Od cijelog društva s kojim je 27-godišnji nestali Splićanin bio u srbijanskoj metropoli nedvojbeno je poznat identitet dvojice prijatelja. Imena braće Mire i Vinka Bokšića odmah nakon nestanka objavljeno je i u srbijanskim medijima. Tamošnji novinari objavili su kako se novinarima obratio Miro Bokšić i ostavio broj mobitela ali kad su ga pokušali dobiti nije im se javljao. Beogradski mediji objavili su kako je otac braće Bokšić viđeniji splitski poduzetnik no dosad se ništa detaljnije nije znalo.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na stranicama splitske malonogometne lige pretražite li imena Mateja Periša, Mire i Vinka Bokšića upast će vam u oči jedan detalj. Naime, Matej i Miro koji su rođeni 1994. te Vinko koji je rođen 1997. igrali su za istu ekipu Manuš - Špigula d.o.o. Manuš je splitski kvart u kojem je odrastao Matej Periš a i njegova osnovna škola zove se upravo tako. No,  tvrtka Špigula koja je očito bila sponzor ključ je za nastavak priče. Naime, osnivač i direktor te tvrtke za prijevoz putnika morem te turističke agencije je Dinko Bokšić. Na sudskom registru on je upisan sa splitskom adresom u Slavonskoj ulici. No, na toj adresi Maja Bokšić vlasnica je omanjeg stana a Damir Bokšić dva poslovna prostora u prizemlju. Iz vlasničkog lista u Splitskoj ulici moguće je saznati kako Damir Bokšić ima i adresu u Supetru na Braču. Tamo je suvlasnik obiteljske kuće zajedno sa Zoranom Bokšićem. Uz Zoranovo ime upisana je adresa u Kvaternikovoj ulici u Splitu a uz Damirovo adresa u Punti VIII u Splitskoj u Supetru. Uz Damirovo ime upisano je i ime njegovog oca - Vinka.

Sa Sudrega je vidljivo kako je Dinko Bokšić tvrtku Špigula koja je sponzorirala malonogometni klub za koji su igrali nestali Matej i njegovi prijatelji, braća Bokšić, osnovao 2014. godine. Sjedište Špigule je u Slavonskoj 15 u Splitu gdje Damir Bokšić posjeduje dva poslovna prostora kao što je već navedeno. Špigula posjeduje brod Sveti Damjan (ili St. Damian na engleskom). S tim brodom organiziraju turističke izlete iz Splita na Brač, Hvar, Paklene otoke..... Na Facebook profilu vidljivo je kako se tvrtka i brod promoviraju slikama na kojima su turisti i vlada otkačena ljetna atmosfera i zabava. Špigula taj brod reklamira na sljedeći način: 'Brod Sv. Damjan nudi sve od dnevnih izleta do nezaboravnih noćnih tuluma za veliki broj posjetitelja željnih inovativnog iskustva i vrhunske zabave'.

Tvrtka oglašava taj brod i za vjenčanja, noćne zabave ali i ture za plivanje. Zanimljivo je kako je na LinkedInu Matejev prijatelj Vinko koji je diplomirao na zagrebačkom PMF-u te radi za jednu britansku softversku tvrtku Cantab PI iz Velike kao svoj ljetni posao naveo posao skipera za Špigulu. Inače, Miro Bokšić 2018. diplomirao je na spliskom Ekonomskom fakultetu na temu Uloga HBOR-a u financiranju malih i srednjih poduzeća. U završnom radu pisao je o obiteljskoj tvrtci Špigula koja je zahvaljujući kreditu HBOR-a obnovila desantni jurišni brod hrvatske ratne mornarice i prenamjenila ga u turističke svrhe. Iz toga proizlazi da su Miro Bokšić i nestali Matej Periš povezani ne samo kroz činjenicu pohađanja iste osnovne škole, igranja malog nogometa već i po tome što su zajedno studirali. Kao što smo ranije pisali završni diplomski rad nestalog Mateja bio je na temu smilja i mogućnosti proizvodnje i komercijalizacije eteričnog ulja smilja.

