Mediji nikada nisu uspjeli dokazati izravnu vezu između tvrtke koja je izgradila stambeni kompleks oko Arene Zagreb - Orion Grupe i Miroslava Kutle. Jedino su uspjeli preko vezanih osoba dokazati kako se u svim tvrtkama koje se povezuju s odbjeglim tajkunom u pravilu pojavljuju iste osobe. Jedna od osoba je bivši Kutlin direktor Antun Crlenjak. U travnju prošle godine novinari emisije Provjereno donijeli su dokaze o tome kako se dilaju stanovi u Zagrebu koji su dio stečajne mase. U svim tim pričama uvijek su u igri bili baš isti akteri: ista stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija i isti diler stanova Antun Crlenjak. Zajedničko je bilo i to da su tvrtke otišle u stečaj, u stečaju je stanovima i dalje mešetario Crlenjak, iako to nije smio. Provjereno je u posjedu dokumenata koji potvrđuju da je uzimao kapare za stanove u stečaju. Ljudi su godinama živjeli u njima da bi na koncu stanovi završili na dražbi, a mnoge je strah stati pred kamere' - objavljeno je u emisiji Provjereno u travnju 2021. Slijedi priča o tome koliko je novaca sebi namijenila poznata stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija koja je vodila stečaj Orion grupe.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zagrebačku tvrtku Orion grupu osnovalo je T.M. savjetovanje koje je imalo sjedište na zagrebačkom Kaptolu. Kasnije je tu tvrtku preuzeo Marko Butković, osoba koja se pojavljuje kao vlasnik niza koje su  dovođene u vezu s nekadašnjim tajkunom Miroslavom Kutlom s kojima on nije imao formalne veze ali u kojima su se pojavljivali u pravilu s njim obiteljski ili poslovno povezani pojedinci. U tvrtci je predsjednik Uprave bio Mato Bilušković iz Mohova, članica Uprave Sanja Krog, a od srpnja 2013. nad tvrtkom je otvoren stečaj pa je za stečajnu imenovana Mirjana Zuzija. Sanja Krog je bivša direktorica Kamenskog i to u vrijeme kada se u toj tvrtci kao tajni vlasnik pojavljivao i Miroslav Kutle.

O njoj smo prethodno pisali u članku koji je objašnjavao kako je marketinški boss Bruno Bračun išao u skupi ribolov s kokainskim dilerom Oliverom Čokarom. Naime, tada je ambiciozna zagrebačka poduzetnica Sanja rođ. Ivezić bila u braku s Romanom Krogom. Prethodno se prezivala Ivezić-Kordić. Nakon raspada braka s Krogom vratila je djevojačko prezime Ivezić pa se s tim prezimenom uknjižila na bivši Kutlin posjed u Markuševcu. Zadnjih godina posluje preko tvrtke Globe JLS čiji su osnivači Josip Buljat iz Suhovara, Sanjina kći Sara Kordić te stanoviti Luis Enrique Pulido Lopez koji u hrvatskom Sudregu navodi adresu u Kožinu. U tom prethodno objavljenom članku pisali smo i sljedeće:

'Isto ime prisutno je u poslovnom registru BiH, tamo piše da je osoba nepoznatog porijekla i adrese ali zanimljivo je kako je tamo Luis Enrique Pulido Lopez suvlasnik niza tvrtki uključujući JLS Invest iz Širokog Brijega u kojem je Sanja Ivezić direktorica. Inače, u hrvatskom Sudregu pronašli smo da se Lopez prigodom osnivanja Globe JLS identificirao s dokumentima iz Venezuele. Misteriozni Lopez direktor je i u tvrtci SMS Pendžer iz Živinica u kojoj se, zanimljivo, kao suvlasnici pojavljuju spomenuti Josip Boljat te Sara Kordić. Pendžer je turski naziv za prozor pa očito je da su se spomenuti inkorporirali u be-ha ozračje s primjesom turske prošlosti. Rasplitanje udjela Lopeza te ekipe koja je povezana s aktualnom nasljednicom i posjednicom Kutline  zagrebačke vile u susjednoj BiH zauzelo bi previše prostora u ovom članku' - objavili smo u članku od ožujka prošle godine.

