Nekoliko desetaka zagrebačkih javnobilježničkih ureda svakodnevno na sud otpravlja prijedloge ovrha nad znanim i neznanim građanima Hrvatske. Brojnost takvih slučajeva više govori o stanju nacije nego sve promotivne riječi političara i plaćenih uhljebljenika koji nas uvjeravaju kako idemo naprijed i bilježimo pozitivne trendove. Pisali smo već o brojnim slučajevima poznatih osoba koje imaju izvrsna primanja a svejedno dijele sudbinu ovršenih jer nisu uredno servisirali režijske dugove. Sad se nepreglednoj koloni ovršenih pridružio i jedan od najpoznatijih zagrebačkih javnih bilježnika čija je mama neko vrijeme u medijima slovila kao pojam za javnu bilježnicu. Bilo je to potkraj devedesetih kada je iz ureda javne bilježnice Anice Hukelj u Mrazovićevoj ulici, u neposrednoj blizini MUP-a u Petrinjskoj ukraden glasoviti ortački ugovor. Anica Hukelj, mama ovršenog javnog bilježnika Kristiana, postala je poznata i kada je svjedočila u istrazi nad bivšim dečkom odvjetnice Maje Čuljak, sestre Diane Čuljak, odbjeglim poduzetnikom Goranom Šarićem. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači 2021. godine pisali smo o bizarnoj prijevari - odnosno otimačini stana zagrebačke pokojnice. Članak je objavljen pod naslovom: 'KUPIO STAN 2006. OD PREMINULE '98. Za direktora Core Medie Dijane Čuljak traže zatvor zbog kupnje stana od pokojnice a koji je prodao ženi Blaža Petrovića - Goran Šarić nalazi se u bijegu a iz sudskog spisa proizlazi kako je iz Njemačke otišao u Čile'. U članku se spominjala i nekoć najpoznatija zagrebačka javna bilježnica Anica Hukelj ali i njen sin Kristian koji je preuzeo taj poznati javnobilježnički ured u središtu Zagreba. Podsjetit ćemo na navode tog članka: 'Po zaprimanju kaznene prijave naloženo je provođenje izvida te je zaprimljeno posebno izvješće V Policijske postaje Zagreb, Policijske uprave zagrebačke od 3. studenog 2020. protiv Gorana Šarića. 'Iz zapisnika o ispitivanju svjedoka Anice Hukelj proizlazi da je od 1995. do 2018. kao javna bilježnica vodila javnobilježnički ured Anica Hukelj u Zagrebu, Mrazovićeva 6, kojeg je po njenom odlasku u mirovinu preuzeo njezin sin Kristian Hukelj kao javni bilježnik. Tijekom 2006. godine u njezinom javnobilježničkom uredu radilo je dvoje prisjednika, dva zaposlenika koji su radili na ovjeri javnobilježničkih knjiga te još osam zaposlenika koji nisu imali pravo potpisa niti pristup službenom pečatu dok su u uredu postojala dva pečata koji su uvijek bili zaključani u sefu, a ključ sefa su u posjedu imali ili ona ili netko od njezinih prisjednika' - iskazivala je Hukelj.

 'Neka od osoba koje su imale pristup pečatu bi pri dolasku na posao otključala sef, izvadila pečat i predala ga zaposlenicima koji su vodili javnobilježničke knjige te koji bi po završetku radnog vremena vratili pečat njoj ili prisjedniku koji bi opet spremali pečat u sef i zaključali. Predmetna je napomenula da se prije svake ovjere potpisa kojom se potvrđuje da je potpis stranke na određenom pismenu istinit izvršavao uvid u osobnu iskaznicu kako bi se utvrdio identitet stranke što bi se i evidentiralo u ovjeri koja se pečatirala službenim pečatom kojeg potpisuje javni bilježnik ili prisjednik te bi se toj ovjerio dodijelio broj te bi se to onda unosilo u javnobilježničke knjige' - piše u spisu.  'Svjedokinja je, nakon što joj je dan na uvid potpis na pismenima s javnobilježničkim ovjerama pod brojem OV-935/06 i OV-936/06, navela da se na njima ne nalazi njezin potpis, a da se tako nikada nije niti potpisivala dok je za otisak pečata navela kako taj otisak ne potječe od originalnog pečata koji se koristio 2006. u njenom uredu jer je isti manji. Ne sjeća se osobe po imenu Goran Šarić te se ne sjeća da li je isti nešto ovjeravao u njezinom javnobilježničkom uredu, a kada joj je predočena odluka o povećanju temeljnog kapitala i izjava o izmjeni trgovačkog društva Statim gradnja, ovjerena pod brojem OU-761-01/06, navela je da je isti ovjerila i sastavila njena prisjednica Sandra Pandža temeljem svojih javnobilježničkih ovlasti' - iskazivala je javna bilježnica. 

