Istražujući nepoznate detalje iz života nestalog Splićanina uočili smo kako je svoj završni rad kod mentora prof.dr.sc. Zlatana Reića s Ekonomskog fakulteta u Splitu napisao vrlo studiozno. S obzirom na pedantnost pri izradi tog rada zanimljivo je uočiti kako je bio nemaran kada su u pitanju njegovi osobni dokumenti. Prema službenoj evidenciji nestali Matej četiri je puta prijavljivao gubitak dokumenata pa tako je, osim što je poništio indeks dva puta, isto napravio i za osobnu iskaznicu. Otkrivamo i nepoznate detalje o radu kluba u kojem se zabavljao prije nestanka....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Smilje se koristi u medicinske svrhe kroz dugi niz godina no danas sve više raste njegova upotreba i potražnja za njime, a posebice u mediteranskom području. Temeljem tradicionalnog korištenja i znanstvenih spoznaja, smilje se počinje značajno upotrebljavati ne samo u ljekovite nego i u kozmetičke svrhe pa je potražnja za smiljem svake godine sve veća. S porastom potražnje došlo je do pojave i razvoja intenzivnog uzgoja smilja na našem području. Smilje raste kao polugrm, svijetlo zelenih listova sa zlatno žutim cvjetnim glavicama, a uzgoj je moguć na različitim nadmorskim visinama kao i na siromašnim tlima, posebno onima izloženima insolaciji uz malu prosječnu količinu padalina. Prema tome, smilje je vrlo prilagodljiva biljna vrsta te predstavlja odličnu alternativu na površinama gdje većina drugog poljoprivrednog bilja ne može dati prihvatljive prinose. Također, smilje i proizvodi od smilja imaju vrlo dobru cijenu te je financijski rezultat takve proizvodnje pozitivan, a u pojedinim godinama se može računati i na vrlo dobar profit pogotovo ukoliko se gospodarstvo bavi proizvodnjom finalnih proizvoda od smilja kao što je eterično ulje.' - tako započinje završni rad kod mentora Zlatana Reića koji je Matej Periš predao u rujnu 2018. godine.

S obzirom da je taj mladi Splićanin nestao u ranim jutarnjim satima 31. prosinca u Beogradu te da od tada za njim traje potraga u srbijanskog prijestolnici ne čudi da se pojavio interes za sve aspekte Matejevog života prije njegova nestanka. U Beogradu je, kao što je to izjavio njegov otac Nenad koji čeka rasplet u tom gradu, bio prvi put u životu. Matejev otac je spominjao da je on znao i ranijih godina otputovati s društvom u svjetske prijestolnice pa je tako bio na dočeku u Budimpešti, Pragu... S njegovog Instagram profila vidljivo je kako je putovao i u Nizozemsku. O obiteljskom backgroundu nestalog mladića i poziciji njegovog oca Nenada već smo pisali.

Također, objavili smo kako je nestali Matej  na svom Face profilu naveo da živi na Havajima pa ostaje dilema je li to bila njegova željena destinacija ili taj podatak znači i nešto više. Inače, prema službenim podacima Matej je živio na splitskom Manušu u zgradi u Istarskoj 3. Na njegovom LinkedIn profilu vidljivo je kako je studirao od 2013. do 2020. godine na Ekonomskom fakulteru u Splitu. Za taj period otkrili smo podatak kako je dva puta gubio indeks. Prvi put je taj studentski dokument poništio 2014. a drugi 2016. godine. Prethodno je potkraj siječnja 2003. poništena i njegova zdravstvena iskaznica. Nju naravno nije mogao sam izgubiti jer je rođen u srpnju 1994. pa je u trenutku poništenja imao devet godina.

