Nakon uhićenja bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zbog mita šira je javnost saznala kako se na takvim pozicijama mogu lako naći osobe kojima poslovna etika i moral nisu jača strana. Iako se čini kako ljudi koji preuzimaju takve javne funkcije i koje potvrđuje hrvatski Sabor moraju imati neke neupitne etičke principe uhićenje nekad moćnog Bačića, ujedno zeta bivše čelične lady HRT-a Ksenije Urličić, pokazao je kako je i dalje aktualna ona narodna kako riba smrdi od glave. Priča koja slijedi pokazuje kako ni jedan od Bačićevih prethodnika, Blago Markota nije lišen kontroverzi barem kad je lova u pitanju. Naime, njega je zagrebačka tvrtka koja se bavi skupljanjem pričuva i održavanjem stambenih zgrada tužila zbog neplaćenih računa još od lipnja 2019. pa sve do ožujka 2022. godine. No, to nije jedina ovrha zbog koje je Markota završio na sudu. Nekadašnji favorit Mosta i ravnatelj državne televizije u doba koalicije HDZ-a i Mosta te bivši direktor Orfeja ima još jednu poslovnu dosad neotkrivenu tajnu. Otkrivamo kako je i on nakon što je prestao biti ravnatelj HRT-a otvorio off shore tvrtku na floridskoj adresi na kojoj su poslovale i brojne inkriminirane osobe iz čitave regije. Potom je njegova floridska tvrtka osnovala istoimenu zagrebačku u kojoj jeMarkota bio direktor. Sve vrijeme bio je na plaći na HRT-u. Privatnu Markotinu tvrtku u stečaj je odveo Jugoslav Puran. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već smo pisali o slučaju zbog sumnji na korupciju uhićenog bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Iz članka je isplivala i njegova impozantna imovinska kartica za koju je tvrdio kako je sve regularno stekao. Bačić zacijelo nije jedini bivši visokopozicionirani djelatnik HRT-a koji se obogatio radeći za državnu televiziju. Mnogi drugi su radeći netransparentno stekli bogatstva. Kako su neki muljali na račun love koja stiže od HRT pretplate i proračuna bilo je vidljivo i kroz veliku aferu u kojoj je jedna od akterica bila bivša urednica i voditeljica Dnevnika Dijana Čuljak. Mnogi su na HRT-u stekli više nekretnina nego što su im primanja dopuštala. Bivši ravnatelj HRT-a Blago Markota službeno je prijavljen na zagrebačkom Črnomercu u Mandaličinoj ulici. Da nije bilo jedne krupne ovrhe koja je dospjela na zagrebački sud ne bismo ni znali kako posjeduje i alternativnu nekretninu. Za početak predstavljamo njegovu karijeru koja je vezana isključivo uz državnu televiziju.

Blago Markota dugogodišnji je rukovodeći djelatnik Hrvatske radiotelevizije te bivši ravnatelj HRT-a iz doba koalicije Mosta i HDZ-a. Bio je nasljednik Siniše Kovačića i to u formi v. d. ravnatelja. Markota je rođen 1973. godine, po struci je ekonomist a na toj televiziji zaposlio se 1999. prvo kao financijski analitičar. Dvije godine kasnije postao je šef marketinga HRT-a, a paralelno s tim nekoliko godina bio je predsjednik Uprave Orfeja, diskografske kuće koja je postojala pod okriljem nacionalne dalekovidnice. Njemu je, tvrdio je tada Markota, a to je napisao i u CV-u, šest puta povećao prihode i učinio ga od gubitaša profitabilnom tvrtkom. Godinu dana nakon što je otišao s čela Orfeja, tvrtka je zbog loših poslovnih rezultata završila u stečaju. U proljeće 2008. na sjednici Programskog vijeća HRT-a nije jednoglasno izabran za ravnatelja HTV-a. Doduše, bio je jedini kandidat, pa vijećnici i nisu imali izbora. Period je to u kojem HRT-om ravnao Vanja Sutlić s kojim se Markota u svega 16 mjeseci na poziciji ravnatelja HTV-a brzo razišao.

Sutlić je u jednom trenutku zatražio njegovu ostavku, a ovaj mu je odgovorio da je neće dati bez pisanog obrazloženja. Tportal je svojedobno predstavio lik i djelo Blage Markote kao i okolnosti koje su vladale na državnoj televiziji u vrijeme kada je on vedrio i oblačio. 'Vrijeme je to u kojem su novinari HRT-a šetali s flasterima na ustima nezadovoljni tadašnjom šeficom Informativnog programa Hloverkom Novak Srzić. Markota je zbog nezadovoljstva zaposlenika zatražio, kroz intranet, da se izjasne ispunjava li program HTV-a postavljene zadaće, kakvi su međuljudski odnosi i uživa li Novak Srzić povjerenje kolega'. Spočitavali su mu i loše vođenje Orfeja koji je napose likvidiran. 'Tako je Markotin nasljednik Želimir Mesar tvrdio da je tvrtka propala zbog loše poslovne politike koju su vodili Markota i Sutlić. Obojica su to odbacila, a Markota je ustvrdio da je tvrtku kad je otišao ostavio u plusu od 700 tisuća kuna. Josip Popovac, koji je nakon Sutlića preuzeo HRT, utvrdio je nepravilnosti oko ulaska Orfeja u konzorcij koji je trebao za Arenu Zagreb osiguravati dolaske velikih zvijezda, različita događanja...'.