Iz zapisnika o ispitivanju svjedoka Kristiana Hukelja proizlazi da je 2019. preuzeo arhivu javnog bilježnika Anice Hukelj koja je otišla u mirovinu, dok je tamo zaposlen od 2006. godine kao prisjednik. Naveo je da je odluku o povećanju temeljnog kapitala i izmjene izjave Statim gradnje d.o.o. pod brojem OU-761-1/06 sastavila prisjednica Sandra Pandža koja je tada bila zaposlena u javnobilježničkom uredu Anice Hukelj te da je uvidom u spis utvrdio da je navedena odluka donesena po zahtjevu Gorana Šarića kao osnivača i direktora trgovačkog društva Statim gradnja d.o.o., koji je priložio izvadak iz zemljišnih knjiga broj zemljišnoknjižnog uloška ... vlasnički list naveden kao vlasnik 1/1 suvlasničkog dijela 4/24 nekretnine u Zagrebu, Vlaška 59 ..., a na temelju kojeg izvatka je sastavljena odluka kojom je povećan temeljni kapital toga trgovačkog društva za procijenjenu vrijednost spomenute nekretnine.  Također je naveo da vezano za sporni ugovor o kupoprodaji nekretnine i potvrde o isplati kupoprodajne cijene koji su navodno ovjereni u uredu Anice Hukelj dana 27. siječnja 2006, pod brojem OV-935/06 i OV-936/06, je uvidom u upisnike javnobilježničkog ureda Anice Hukelj utvrdio da takve ovjere nisu nikada upisane u njihove javnobilježničke knjige' - pisalo je u prethodno objavljenom članku.

Sve smo to citirali kako bismo istaknuli da posao javnog bilježnika nije nimalo lak i da se često događaju prijevare u kojima se pojavljuju ugovori ovjereni kod javnih bilježnika a za koje se istragom utvrde kako su zapravo lažni kao u navedenom slučaju. Stoga ne čudi da i javni bilježnici usljed preopterećenosti poslom, jer kod njih se teško može govoriti o nesolventnosti, ne podmire svoje mjesečne račune za režije pa ih sustignu ovrhe. iste one koje njihovi uredi 'štancaju' tisućama ljudi koji zbog nedostatnih primanja nemaju za goli život. Tako se ime Kristiana Hukelja našlo u istom rečeničnom sklopu inače rezerviranom za građane u minusu ili 'u banani'. 'Ovršenik nije podmirio dospjelo potraživanje te se radi naplate tražbine ovrhovoditelja iz vjerodostojne isprave i troškova ovoga postupka predlaže donijeti: RJEŠENJE O OVRSI' - piše na početku dokumenta koji je objavio Općinski građanski sud u Zagrebu. Ovršenik je Kristian Hukelj iz zagrebačke Rockefellerove ulice. Ovrhovoditelj je Zagrebački Holding, odnosno podružnica Čistoća.  Javnog bilježnika Hukelja tereti se za neplaćene račune u iznosu od 454,91 kn uvećanu za zakonske zatezne kamate. Prema evidenciji Čistoće Hukelj im duguje za mjesečne račune od srpnja 2020. godine pa do travnja 2021. godine. Od Hukelja se traži plaćanje dospjelog duga u roku osam dana zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 312,50 kn uvećanim za zakonske zatezne kamate. Na sud je poslan i ovršni zahtjev s formulacijom 'Ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'.

Opunomoćnica Čistoće je kći pokojnog odvjetnika Marijana Hanžekovića Dora Hanžeković Žuža a ovrhu provodi Hukeljeva kolegica zagrebačka javna  bilježnica Marina Markoli. Hukelja se tereti za neplaćene režije za stan na otmjenoj adresi, u zagrebačkoj Rockefellerovoj ulici na Šalati. Prema podacima iz vlasničkog lista radi se o vili s dva stana od kojih jedan posjeduju Anica i Kristian Hukelj. Stan su kupili u ožujku 2020. godine od Borisa Jose Šapine. Dakle, dug se odnosi na period kada su tek vlasnički preuzeli taj stan. Inače, ovršeni javni bilježnik Kristian Hukelj često je gostovao na N1 televiziji. Tako je u listopadu 2020. Kristian Hukelj iz Hrvatska komore javnih bilježnika u N1 Studiju uživo otkrio  kako su hrvatski javni bilježnici zaprimili oko 180.000 prijedloga za ovrhu nakon što je nakon šest mjeseci ukinut moratorij na ovrhe. Također, ostala je upamćena i njegova izjava kako 'Oko 45 posto građana ne uspije podmiriti dug za ovrhu te ih čeka blokada'. Sada Hukelju preostaje da iskusi i drugu stranu priče - ne javnog bilježnika koji ispisuje prijedloge ovrha već ovršenika koji iskusi nelagodu dok preuzima papir kojim ga se upozorava na posljedice situacije u kojoj se nalazi. 

Reci što misliš!