Prije 13 godina prvi put je premješten iz saborskog kafića u Vukovarsku i tada su mu potporu davali Damir Kajin i HNS-ov Jakša Marasović. Tvrdio je kako nije komunjara već šaljivdžija te da mu je smjestio HDZ-ovac kojem je smetalo da se zastupnicima obraća s druže. Što se sve događalo u glavi konobora koja tvrdi da je 30 godina posluživala saborske zastupnike prije nego što je završio u istražnom zatvoru. Zagrebački kazneni sud opetovano mu produljuju mjere opreza a ukoliko stupi nogom na Markov trg ponovno će završiti u istražnom zatvoru.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Sanja Nola odlučivala je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Bernarda Šljivara zbog kaznenog djela iz članka 139. stavak 3. Kaznenog zakona povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 15. prosinca 2020. godine. Sutkinja je 9. studenog 2021. godine optuženiku koji je rođen 1965. u Zagrebu produljila mjere opreza 'uz obvezu redovitog javljanja u Kliniku za psihijatriju „Vrapče“, Zagreb liječnikci psihijatri dr. Tatjani Dodig, i to svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu, o čemu će imenovani liječnik Klinike voditi evidenciju, a nadzor nad izvršenjem mjere izvršava policija' - piše u rješenju.

Sutkinja je bivšem saborskom konobaru zabranila posjećivanja Sabora Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske i područja Markovog trga u Zagrebu na kojem se te institucije nalaze. Sutkinja je istaknula kako će Šljivaru, ukoliko se ne bude pridržavao izrečenih mjera, iste biti zamijenjene istražnim zatvorom. U obrazloženju je istaknuto kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu zbog kaznenog djela prijetnje protiv okrivljenog Bernarda Šljivara. 'Rješenjem izvanraspravnog vijeća .... od 28. svibnja 2021. godine, okrivljenom su produljene mjere opreza i to obveza redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu i to javljanja u Kliniku za psihijatriju „Vrapče“, Zagreb, Bolnička cesta broj 32, liječniku psihijatru dr. Tatjani Dodig, i to svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu, o čemu će imenovani liječnik Klinike voditi evidenciju, a nadzor nad izvršenjem mjere izvršava policija, obveza redovitog javljanja III PP Dubrava svakog petka u mjesecu, te zabrana posjećivanja određenog mjesta i to Sabora Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske i područja Markovog trga u Zagrebu na kojem se te institucije nalaze. Na raspravi održanoj09. studenog 2021. godine, a povodom redovne kontrole mjera opreza, zastupnica optužbe predložila je da se okrivljenom produlje naložene mu mjere opreza.

Branitelj okrivljenika protivio se produljenju mjera opreza navodeći da za iste više nema potrebe. Okrivljenik Bernard Šljivar pridružio se navodima branitelja te dodao da ga mjere opreza onemogućavaju u zaposlenju, jer kako će se zaposliti kada se mora svakog petka javljati djelatnicima policije i svakog ponedjeljka liječniku psihijatru. Ne protivi se produljenju mjere opreza zabrane posjećivanja područja Markovog trga, iako mu je žao da je ta mjera na snazi jer je tamo radio 30 godina.S obzirom da je u ovom predmetu optužnica potvrđena, osnovni preduvjet za daljinom primjenom mjera opreza u vidu postojanja osnovane sumnje da je okrivljenik Bernard Šljivar počinio kazneno djelo stavljeno mu na teret optužnicom utemeljena na dokazima iz optužnice i dalje postoji' - piše u sudskom dokumentu.

Očito se radi o ozbiljnom problemu koji je procijenjen kao prijetnja i ugroza najviših dužnosnika RH dok je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu procijenila 'da i dalje postoji iteracijska opasnost, odnosno opasnost da bi okrivljenik Bernard Šljivar mogao ponoviti isto ili počiniti teže kazneno djelo. Naime, okrivljenik je kao što je to utvrđeno provedenim psihologijsko-psihijatrijskim vještačenjem osoba s disocijalnim poremećajem osobnosti, već ranije liječen zbog depresivno paranoidnog sindroma, sa sumnjom na dublji nivo psihičke dekompenzacije, te se isti upravo zbog frustracija i nesređenog psihičkog stanja inkriminiranog dana javio se na liječnički pregled pri kojem je liječnici, iskazao određene navode koje je liječnica koja ga je obrađivala smatrala ozbiljnima i prijavila ih, ocijenjujući da postoji opasnost da bi uslijed stanja u kojem se nalazi okrivljenik mogao prijetnje koje upućuje i realizirati. Slijedom toga, postoji opasnost da bi okrivljenik Bernard Šljivar mogao ponoviti kazneno djelo ili počiniti drugo kazneno djelo.

