Povijest dosadašnjih afera s imovinskim karticama podučila nas je kako su brojni državni dužnosnici svoje nekretnine ili drugu imovinu skrivali preko roditelja ili najbližih članova obitelji. U žižu javnosti zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek dospjela je nakon što su Index Istrage otkrile da je od 2000. do 2013. bila vanjska članica Savjeta HNB-a, a 23. studenoga 2012. kupila je korporativne obveznice Erste&Steiermärkische Bank d.d.-a i držala ih je do dospijeća 2017. godine, odnosno do isplate obveznice. Na obveznicama je zaradila oko 740.000 kuna. Švaljek je u imovinskoj kartici prijavila obveznice u vrijednosti od 2.5 milijuna kuna. Godišnja kamata na obveznice bila je 5.875 posto, a dospijeće obveznice bilo je za pet godina. Apsolutni prinos, odnosno zarada, iznosio je tako ravno 740.361,71 kunu. No, Imperijalovo otkriće baca novo svjetlo na imovinsku karticu medijski i službeno desetljećima protežirane Sandre Švaljek koji je na raznim funkcijama ostvarila i golemo bogatstvo. No, je li sve i prijavila......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U službenom glasilu RH 21. veljače 2008. godine objavljen je sudski oglas. Tako je Općinski sud u Zaboku oglasio kako je u pravnoj stvari tužiteljica Romane Švaljek Toth iz Bjelovara i Sandre Švaljek iz Zagreba, 'obje zastupane po opunomoćenici – majci Barici Švaljek iz Krapine, protiv tuženih Ruže i Nade Brlek, ranije iz Pačetine 10, sada nepoznata boravišta, kao nasljednicima pok. Slavoljuba Brleka te Mariji Švaljek, ranije iz Krapine, sada nepoznatog boravišta, postavio privremenog zastupnika Šteficu Cvrtila iz Gornje Pačetine. Privremeni zastupnik u ovom postupku ima sva prava i dužnosti zakonskog zastupnika, a koja će obavljati sve dok se tuženici ili njihovi opunomoćenici ne pojave pred sudom, odnosno dok Centar za socijalnu skrb ne izvijesti sud da je tuženiku postavljen staratelj' - pisalo je u sudskom oglasu.

Taj oglas mogao bi biti ključni trag kako je bivša ravnateljica Ekonomskog instituta te bivša zamjenica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, sada na funkciji zamjenice guvernera HNB-a Sandra Švaljek prikrivala stvarne imovinske podatke. Naime, iz oglasa je vidljivo kako su Sandra Švaljek i njena, javnosti nepoznata sestra, inače ginekologinja u Bjelovaru, ovlastile majku za zastupanje u nekretninskom sporu. U impresivnoj imovinskoj kartici Sandre Švaljek inače nigdje nema ni traga nikakvoj nekretnini iz njezinog rodnog zagorskog kraja. Provjerili smo kako stoje stvari s vlasničkim listom kuće u Ilirskoj ulici u Krapini u kojoj živi mama Sandre Švaljek. Ona je inače dospjela u medije u vrijeme kada je Sandra Švaljek bila Bandićeva zamjenica pa obnašala dužnost gradonačelnice.

Tada je Večernji u studenom 2014. duhovito primijetio kako se o Bandiću brine Blagica a o Sandri Barica. Naime, novinari su tada citirali Baričinu izjavu kako je zabrinuta za kćer jer svaki dan radi 12 sati. No, majka Barica nije samo iskazivala medijsku brigu za svoju uspješnu kćer, ekonomisticu i dugogodišnju državnu dužnosnicu. Očito ju je htjela rasteretiti u napornim sudskim gruntovnim parnicama. Svi znamo kakvi su zemljišni sporovi a poglavito kako se mogu zakomplicirati u područjima gdje su i izmišljeni gruntovčani. No, vratimo se vlasničkom listu skromne kuće u Ilirskoj ulici u Krapini koja je upisana na mamu zamjenice guvernera HNB-a. Iz vlasničkog lista proizlazi kako je mama Sandre Švaljek grcala desetljećima u kreditnim dubiozama. Vidljivo je to iz silnih hipoteka koje su ostavile traga u teretovnici te nekretnine na periferiji Krapine.

