'Rođen sam 5. srpnja 1982. u Zagrebu' na ukrajinskom izgovara Hrvat koji je uhićen u Mariupolju i kojem prijeti smrtna kazna. Njegova je obitelj u šoku i poduzima sve što je u njihovoj moći preko hrvatskog veleposlanstva da mu pomogne ali mogućnosti su im male. Društvenim mrežama kruži više videa, na jednom Vjekoslav govori na engleskom i tu proziva Ukrajince za nacizam i zločine nad civilima a druga snimka je na ukrajinskom. Profil na FB-u svjedoči da je 40-godišnji Vjekoslav profi vojnik koji je sda nažalost u najgorem položaju u kojem se može naći neki strani plaćenik. Naravno, isključimo li teška ranjavanja i smrt.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

I prije nego što je prvi hrvatski plaćenik koji se bori na strani Ukrajinaca uhićen od strane Rusa znali smo kako se u toj zemlji bore hrvatski dragovoljci. Zagrebačkog dečka s Knežije Rusi su nakon uhićenja postaviti pred kamere i tako je dao dva iskaza, na engleskom i ruskom. Neki mediji u Hrvatskoj objavili su samo njegove inicijale te da mu je i otac bio dragovoljac. Neki su objavili puni identitet. Svi su citirali njegovu zadnju Face objavu od 28. veljače 2022. 'Da sve obavjestim. Idem off line. Neću biti dostupan, jer u 21. stoljeću postoji tehnologija kojom nas je moguće locirati po uključenim telefonima'. S Prebegovog FB profila bilo je lako vidljivo da je u Ukrajini već dvije godine. U njegovim FB prijavama piše kako Kijev posjećuje 26. ožujka 2020. godine.

Prethodna prijava bila je u zagrebačkom Vintage Industrial baru 24. rujna 2015. godine. Vjekoslav je sebi dao i nadimak MrGud. Mada se malo poigrao s velikim slovom jasno je da je ciljao na Mrguda iz Štrumpfova. Prebeg je dakle profesionalni vojnik, s pozicijom stranog plaćenika, što je još najgore, uhićenog stranog plaćenika te s neizvjesnom sudbinom sada kada su ga utamničili Rusi. Njegov FB profil odaje primarnu orijentaciju na military look i vojni život. Na FB-u ima nekoliko takvih slika u vojničkom izdanju. No, ima i nekoliko recenzija koje svjedoče kako je imao i mirnodopskih faza kada je ljetovao na Krku.

Tako je napravio recenziju Konobe Pirun na Krku: 'Naša današnja baza udaljenosti točno 16 koraka od mora. Došli pitali vlasnika, barba Željka, "Možemo li se ukampirat za jedan od stolova i odlazit na kupanje odavdje", kaže on " Ma može, zato i jesmo tu".Tako i bi. Odlazili, dolazili, jeli, pili, odmarali, kafenisali i na kraju uzeli putni slatkač. Hrana je jako ukusna, a obitelj koja drži ovu konobu zna svoj posao, jako su ljubazni i dragi. Topla preporuka svakome ko se ikad nađe u Baškoj, na Krku'.

Tu je recenziju Prebeg podijelio javno s publikom 5. kolovoza 2018. godine. Rusi nisu propustili priliku snimiti Hrvata te emitirati njegove izjave. Tako na engleskom on o Ukrajincima govori: 'Čuo sam i da su izrazito inspirirani fašističkom i nacističkom ideologijom. I o strašnim stvarima koje su radili s civilima, sa zarobljenicima'. Na više ruskih televizija emitiran je i njegov iskaz na ukrajinskom. U svakom slučaju pred Vjekoslavom i njegovom obitelji duge su i teške noći te dugi i teški dani. Zapravo početak agonije koja zacijelo neće ni brzo ni lako proći. Njegov iskaz u kojem opisuje kako se borio na strani Ukrajine i što mu se dogodilo prije nego što je uhićen pigodom pokušaja bijega iz čeličane Azov možete vidjeti na YouTube  kanalu gdje govori na ukrajinskom.