Na službenoj stranici zagrebačke tvrtke B 4 B piše kako je jedan od njihovih projekata za državnu riznicu bio informatizacija sustava upravljanja javnim novcem. Taj je posao za Ministarstvo financija tvrtka B 4 B počela obavljati još 2002. godine ali informatičke usluge pruža i nadalje. Zanimljivo je kako tvrtka koja opslužuje tako delikatan sektor nije u državnom vlasništvu već je prema Sudregu u njoj 11 osnivača pa tako i spomenuti Slovenci. Susjedna dežela postala je zadnje desetljeće raj za razne kripto prijevare i tzv. Ponzi sheme s digitalnom valutom pa ne čudi da se tamo istražuje tko je od Slovenaca povezan s krupnim prijevarama na kripto tržištu. Slovenski Kriptoreporter upravo je suvlasnike tvrtke koja opslužuje državnu riznicu RH u više objava dovela u vezu s tom crnom zonom kripto tržišta. Radi se o Leocoin, kripto mjenjačnici koja se promovirala kao alternativa bitcoinu pa je zatvorena. Doznajte detalje....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Andrej Plankar iz Grosuplja i Tomislav Mucić iz Ljubljane 25. siječnja ove godine službeno su upisani kao suvlasnici informatičke tvrtke koja održava državnu riznicu RH. U Sloveniji obojica se reprezentiraju kao Blockchain, blok-lanac eksperti. Za neupućene taj termin opisuje lanac zapisa ili blokova koji sadrže podatke, koji su povezani pomoću kriptografije. Svaki novi blok, nadovezuje se na prošli i njegova vrijednost zavisi od vrijednosti prošlog bloka. Prvi blockchain, odnosno blok lanac, je kreirao stanoviti Satoshi Nakamoto čiji je pravi identitet ostao u potpunosti nepoznanica pa se ni danas ne zna da li je u pitanju pojedinac ili organizacija. On je 2009. osnovao i registrirao Bitcoin, prvu kriptovalutu.

Kriptovalutu ne izdaje i ne kontrollira neka središnja banka, kao što je to slučaj s nacionalnim valutama već ona koristi šifrirani, matematički model blockchaina, putem koga se prate vrijednosne izmjene i pravo vlasništva nad kriptovalutama. Od osnivanja bitcoina pojavio se ogroman broj kriptovaluta koje funkcioniraju na decentraliziranom principu blockchaina. U susjednoj Sloveniji nalaze se neki od najpoznatijih vlasnika bitcoin tvrtki čak u u svjetskim razmjerama, Neki od njih su unatrag desetljeća  dospjeli na loš glas poput Jerneja Jerry Pleška koji je izgradio carstvo kriptovalute, navukao ulagače a potom zbrisao pred bijesnim ulagačima i s malteškim dokumentima putovao diljem svijeta.

Tako je potkraj studenog 2017. u Sloveniji objavljen članak o malteškoj kompaniji Coinspace, za koju se kaže da je ostavila milijune Turaka ali i Slovenaca bez kripto valuta. Suvlasnici u toj kompaniji bili su slovenska tvrtka Kovinostar koja se do 2016. bavila proizvodnjom metalnih proizvoda te stanovita Mojca Plut. Kolika se lova vrti na tržištu bitcoina i drugih kripto valuta svjedoči i podatak od prije 4 godine da je već tada tržišna kapitalizacija svih izdanih kovanica bila oko 200 milijardi dolara. No, u zadnjem desetljeću zabilježen je jednako tako sustav prijevara s kriptovalutama sličan piramidalnom sustavu ili financijskom inženjeringu.

Takve sheme prijevare nazivaju se Ponzi sheme a jedna od poznatijih je prijevara s digitalnom valutom onecoin, za koju se pokazalo da je Ponzijeva shema u kojoj je nestalo više od 50 milijuna dolara. U sklopu afere Paradise Papers ili Rajski papiri isplivao je slučaj malteške kompanije Coinspace čije je krajnje odredište bilo ljubljansko Črnuče. Iako se u papirima pojavljivala Mojca Plus i Kovinostar tragovi su nepobitno upućivali na Jerneja Pleška koji je bio i jedan od protagonista američke piramidalne sheme Wellness LiveSmart 360, putem koje su članovi kupovali i preprodavali ljekovite čokolade protiv raka.

Prvi znak da je Coinspace piramidalna shema i prijevara pojavila se kada je malteški regulator (MFSA), upozorila korisnike da Coinspace nema odgovarajuće dozvole za pružanje bilo kakvih investicijskih usluga i transakcija. Potom je slično upozorenje i zabranu marketinga proizvoda Coinspace izdao je i talijanski regulator (Consob). Zašto je Slovenija proteklo desetljeće bila rajska zemlja za različite kripto prevarante. Naprosto zato što dionici u shemama virtualnih valuta koje omogućuju kupnju, pohranu i trgovanje virtualnim valutama u Sloveniji nisu sustavno regulirane i kontrolirane, upozoravali su svoje građane druge EU zemlje. 

Još jedan znak da je Coinspace potencijalna prijevara su visoki obećani povrati. Ulagači koji se odluče za investicijske pakete od 300 do 12.000 eura trebali bi svojim novcem kupiti računalnu energiju u centrima za rudarenje digitalne valute. A ponuda niti ne zvuči tako nevjerojatno, jer su vrijednosti velikih kriptovaluta ove godine porasle puno jače od 50 posto. Međutim dobit se nije isplaćivala u gotovini već u digitalnoj valuti S-Coin, koja trenutno nije navedena na tržištu, što u osnovi znači da nema vrijednost pa ju je stoga gotovo nemoguće prodati.

