Kada je ponovni kandidat za splitskog gradonačelnika, kojem je upravo Mišo Kovač na spektakularnom koncertu na Starom placu u Splitu dao potporu, bio na vrhuncu kupovao je i brojne vrijedne nekretnine u metropoli. Među njima se isticao već dugo zatvoreni restoran Šumski dvor koji se nalazi na idealnoj poziciji, tamo gdje završava ulica Tuškanac, prostire se Cmrok i počinje Gornje Prekrižje. Na toj elitnoj lokaciji od Kerumovog preuzimanja carevao je korov i smeće a veliku restoransku zgradu s terasom i vrtom izgrizao je zub vremena. Kerum je Šumski dvor kao i sve ostale nekretnine u metropoli opteretio silnim kreditima. Prošlog kolovoza od Keruma u stečaju Šumski dvor je kupila tvrtka Distentus koja je u vlasništvu generala i naftaša Ivana Čermaka. Najavio je obnovu i da će vratiti sjaj tom nekoć reprezentativniom objektu. No, to nije jedino na što je moćni poduzetnik bacio oko a nekad je pripadalo splitskom tajkunu. Upravo su se Čermakovi odvjetnici požalili splitskoj sutkinji koja vodi stečaj Keruma zbog druge nekretnine na koju je Čermak bacio oko. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Trgovačkom sudu u Splitu 25. svibnja održano je otvaranje pristiglih ponuda za Kerumovu svinjogojsku farmu koja se sada prodaje za 2,57 milijuna kuna, što je gotovo 6,5 milijuna kuna manje od početne cijene na prvoj javnoj dražbi održanoj krajem 2020. Novi krug prodaje svinjogojske farme Miočić-Siverić u Drnišu uslijedio je nakon posljednjeg izvješća stečajne upraviteljice kojim je potvrđena prodaja Lagune, nekretnine u sklopu nekadašnjeg drniškog Mesoprometa, ali i da za svinjogojsku farmu nije bilo zainteresiranih. Posljednje ročište za prodaju drniških nekretnina Kerumove tvrtke u stečaju bilo je održano krajem ožujka, početna cijena za nekretninu Laguna iznosila je 227.000 kuna, a za svinjogojsku farmu 2, 86 milijuna kuna. Stečaj Keruma vodi stečajna upraviteljica Natalija Mladineo. O tome kakav je financijski kaos i neuredne knjige kod Keruma zatekla bivša stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija pisali smo prošle godine. No, na Trgovački sud u Splitu sutkinji Katarini Mikulić stiglo je pismo zagrebačkog odvjetničkog ureda 'Bogdanović, Dolički & Partneri'.

Oni su sutkinji koja vodi stečaj Keruma poslali prigovor stečajnog vjerovnika u ime Čermakove tvrtke Crodux energetike i to zbog prodaje imovine stečajnog dužnika - odnosno Svinjogojske farme Miočić-Siverić. U uvodu navode kako je 25. svibnja 2022. 'održano ročište radi javnog otvaranja ponuda u postupku prodaje imovine Stečajnog dužnika i to za Svinjogojsku farmu Miočić-Siverić. Prije navedenog ročišta, Stečajna upraviteljica objavila je oglas o prodaji predmetne imovine Stečajnog dužnika, i to na Internet stranicama Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, FINE na Internet stranici www.njuškalo.hr te dr. Tekst natječaja odnosno poziva za dostavljanjem pisanih ponuda je u točki IV. UVJETI PRODAJE pod 1. sadržavao naznaku da je nekretnina koja je predmet prodaje slobodna od osoba i stvari. Na navedenom ročištu, Stečajna upraviteljica je na zapisnik izjavila kako je „u tijeku oglašavanja ove dražbe zaprimila informaciju da se na području svinjogojske farme nalaze ljudi koji tamo obavljaju djelatnost prikupljanja otpadnih metala i ispaše stoke“ - navodi se u prigovoru.