Inače, tijekom godina, a prije otvaranja stečaja Orion grupi pripojeno je više tvrtki u kojima su opet osnivači ili direktori bili Kutlini ljudi. Tako je u kolovozu 2007. došlo do pripajanja zagrebačke tvrtke Jaruščica d.o.o. koja je također poslovala na Kaptolu 21 gdje je prije bijega 'stolovao' Miroslav Kutle, zatim tvrtka Dreus d.o.o. za razvoj elektroničkih uređaja i softwarea iz Zagreba u svibnju 2008. godine, u prosincu 2012. tvrtke T.M. savjetovanje i Gallina upravljanje, obje iz Zagreba. Tvrtku T.M. savjetovanje osnovali su Antun Crlenjak, bivši Kutlin direktor te Kutlina nećakinja Lidija Cebović. Prije pripojenja Orion grupi i tu je tvrtku preuzeo spomenuti Zagrepčanin Marko Butković.

Prva osnivačica Gallina upravljanja je dugogodišnja Kutlina pouzdanica Sanja Krog, koja je, kako smo naveli sada i vlasnica nekadašnjeg Kutlinog posjeda, vile s bazenom u zagrebačkom Markuševcu. Krog je bila i uhićena u automobilu s Miroslavom Kutlom kada je on prelazio granični prijelaz s BiH 2011. godine, dakle prije njegovog službenog bijega na rodnu grudu. Sljedeći vlasnik Gallina upravljanja bila je tvrtka Jaruščica projekt a direktor prije pripojenja Orion grupi Antun Crlenjak. Tvrtke Jaruščica i Dreus bile su osnovane od strane Dalibora Hrnjaka. Njegovo je ime u ljeto 2015. dovedeno u vezu s Kutlom u 24 sata. Tada je objavljen članak:

'Prošle je subote srušena nekadašnja prodavaonica tekstilne tvrtke Kamensko u Zagrebu koja se nalazi odmah uz istoimenu tvornicu. Na lokaciji srušene zgrade trebala bi niknuti stambena peterokatnica sa stanovima od 50 do 60 kvadrata te podzemnim garažama, a svi bi stanovi trebali gledati na Trg Franje Tuđmana'. Prema pisanju 24sata, investitor je bila 'tvrtka Energija i graditeljstvo iz Zagreba koja je zemljište kupila od Hypo Leasinga. Zanimljivo, prema podacima sa sudskog registra, ta kompanija u prošloj godini nije ostvarila prihode te je poslovala s gubitkom od 80.000 kuna.  Tvrtku Energija i graditeljstvo osnovala je 2010. Maja Matijević, a kao direktorica se predstavlja Maja Hrnjak. U 24sata navode kako je Maja Hrnjak supruga Dalibora Hrnjaka kojeg se kroz tvrtke povezivalo s Miroslavom Kutlom'.

U svakom slučaju sve indicije upućuju na to da je Orion grupa prije stečaja itekako bila povezana s indirektnim ulaganjima odbjeglog tajkuna i to u stambene kvadrate kako na zagrebačkoj Jaruščici tako i na postoru bivše tvornice Kamensko. No, nad tom tvrtkom godinama traje stečaj, odnosno od veljače 2016. godine. Zadnji dokument koji je objavljen od strane Trgovačkog suda u Zagrebu 13. svibnja 2022. nosi naziv Podnesak: Prijava nedostatnosti stečajne mase. U njemu piše kako je račun stečajnog dužnika u blokadi za iznos od 112.077,47 kn. 'Po procjeni stečajne upraviteljice stečajna masa, osim za ostale obveze iz čl. 294. st. 1 Stečajnog zakona nije dostatna i za ispunjenje navedenih iznosa, te stečajna upraviteljica podnosi prijavu o nedostatnosti stečajne mase što neće spriječiti daljnje vođenje ovog stečajnog postupka radi unovčenja stečajne mase i podjele stečajne mase u skladu s. odredbom članka 295. SZ-a' - piše u dokumentu.  

U stavci 'troškovi stečajnog postupka' istaknuta je nagrada stečajnom upravitelju - bruto iznos od 690.000 kn; troškovi arhiviranja poslovne dokumentacije s PDV-om iznose 20.000 kn što zajedno čini stavku od 710.000 kn. Pod obveze stečajne mase navedeni su materijalni troškovi, knjigovodstveni, odvjetnički, parnični i ovršni, vještačenje imovine, troškovi oglašavanja i javne dražbe, nepredviđene obveze stečajne mase u ukupnom iznosu od 542.000 kn. Ukupno predvidive troškove i obveze stečajne mase Mirjana Zuzija procijenila je na 1,252 milijuna kn. Inače, prethodno smo pisali o slučaju kada je Mirjana Zuzija koja je prema Sudregu povezana sa 115 stečajnih postupaka dobila u zadatak voditi stečaj kod Keruma. Tamo je zatekla financijski kaos i neviđenu improvizaciju s vođenjem poslovnih knjiga do te mjere da nije mogla vjerovati da je takvo što moguće. No, onda je brzo razriješena o čemu smo prethodno pisali.