Presuda Milanu Pernaru, braći Mamić i Damiru Vrbanoviću ilustrativna je iz više aspekata. Govori ne samo o načinu kako funkcioniraju akteri preko čijih računa tutnjaju desetine milijuna kuna, dakle o braći Zdravku i Zoranu Mamiću, desetinama top nogometaša u čijim su karijerama i transferima sudjelovali, već i o satelitima koji ulete u tu priču zaneseni pohlepom pa onda izgube mjeru kada krenu investirati u nekretnine, pokretnine, štedne račune i slično. S druge strane ta presuda može biti školska lekcija svima koji ne znaju kako je lako ući u trag svim transakcijama ako to nadležna tijela poput policije, Uskoka, poreznika - žele. Iz presude Milanu Pernaru i drugima vidljivo je kako sudac Darko Krušlin zapravo nije ni imao težak zadatak jer je do njega došao spis garniran dokazima kao tempirani predmet. No, iz te presude vidljivo je kako je Zdravko Mamić bio genij za igrače, transfere, transakcije, investicije... ali da je bio tabula rasa kao okrivljenik. Stječe se dojam kako je u tu priču, koja ga je u konačnici koštala 50 i više milijuna kuna ušao kao amater bez pravog odvjetničkog suporta i strategije. Iz cijele priče možda je kao dobitnica jedino izašla tadašnja a sada bivša supruga osuđenog Milana Pernara, Tajana Pernar koja živi život koji mnogi sanjaju, barem oni kojima su statusi na Fejsu i putovanja u top destinacije vrhunac života. Slijede detalji .....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U svibnju ove godine osuđeni poreznik Milan Pernar javio se na odsluženje zatvorske kazne. Zajedno s njim u maratonskom procesu osuđeni su braća Zdravko i Zoran Mamić te Damir Vrbanović. Mamići su kao što je poznato u susjednoj Hercegovini a Vrbanović još uvijek uživa privilegij slobode zbog odgode odsluženja kazne. Taj je proces postao poznat i po medijskim objavama u kojima je napisano kako je Pernar Mamiću napisao iznos a Zdravko je samo kimnuo i tako je, osigurao tada Mamićima da izbjegnu sankcije poreznog nadzora. U konačnici je to sve osuđenike puno koštalo kao što je već dijelom poznato od ranije. U tekstu koji slijedi predstavit ćemo dosad nepoznate pojedinosti iz kojih je vidljivo kako detaljno istražitelji pletu mrežu i prikupljaju sve moguće dokaze tako da bi samo neki 'cvajnštajn' koji se još nije rodio mogao izbjeći nadzoru 'Velikog hrvatskog brata'.

Podsjetimo, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin, kojeg je Mamić prozvao kao i druge osječke suce za podmitljivost, donio je presudu u predmetu u kojem su bili optuženi Milan Pernar, braća Zdravko i Zoran Mamić te sportski direktor Dinama Damir Vrbanović. Javnost je upoznata s mnogim važnim detaljima sa tog suđenja no ta presdua skriva beskrajni niz pikantnih detalja koji nisu nikada ugledali svjetlo dana. Iz te presude je vidljivo kako su istražitelji Uskoka prikupljali minuciozno dokaze do najsitnijih detalja, kako bankovne transakcije, tako i kupoprodajne ugovore za kupnje nekretnina, pokretnina, prijave dohotka pribavljene od nadležnih poreznih ureda, faksimili korespondencija, cijeli spektar raznih ugovora o posudbama, izlisti svih transakcija a uključeni su ispisi brojnih tajno nadziranih razgovora. U slučaju osuđenog Pernara osim sadašnje ispitivane su sve materijalne okolnosti diobe bračne stečevine između njega i bivše supruge Miljenke Zirdum.

