Ime Nikice Jelavića duboko je urezano u svijest većine građana Hrvatske. O njemu vlada uvjerenje kako je bogat, moćan ali i opasan. Vjerojatno bi bilo teško naći osobu koja bi mu se zamjerila jer bi svi računali s težinom posljedica. No, atraktivna zagrebačka poduzetnica, vlasnica agencije i tvrtke Incolla koja posluje u gradskom prostoru dodijeljenom odlukom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića očito ne reprezentira tu većinu. Naime, njezin odnos s bračnim parom Nikicom i Anom Jelavić postao je predmet o kojem je raspravljalo sudsko vijeće Županijskog suda nakon što je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon. Banalna ali mudra uzrečica kaže da nije vijest kada pas ugrize čovjeka već kad čovjek ugrize psa. Slijede detalji neobičnog sudskog procesa.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu, predsjednica sudskog vijeća Sonja Brešković Balent te  Dušanka Zastavniković Duplančić  i Jasna Smiljanić kao članice  vijeća odlučivale su u kaznenom predmetu protiv okrivljene Tee Franić. Tu zagrebačku poduzetnicu, vlasnicu agencije za nekretnine Incolla te istoimenog obrta tereti se zbog kaznenog djela iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona. Sudsko vijeće odlučivao je povodom žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 6. prosinca 2021. godine.

ODO Zagreb se žalio na odluku suca istrage od 4. prosinca 2021. o odbijanju prijedloga za određivanje istražnog zatvora okrivljenici i određivanju mjera opreza. Na sjednici vijeća održanoj 21. prosinca prošle godine odbijena je žalba ODO Zagreb kao neosnovana. Iz obrazloženja je vidljivo kako se tijekom kaznenog postupka koji se vodi protiv okrivljene Tee Franić zbog kaznenog djela prijetnje i dva kaznena djela nametljivog ponašanja 4. prosinca 2021. odbijen prijedlog državnog odvjetnika za određivanjem istražnog zatvora okrivljenoj Tei Franić. Okrivljenici su određene mjere opreza i to: zabrane približavanja oštećenom Nikici Jelaviću i Ani Jelavić, 'na udaljenost ne manju od 200 metara i mjera zabrane uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze s imenovanima'.

Uz ime oštećenika navedena je adresa njihove vile na zagrebačkom Cmroku. 'Okrivljena Tea Franić je upozorena da će joj se u slučaju nepridržavanja mjera opreza one zamijeniti istražnim zatvorom' - piše u sudskom dokumentu. Protiv navedenog rješenja pravodobno je žalbu podnio državni odvjetnik, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Isticao je 'da se u konkretnom slučaju jedino mjerom istražnog zatvora može prevenirati iteracijska opasnost'. Predlagao je ukidanje pobijanog rješenje i vraćanje predmet na ponovno odlučivanje. Sudsko vijeće zaključilo je kako žalba nije osnovana. 'Neosnovani su navodi državnog odvjetnika da je nužno protiv okrivljene Tee Franić odrediti istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od povrata. Naime, po izvršenom uvidu u spis ocjena je i ovog vijeća kako unatoč tome što u odnosu na okrivljenu postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje iteracijske opasnosti, ispravno sudac istrage zaključuje kako se ona može izbjeći određivanjem mjera opreza iz članka 98. stavka 1. i 2. točke 4. i 5. ZKP/08 kao blažih mjera'.

Sutkinje Županijskog suda zaključile su kako se mjerom opreza 'uz upozorenje okrivljenici o zamjeni tih mjera istražnim zatvorom, može preventivno djelovati u cilju otklanjanja iteracijske opasnosti, a koja nedvojbeno postoji, a za što je sudac istrage dao valjane i na zakonu osnovane razloge' - piše u dokumentu. Istaknuto je kako Tea Franić 'nije kazneno osuđivana niti prekršajno kažnjavana zbog kaznenih djela, odnosno prekršaja s elementom nasilja, a okolnosti počinjenja kaznenih djela koja joj se stavljaju na teret ne odudaraju od okolnosti uobičajenih za takvu vrstu kaznenih djela, stoga je ocjena i ovog vijeća da će naložene mjere opreza ubuduće imati preventivni učinak na okrivljenu da svoje ponašanje uskladi s pozitivnim pravnim poretkom te da se kloni od činjenja kaznenih djela'.

Sutkinje su se pozvale i na dopis MUP-a, PU Zagrebačke, I. PP Zagreb od 17. prosinca 2021. iz kojeg 'proizlazi kako se okrivljena Tea Franić pridržava izrečenih mjera opreza'. Inače, žalbu na takvo rješenje potpisala je zamjenica Općinskog državnog odvjetništva iz Zagreba Jelena Stipaničev. Ona je inače u žalbi isticala kako je Tea Franić 23. studenog prijetila bračnom paru Nikici i Ani Jelavić preko telefona, 2. prosinca Ani Jelavić uputila prijetnje na račun. njezinog supruga, te je potom osobno otišla u lokal Plaza bar za koji u žalbi ODO Zagreb piše kako je vlasništvo navedenog. Zamjenica zagrebačkog općinskog odvjetnika tražila je i psihijatrijsko vještačenje okrivljene poduzetnice. Inače, Tea Franić u Zagrebu je vlasnica obrta Incolla te tvrtke istog imena. Ti poslovni subjekti imaju sjedište u Hebrangovoj ulici 5 u poslovnom prostoru koji je na nedoređeno zakupila od Grada Zagreba u mandatu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Zaključak kojim je Tei Franić dodijeljen poslovni prostor Bandić je potpisao je 18. lipnja 2015. Radi se o prostoru površine 29,24 m2, uz mjesečnu zakupninu u iznosu od 1.199,99 kn plus PDV. 

Reci što misliš!