No, s porastom pojedinaca i tvrtki koji se bave kripto rudarenjem i pratećim blockchain tehnologijama u susjednoj Sloveniji rasla je i svijet o toj vrsti biznisa i profita pa je pokrenut i portal Kriptoreporter koji je javnost izvješćivao i o drugim kripto prijevarama i piramidama povezanim sa slovenskim poduzetnicima, tvrtkama iz off shore oaza iza kojih se skriva slovenski kapital ali i na druge laicima skrivene informacije koje razotkrivaju veze između krupnih informatičkih tvrtki i prijevarni kripto kompanija ili pojedinaca. Tako su isplivala i imena Slovenaca koji su postali vlasnici hrvatske informatičke tvrtke B 4 B a koja, među ostalim servisira i državnu riznicu RH.

Naime, Kriptoreporter se u nizu tekstova bavio offshore kompanijom Unia Trade and Invest Limited s Britanskih Djevičanskih otoka koja je vlasnički povezana sa slovenskom tvrtkom Unia Savjetovanje a u kojima se kao direktor pojavljuje Marijan Andrejek. Ti su podaci isplivali nakon što je zatvorena kripto mjenjačnica Leocoin. Kriptoreporter je objavio podatke koji su razotkrili  vezu između poznate slovenske informatičke tvrtke Netis u kojoj su ključne osobe Tomislav Mučić i Andrej Plankar. Kada su na Kriptoreporteru pisali o tada zatvorenoj Leocoin mjenjačnici naveli su kako je tvrtka Netis doo bila jedan od središnjih igrača u Leocoin shemi.

Citiramo taj dio teksta: 'Podsjetimo, najistaknutiji članovi Netisa d.o.o. su Tomislav Mučić i Andrej Plankar, koji su pomogli u osnivanju barem sljedećih ICO -a: CreditBit, Eligma, Insurepal, Viberate, SunContract i SportyCo. Svi spomenuti ICO -i bili su upleteni u aferu s lažnim obožavateljima i kupljenim lajkovima. Osim masovnog rudarenja kriptovalute LEOCoin, Netis je na zahtjev razvio i LEObit razmjenu .Posjetimo li danas LEObit web stranicu, vidimo da je burza zatvorena' - napisali su na Kriptoreporteru. Inače, u tvrtkama poput Eligme koja se tu spominje suvlasnici su i neki ugledni slovenski poduzetnik poput Jože Mermala, direktora Krke. 

Na web stranici te tvrtke piše kako će 'Eligma biti kognitivna platforma za učenje zasnovana na umjetnoj inteligenciji i bazirana na blockchainu. Eligma će prenijeti vrijednost u ELI tokene (Eligma tokene) i kreditirati ih izravno u korisnikov novčanik'. Tu je važan igrač i tvrtka Insurepal koja posluje u Sloveniji ali čiji je pretežiti vlasnik istoimena kompanija Insurepal A.G sa sjedištem u Landstrasse 60 u Vaduzu u Lihtenštajnu. Očito je ta tvrtka osnovana od strae slovenskih informatičkih poduzetnika koji vjerojatno znaju zašto žele ostati skriveni u poreznoj oazi. Ta tvrtka ima podružnicu u Londonu čiji je 75-postotni vlasnik vaduški Insurepal a 25 posto ima direktor Matjaž Peterman iz Bleda.

Kriptoreporter je izvještavao o prijevarama korisnika i preko Insurepala. Naglasimo i kako se Insurepal definira kao platforma osiguranja bazirana na blockchain tehnologiji a na slovenskom portalu Siol.net u lipnju 2018. objavljeno je kako su njezini osnivači: Matjaž Peterman, Tomaž Volk, Andrej Plankar, Tomislav Mučič, Melita Gulja, Matjaž Rakovec, Tomaž Furlan, Tanja Bivic, Igor Zgonc prikupila 18 milijuna eura u siječnju te godine. U studenom 2019. Andrej Plankar postao je suvlasnik a potom i direktor tvrtke KNB Brač. Drugi vlasnik ali istodobno i direktor postao je Tomislav Mučić, njegov kompanjon iz Netisa. Ambiciozni slovenski računalni poduzetnik Mučić nije stao tu s ulaganjima  u Hrvatsku. Od siječnja ove godine on je vlasnik i direktor splitske tvrtke koja se bavi i čarterom a zove se TMY Split.

Andrej Plankar, dakle suvlasnik tvrtke koja opslužuje državnu riznicu RH na svom LinkedIn profilu navodi dvije tvrtke u kojima je sada aktivan, Netis u kojem radi od 2013. te Eligmu od veljače 2018. u kojoj je, kao i u prethodnoj blockchain ekspert. Istaknimo kako je kratkotrajna imovina u tekućoj godini zajedničke tvrtke Mučića i Plankara u ovoj godini iznosila 12.620.616 kuna. Istaknimo kako je državna riznica prema definicija sa službene web stranice Ministarstva financija RH sustav upravljanja javnim novcem.

Na web stranici zagrebačke tvrtke B 4 B na popisu realiziranih projekata piše: '“SUSTAV DRŽAVNE RIZNICE” Ministarstva financija RH predstavlja ključni zahvat u informatizaciji javnog sektora Republike Hrvatske. 2002.-2003. godinu pokrenut je prvi projekt u državnoj upravi osmišljen na business intelligence sustavu'. No, tvrtka B 4 B nastavila je i nadalje suradnju s Državnom riznicom što se vidi iz uputa za korisnike - odnosno dokumenta iz 2018. godine. S istom tvrtkom u kojoj su suvlasnici blockchain eksperti iz Slovenije koji su tamo dovedeni u vezu s kripto prijevarama i piramidama surađuju i drugi proračunski korisnici  ovaj put istaknut ćemo samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.