Preko društvenih mreža svakodnevno se plasira more komentara, informacija i dezinformacija o nestalom 27-godišnjem Splićaninu. No, snimke koje su objavljene na YouTube kanalu koji se zvao Mystery, Agriculture and History a sada World News and Mystery predstavljaju, pod uvjetom da su autentične, senzacionalni novi trag u rekonstrukciji kretanja Mateja Periša u noći njegova nestanka. Na snimkama su ispisani titlovi iz kojih proizlazi da je Matej dolazio do ograde, naginjao se, moguće da je povraćao jer su mu prilazili s papirnatim ubrusima jedan dečko i djevojka. Muškarac za kojeg se tvrdi da je Matej Periš odjeven je u traperice, majicu i bijele tenisice, isto onako kako je bio odjeven i nestali Splićanin. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na brojnim YouTube kanalima postavljen je čitav niz snimki Mateja Periša dok trči Karađorđevom ulicom, dolazi do raskrižja s Ulicom Braće Krsmanović te s okolnih prilaza uključujući i onaj famozni silazak s terase restorana Savanova nakon koje mu se, prema službenoj rekonstrukciji srbijanskog MUP-a i ministra Aleksandra Vulina, gubi svaki trag. Na društvenim mrežama bilo je puno komentara u kojima su korisnici tvrdili kako ima puno više nadzornih kamera nego što je objavljeno snimki pa su s pravom postavljali pitanja skriva li netko nešto i jesu li objavljene sve policiji dostupne snimke. Kako potraga za Matejem Perišem ne donosi nikakve rezultate ni nakon skoro tri mjeseca, kako se službeno govori - intenzivne potrage, nije ni čudno da internetom kruže razne teorije zavjera.

Jedna od dominantnih bila je ona kako gazda Gotika Srećko Ćirović ima neke snimke kamera a koje nisu eksploatirane o čemu smo i mi pisali. Na webu je stvorena takva klima da su se mnogi zapitali hoće li slučaj Mateja Periša izlazak s mrtve točke biti pomjeren upravo od strane anonimnih korisnika društvenih mreža. Naravno da bi takav scenarij bio iznenađujući jer većina građana želi vjerovati kako policije dviju zemalja svoj posao obavljaju visoko profesionalno i da nema nikakvih sila koji utječu na zamagljivanje određenih krakova istrage sve u cilju konačnog razrješenja slučaja i pronalaska Mateja Periša. Naime, kao što je na početku nestanka rekao jedan splitski odvjetnik osoba ne može samo tako biti dematerijalizirana.

Puno korisnika na društvenim mrežama od samog početka navodi kako je sve počelo u Gotiku i da tamo istraga mora i završiti. Puno je komentara na raznim profilima, kako Instagramu, Facebooku, YouTube kanalima na kojima se ističe kako se puno toga događala u noći nestanka a što je službeno zataškano. Teško je ulaziti u detalje mora nepoznanica ali važno je istaknuti kako je nemali broj korisnika društvenih mreža pitao zašto je u rekonstrukciji obuhvaćeno samo kretanja osoba na ulici a nije i sa druge strane Gotika. To su neki tumačili time da su navodne kamere na Gotiku bile okrenute prema klubu kako se ne bi vidjelo jesu li na ulazu redari provjeravali covid potvrde.

Naravno da nikad nitko nije službeno potvrdio je li to istina jer nikada nije ni objavljeno ime osobe kojoj je Srećko Ćirović, gazda Gotika, dao u privremeni zakup taj klub koji je otvoren samo za novogodišnje praznike pod imenom Magacin. No, snimke koje su se pojavile na gorenavedenom YouTube kanalu koji postoji od 10. kolovoza 2014. i na kojem je objavljeno dosad nekoliko video zapisa s traktorima i koje su jučer objavljene. Jedan video zapis nosi naziv 'Matej Periš nestanak. Novi snimci ispred kluba Gotik. Čudna događanja'. Objavljena su ukupno dva video zapisa s titlovima. Zanimljivo je kako se na snimkama vidi ta ulicom od Gotika do Save prometuju i auti, što je promaklo onima koji nikad nisu bili u Beogradu na toj lokaciji. Prvi videozapis ima sljedeće titlove koji odgovaraju snimljenom materijalu. Navest ćemo kronološki titlove:

'Osoba u bijeloj kapuljači dolazi iz pravca Gotika i kreće se uz Beton halu; Dva momka dolaze iz Gotika, jedan ima crnu, drugi ima bijelu majicu; Momak u crnoj majici se ne osjeća dobro, naginje se preko ograde; Stoje kod ograde neko vrijeme nakon toga hodaju do željeznih stepenica; Nakon par minuta dolaze neke osobe i  pričaju s momkom u bijeloj majici; Momak u bijeloj majici trči do Gotika; Momak u crnoj majici trči do ograde; Momak u bijeloj majici dolazi i u rukama nosi papir za brisanje, Za njim dolazi djevojka u kariranoj odjeći; Nešto pričaju i djevojka počinje da traži nešto po džepovima kod momka u crnoj majici: Djevojka kreće nazad prema Gotiku ali na trenutak zastaje, vraća se; Nešto priča s momcima, okreće se i nastavlja da hoda prema Gotiku. Nakon par minuta djevojka u kariranoj odjeći izlazi iz Gotika s momkom koji sliči na Mateja Periša; Opis odjeće koju momak nosi: Bijele patike, plave farmerice, crni prsluk; Nastavit će se' - piše na titlovima na prvom video zapisu.