Tportal je tada došao u posjed pisma koje je Mesar poslao upravi kuće oko poslovanja Orfeja. Spominjali su u njemu nepostojanje adekvatnih ugovora kojima se regulira radna obveza, nepostojanje ugovora za uređaj fog screen, kamion u vrijednosti od 40 tisuća eura koji trune na parkiralištu. Markota je sve to višekratno demantirao, a Orfej je na koncu završio u stečaju. Nakon što je razriješen dužnosti ravnatelja HTV-a, postao je savjetnik novog v. d.-a ravnatelja Josipa Popovca, a nakon deset mjeseci u ulozi savjetnika postaje projektni menadžer u Logistici HRT-a gdje će se zadržati dvije i pol godine. U tom razdoblju upisao je doktorski studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, završio edukacijski program za samostalnu izradu aplikacija za povlačenje sredstava iz EU fondova u Ljubljani i postao asistent na sveučilištu Sjever u Koprivnici. Na LinkedIn profilu piše kako je Blago Markota šef Arhiva Hrvatske radiotelevizije. Istražujući poslovnu prošlost Blage Markote otkrili smo i zanimljiv podatak kako je u zagrebačkoj Budmanijevoj ulici 27. rujna 2011. godine postao direktor tvrtke Green Port d.o.o.

Osnivač te tvrtke bila je istoimena floridska tvrtka koju je osnovao Blago Markota na adresi 2578 Enterprise Road, Orange City na Floridi 15. rujna 2011. godine. Zapravo je to adresa knjigovodstvenog ureda smještenog u jednoj prizemnici koja je tih godina poslužila za osnivanje brojnih off shore tvrtki ljudima iz cijele regije a među njima je bilo i puno onih koji su imali kriminalnu prošlost. Tvrtka je u rujnu 2016. umjesto Blage Markote dobila stečajnog upravitelja Jugoslava Purana iz Bjelovara a potom je u ožujku 2017. izbrisana iz sudskog registra. Što je bila Markotina namjera kod osnivanja te tvrtke i u kakve mu je svrhe poslužila tvrtka Green Port - zna najbolje on sam. Vjerojatno je tvrtku i osnovao s ciljem poduzimanja nekih poslovnih ili financijskih transfera a koje nije želio da budu dovedene izravno u svezu s njim. U floridski registar Markota je prijavio Mandaličinu ulicu u Zagrebu, istu onu s kojom je registriran i na hrvatskom trgovačkom registru dok je bio ravnatelj HRT-a.

No, iako Markota kao bivši čelnik Orfeja i HRT-a ima zasigurno i nekih netransparentnih transakcija, za koje mu je možda zatrebala i tvrtka na Floridi u kategoriji onih koje nazivaju 'poštanski pretinac' ipak smo bili pomalo iznenađeni kada smo spoznali kako je Blago Markota krupni dužnik jedne tvrtke zbog čega je netom završio na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Naime, godinama je vukao neplaćeni dug prema tvrtci Mediterraneo iz Zagreba. Ta tvrtka čiji je osnivač i direktor Zagrepčanin Lino Gočen i koja se bavi upravljanjem stambenim zgradama ima sjedište u zagrebačkoj Ulici baruna Filipovića na kućnom broju 13. Na susjednoj adresi Markota očito posjeduje nekretninu za koju godinama nije plaćao pričuve. Zagrebačkom sudu predložena je ovrha nad Markotom zbog duga u iznosu od čak 9.636,24 kn uvećano za zakonske zatezne kamate. Inače, puno puta smo pisali o brojnim poznatim osobama koje imaju solidna primanja i znatno viši standard od prosjeka a koje su zbog neplaćenih računa za režije dospjeli do ovrha. No, u slučaju Markote čudno je kako se radi o kroničnim i dugotrajnim dugovanjima.

Naime, većina dužnika je dobila ovrhu nakon maksimalno neplaćenih 6 rata a ovdje se, sudeći prema dokumentima, radi o dugovima starim tri godine. Prema dokumentu Markota ovrhu u mjesečnom iznosu  nije platio još od 16. lipnja 2019. godine. Radilo se o iznosima od 296,44 kune koje nije platio do ožujka 2022. godine. Pravo je čudo kako je tvrtka Mediterraneo toliko dugo čekala da utuži spomenuto dugovanje. Sada se od Markote traži da plati dospjeli dug uvećan za troškove postupka, odnosno odvjetnika i javnog bilježnika, u iznosu od 1.125 kn. Ukoliko ne podmiri dug sudu je predložena ovrha općenito na imovini ovršenika. sukladno odredbama Ovršnog zakona. Zanimljivo je kako ovo nije prvi put da Markotu sustigne ovrha. Prethodno je u rujnu 2021. završio na sudu zbog duga samoborskom Komunalcu za neplaćeno parkiranje i to u iznosu 60 kuna. Radilo se o dugu iz lipnja 2018. godine koje je uvećano za 187,50 kn troškova sudskog postupka. Kada se uzmu u obzir činjenice iz ove ovrhe proizlazi kako je Markota po pitanju servisiranja računa tipični balkanjeros - osoba koja zna napraviti dug ali baš nije rad da isti podmiri. Stoga ne čudi da su ga drugi prozivali i za vođenje Orfeja, HRT-ove likvidirane diskografske kuće.