Na Općinski kazneni sud stigla je kaznena optužnica protiv prvookrivljenog Marijana Jankovića iz Zagreba i drugookrivljene Anice Gavran iz Zgareba. Tereti ih se da su 'tijekom 2021. na području Zagreba, u cilju ostvarivanja dobiti, koristeći okolnost da je R. S. ovisnica o opojnim drogama, istoj putem oglasa pronalazili klijente i dogovarali pružanje seksualnih usluga  u vidu spolnih odnosa ili masaže s tzv. happy endom uz novčanu naknadu od najmanje 300 kuna po usluzi, a u kom razdoblju je II okrivljena Anica Gavran u ime oštećene R.S.  iznajmila i kuću na adresi u Zagrebu, ....u kojoj je R. S. boravila zajedno sa I okrivljenim Marijanom Jankovićem i u istoj pružala spolne usluge uz novčanu naknadu klijentima koje joj je i ona ondje slala, pri čemu je R. S. dio novca za opisane spolne usluge davala I i II okrivljenima u točno neutvrđenim iznosima i omjerima,  d a k l e, radi zarade drugoj osobi organizirali i omogućavali pružanje spolnih usluga te oglašavali prostituciju druge osobe, pa da su time I okrivljeni Marijan Janković i II okrivljena Anica Gavran počinili kazneno djelo protiv spolne slobode – prostitucijom – opisano u članku 157. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona...' U sklopu istrage bio je uhićen i ispitivan organizator putovanja u Speranzi, njegova izvanbračna supruga i majka malodobnog djeteta koristila je i brojeve mobitela registrirane na Speranzu a on ju je i razvozio dok se bavila podvođenjem. No, tijekom istrage branio se kako stalno radi i da je mislio kako prevozi suprugu i prijateljice pa je izgubio status okrivljenika. Slijede detalji šokantne priče.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Godinama se unatoč brojnim prijavama nadležnima i brojnim negativnim medijskim objavama favorizira zagrebačka turistička agencija Speranza u organizaciji školskih putovanja, ponajviše maturalnih ali i drugih školskih putovanja. U medijima se godinama objavljuju negativni članci o organizaciji maturalnih ili drugih školskih izleta i putovanja u organizaciji Speranze. Tako je Nacional objavio članak: 'DOSSIER: Mutni biznis školskih izleta vrijedan 300 milijuna kuna' u kojem se navodilo čak 200 prijava Prosvjetnoj inspekciji protiv agencija zbog loših maturalnih putovanja. Jutarnji je 2017. prenio članak iz Slobodne: 'MATURALAC IZ NOĆNE MORE Djeca su nam se vratila iscrpljena i otrovana! Kufere su im ugurali u zahod, u sobama ih dočekali mravi i gljivice...'. U siječnju 2019. Index je pisao o pobuni roditelja zagrebačke II. gimnazije: 'Roditelji se pobunili zbog skupe agencije za maturalac. Ravnatelj oprao djecu'. Net.hr objavio je članak: 'DETALJI EKSKURZIJE IZ PAKLA ZAGREBAČKIH UČENIKA: / 'Vozio ih je samo jedan vozač, u sobama ih dočekali mravi i gljivice, a hranom su se neki i otrovali'.

Sve su se te objave ticale školskih putovanja u organizaciji zagrebačke Speranze. Index istrage u veljači 2020. objavio je članak: 'Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu'. U članku je opisano kako je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, čija je ravnateljica Suzana Hitrec, ujedno ravnateljica zagrebačke Upravne škole, organizirala to putovanje i to upravo preko agencije Speranza. 'Agencija koja organizira put nije odabrana na natječaju. Inače, put organizira turistička agencija 14Y - Travel iz Zagreba, koju vode članovi obitelji vlasnika agencije Speranza preko koje škole uglavnom idu na školska putovanja. Voditelj putovanja je Slaven Rukelj, inače zaposlenik Speranze, te voditelj jedne od Speranzinih poslovnica. "Agenciju nismo odabrali putem natječaja jer nismo obavezni. Gledali smo tko se inače bavi takvim putovanjima i tko je najpovoljniji tako da smo odabrali agenciju 14Y-Travel", rekla nam je Hitrec' - glasio je dio članka na Index istragama autorice Martine Pauček Šljivar.