Međutim uzimajući u obzir da okrivljenik Bernard Šljivar do sada nije osuđivana osoba, kao što to proizlazi iz izvatka iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa i uprave, uredno se pridržava određenih mu mjera opreza, nakon što mu je ukinut istražni zatvor u kojem se u ovom predmetu nalazio skoro dva mjeseca, ocjena je ovog suda da se svrha koja bi se postigla istražnim zatvorom, u vidu uklanjanja opasnosti da počini ovakvo ili teže kazneno djelo, i dalje može uspješno ostvarivati blažim mjerama, konkretno mjerama opreza. Slijedom navedenog, a uzimajući u obzir i da mjere opreza traju od 16. prosinca 2020. sud je okrivljenom Bernardu Šljivaru produljio mjere opreza i to obveze redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu, i to javljanja u Kliniku za psihijatriju „Vrapče“, Zagreb, Bolnička cesta broj 32, liječniku psihijatru dr. Tatjani Dodig, i to svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu, o čemu će imenovani liječnik Klinike voditi evidenciju, a nadzor nad izvršenjem mjere izvršava policija, te zabrana posjećivanja određenog mjesta i to Sabora Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske i područja Markovog trga u Zagrebu na kojem se te institucije nalaze.

Mjere opreza koje su okrivljenom Bernardu Šljivaru produljene ovim rješenjem predstavljaju dostatnu garanciju da će se isti ubuduće kloniti daljnjeg protupravnog ponašanja. Okrivljenik je ovim rješenjem upozoren da će mu se odrediti istražni zatvor ukoliko mjere opreza prekrši, dok će provođenje mjera opreza kontrolirati djelatnici nadležne policijske postaje i obavještavati sud da li se optuženi pridržava mjera opreza produljenih ovim rješenjem' - piše u sudskom dokumentu. Protiv tog rješenja stranke mogu podnijeti žalbu o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Odluka je objavljena na sudskoj oglasnoj ploči. Branitelj okrivljenog konobara je zagrebački odvjetnik Gordan Preglej. Inače, Šljivar je ranije istupao u javnosti. Tako je u veljači 2008. na Indexu objavljen naslov: 'Optušteni saborski konobar: Ovi koji ispijaju šolje kave su mi smjestili'. U članku je pisalo kako je trenutno na bolovanju, a da je zapravo dobio nogu.

Tada je neuspješno pokušavao dođi do tadašnjeg predsjednika Sabora Luke Bebića ali nije uspio naći ikoga tko bi mu mogao pomoći pri rješavanju njegovog novog statusa na poslu. Za Index je tvrdio kako su za hajku na njega krivi neki nižerangirano "zastupnici". Tada je i Jutarnji pisao kako su Berniju tada podršku pružali HNS-ov zastupnik Jakša Marasović i Damir Kajin. Jutarnji je tada objavio članak pod naslovom 'Konobar Berni: Nisam ja komunjara, šalio sam se'. U članku je pisalo sljedeće: 'Posljednjih 15-ak godina Šljivar je bio maskota Hrvatskog sabora. Uvijek raspoložen za šalu sa saborskim zastupnicima Berni bi im redovito uz kavu poslužio i porciju pošalica na njihov račun. No, nekim su zastupnicima u posljednje vrijeme Bernardove šale zasmetale. Naime, jedan HDZ-ov zastupnik anonimno je prijavio konobara za neprimjereno dobacivanje. Bernard Šljivar se teško miri s tim što ne zna tko ga ni zašto konkretno optužuje'.

Tada su pitali Branimira Glavaša s kojim se Šljivar i slikao ima li on što protiv naziva druže što je Glavaš opovrgnuo i rekao kako i sam nekada druge u Saboru tako oslovljava. No, što se sve događalo više od desetljeća od spomenutih objava i što je poslužilo kao okidač da se nekad omiljeni saborski konobar nađe iza brave i s one strane zatvora?. I ne samo da bude lišen slobode već i da postane osoba s ozbiljnim psihičkim dijagnozama te da nadležno odvjetništvo procijeni kako je opasan za sve koji cirkuliraju Markovim trgom, od dužnosnika do namještenika - znaju u policiji i odvjetništvu koji su sve i pokrenuli. Pronašli smo Šljivarove profile na Instagramu i Facebooku. Iz njegovih fotografija je vidljivo kako voli motore i bajkersku odjeću ali i stil života. Sudeći po jednoj slici koju je objavio prije dvije godine bio je čak i model na velikom city light plakatu postavljenom na višekatnici u Zagrebu gdje je pozirao na motoru u tipičnom bikerskom outfitu.