No, pribavljeni su brojni materijalni dokazi transakcija koje su poduzimali i drugi članovi njegove obitelji pa tako: Miljenko, Marica, Marko, Bruno, Vlado Pernar.... Vidljivo je kako je Pernar koristio više mobilnih uređaja preko kojih je komunicirao s braćom Mamić a imao je i tzv. šifrarnik dok je razgovarao sa svojom tadašnjom suprugom Tajanom. Ona mu je u chatu svaki put poželjela sretno i poslala smajliće kada bi joj on najavio kako ide na sastanak sa Z. Istražitelji su zaključili kako je išao na sastanak s Mamićem a to su dodatno dokazivali i nalazom sudskog vještaka koji je uspoređivao podatke s baznih stanica uparivanjem podataka za mobilne uređaje koje je koristio Zoran Mamić te više mobilnih koje je koristio Pernar. Prvooptuženi Milan Pernar osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca. Pernaru će se uračunati vrijeme koje je proveo u zatvoru od 2.  do 23. srpnja 2015. godine. Utvrđeno je kako je novčani iznos od 2.097.373,43 kune predstavlja imovinsku korist koju je Pernar ostvario kaznenim djelom te da je to imovina RH.

Utvrđeno je kako je kuća s dvorištem u Jazbinskom odvojku II, ukupne površine 343 m2 koja se vodi kao vlasništvo Tajane Pernar dio imovinske koristi koju je Pernar ostvario kaznenim djelom te je naložen upis vlasništva na RH. Tu je nekretninu inače Tajana Pernar kupila od Maria Vanjoreka 2012. godine. Naloženo je Tajani Pernar da predmetnu nekretninu slobodnu od stvari i osoba preda u posjed RH u roku 15 dana pod prijetnjom ovrhe. Utvrđeno je i kako je automobil Volkswagen crne boje kupljen u kešu za 87.000 eura dio imovinske koristi koju je nezakonito stekao osuđeni poreznik pa je i ta pokretnina oglašena vlasništvom RH. Naloženo je Pernaru da tu pokretninu putem svoga opunomoćenika u roku 15 dana od pravomoćnosti preda RH pod prijetnjom ovrhe. Inače, osuđeni poreznik ima i obiteljsku kuću u istarskom Kavranu. Istražitelji su skupljali brojne ugovore s izvođačima radova na toj kući, odnosno s tvrtkom Omerović gradnja koji su dostavljali račune i na ime Tajane Pernar. No, ta kuća u Istri nije oglašena imovinom RH. Iz sudskog spisa proizlaze i druge kupnje nekretnina i transakcije Pernarovih.

No, zanimljivo je kako je u priču uključen i popularni portal Njuškalo. Naime, istražitelji su tražili ispis s internetske stranice Njuškalo i dopis tvrtke Njuškalo d.o.o. koji sudu dostavljaju tražene podatke na portalu njuskalo.hr vezane uz okrivljenog Milana Pernara i Tajanu Pernar od 26. listopada 2015. godine. U dokumentu je i ugovor o zakupu poslovnog prostora koji je sklopio Milan Pernar kao zakupodavac s Gabrijelom Havoj. U spisu je i zamolba prvookrivljenog Milana Pernara upućena Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove, područni ured Dubrava za odgodom nadopune zahtjeva za legalizaciju. Tu je i dopis tvrtke od koje je Pernar u gotovini kupio automobil. Iz spisa su vidljivi brojni registracijski listovi za razna vozila ne samo Milana i Tajane Pernar koja se ranije prezivala Ćurko te s njima povezanih osoba poput Darka Ćurka, Marice Pernar ali i Marka Atlagića koji je s Tajanom Ćurko osnivač Instituta za menadžment u kojem su oboje i direktori te Mirjane Atlagić.

Marko je zapravo otac Tajane Pernar a Mirjana je njezina majka. Inače, sa Sudrega je vidljivo kako je Pernarova bivša supruga suvlasnica te tvrtke od 2012. dok se još prezivala Ćurko. Pernarova bivša supruga sada obnaša dužnost ravnateljice u Učilištu za poslovno upravljanje čiji je osnivač Institut za menadžment. Sjedište spomenutog Instituta za menadžment je u Draškovićevoj 55, adresi koja se spominje u sudskoj presudi u kontekstu nadziranih kupoprodajnih transakcija Pernara i bivše supruge Tajane. Dvije godine, od ožujka 2015 pa do ožujka 2017. Tajana Pernar bila je direktorica Gantt Consultinga čija je sadašnja vlasnica i direktorica Lea Masnjak Šušković. U vrijeme dok je bila u toj tvrtci Pernarova druga bivša supruga imala je prijavljenu adresu u Draškovićevoj gdje posluje gore spomenuta tvrtka. No, sada je prijavljena u Ulici Crvenog križa u Zagrebu.

