Najpoznatije splitska plaža Bačvice poznata je ne samo zbog picigina već i kao omiljena lokacija za kupanje obitelji s malom djecom koja vole guštati na pijesku. Desetogodišnja koncesija za tu plažu dodijeljena je tvrtci Bačvice plaža u kojoj 51 posto udjela ima Projektni biro Konstruktor a preostalih 49 posto Grad Split. Nakon što je Županija Splitsko-dalmatinska oduzela koncesiju toj tvrtci poslovanje se ekspresno urušilo o čemu svjedoče pojedinosti iz stečajnog postupka.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Iako prosječni ljudi misle kako nema boljeg biznisa u sezoni do koncesije na neku ultra posjećenu plažu, poput splitskih Bačvica ili Zlatnog rata oko kojeg uvijek lome koplja najjači igrači u tom biznisu, stečajno izvješće za tvrtku Bačvice plaža lako će uvjeriti sve optimiste u Hrvatskoj kako ne postoji nijedna zlatna koka koju ne mogu uništiti loše upravljanje i međusobna trvljenja. Svjedoči to i dokument Trgovačkog suda u Splitu koji potpisuje sutkinja Ana Golub Gruić. Ona je 16. svibnja 2022. odlučivala o Fininom prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Bačvice plaža.

Donijela je odluku da se Maroju Stjepoviću iz Zagreba odredi nagrada za obavljanje službe privremenog stečajnog upravitelja u iznosu od 4.500 kn bruto, uvećano za 7,5 posto osnovom troškova obveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje, odnosno za iznos od 337,50 kn.  Odbila je privremenog stečajnog koji je tražio dodatnih 500 kuna. Isplata će se provesti iz sredstava Fonda za pokriće troškova stečajnog postupka. Iz obrazloženja je vidljivo kako je splitska centrala Financijske agencije 27. siječnja 2022. dostavila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tim dugogodišnjim koncesionarom najpopularnije splitske plaže.

U Fininom prijedlogu navodilo se da tvrtka na dan 26. siječnja 2022. u 'Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanja u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 540.862,95 kn, kao i da prema podacima koji su dostavljeni od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dužnik ima troje zaposlenih'. Rješenjem splitskog suda od 15. veljače 2022. pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom i određeno je ročište.

Potom je 4. ožujka 2022. sud zaprimio izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika iz kojeg u bitnom proizlazi da se imovina dužnika sastoji od: uredske opreme knjigovodstvene vrijednosti 1.019,37 kn, odnosno kiosk a 3x2 m knjigovodstvene vrijednosti 5.750 kn, dva tuša za plažu knjigovodstvene vrijednosti 7.132,08 kn, danih pozajmica sa pripadajućim kamatama u iznosu od 70.145,62 kn te potraživanja od kupaca u iznosu od 315.113,49 kn. Na ročištu radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, održanom kod ovog suda 21. ožujka 2022. zakonska zastupnica  dužnika

'Daniela Vukman navela je da je suglasna s prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka i da priznaje postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje na strani dužnika. U odnosu na imovinu društva, navela je da ostaje kod navoda iz pisanog izvješća o financijsko-gospodarskom stanju dužnika od 4. ožujka 2022. Upitana jesu li potraživanja koje dužnik ima prema trećim osobama (potraživanja po osnovi danih pozajmica i potraživanja od kupaca) naplativa, zastupnica po zakonu dužnika navela je da jesu' - piše u obrazloženju.

21. ožujka 2022. postavljen je privremeni stečajni upravitelj Maroje Stjepović kojem je naloženo utvrditi: imovinu stečajnog dužnika i njezinu vrijednost, stanje obveza stečajnog dužnika te da utvrdi je li imovina stečajnog dužnika dovoljna za namirenje troškova stečajnog postupka, izračun iznosa predvidljivih troškova prethodnog i stečajnog postupka te o istom sudu podnijeti izvješće. Maroje Stjepović je 5. travnja 2022. podnio izvješće da dužnik ne raspolaže likvidnom stečajnom masom iz koje bi se mogli podmiriti makar troškovi stečajnog postupka te je zatražio određivanje nagrade za obavljeni rad u iznosu od 5.000 kn bruto.

Inače ti se iznosi kreću od tog iznosa pa do 20 tisuća kuna. 'Prema ocjeni suda, obavljeni posao u prethodnom postupku je nižeg stupnja složenosti pa ovaj sud nalazi da je jednokratna nagrada u iznosu od 4.500 kn bruto primjerena uloženom trudu. Tako je u Splitu zaključila 16. svibnja ove godine sutkinja Ana Golub Gruić. Protiv tog rješenja dopuštena je žalba o kojoj odlučuje Visoki trgovački sud Republike Hrvatske. Inače, prije ovog sunovratnog epiloga splitski gradonačelnik Željko Kerum u ožujku 2013. godine donio je prijedog Odluke o kupnji poslovnih udjela u trgovačkom društvu "Bačvice plaža“ d.o.o. Split. No, ta odluka nikad nije realizirana. Potom je Kerumov nasljednik SDP-ov Ivo Baldasar pokušao otkupiti većinski udio od Konstruktora kako bi tvrtku preuzeo u cijelosti Grad Split.

U to se vrijeme pisalo kako je Konstruktor imao planove o otimanje dijela Bačvica Splićanima zbog izgradnje hotela. No, kako Splićani kažu ni taj poteštat nije uspio otkupiti udio od Kostruktor-inženjeringa. Budući da se građevinska tvrtka tada nalazila u velikim problemima, taj se poslovni udjel nudio za nešto više od 72 tisuće kuna, ali posao u konačnici nije sklopljen. No, onda je intervenirala Županija. Pravo upravljanja koje je regionalna vlast dodijelila tom poduzeću još potkraj 2011. prekinulo se nešto manje od godinu i pol prije isteka 10-godišnje koncesije na pomorskom dobru, i to nakon podužeg spora.

Inače tvrtka "Projektni biro Konstruktor" iza koje stoji i Željko Žderić, bivši dugogodišnji čelnik propaloga građevinskog diva "Konstruktor-inženjeringa" zajedno s Gradom Splitom imala je pravo upravljanja s 25.030 četvornih metara pomorskog dobra, od čega je na kopnenu površinu otpadalo 14.606 kvadrata. Koncesija je raskinuta jer je koncesionar kao "jedini među njih oko 150 na području županije odbio od 2018. do danas potpisati dodatak temeljnom ugovoru". No, u regionalnoj upravi tvrde i da je tijekom očevida obavljenog prije točno dvije godine utvrđeno kako tvrtka "Bačvice plaža" iskorištava koncesiju za svrhe koje nisu definirane ugovorom".

Kako se navodilo Bačvice projekt su iskorištavale koncesiju preko mjere utvrđene ugovorom, te za "radnje koje nisu predviđene pravom upravljanja i odobrenim projektom". 'Konkretno, koncesionaru koji je dužan godišnje plaćati pola milijuna fiksne naknade i još pet posto novca uprihođenog na pomorskom dobru, na teret se tada stavljalo devet "grijeha", a većina ih se tiče legalnosti ugostiteljskih objekata i ostalih sadržaja na kupalištu' - pisala je svojedobno Slobodna. Dokument iz stečajnog postupka tako je razotkrio bijedno stanje i prezaduženost tvrtke koja je zapravo imala koncesiju na atraktivnoj plaži moglo bi se reći 'kolosalne kvadrature' a u koju je, sudeći po imovini uložila tek dva tuša i kiosk.