Iz toga Čermakovi odvjetnici izvode zaključak kako je time 'stečajna upraviteljica potvrdila kako je tekst natječaja odnosno poziva za dostavljanjem pisanih ponuda neistinit odnosno nepravilan te da opis i svojstva predmeta prodaje kako su u natječaju opisani kao slobodni od osoba i stvari ne odgovaraju stvarnom stanju. Time je Stečajna upraviteljica učinila nespornim da podaci i uvjeti u predmetnom natječaju nisu odgovarajući niti da mogu biti osnova za davanje valjane ponude, koja bi se oslanjala na podatke iz tog natječaja i o kojima ovisi odluka pojedinog ponuđača vezano za ovaj isti natječaj i predmet prodaje. Nakon takvog utvrđenja Stečajna upraviteljica je jedino pravilno mogla odlučiti da se predmetni natječaj poništi te provede novi natječaj, a sve iz razloga što je u međuvremenu nakon objave natječaja utvrdila da postoje drugačije okolnosti od onih iznesenih u objavljenom natječaju, tj. da predmetna nekretnina nije slobodna od osoba i stvari. Suprotno tome, Stečajna upraviteljica je odlučila nastaviti s postupkom otvaranja ponuda, bez obzira što su ponude dane za ovu nekretninu (predmet prodaje) koja više po svojim svojstvima ne odgovara svojstvima koji su za tu nekretninu (predmet prodaje) objavljeni u natječaju' - piše u prigovoru Čermakovih odvjetnika.

Takvo postupanje stečajne upraviteljice Čermakovi odvjetnici ocijenili su nepravilnim i nezakonitim. 'Radi se dakle o povredi osnovnih postupovnih pravila, i ako su ista povrijeđena kako je to učinjeno u ovome konkretnom postupku, to posljedica takve povrede može biti jedino poništenje i ukidanje svih radnji koje su provedene po oglašenom natječaju, neovisno o tome da li je neki sudionik dao višu ili nižu ponudu. Poštivanjem pravila koji vrijede za provođenje postupaka putem natječaja osigurava se da se onemogući bilo kakvo pogodovanje ili sumnja u pogodovanje, koja bi mogla nastati ako se nakon objavljenog natječaja mijenjaju uvjeti pod kojima se prodaja odvija, jer promjene izvan sadržaja i uvjeta natječaja uvjeta koji su objavljeni čine besmislenim sam natječaj i njegovu javnu objavu, ako nakon objave bilo koji stečajni upravitelj ima ovlast mijenjati uvjete natječaja po svom nahođenju, bez obzira koji je razlog tih promjena.

Ovdje se ne radi o sumnji na postupanje Stečajne upraviteljice ili naslovnog suda da bi ovako proveden natječaj odnosno ročište trebalo imati za posljedicu pogodovanje bilo kojem sudioniku. Međutim, bez obzira na to, objektivno, činjenica da su na samom ročištu za otvaranje ponuda i moguću dražbu utvrđena drugačija svojstva predmeta kupoprodaje od onih svojstva koja su objavljena u natječaju. Samim po sebi oni čine natječaj neregularnim i nezakonitim, jer je takvo postupanje suprotno osnovnom cilju i svrsi zbog koje se natječaj javno objavljuje te ovisno o podacima i uvjetima sadržanim u njemu se imaju dati ponude. Zbog svega navedenog predlaže se da se ovaj natječaj kao i sve provedene radnje u okviru ovog natječaja ponište i stave van snage odnosno da se raspiše novi natječaj u kojem će se poštivati pravila koja vrijede za provođenje natječaja, a kako bi se takav novi natječaj onda proveo prema zakonu' - piše na kraju prigovora odvjetničkog ureda koji zastupa Čermakovu Crodux energetiku.

Prigovor Čermakovih odvjetnika upućen sutkinji splitskog Trgovačkog sud Katarini Mikulić u kojem se postupanje stečajne upraviteljice Keruma Natalije Mladineo naziva nezakonitim