Zanimljivo je kako su istragom koja je postala sastavni dio presude obuhvaćeni brojni izlisti troškova po karticama ne samo za bračni par Pernar već i za brojne s njima povezane obiteljske ili poslovne obveze pa tako za: Maricu i Vladu Pernara, Miljenka Zirduma, Miljenka Pernara. Zanimljivo je da su istražitelji pratili i transakcije koje je Tajana Pernar obavljala online pa tako najčešće prema  web stranici Prilikadana.hr a kolekcionirali su i brojne dopise upućene prema KupiMe.hr, Magnum Opatija, DoubleTree by Hilton, a obrađene su transakcije i Pernarovih s VB leasingom. Zapravo, nepregledna lista transakcija koje su istražiteljima poslužile da dokažu kako Milan Pernar kao djelatnik Porezne, odnosno Službe za nadzor s mjesečnim primanjima od 7.500 kuna nije mogao sebi priuštiti akumuliranu imovinu. U presudi su taksativno navedene i brojne transakcije prema raznim bankama koje su poduzimali Milan i Tajan Pernar, ali i drugi članovi Pernarove obitelji s kojima je poduzimao razne novčane transakcije.  Uključen je i štedni račun njihovog malodobnog sina. Vidljivo je kako je poreznik Milan pernar imao American Express zlatnu karticu pa su i sve njegove transakcije uključene u spis.

Budući da je u investicijama za račun Milana Pernara sudjelovala i Marica Pernar uloženi su i podaci o njezinoj penziji. Ušli su i brojni računi i troškovnici napravljeni po nalogu Tajane Pernar a vezane uz gradnju kuće u Jazbinskom odvojku koja je presudom oduzeta. U vrijeme dok je poreznik Milan Pernar ostvarivao nepripadnu imovinsku korist njegova bivša supruga Tajana u svom voznom parku imala je, među ostalim i automobil BMW X5, odnosno terenac. U spisu je i avans uplaćen Auto Zubaku kod kojih je Milan Pernar avansno želio kupiti novi automobil 4. studenog 2015. godine. Također, i Učilište za poslovno upravljanje kojim upravlja Tajana Pernar kupilo je automobil Chevrolet Captiva a koje je onda cesijom prebačeno na osuđenog Milana Pernara. U spisu je završio i račun obrta Ivice Zmiša na iznos od 100 tisuća kn kao potvrda da mu je Tajana Pernar platila u cijelosti 24. studenog 2014. BMW tricu. Tu je i potvrda Mensura Bajraktarevića da mu je Milan Pernar platio 11.000 eura VW Eos. No, bračni par Pernar je prije uhićenja i procesuiranja poreznog inspektora puno trošio i na uređenje nekretnina pa su i spisu brojni računi iz kojih je vidljivo da je Tajana Pernar kupovala skupi namještaj i tehniku, kamin vrijedan 17.000 kuna ali i da je putovala u inozemstvo.

No, zanimljivo je kako u spisu nije završio stan koji je Tajana Pernar kupila u kešu u  Ulici Crvenog križa u središtu Zagrebu. To je očito zbog toga što je ta nekretnina  kupljena u lipnju 2017. Radi se o stanu na trećem katu ukupne površine 86,76 m2 s pripadajućim spremištem a koji je uknjižen u ožujku 2019. godine. No, bivša supruga osuđenog poreznika Tajana Pernar na Facebook profilu rado je objavljivala slike s egzotičnih destinacija koje je posjetila. Iz njenih fotografija vidljivo je kako voli topla mora i plaže s palmama pa ne čudi da je posjetila Dubai, Meksiko, Portugal. Ove godine osim na plažama portugalske Sesimbre ljetovala je u Vodicama, Dubrovniku, krstarila Jadranom. Prethodnih godina posjetila je i London, Mađarsku, Poljsku, Marsaxlokk na Malti te brojne druge lokacije. Tako Tajana Pernar koja je u inkriminirano vrijeme bila u braku s osuđenim poreznikom stilom života i putovanja pomalo nalikuje na Sonju Kvesić, kći osječkog suca Ante Kvesića, kojeg je Mamić također prozivao za mito. O njezinim putovanjima na najskuplje svjetske destinacije prethodno smo već pisali.