Zbog akumuliranog nezadovoljstva roditelja i učenika čak je i na Facebooku pokrenuta inicijativa NEsperanzi kojom se pokušalo spriječiti da ta agencija bude favorizirana od strane ravnatelja škola prigodom izbora agencije za školske izlete. Inicijativa je provođena u suradnji s portalom Srednja.hr na koju je redirektan link - u suradnji s portalom srednja.hr. Cilje je bio da i učenici imaju pravo odluke. Naime, pojavila se sumnja kako se organizacija maturalnih i drugih školskih izleta provodi po modelu korupcije pojedinih ravnatelja i profesora. Većina škola na svojim web stranicama navodi kako su roditelji izabrali određenu agenciju za školska putovanja. No, svaki roditelj vrlo dobro zna kako se biraju turističke agencije za maturalce ali i druga školska putovanja i izlete. Naime, na roditeljskim sastancima nastavnici ili profesori predlože nekoliko dobivenih ponuda od kojih je ona favorizirane agencije skrojena točno tako da su svi argumenti na njenoj strani.

Tako roditelji bez dugo razmišljanja prihvate savjet da izaberu najpovoljniju ponudu koja se k tomu prezentira kao ponuda organizacije s dugačkim iskustvom, što sve Speranza u naravi i jeste. Roditelji u pravilu znaju i kako nije poželjno konfrontirati se profesorima a kamoli ravnateljstvu škola. Naime, iskustva pokazuju da kod nas čak i kad su roditelji u pravu ne mogu iznijeti pobjedu u srazu s ravnateljima a poglavito strukturama koje štite ravnatelje u brojnim školama u Gradu zagrebu ali i diljem Hrvatske. Kako bismo saznali koliko je bilo prigovora, kakvih i kako su uopće riješeni poslali smo upit svim nadležnima, Prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, nadležnom zagrebačkom Gradskom uredu ali i Agenciji za odgoj i obrazovanje koja možda i nema nekih izravnih nadležnosti u toj problematici.

Iz Gradskog ureda promptno su nas izvijestili: 'Organizacija i izvedba izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole propisana je Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole te ista nije u nadležnosti Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Ističemo, nadalje, da sukladno čl. 148 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi inspekcijski nadzor u školskoj ustanovi obavlja prosvjetna inspekcija, u skladu s posebnim zakonom. Slijedom navedenog, pozivamo Vas da u slučaju sumnje, odnosno eventualnim saznanjima o nepravilnostima u pogledu organizacije i izvedbe izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole izvijestite Prosvjetnu inspekciju, sukladno Zakonu o prosvjetnoj inspekciji'.

Zanimalo nas je što je dosad poduzeto da se spriječi organizacija školskih putovanja u organizaciji Speranze za koju se utemeljno može sumnjati  kako je rezultat korupcije pojedinih profesora i ravnatelja. O tome je također bilo medijskih natpisa ali naravno da nitko nije lud da javno potvrdi kako je korumpiran od strane Speranze da protežira upravo tu agenciju za školska putovanja. Zanimljiva je i uloga Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja je organizirala besplatno putovanje za ravnatelje u New York preko Speranze. Iako su iz te udruge Index istragama rekli da je put otkazan oni su otišli na aerodrom Pleso i snimili kako je dio ravnatelja srednjih škola javnim novcima otputovao u New York. Tom su prigodom  snimili i Slavena Rukelju i postavili na YouTube.

