Organizatorima iz Udruge branitelja proizvođača Panonija objasnili su kako kovač iz varaždinskog kraja ne može izlagati u autentičnoj kućici koja odiše tradicijom već da mora izlagati u stereotipnoj drvenoj kućici pod kakvima se prodaju suhomesnati i mliječni proizvodi, med, likeri i kakve su imali svi drugi izlagači. Mario Sokolić godinama je bio turistička atrakcija na Trgu bana Jelačića i mnogi su se turisti slikali upravo pokraj njegovog štanda. Umjesto da honoriraju autohtonost i unikatnost zagrebački komunalni redari očito misle kako će se novom šefu Tomislavu Tomaševiću umiliti ako se obračunavaju s originalnim izlagačem čija kućica ne odiše tipskom izradom.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Potkraj rujna na Trgu bana Jelačića otvorena je sajamska manifestaciju 8. Dani Slavonije u Zagrebu. Na središnjem trgu u metropoli našli su se razni izlagači u rasponu od proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, sireva, meda pa do obrta 'Od kamena do znamena' školovanog klesara Luke Valeca iz Luga Zabočkog, izrađivača autohtonih suvenira od kamena, kako bračkog tako trogirskog ali i talijanskog travertina. Među izlagačima bio je i Mario Sokolić, svestrani umjetnik i kovač, čuvar starina... Izrađuje tradicionalne motive kovanjem na raznim kovinama a poznat je i po tome što na dječje narukvice urezujem ime tate i mame i brojeve telefona ako se dijete izgubi. 

Mario Sokolić je iz Kučan Marofa, nedaleko Varaždina samostalni je likovni umjetnik koji se likovnim stvaranjem počeo baviti sa svega 11 godina. Od 1998. godine član je Likovnog udruženja Varaždin gdje je iste godine realizirao svoju prvu izložbu Biomehanika. Mario se naziva „Kovač svog kova“, a prvi put je u Hrvatskoj napravio prezentaciju hladnog kovanja 2004. godine na Špancirfestu. Djeluje preko vlastitog obrta a poznat je pod nazivima „Sokol“, „Kovač svog kova“, „Čuvar tradicije starog zanata“. Drevnim tehnikama izrađuje medaljone hrvatskih velikana, grbova i znamenitosti na četrdesetak motiva. Preko ljeta po cijeloj obali prezentira „Plemenitaše“. 

Gravira medaljone u gotici i glagoljici radi kovanice i kuje narukvice na metalu. Radio je i replike srednjovjekovnih kovanica za potrebe snimanja HRT-ovog serijala „Doba uskoka“ i „Dubrovačka republika“. Godinama je bio i  sudionik tradicionalne otočke fešte na Rabu znane kao „Rapska fiera“. Proizvode kuje od materijala koji u sebi ima 96 posto bakra. Svoje proizvode tradicionalno izlaže u autentičnom drvenom štandu koji se razlikuje od standardiziranih i jednostavnih drvenih kućica koje godinama gledamo na Jelačić placu. I koji su naravno na neki način već dobrano kompromitirani pričama o adventskim kućicama i milijunskom prometu koji su neki Bandićevi kompanjoni na njima zaradili.

Godinama je Mario Sokolić izlagao na Trgu. Sve do zadnje rujanske manifestacije čiji je organizator Udruga branitelja proizvođača Panonija. Prema planu ta sajamska manifestacija započela je 27. rujna . a završava 2. prosinca 2021. godine. Mario Sokolić uredno je pozvan od strane organizatora. Njegov je štand prvih dana sajma bio izdvojeniji od drugih koji su bili postavljeni u nizu. Stigli su komunalni redari i naložili uklanjanje kućice. Razlog je bio taj da se njegov štand razlikuje od ostalih. Suvišno je naglašavati kako je njegov štand u tradicijskom, obrtničkom ali i estetskom smislu zapravo atrakcija sam po sebi i da bi, u nekoj drugoj sredini, komunalci podupirali izgled takvog štanda upravo iz navedenih razloga.

Mario Sokolić također zbog specifičnosti svoje proizvode najbolje i može izložiti na štandu koji je radio namjenski i uskladio ga s tradicionalnim kovačkim proizvodom koji nudi. Na kraju ostaje nam gorki okus u ustima i spoznaja kako je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ekipi komunalaca očito poslužio kao inspiracija za nedostatak tolerancije i svijesti da tradiciju i originalnost treba njegovati i honorirati a ne protjerivati sa središnjeg zagrebačkog trga. Na kraju istaknimo kako se u sklopu iste manifestacije pojavio i jedan novi autentični izlagač. Radi se o mladom Luki Valecu koji ručno izrađuje različite suvenire od kamena. Našu pažnju je privukla velika krunica od ručno fasetiranih kugli ali i podlošci za sapune te svijeće kao i privjesci te drugi ukrasi.

Slika Jelačić placa kada je uklonjen štand i slika kovačkog štanda Marija Sokolića koji odiše tradicionalnim ruhom snimljena prije uklanjanja

Ostavljamo čitateljima na prosudbu je li štand Marija Sokolića bio turistička atrakcija ili su to kontejneri koji stoje tamo nakon uklanjanja njegovog štanda

Na Trgu je izlagao i Luka Valec iz Luga Zabočkog koji ručno obrađuje brački, trogirski te talijanski travertin i stvara jedinstvene suvenire