Prava je poslastica bila svjedočiti toplom i srdačnom susretu hrvatskog premijera i iznenađenih građanki Zagreba. Iako je većina navikla vidjeti premijera na malom ekranu kako sjedi u kabinetu ili odgovara na pitanja oporbe na aktualnom satu, kako se sreće s EU državnicima ili pak drži prigodne govore, Andrej Plenković je 16. listopada posvjedočio kako ima stila i za izvan protokolarna događanja. Posve nenajavljeno desetine Zagrepčanki imale su prigodu doživjeti zagrljaj hrvatskog premijera i to na posve neočekivanom mjestu, ispred zagrebačkog prolaza Harmica.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Te tople sunčane listopadske subote, pola sata iza podne, premijer Andrej Plenković na Trgu bana Jelačića u Zagrebu nije bio u okruženju uobičajene svite, niti ministara iz svog kabineta, već u pratnji tek nekoliko suradnika i diskretnog osiguranja. Kada smo ga ugledali imao je tek malo okruženje a onda se dogodio boom. Naime, neke Zagrepčanke koje su bile u prolazu ugledale su hrvatskog premijera i ostale iznenađene da ga vide na tom mjestu. Naime, hrvatski političari rijetko se ukazuju na središnjem trgu u metropoli, jedan od zadnjih koji je to činio bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali to je nekako bilo u opisu javnog dijela njegovog posla.

Naime, on je redovito ispijao kavu u centru, odlazio na Dolac, otvarao razne šatore i manifestacije. Kada su Zagrepčanke skužile da je Plenković na Trgu neke od njih odvažno su mu prišle i zamolile zajedničku sliku. No, premijer ih je sve iznenadio jer su osim zajedničkog poziranja dobile i zagrljaj. To ih je dakako oduševilo jer nemate svaki dan prigodu doživjeti zagrljaj od šarmantnog premijera. Međunarodni dan zagrljaja pada na 21. siječnja ali u Hrvatskoj bi se nakon ovog događaja možda mogao obilježavati premijerski dan zagrljaja 16. listopada.

Subotnji događaj mogao bi biti početak jedne sjajne i posve nove tradicije, odnosno da premijeri ili premijerke na taj dan omoguće građanima druženje uz kratki zagrlja. Premijer je tako pokazao da ne strepi od bliskog kontakta u doba korone i da ima puno povjerenje u zdravlje svoje nacije, odnosno zdravlje pripadnica ljepšeg spola. Bilo bi sjajno kada bi i pripadnici Kriznog stožera Civilne zaštite RH Alemka Markotić, Vili Beroš, Krunoslav Capak i Božinović također izašli na Jelačić plac neke sunčane subote i podijelili građanima zagrljaj. Bio bi to znak da su hrabri i odvažni u doba pandemije i da ne misle kako strah od jednog virusa može nadići toplinu i potrebu jednog ljudskog zagrljaja.

Zato dolazak hrvatskog premijera na središnji hrvatski trg ima dodatnu simboliku, nije to bio samo puki nekonvencionalni trenutak, bilo je to puno više jer je premijer izašao iz zone svoga komfora, svoje fotelje, svoga blindiranog automobila i dokazao kako u njemu iza maske ozbiljnog političara živi paralelno čovjek topla srca koji ne podliježe kolektivnom strahu i paranoji od korona valova i novih podvrsta i sojeva podmuklog virusa koji ne samo da vreba na zdravlje nacije već i vreba da razori duševno stanje nacije. Zato bravo za premijera koji je dokazao kako je u stanju ostvariti neposredni kontakt s građanima.

Tako je, vjerojatno i nesvjesno, nadigrao predsjednika Zorana Milanovića koji ne zalazi nikad na Jelačić plac već kada su upaljene kamere iza mikrofona obogaćuje tradiciju vicmaherizma nastalu u doba bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. No, tko zna, možda će premijer Plenković inspirirati Milanovića pa će i on umjesto da u  komforu Predsjedničkih dvora smišlja glavne junake svojih komentara i njihove profesije tipa kotlovničar osnaži svoj duh izlaskom među svoje podanice pa im nakon Plenkija i on ponudi topli muški zagrljaj a la presidente. Priznat ćete, puno je bolje živjeti u zemlji u kojoj građanke stoje u redu za zagrljaj a ne samo na testiranje na korona virus.