Takva putovanja zacijelo poluče dodatni efekt kod samih ravnatelja uoči pripreme izbora turističke agencije. No, nas zanima i kako će ravnatelji pojedinih škola objasniti višegodišnju suradnju s agencijom Speranza kroz organizaciju maturalnih putovanja s obzirom da je organizator svih putovanja Zagrepčanin Slaven Rukelja. Njegovo je ime navedeno na službenoj stranici Speranze čiji je direktor inače Saša Blažeković. Suvlasnici Speranze su Saša i Lidija Blažeković. Naime, Slaven Rukelja prošle godine bio je uhićen sa skupinom osoba koje su se teretili za kazneno djelo protiv spolne slobode, odnosno prostituciju, konkretno podvođenje jedne ovisnice. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Marija Jakobović Adžaga netom je potpisala optužnicu prema kojoj se ime Slavena Rukelja, organizatora putovanja iz agencije Speranza, našlo među uhićenima za organiziranja prostitucije i podvođenja teške ovisnice.

Prema tekstu optužnice osobe su osumnjičene za djelo protiv spolne slobode – prostitucijom – opisano u članku 157. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona  koristila je mobilne telefone registrirane na agenciju Speranza a k tomu je i majka malodobnog djeteta organizatora putovanja u Speranzi Slavena Rukelja  s kojim živi u istom kućanstvu. Istaknimo i da je, prema optužnici, organizator putovanja u Speranzi sudjelovao kao vozač u smislu osobe koja prevozi podvoditeljicu teške ovisnice a što je on pravdao time da je vozio svoju izvanbračnu suprugu i njene prijateljice a da nije znao kamo ih vozi. Zbog svega navedenog zanimalo nas je i hoće li nadležni ali i Udruga ravnatelja srednjih škola koju vodi ravnateljica Upravne škole Zagreb Suzana Hitrec nešto poduzeti kako ne bi suspektne osobe i dalje na štetu učenika i roditelja organizirale maturalna i druga školska putovanja.

Navedimo na kraju kako je brojan popis škola koje su koristile usluge Speranze. Neke od tih škola objavljene su na stranicama same turističke agencije Speranza a neke su podatke o korištenju usluge Speranze objavljivali na školskim web stranicama. Uspjeli smo detektirati sljedeće škole: Gornjogradsku gimnaziju Zagreb, Hotelijersko-turistička škola Zagreb, Druga ekonomska škola Zagreb, XII. gimnaziju Zagreb, XV. gimnaziju odnosno MIOC, X. gimnaziju Ivan Supek Zagreb,  IV. gimnaziju Zagreb, Elektrotehničku školu Zagreb, Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju „MediaPRO“ Zagreb, Treću ekonomsku školu Zagreb, Ugostiteljsko - turističko učilište u Zagrebu, VII. gimnaziju u Zagrebu, Gimnaziju Lucijana Vranjanina iz Zagreba, Strojarsku tehničku škola Fausta Vrančića Zagreb, Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga, Srednju školu Petrinja.I. gimnaziju Osijek, Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci,  Gimnaziju Andrije Mohorovičića Rijeka, Gimnaziju Sisak,  Srednju školu Mate Blažine Labin, Srednja škola Vrbovec, Tehničku školu Karlovac, Gimnaziju Karlovac, Tehničku školu Daruvar, Srednju talijansku škola Rijeka, Srednju školu Dugo Selo, Osnovnu školu Antuna Augustinčića Zaprešić, Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba, Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića u Zadru...

Na mnogim web stranicama srednjih škola vidljivo je kako je Slaven Rukelj osobno predstavljao programe maturalnih putovanja u organizaciji Speranze po srednjim školama.No, to naravno nije konačni broj škola. Na web stranicama Speranze i sada su u ponudi brojna maturalna putovanja za generaciju koja će ove školske godine završiti srednju školu. Na kraju navedimo i kako je iz sadržaja sudskog spisa vidljivo kako je teška ovisnica mlađe dobi koja dolazi s jednog hrvatskog otoka svoje usluge naplaćivala po 400 kn. Njen otac koji je saslušan u istrazi rekao je kako se njegova kći drogira od 17.-e  godine i da je jednom u njenom stanu vidio 300 kondoma. Svjedočio je kako je znao da dio novca od prostitucije daje muškarcu s kojim živi a drugi dio ženi. Radi se dakle o Marijanu Jankoviću zv. Šojko, prvoosumnjičenom te drugoosumnjičenoj Anici Gavran, izvanbračnoj partnerici i majci djeteta Slavena Rukelje, organizatoru školskih maturalaca.