Brat nekad svemoćnog Tuđmanovog savjetnika uvijek je bio u epicentru raznih afera u kojima su se ispreplitali milijunski nevraćeni krediti. No, nevolje nije imao samo zbog poslovanja već je završio na sudu i zbog financijskih problema i dugova na luskuznom stanu u zagrebačkom Podsljemenu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu sudac Vlado Skorup donio je rješenje u pravnoj stvari ovrhovoditelja - zagrebačke tvrtke Melior projekt. Tvrtku je zastupao odvjetnik Ivan-Zvonimir Jelić. S druge strane u ulozi ovršenika našao se Zdravko Pašalić, kontroverzni poduzetnik iz Zagreba koji je nedavno osuđen u procesu za malverzacije u Karlovačkoj banci. Naime, u travnju ove godine objavljeno je kako su osuđeni; Danko Seiter, jedan od članova Uprave Karlovačke banke 1999. godine, te Zdravko Pašalić kao direktor tvrtke Zagreb drvo, na karlovačkom Županijskom sudu svaki na po tri godine zatvora. Seiter jer je sudjelovao u odluci Uprave Karlovačke banke u lipnju 1999. godine da se tvrtki Zagreb drvo otpiše 13,4 milijuna kuna, oko polovica iznosa kredita koji je tvrtka dugovala banci, a Zdravko Pašalić jer je Upravu društva na to poticao.

Zdravko Pašalić osim po gospodarskim aferama poznat je i kao brat nekad svemoćnog Tuđmanovog savjetnika Ivića Pašalića. Dok je Tuđmanov HDZ bio na vlasti Ivić Pašalić je po tvrdnjama upućenih mogao pokrivati svoga brata ali i otvarati mu vrata brojnih kreditnih institucija. Nije nepoznanica kako je Zdravko Pašalić bio milijunski konzument Hypo kredita dok je ta banka davala izdašne kredite tadašnjoj eliti. No, zadnje desetljeće njegov se biznis strmoglavio za razliku od drvnog biznisa Ivića Pašalića kojemu su procvjetale ruže te je postao i predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije te vlasnik uspješne tvrtke za proizvodnju namještaja.

Njegov brat plaća ceh ambicija i poslovnih pothvata za koje očito nije bilo pokrića u njegovim osobnim sposobnostima. O tome svjedoči i dokument s riječkog Županijskog suda. Naime iz rješenja suca Skorupa proizlazi kako je odlučivao o ispražnenju i predaje u posjed nekretnine u Ulici Remetski kamenjak u Zagrebu, odnosno da je rješavao žalbu ovrhovoditelja od 17. prosinca 2020. godine. Sudac Skorup je 29. travnja 2021. konstatirao kako je predlagatelj, odnosno zagrebačka tvrtka Melior projekt, odustala od žalbe podnesene 12. siječnja 2021. protiv rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 17. prosinca 2020.

U obrazloženju se navodi kako je žalitelj, odnosno trvrtka Melior projekt podneskom od 26. travnja 2021. obavijestila sud da odustaje od podnesene žalbe. Spomenuta je tvrtka inače u vlasništvu Mladena Kosaleca iz Zagreba. Inače, deložaciju je ta tvrtka pokušavala nad stanom koji se nalazi u urbanoj vili s 4 stana. Etaža koja pripada Zdravku Pašaliću, prema podacima iz vlasničkog lista je peterosobni stan u prizemlju i na katu ukupne površine 235,89 čm i garažno mjesto u podrumu površine 17,22 čm. Pašalićev brat stan je kupio od Krešimira Tkaleca te se uknjižio u ožujku 2019. godine. U vlasničkom listu vidljivi su sporovi sa zagrebačkom tvrtkom koja je pokušavala sudski izboriti deložaciju Zdravka Pašalića.

O tome svjedoči zabilježba spora odnosno tužbe podnijete Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dana 31. listopada 2019. godine te brisanje zabilježbe u veljači 2020. godine. Upisana je i zabilježba odbijenog prigovora Zdravka Pašalića izjavljenog protiv rješenja od 17. srpnja 2020. Iz povijesnog vlasničkog lista vidljivo je kako je tvrtka Melior projekt imala založno pravo na Pašalićevom stanu, rješenje o dosudi Općinskog građanskog suda i Zaključak o predaji stana. No, očito Pašalićev brat do zandjeg se nije dao iz posjeda nekretnine ali je očito na kraju odstupio jer je sada vlasnik te nekretnne koja je transformirana u četveroetažni stan površine veće od 350 m2 tvrtka Melior projekt.