U drugom dijelu ide snimka koju prate odgovorajući titlovi: 'Momak u prsluku koji sliči na Mateja Periša i djevojka u kariranoj odjeći dolaze do ograde; Pričaju s momcima u crnoj i bijeloj majici, nakon toga djevojka se vraća u Gotik; Momak koji sliči na Mateja Periša priča s momkom u bijeloj majici; Kreće prema Gotiku ali zastaje i vraća se do momka u bijeloj majici; Pruža nešto iz ruke prema momku u bijeloj majici ali ispada u i pada na pod; Momak u bijeloj majici saginje se, podiže to s poda i stavlja u džep; Momak koji sliči na Mateja Periša okreće se i trči nazad u Gotik; Nakon par minuta dolazi djevojka u jakni i nosi momcima jakne; Ostavlja jakne i nakon toga odlazi u Gotik; Nakon par minuta dolaze dva momka, jedan nosi bijelu a drugi roza košulju; Zastaju kod željeznih stepenica kao da traže nekoga (Gledaju prema konstrukciji); Nastavljaju da hodaju ali momak u roze košulji se okreće i opet gleda prema konstrukciji: Momak u crnoj majici i momak u bijeloj majici još uvijek stoje kod ograde; (Traže nekoga); Dva momka u košuljama odlaze prema Karađorđevoj ulici ali zastaju; Momak u rozoj košulji pita nešto dvije osobe koje se tu nalaze; Osoba im pokazuje rukom u kom smjeru trebaju da idu; (Dva momka u košuljama odlaze)'- piše na titlovima u drugom dijelu.

Napomenimo kako vrijeme na prvoj snimci pokazuje zadnji dan 2021 te vrijeme 01:06:18. Na drugom video zapisu datum je isti a vrijeme: 01:36:53. Navedimo i to kako je na zadnjoj snimci za koju se u rekonstrukciji tvrdi da je Matej Periš a koji silazi niz stube kod Savanove vrijeme postavljeno na 02:51:37. Brojni komentatori na društvenim mrežama pitali su se a gdje je onda Matej bio od  1:48 do 02:50.  Naime, to je logično pitanje jer je rečeno kako je Matej napustio Gotik u to vrijeme. Ako je snimka kod Gotika autentična onda se može zaključiti kako je Matej više puta izlazio iz kluba ali da nije bio sam. Puno komentatora na društvenim mrežama postavljalo je pitanje kako to da je tako brzo pretrčao neke dionice a da mu se na nekim nelogično gubi svaki trag i da iščezava sa snimki video nadzora. Mnogi komentatori koji su iz Beograda i poznaju teren postavljali su razna pitanja na društvenim mrežama u stilu kako može osoba koja nikad nije bila u Beogradu tako poznavati te dijelove grada kao svoj džep.

Neki su postavljali pitanja i zašto bi zaustavljao taksi u krivom smjeru ako je namjeravao doći do Savanove. Također, neki su bili skeptični jer su rekli zašto bi se kretao ulicama s gušćim prometom kada je mogao tu lokaciju proći i šetnicom uz Savu puno brže i lakše. Bilo je i onih koji su do kraja skeptični da bi dečko koji je trčao od Gotika do Savanove cijeli taj put prošao s ciljem da uđe u Savu. Logično su rekli da ako je planirao skočiti u Savu da je to mogao odmah kod Gotika a ne trčati do drugog lokala. Zanimljivo je kako je korisnik koji je objavio ove snimke prethodno imao nekoliko video zapisa s traktorima, ali i još nekoliko video zapisa o Mateju perišu, Gotiku, Maji Sopti... Samim tim ako su ovi snimci koji su objavljeni jučer, 25. ožujka autentični možda to i nije kraj video objavama korisnika koje se nalazi tog profila. Prvi dio snimke možete pogledati na ovom linku a drugi na ovom linku. No, naknadno smo ustanovili kako su se te snimke prvo pojavile naYoutube kanalu Aleksandar Stanković Official.

Inače gore spomenute video zapise komentira osoba koja se predstavlja kao Dženan Salčin kao i brojne druge na temu Periša. Dotični u tim ali i u komentarima na drugim YouTube kanalima uvijek nastupa s pozicije obrane lika i djela Maje Sopte i cijele njene obitelji. Zanimljvo je kako taj korisnik YouTubea ima insiderske informacije o tome što je Maja Sopta iskazivala na policiji i što su joj savjetovali te kakve pravne radnje poduzima protiv svih koji objavljuju podatke o njenoj ulozi u slučaju Matej Periš. Salčin nije jedini koji u komentarima skače na zadnje noge čim se na YouTube kanalima ili drugdje objave neki komentari koji propitkuju efikasnost službene istrage. Tako na YouTube kanalu Zelena šljiva koji je ekranizirao brojne priče iz Imperijala na temu Matej Periš, gazda Gotika, Ante Gotovac i slično uvijek iste osobe brane gazdu Gotika ili pak  minoriziraju život i nestanak Mateja Periša. Znakovito je kako su neki profili otvoreni tek prije tjedan ili nekoliko dana i očito su samo u funkciji širenja fake newsa ili neke jeftine propagande na strani onih koji očito nešto mute u cijelom slučaju.