Nakon što je Ivica Puljak iz Možemo podnio ostavku na mjesto gradonačelnika vladajući su došli na ideju kako ekspertu i doktoru za svemir  parirati s neurologom i voditeljem Centra za medicinu spavanja Kliničkog bolničkog centra Split i Medicinskog fakulteta u Splitu. Đogaš je na čelu Zavoda za neuroznanost MEFST-a. U prijevodu 'svemirologu' Puljku konkurira doktor za poremećaje spavanja. Vjerojatno bi neki politički sociolog detektirao u kakvom se stanju nalazi Grad koji se nalazi pred takvim izborom. Po svemu sudeći većina glasača odlučivat će 26. lipnja može li svoju sudbinu u iduće 4 godine povjeriti nekome tko zna više o zvjezdanim galaktikama, Supernovama i svemirskim česticama ili nekome tko je svoj profesionalni univerzum izgradio istražujući, laički rečeno, kuršluse između neuronskih veza koji dovode do nesanice. Članak koji slijedi nije u tako visokim znanstvenim već puno prizemnijim sferama. Ako Zoran Đogaš postane gradonačelnik morat će predati imovinsku karticu pa smo zato istražili kako je riješio svoje stambeno pitanje u Splitu. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Šarmantna splitska gradska četvrt Varoš poznata je po labirintu uskih uličica, srednjovjekovnim crkvama i bijelim kamenim kućama raštrkanim po padinama brda Marjan. Iako je naziv varoš hungarizam kvart je tipično mediteranski. Turisti vole taj dio grada zbog  vrhunskih restorana i konoba s tradicionalnom kuhinjom. Sinovčićeva ulica u Veloj Varoši dom je HDZ-ovog nestranačkog izabranika za budućeg gradonačelnika Splita. Netom je objavljena HDZ-ova lista koju predvodi. Na njoj je Vice Mihanović, bivši HDZ-ov nositelj liste koji nije uspio 2021. osigurati većinu u splitskom Gradskom vijeću, tu je i Ivana Relata, mlada i ambiciozna HDZ-ovka koju neki nazivaju Zelinda a neki Barbie. O njoj smo već dvaput pisali. Prvi put pisali smo u kontekstu kako njena ljepota nije ostavila ravnodušnim aktualnog ministra zdravstva Vilija Beroša a vidno je razgalila i dugogodišnjeg HDZ-ovog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Drugi put o atraktivnoj HDZ-ovoj vijećnici pisali smo u kontekstu turističkih pothvata, odnosno iznajmljivanja apartmana ali i lažnoj posadi kojom mami  goste na luksuzne jahte koje iznajmljuje preko privatne tvrtke.

Radi se splitskom poduzetniku i fotografu Aliju Relati kojem je otac, bivši boksački šampion Ivan Šimundža Relata dao ime po svom omiljenom i nedostižnom uzoru Muhamedu Aliju. U svakom slučaju, budući da je HDZ-ovka Ivana koja se ranije predstavljala kao Zelić Relata a sada samo kao Relata oštro kritizirala Puljka vidjet ćemo hoće li ta strategija donijeti više glasova njenoj stranci. Na listi je i bivši šef splitskog HDZ-a Petar Škorić koji je sada čelnik Županijske uprave za ceste. O njemu smo nedavno pisali u kontekstu sudske presude iz koje je bilo vidljivo kako se u slučaju da nekom strada auto na cestama splitsko-dalmatinske županije uslijed događaja koji je u odgovornosti tvrtki zaduženih za nadzor cesta, postoji zakonska rupa koja omogućuje da obje županijske tvrtke ne odgovaraju za štetu. Neki u povratku Škorića vide i njegovu bliskost s obitelji i novim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem koji je dugo prije ulaska u Vladu slovio kao favorit premijera Plenkovića.

Na listi za splitsko gradsko vijeće nema ni šefa HDZ-a Bačvice Nenada Periša koji je kroz osobnu tragediju postao poznat i poštovan diljem regije. Podsjetimo kako je Periš na prošlim izborima kada je HDZ-ovu listu za Split predvodio Vice Mihanović u kampanju uključio i sina Mateja, koji je stradao pod tragičnim okolnostima ali i obje kćeri iz drugog braka o čemu smo ranije pisali. Moguće da voditelj Odjela za zrak i buku splitskog Zavoda za javno zdravstvo ili bivšeg Higijenskog zavoda Nenad Periš nije ni sam želio biti na list u ovako delikatnom obiteljskom trenutku o čemu smo pisali. U svakom slučaju vidjet ćemo je li splitski HDZ sastavio tim za pobjedu nad Puljkom i drugim konkurentima ili ne. Sada slijede nepoznati detalji o profesoru i neurologu Zoranu Đogašu kojeg je HDZ izvukao kao što mađioničar na predstavi izvlači zeca iz šešira. Ukoliko neuroznanstvenik i profesor Medicinskog fakulteta u Splitu uspije i postane novi, kako se lokalno kaže poteštat, onda će morati u zakonskom roku predati imovinsku karticu.

Istražili smo kako je riješio stambeno pitanje. Prije toga spomenimo kako se na Facebooku HDZ-ov kandidat predstavlja 'Liječnik, profesor, muž, otac – i nadstranački kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita'. Đogaš ima dvoje djece pa s njima i suprugom živi u Sinovčićevoj ulici u potkrovnom stanu. U vlasničkom listu piše kako se radi o potkrovnom peterosobnom stanu površine 102,25 m2. Stan je bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Đogaš uknjižio u lipnju 1995. godine.  Na stanu je postojalo  stanarsko pravo a stan je kupljen u siječnju 1994. godine. Na stanu je upisana hipoteka od  45.230.998 hrvatskih dinara u korist Grada Splita. Navedimo kako je hrvatski dinar 1994. zamijenjen kunom u omjeru 1.000 HRD  za 1 kunu. Hipoteka je stavljena u studenom 1994. godine. To znači da je Đogaš stan u Varoši kupio za oko 45.230 kuna.

U vlasničkom listu upisane su još dvije hipoteke u korist Zagrebačke banke.  Na temelju Ugovora o kreditu od 26. studenog 2004. godine uknjiženo je  pravo zaloga u iznosu od 71.000 eura u korist Zagrebačke banke. Također, na temelju Ugovora o namjenskom kreditu od dana 14. siječnja 2008. godine uknjiženo je i pravo zaloga u iznosu od 12.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Početkom svibnja Slobodna Dalmacija je objavila kako je građevinska inspekcija utvrdila da je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita bespravni graditelj u Velom Varošu na adresi Sinovčićeva 7 gdje u potkrovlju ima stan, a nezakonito je izvodio radove na terasi. Inače profesor Đogaš će, u slučaju da postane gradonačelnik, u imovinsku karticu prijaviti i predsjedanje Udrugom diplomiranih studenata i prijatelja Medicinskog fakulteta u Splitu.