Inače, utjecajni poduzetnik Dinko Bokšić prije osnivanja tvrtke Špigula imao je i dvije poslovne role. Tako je od srpnja 2013. do prosinca 2014. bio suvlasnik splitske Brodometalurgije. Prethodno je od ožujka 2012. bio i član Uprave tvrtke Brač hoteli. Na toj je funkciji bio do lipnja 2016. godine. Osim Špigule Dinko Bokšić je od ožujka 2010. pa sve do srpnja 2021. bio član Uprave tvrtke Vrilo. Tu tvrtku navodi na svom LinkedIn profilu. Vrilo je tvrtka koja posjeduje istoimeni hotel u Postiri na Braču. Suvlasnici u hotelu su Splićanin Tonći Kristić i Damir Bokšić a direktor je Nikola Guerieri iz Škripa. Prošle godine Damir Bokšić pojavio se u medijima jer su novinari radili reportažu o gigantskom hotelu View koji niče na postirskoj obali.

Što se pak tiče Damira Bokšića na Sudregu je vidljivo kako je on bio zastupnik i član Uprave OT - Optima telekom i član Uprave Optima Directa, od 1995.-2000. bio je zamjenik predsjednika NO-a Brodomerkura u čijem su NO-u sada Ivan i Filip Grbešić, potomci hercegovačkog tajkuna  Mirka Grbešića, vlasnika hercegovačkog Mepasa, osječke Slavonije i niza drugih tvrtki. Damir Bokšić je od 2001. do 2006. bio i zamjenik predsjednika NO-a Dinarke, suvlasnik tvrtke Dučac do 2012., bivši je član ali i predsjendik Uprave Brodometalurgije te bivši član NO-a tvrtke Tubs iz Donjeg Stupnika. U svakom slučaju navedeno ilustrira impresivnu karijeru Damira Bokšića. Navedimo i kako se on navodio i kao vlasnik Ville Marije na samoj rivi u Splitskoj na Braču.

No, službeno je kao vlasnica upisana Maja Bokšić koja je upisana u istom vlasničkom listu zgrade u Splitu u kojoj je registrirana Špigula d.o.o. Dinka Bokšića kao što je gore navedeno. Maja Bokšić je ujedno i vlasnica obrta preko kojeg organizira poslovanje postirske Villa Marije. Što se pak tiče još jednog najužeg člana obitelji Bokšić tu je i Zoran Bokšić o kojem smo pisali prethodno u članku o slovensko-hrvatskom poduzetniku Anti Toniju Bračiću koji je također vlasnik hotela u Postirama. Naime, on je nekim čudom uspijevao svoga pokojnog oca imati 10 godina na funkciji zamjenika predsjednika NO-a postirskog hotela Pastura a Zoran Bokšić bio je pak dvostruki član NO-a iste te tvrtke koja drži najveći hotel u tom bračkom mjestu.

Sveukupno, iz navedenih činjenica proizlazi kako su braća Miro i Vinko Bokšić koji su s Matejem Perišem otišli u Beograd i provodili se s njim u klubu Magacin prije Matejevog misterioznog nestanka u ranim jutarnjim satima 31. prosinca 2021. potomci moćne brodarsko-hotelska splitsko - bračke dinastije. No, prema onome što je Vinko napisao u svom diplomskom radu na zagrebačkom PMF-u gdje se zahvaljivao obitelji i mentoru naveo je kako je njegov otac Zoran Bokšić. Dakle, bivši dvostruku nadzornik u Pasturi hrvatsko-slovenske obitelji Bračić, vlasnika Iskraemeca i niza tvrtki u Hrvatskoj.

Tvrtka Špigula Dinka Bokšića organizira izlete svojim brodom Sveti Damjan iz Splita na otoke a na web stranici i Facebooku promoviraju se i sa slikama ludih zabava i dobrih vibracija

Miro Bokšić je s Matejem i studirao i na Ekonomskom fakultetu na kojem je diplomirao s radom na temu HBOR kredita gdje je spomenuo i obiteljsku tvrtku Špigulu koja je kroz taj model obnovila brod Sveti Damjan

Na samoj Rivi u Splitskoj na Braču Maja Bokšić drži ugostiteljski objekt Villa Marija, također i vila je organizirana kao turistički objekt za smještaj

Nestali Matej i prijatelj Miro Bokšić igrali su mali nogomet za Manuš-Špigula d.o.o., vlasnik i direktor Špigule je Dinko Bokšić a sjedište tvrtke u zgradi u Slavonskoj 15 u Splitu

Hotel Vrilo u Postiri na Braču vlasništvo je tvrtke Vrilo koja je u suvlasništvu obitelji Bokšić čiji su članovi i Matejevi prijatelji Miro i Vinko Bokšić