za koje je upis propisan zakonom) - kako se navodi u registraciji tog ureda?

Iz komore je stigao odgovor. ' Nastavno na Vaš upit o statusu odvjetničkog ureda Vesne Škare Ožbolt, odvjetnice u Zagrebu, ovim putem Vas izvješćujemo da je Vesna Škare Ožbolt, odvjetnica u Zagrebu, upisana u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore 17. travnja 2008. Sjedište njezinog odvjetničkog ureda nalazi se na adresi: Zagreb, Masarykova 10. Skreće se pažnja na činjenicu da odvjetnik odvjetničku službu, temeljem članka 4. stavka 1. Zakona o odvjetništvu, može obavljati samostalno, u zajedničkom uredu ili u odvjetničkom društvu. Sukladno navedenoj zakonskoj odredbi odvjetnica Vesna Škare Ožbolt samostalno obavlja odvjetničku službu. Zaključno se napominje kako je jedini organizacijski oblik obavljanja odvjetništva sa svojstvom pravne osobe odvjetničko društvo, koje odvjetničku službu obavlja putem odvjetnika zaposlenih u tom društvu, dok fizičke osobe odvjetničku službu obavljaju u zajedničkom odvjetničkom uredu ili samostalno, kao samostalnu profesionalnu službu' - pisalo je u odgovoru Hrvatske odvjetničke komore.

Potom smo im poslali dopunu upita: 'Ako je vozilom koje je registrirano na odvjetnički ured Vesne Škare Ožbolt počinjen prometni prekršaj a tijekom sudskog postupka je odvjetnica - utemeljiteljica  društva tvrdila kako njezin ured nije pravna osoba zanima nas je li točno da u odvjetničkom uredu pravnu osobnost ima odvjetnik kao fizička osoba. Šaljemo link na vezanu temu te presudu u prilogu?

- Ako nitko nije pravna osoba, niti odvjetnički ured a ni odvjetnik - osnivač odvjetničkog ureda, znači li to da svaki odvjetnik može registrirati automobil na odvjetnički ured, načiniti prometni prekršaj te na sudu tvrditi kako nema odgovornosti jer odvjetnički ured nema pravnu osobnost?

- Ako je to tako, znači li navedeno da su odvjetnički uredi iznad drugih pravnih entiteta RH u smislu privilegiranja u odnosu na prekršajne sankcije?' - pisalo je u dopuni upita.

Na isti smo zaprimili očitovanje Nataše Barac. Citiramo ga: 'Hrvatska odvjetnička komora primila je u petak od  tabloida Imperijal drugi – nepotpisani  - mail s upitima u vezi odvjetničkog ureda Vesne škare Ožbolt. Jučer smo Vam odgovorili na Vaš upit prema traženju, bez obzira na to što je mail s upitom bio nepotpisan, bez imena novinara ili urednika koji postavlja pitanje.  Hrvatska odvjetnička komora često prima novinarske upite i na njih pokušava uvijek odgovoriti na vrijeme i dati sve potrebne informacije koje novinari traže.  U Vašem mailu nema ni imena ni prezimena novinara a nema ni broja telefona na koji bi se eventualno moglo nazvati i pitati do kada Vam trebaju odgovori na pitanja koje ste postavili u petak. Ja sam pokušala pronaći broj telefona na Vašoj internetskoj stranici, kako bih Vas mogla kontaktirati i pitati do kada su Vam potrebni odgovori, ali bezuspješno – na Vašoj web stranici nema broja telefona. S obzirom na druge obaveze koje Hrvatska odvjetnička komora ima i s obzirom da niste naveli rok, odgovore na Vaša pitanja pokušat ćemo Vam poslati početkom idućega tjedna, a Vas molim da nam ubuduće upite postavljate s imenom i prezimenom onoga koji pitanja postavlja' - pisalo je u odgovoru.

Nakon što smo kontaktirali komoru na traženi način dobili smo njihovo očitovanje koje citiramo: 'Nastavno na Vaš dodatni upit prije svega ističemo da Hrvatska odvjetnička komora ne može komentirati nepravomoćne sudske odluke, pa tako ni presudu Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, koja je dostavljena u prilogu upita.  Slijedom navedenog Hrvatska odvjetnička komora ne može komentirati razloge zbog kojih je nadležno tijelo progona odvjetnički ured odvjetnice Vesne Škare Ožbolt smatralo pravnom osobom, kao niti razloge zbog kojih je odvjetnicu Vesnu Škare Ožbolt teretilo za počinjenje prekršaja kao odgovornu osobu u pravnoj osobi.  Nadalje se ističe kako odvjetnica Vesna Škare Ožbolt nije osnivač odvjetničkog društva, već imenovana, kako je to navedeno i u ranijem odgovoru,  samostalno obavlja odvjetničku službu, u skladu s odredbom članka 4. stavka 1. Zakona o odvjetništvu. Jednako tako ponavlja se da odvjetnički ured Vesne Škare Ožbolt, odvjetnice u Zagrebu, nije pravna osoba, kao što pravna osoba nije niti jedan drugi ured odvjetnika koji samostalno obavlja odvjetničku službu. Odvjetnički ured sa svojstvom pravne osobe, sukladno odredbi članka 27. Zakona o odvjetništvu, ima samo odvjetničko društvo' - pisalo je u odgovoru Hrvatske odvjetničke komore.

Potom smo tražili njihovo očitovanje samo za jedno pitanje: Zanimalo nas je je li točno da pravnu osobnost ima fizička osoba koja je osnivač odvjetničkog ureda - ali na to do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor. Inače, nije nam jasno zašto ne možemo doznati tako jednostavnu ali bitnu stvar od Hrvatske odvjetničke komore. Činjenica je da su odvjetnici koji  namjeravaju imati zajednički ured dužni  po zaključenju ugovora podnijeti prijavu Komori, a do konačnog osnivanja zajedničkog ureda dolazi upisom u odgovarajući upisnik Komore, a predmetni je upis Komora dužna obaviti u roku od 15 dana

'Zajednički odvjetnički uredi predstavljaju samo oblik građanskog partnerstva u kojem slučaju međusobna prava i obveze odvjetnici uređuju u pisanom obliku, a osnivaju odvjetnički ured upisom u odgovarajući upisnik Komore, međutim, tim upisom ne stječu svojstvo javnog trgovačkog društva niti svojstvo pravne osobe, već pravnu osobnost ima svaki odvjetnik u tom uredu kao zasebna fizička osoba“ je stav zauzet od Županijskog suda u Varaždinu, broj odluke: Gž 836/2016-2 od dana 03.10.2017. godine iz kojeg je vidljivo da zajednički odvjetnički uredi nemaju svojstvo pravne osobe, već pravnu osobnost ima svaki odvjetnik u tom uredu kao zasebna fizička osoba' - citirano je na web stranici jednog odvjetničkog ureda. Ako je to tako čemu mistifiacija i izbjegavanje odgovora od strane HOK-a?