 Tako je u studenom 1978. upisano pravo zaloga u iznosu od tadašnjih 8.000 jugoslavenskih dinara u korist tvrtke Strahinjčice iz Krapine. Istodobno su upisana i dva zaloga u korist krapinske Gimnazije u iznosu od po 4.000 jugo dinara ali i hipoteka u korist Kreditne banka Zagreb, Filijale Krapina i to za iznos od 60.000 jugo dinara. To svjedoči da je majka aktualne zamjenice guvernera HNB-a, koja je dospjela u žižu javnosti zbog obveznica na kojima je papreno zaradila, jedva krpala kraj s krajem kao i većina tadašnjih građana Jugoslavije. Iako je u studenom 2014. kada je Švaljek privremeno mijenjala Bandića jer je on završio u zatvoru bila drugačije predstavljena.

'Do svoje je 18. godine i upisa na Ekonomski fakultet u Zagrebu živjela u obiteljskoj kući u centru Krapine, u Ulici ilirskog pokreta. Kako je otac Ivan bio vrlo uspješan ekonomist i na čelu tada najuspješnije krapinske tvrtke Strahinjčice, a majka Barica ugledna srednjoškolska profesorica, Romana i Sandra odrastale su u, za tadašnje uvjete imućnoj obitelji, ali su odgajane skromno', objavio je tada Večernji. No, iako je u Večernjaku obitelj Švaljek predstavljena kao imućna za tadašnje prilike, podaci iz gruntovnice i hopoteke na njihovoj obitelsjkoj kući dokazivale su suprotno. Samim tim još je zanimljivije da je mama Barica, inače umirovljena profesorica hrvatskog, njemačkog i ruskog uspjela pod stare dane doći i do nekretnine u Malinskoj na Krku.

O tome svjedoči i telefonski pretplatnički broj koji je Barica Švaljek registrirala u Ulici Nedjeljka Karabaića 2 u Malinskoj. Kada smo pogledali Instagram profil Sandre Švaljek koji ilustrira težnju zamjenice guvernera HNB-a da se promovira kao savršena ženska koja može sve - kako se nekad u hrvatskoj politici promovirala i politički potonula Vesna Škare - Ožbolt, uočili smo objavu iz kolovoza 2019.  slike starinske prizemnice s vrtom iz Malinske uz koju je Švaljek napisala: 'pogled s njezinog prozora'. Pregledom nekretnina u toj ulici na Krku uočljivo je kako pogled na tu prizemnicu pada iz apartmanske vile novije gradnje. Inače, na Instagramu je vidljiva ambicija Sandre Švaljek da demonstrira kako za nju nema nikakvih zapreka za bavljenje svim mogućim sportovima.

Tako ona biciklira, vozi kajak, stoji na električnom dvokotaču Segwayu, pleše s bivšim pobjednikom 'Plesa sa zvijezdama' Nicolasom Quesnoitom, trči, skače, igra stolni tenis i ukratko demonstrira visoku razinu tjelesne mobilnosti. No, kako je Sandra Švaljek obveznica po zakonu o sprječavanju sukoba interesa prijaviti svu svoju imovinu, vidljivo je kako nigdje nije navela nikakvu nekretninu u Zagorju za koju je vodila spor a niti imovinu u Malinskoj. Naravno, moguće je da je Švaljek prodala nekretninu u Zagorju za koju je sa sestrom opunomoćila mamu prije 2013. kada je prvi put predala imovinsku karticu kao zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

No, moguće da nije jer je računala s tim kako nitko neće grunt za koji je opunomoćila svoju mamu nikad ni detektirati. Također, ako je mami povjerila zastupanje u zagorskom gruntu koja su nam jamstva da mami nije dala novčeke da uloži i u kuću za odmor u Malinskoj na Krku? Na ta pitanja odgovore bi trebalo dati Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ako pokrene proceduru da vidi gdje je nestao grunt za koji je Sandra Švaljek opunomoćila mamu Baricu i iz kojih je izvora mama Barica financirala kupnju nekretnine na Krku. Također, upućeni tvrde kako je Sandra Švaljek i druge vrijedne nekretnine te ukupnu imovinu stekla i dijelom na netransparentni način što ćemo svakako nadalje istraživati.