No, zacijelo je sam izgubio osobnu koju je poništio u listopadu 2013. godine kod PU Splitsko-dalmatinske. Potragu za Matejem Perišem zacijelo otežava i podatak da bivši klub Gotik, odnosno sada klub Magacin, u kojem se zabavljao s društvom, prije nego što je istrčao u ranim jutarnjim satima pod nejasnim okolnostima, nije imao video nadzor. Klub inače mjesecima nije radio a objavljeno je tek kako ga je zakupio jedan poznati beogradski voditelj samo za novogodišnje blagdane. Nalazi se u Beton hali kompleksa na Savi koji ugošćuje brojne ugostiteljske objekte. Tamo je prošle godine došlo do krvavog obračuna navijača Partizana i Crvene zvezde i tada je ministar policije Srbije obećao kako se nikad više neće ponoviti takvi izgredi. No, očito da ta popularna destinacija ima neku i zlu kob. Klub Magacin zatvoren je pa se tako tamo nije održao ni planirani nastup Amara Gileta i Elme Sinanović, glazbenog turbo-folk dvojca za Novu godinu.

Inače, cijene ulaznica bile su 25 eura ali se zakup stola plaćao i do 800 eura što je vidljivo na Facebook stranici tog kluba. Ako je točno da je Matejevo društvo iz Splita te društvo iz Zadra koje su upoznali u klubu naručivalo više litara žestice te da se Matej zakačio s konobarom oko količine pića na računu, očito je to bila i skupa zabava. Naravno, ne mislimo samo financijski već poglavito po tome da se Mateju izgubio svaki trag. Inače, njegov nestanak može biti dio i puno šireg društvenog fenomena. Na mladima je pristisak koje su stvorile i društvene mreže, a to je da se po svaku cijenu moraju dobro zabaviti. Ako nemaju cool zabave i iste takve slike koje mogu postaviti na svoje profile na društvenim mrežama, tretira ih se kao neke nesposobnjakoviće i dosadne osobe.

Tako se stvara latentni pritisak da ako netko želi biti prihvaćen u društvu da mora tulumariti, opijati se ali očito konzumirati i druge nedopuštene supstance kako bi se mogao opustiti i slati slike sebe u svijet, odnosno na društvene mreže, kao nekog cool tipa koji se zabavlja na totalno ludim partijima i u otkvačenim atmosferama. Zbog toga ne čudi da službene osobe iz srbijanske policije daju iskaze kako su pronašli tragove droge u kombiju koji su dečki iz Splita, Matej i njegovo društvo, unajmili u Zagrebu a da njegov otac i prijatelji tvrde kako Matej nikada nije bio spreman konzumirati nikakve opijate. No, društveni problem koji se nameće na margini ovog nestanka je ogroman i užasan.

Naime, u široj regiji sve više mladih počinje pušiti, opijati se ali konzumirati i druge psihoaktivne stvari već u osnovnoj školi, u srednjoj se to tretira kao znak 'zrelog' ponašanja pa kako tek onda nije pritisak na generaciji koja ima između 20 i 30 godina da konzumira sve kako bi živjela u duhu izreke Carpe Diem iliti uhvati dan. Mladi se treniraju da žive kao da nema sutra pa stoga ne čudi da kada u nekom noćnom ludilu pređu granicu osobnih mogućnosti zadržavanja razuma nakon konzumacije svega i svačega da se dogode i nestanci i razni mračni scenariji koji često niti ne dospiju ni u javnost ni medije.

Očito se u svijetu noćnih klubova, turbo-folk nastupa uživo, društvenih mreža, života a la Kardashian događa sinergija koja ide za tim da mladi suspendiraju pamet kada ulete u noćno ludilo. Tu se očito vrti i velika lova dok mnogi akteri zašute kada se dogodi neki fatalniji ishod ili se pak konstatira kako klub nije imao video nadzor pa se tako ne mogu sklopiti niti mozaici događaja koji su prethodili nekom nestanku ili neželjenom događaju. Mladi ljudi na svjetskoj razini uzor pronalaze u sestrama Kardashian, a na regionalnoj sceni fascinirani su jeftinim štosevima srpskog blogera Bake Praseta, zvijezde su turbo folkerice i turbo folkeri koji pjevaju o lovi, lakom moralu, vrućim cajkama, jeftinom moralu, niskim strastima. U takvom svijetu lako je izgubiti ne samo svijest već i život kada spone popuste. 

Reci što misliš!