Zasigurno je političku štetu šefu SDP-a nanijela afera kada je otkriveno kako je srbijansko pravosuđe na optuženičku klupu stavilo profesore i šefove Univerziteta u Kragujevcu jer su izdali oko 40 lažnih diploma a od toga njih 15 za građane Hrvatske. Altana Hodžić Grbin na svojim je profilima navodila kako je završila trogodišnji studij za medicinske sestre u Kragujevcu. I dok su svi mediji pisali samo o njoj šef pulske ginekologije Dragan Belci ostao je neprozvan. Upućeniji tvrde kako to ima zahvaliti svemoći Ivana Jakovčića s kojim je kućni prijatelj ali i činjenici da je njegov šogor Aleksandar Puh bivši općinski odvjetnik u Puli. Slijede detalji lažnog doktorata.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Otkad je otkriveno kako je Altana Hodžić Grbin, supruga Peđe Grbina vlasnica lažne kragujevačke diplome za medicinske sestre logično je da je taj podatak postao uteg oko nogu šefa SDP-a. Tu kompromitaciju po potrebi potežu njegovi politički konkurenti a zandji put je to napravio premijer Plenković kada je odgovarao na Grbinove prozivke zbog zadnje velike afere s Ininim plinom. Podsjetimo kako je Grbinova supruga medicinska sestra te da na njezinu profilu na društvenim mrežama piše da je završila trogodišnji fakultet za medicinske sestre u Kragujevcu. Radila je u privatnoj klinici za dijalizu, potom u pulskoj Općoj bolnici i to na Odjelu neurologije. Punih šest godina bila je i medicinska sestra na Hitnoj medicinskoj pomoći. Nakon toga put ju je odveo u Zagreb, gdje je radila na Odjelu za neurologiju i gastroenterologiju u KBC-u Zagreb. S Peđom je u vezi od 2015., poznaju se godinama a oženili su se 2017. te dobili sina u lipnju prošle godine. Saborski zastupnik Željko Sačić ironično je reagirao na medijske napise o tome da je supruga Peđe Grbina, šefa SDP-a, bila studentica kompromitiranog fakulteta iz Kragujevca: - “Nevjerojatno... pa Peđa, Ti i oko Tebe sve puno bezakonja , pohlepe, nemorala, licemjerstva, lijenosti..” kruva bez motike…, a kao nudiš sebe, da bi vodio ” progresivnu” saborsku opoziciju???

Za slučaj Altane Hodžić Grbin kao i za ukupno 40 falsificiranih diploma na kragujevačkom univerzitetu ne bi se ni doznalo da srbijanska policija nije uhitila tamošnjeg dekana Predraga Čanovića. Naime, srpsko pravosuđe na optuženičku klupu stavilo je ne samo njega već i druge profesore i rukovodeće ljude Sveučilišta u Kragujevcu koje su optužili da su "dijelili šakom i kapom" diplome. Navodno od njih 40 falsificiranih njih čak 15 je završilo u Hrvatskoj, najviše u Puli. Mediji su citirali prof. dr.sc. Ivicu Granića koji je izjavio da su  na treću godinu školovanja kragujevački optuženici upisali  hrvatske medicinske sestre, koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu. Prije desetak godina takve danas aktualne, a tada buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. Nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima. Unatoč tome, studentice su se snašle i nastavile se kvazi školovati. No ne u Puli, ne u Tuzli, već u Kragujevcu. Tako su treću godinu završile pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu.

Vijest da je kragujevački Medicinski fakultet poništio diplome 22 hrvatska državljana odjeknula je tek kada se doznalo da je među njima možda i Altana Hodžić Grbin, supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Strukovne komore objavile su da u Hrvatskoj rade tri liječnika i 13 medicinskih sestara s diplomama fakulteta čiji je bivši dekan pod istragom jer ga se sumnjiči da je zlouporabio svoje ovlasti i pogodovao pri izdavanju diploma hrvatskim državljanima, pribavivši si time višemilijunsku protupravnu korist. Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić izjavio je da je polaganjem razlike u ispitima postupak kod njih prošlo 13 medicinskih sestara s diplomom iz Kragujevca i da su stoga oni uputili tamošnjem Medicinskom fakultetu popis s njihovim imenima, tražeći odgovor jesu li diplome neke od tih osoba poništene. Kada im stigne odgovor, a očekuju ga u roku od dva tjedna, rekao je Gazić, »vidjet ćemo hoće li im se oduzeti licenca«. Dakle, potencijalno bez licence medicinske sestre može ostati i Grbinova supruga, koja je pod okriljem kragujevačkog Medicinskog fakulteta a u organizaciji Europskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda studirala u Puli.

Grbin je tom prigodom branio svoju suprugu i njene kolegice tvrdeći kako nisu one krive što su se našle u neugodnoj poziciji, jer su one učile i platile studij te što se 'osam godina kasnije njihova  diploma dovodi u pitanje zbog nesposobnosti organizatora studija da svoj posao naprave kako spada'. Altana Hodžić Grbin jest među 13 medicinskih sestara kojima je Komora nostrificirala kragujevačke diplome. Slučaj Grbinove supruge nije jedini kao što je već istaknuto. No, hrvatski mediji nisu objavili kako je vlasnik lažnog kragujevačkog doktorata i šef pulske ginekologije Dragan Belci. Čitatelji su nas upozorili kako postoji realna mogućnost da tog pulskog ginekologa koji je doktorirao u Kragujevcu kod uhićenog pa netom puštenog dekana Predraga Ćanovića štiti istarski gubernator, bivši župan i europarlamentarac Ivan Nino Jakovčić. Naime, Jakovčić je prijatelj poznate maslinarske obitelji Belci iz Vodnjana. Tako se navodi da je Elena Puh Belci, 'ikona IDS-a'  sestra od Aleksandra Puha bivšeg šefa Općinskog državnog odvjetništva u Puli koji je uvijek bio blizak s Jakovčićem.

Naši čitatelji iz Istre su se zapitali kako je moguće da svi prozivaju šefa SDP-a i njegovu ženu zbog lažne kragujevačke diplome a da 'nitko ne spominje ime čuvenog lažnog doktora nauka koji je na istom mjestu dobio falsificirani doktorat. Razlog takvom stanju vide u činjenici da je kandidatkinja za gradonačelnicu Pule bila Elena Puh, supruga kragujevačkog doktora Dragana Belcija.  Navode kako Dragan 'dela masline' i prijatelj je od 'Nina nekretnina'. Dobili smo i informaciju kako je zbog lažne kragujevačke diplome uznemiran i šogor bivši pulski općinski odvjetnik  Aleksandar Puh. Neki čak bivšu pulsku dogradonačelnicu u dva ranija mandata od 2013. do 2021. nazivaju svetom Helenom aludirajući na njen nedodirljivi status u Puli. Inače, potkraj kolovoza objavljena je vijest kako je nekadašnji dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Predrag Čanović  saslušan u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, a  potom je pušten u svoj dom u Kragujevcu. Predrag Čanović je bio uhapšen jer se „teretio za krivičnio delo zloupotreba službenog položaja“, saopćilo je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Pronašli smo dokumente lažnog kragujevačkog doktorata Dragana Belcija. Najprije je pulski ginekolog kragujevačkom fakultetu podnio 'Zahtev za davanje saglasnosti na izveštaj o urađenoj doktorskoj disertaciji' i to 'Stručnom veću za medicinske nauke univerziteta u Kragujevcu'. Molim da u skladu sa čl. 30. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju i čl. 48. stav 7. Statuta Univerziteta date saglasnost na izveštaj komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji: Naziv disertacije: Usporedba dugotrajnog postoperativnog morbiditeta i kronične bolnosti ovisno o tehnici izvođenja carskog reza Naučna oblast UDK (tekst): Medicina, Ginekologija i porodništvo. Mentor i sastav komisije za ocenu disertacije: Prof. Janko Đurić, Prof Michael Stark  - Glavni doprinos disertacije (tekst do 100 reči)  Broj porođaja dovršenih carskim rezom u stalnom je porastu i jedna je od najčešćih operacija širom svijeta. Standardni postupak u većini zemalja zapadne Europe poprečni je rez koji je krajem prošlog stoljeća uveo Pfannenstiel.

U posljednjem desetljeću u mnogim je zemljama započeta primjena tehnike carskog reza Misgav Ladach. Tehnika pristupa razlikuje se od onih klasičnih po načelu reza i otvaranja abdomena, ali i u drugim operativnim detaljima šivanja maternice i zatvaranja abdomena. Operativne pojedinosti usvojene u tehnici Misgav Ladach pokazale su u randomiziranim kontroliranim studijama značajne prednosti za kratkoročne postoperativne rezultate. Ovi povoljni rezultati dokazani su u ovome istraživanju i u dugoročnom razdoblju. Zaključak ovoga istraživanja je da su u pacijentica operiranih tehnikom Misgav Ladach, za razliku od tehnike Pfannenstiel, bolji dugoročni postoperativni rezultati nakon pet i više godina od učinjenog carskog reza. Rezultati su statistički bolji u jačini boli, pojavi kronične i neuropatske boli, razini zadovoljstva postoperatvnim ožiljkom i općim stanjem, kao i bržim začećem.

Razlika u usporedbi tih dviju skupina u kvaliteti pražnjenja crijeva, mokrenja te u seksualnim funkcijama nije bilo' - piše u opisu doktorskog rada. Ispod su navedeni podaci o kandidati, da je završio Medicinski fakultet u Padovi 1996. godine. Pod  'Naziv magistarskog rada, odnosno doktorskog studijskog programa' piše: 'Postdiplomski studij iz Perintologije  i obrana magistarskog rada pod naslovom: "Usporedba postoperacijskog oporavka ovisno o tehnici izvođenja carskog reza', Naučno područje:  Ginekologija i opstetricija Godina odbrane:  2008; Fakultet i mesto: Sveučilište u Zagrebu, Medicinsko fakultet. Mentor dr.sc. Milan Kos.  Potom je naveden broj publiciranih radova, podatak da je kandidat zaposlen u Općoj bolnici Pula.

Zatim je navedeno sljedeće: 'Potvrđujemo da kandidat ispunjava uslove utvrđene čl. 30. stav 3. zakona o visokom obrazovanju i čl. 48. stav 7. statuta Univerziteta u Kragujevcu'. Priložen je i 'Izveštaj komisije o oceni urađene doktorske disertacije' i 'Odluka Nastavno-naučnog veća fakulteta o prihvatanju izveštaja komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji'.  U potpisu piše dekan Predrag Čanović te datum 26. ožujka 2015. godine. Na doktorskoj disertaciji šefa pulske ginekologije kao mentor naveden je prof. dr. Janko Đurić a kao komentatori prof. dr. Gian Carlo Di Renzo prof. dr. Michael Stark. Doktorska disertacija imala je 76 stranica, šef pulske ginekologije predao ju je 12. lipnja 2014. godine komisiji u kojoj su bili: prof. dr Slobodan Arsenijević, prof. dr Mirjana Varjačić prof. dr Michael Stark a obranio u ožujku 2015. godine. Istaknimo i kako je dr. sc. Dragan Belci sada i docent na Medicinskom fakultetu u Puli. Na kraju ostaje pitanje zašto je lažna kragujevačka diploma Grbinove supruge postala provorazredna afera a lažni doktorat šefa pulske ginekologije nije? Istaknimo i kako je na temelju lažnog doktorata iz Srbije dr. Belci primao plaću više od tri godine u iznosu dodatka od 15 posto. Prema procjeni radi se o 100.000 kuna koje je nezakonito uprihodio iz proračuna.