Glavni junak ove priče sa sudskim epilogom prvo je bio mlada zvijezda riječkog SDP-a. Bio je čak izazivač Vojka Obersnela za predsjednika gradske organizacije SDP-a u Rijeci. Potom je 2014. osnovao riječki ogranak Radničke fronte. Prepoznat je kao desna ruka predsjednice te stranke Katarine Peović. Bio je i kandidat Radničke fronte na izborima za EU parlament u siječnju 2019. godine. Na službenim stranicama Možemo i danas je dostupan podatak kako je Hrvoje Štefan bio 5. na listi u 8.-oj izbornoj jedinici na ovogodišnjim lokalnim izborima. Tu je listu predvodila Katarina Peović koja je i ušla u Sabor na listi Možemo. U listopadu 2019. Štefan je uletio u kadar Hrvoju Zekanoviću i generalu te bivšem zastupniku Željku Glasnoviću. Oni su bili predm kamerama a tik uz njih Štefan je pravio grimase i sve to snimio. Snimku je postavio  na Facebook uz natpis 'Jugozomboid starter pack'. No, iako u javnosti gradi imidž šaljivog i simpatičnog aktivista priča koja slijedi otkriva tragičniju stanu te lakomislenosti.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Božica Barlović odlučivala je o izdavanju kaznenog naloga protiv okrivljenog Hrvoja Štefana, zbog kaznenog djela iz čl. 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. Optužnicu protiv Štefana podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 25. kolovoza 2021.godine. Sutkinja je 30. kolovoza 2021. prihvatila izdavanje kaznenog naloga a ta je odluka netom objavljena na sudskoj oglasnoj ploči. Uz okrivljenikovo ime, među ostalim, piše kako je rođen 1978. u Rijeci, da je diplomirani ekonomist, srednjeg imovnog stanja, neosuđivan te da se nalazi na slobodi.

Sutkinja je presudila da je kriv što je 15. veljače 2021. oko 13,30 sati u Zagrebu, upravljajući osobnim automobilom riječkih registarskih oznaka Savskom ulicom, 'lakomisleno smatrajući da štetne posljedice ne mogu nastupiti.... dolaskom do raskrižja s kolnikom Veslačke ulice gdje se na južnom dijelu nalazi obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje znakova prometnim svijetlima niti znacima ovlaštene službene osobe, propustio se pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može pravodobno zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na obilježeni pješački prijelaz, a uslijed čega je desnim bočnim dijelom vozila naletio na pješakinju A. K. koja se kretala preko obilježenog pješačkog prijelaza Savske ceste iz smjera zapada u smjeru istoka, dolazeći mu s desne strane, kojom prilikom je od siline naleta pala na kolnik, a uslijed čega je zadobila teške tjelesne ozljede u vidu otekline i oguljotine na gornjoj strani desnog stopala i prijelom pete kosti donožja desnog stopala'.

Kandidat s liste Možemo ispred Randičke fornte Katarine Peović oglašen je krivim jer je ' iz nehaja, kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za život i tijelo drugih ljudi, pa je zbog toga prouzročio tešku tjelesnu ozljedu druge osobe'. Zbog toga je Hrvoje Štefan osuđen na šestomjesečnu kaznu zatvora ali mu je izrečena uvjetna osuda. Naime, Štefan neće morati u zatvor ukoliko u roku 2 godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Odlučeno je i kako mora podmiriti troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300 kuna, troškove sudsko-medicinskog vještačenja u iznosu od 1.400 kuna, i to u roku 30 (trideset) dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Iz obrazloženja je vidljivo kako je ODO Zagreb predložio da se u odnosu na okrivljenika izda kazneni nalog. Osnova za izdavanje kaznenog naloga proizlazi iz materijalne dokumentacije u spisu, a posebno iz prijave ozljeda Klinike za dječje bolesti Zagreb' - piše u presudi. 

Naime, Štefanova žrtva je malodobnica iz Zagreba. 'Kao olakotne okolnosti sud je cijenio da je okrivljeni kazneno neosuđivana osoba te da je isti izrazio kajanje i žaljenje te je iznio svoju obranu, dok otegotnih okolnosti sud nije našao' - piše u presudi. Protiv te presude okrivljenik ima pravo u roku od 8 dana po primitku iste podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga a ako prigovor ne bude podnesen kazneni nalog će postati pravomoćan te će se izrečena kazna protiv optuženika izvršiti. Protiv presude o izdavanju kaznenog naloga državni odvjetnik ima pravo žalbe u roku 8 dana. O žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu.