Hrvatsku od kraja kolovoza potresa dosad navjeća afera - plinska afera teška milijardu kuna. Javnosti je objavljeno kako je nezakonita imovina blokirana svim akterima i uhićenicima. Takve blokade traju sve dok traju sudski postupci odnosno do izricanja pravomoćne presude. Provjerili smo što se dogodilo u aferi Bankomat u kojoj je prvoosumnjičenom bivšem šefu HPB-a blokirana silna imovina. Ni nakon 12 godina nema pravomoćne sudske presude niti je skinuta blokada s njegove impresivne imovine. No, unatoč tomu otkrivamo kako Protega raspolaže blokiranom imovinom i upravo uređuje kafić na Gornjem Gradu u Basaričekovoj ulici. Postavlja se pitanje hoće li kraj efikasnog hrvatskog pravosuđa isto tako za nekih desetak godina i aketri plinske afere uređivati svoje blokirane nekretnine? S druge strane našu pozornost posebno je privuklo otkriće kako između osumnjičenih Josipa Protege i Damira Škugora postoji i posebna veza....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije pada i uhićenja investicijski bankar Josip Protega bio je poznat po skupom stilu života. Javnost se još sjeća luksuznih detalja kada su mu istražitelji radili pretres pa kada su isplivali detalji poput zlatnih umivaonika. Imovinska kartica uhićenog šefa državne Hrvatske poštanske banke odavala je kako je bogat 'kao krez'. Protegino blago uključivalo je kvadrate vrijedne milijune, skupa odijela, vina i cigare. U medijima je Protega bio poznat i po osebujnom stilu života. Pisalo se kako je od malih nogu rastao u izobilju ali da mu u uređenom sustavu nikada nitko ne bi povjerio državnu banku da njome upravlja poput bankomata. Uhićen je početkom siječnja 2010. na Bregani i završio je u Remetincu. Od tada traje i suđenje koje već 12 godina nije privedeno kraju. Tada su stvari krenulo nizbrdo, a da toga nije ni bio svjestan. Bio je jedan od poznatijih privremenih stanara zatvora u Remetincu. U trenutku uhićenja imao je 38 godina, dakle sada je već prevalio pola desetljeća života a nije dočekao sudski pravorijek. Prije preuzimanja čelne pozicije u HPB-u bio je broker koji se družio sa sinom Vladislavom Veselicom koji je sada čelnik JANAF-a te predsjednikom uprave Tvornice šećera Viro Željkom Zadrom.

Protega je bio znan i kao hedonist koji je volio pohoditi skupe restorane, ulagati u skupe nekretnine i živjeti na visokoj nozi. Protegini roditelji u Zagreb su se doselili iz Dubrave pokraj Šibenika, gdje su još u vrijeme socijalizma razvili unosan građevinski biznis. Znakovito je kako je i Damir Škugor rođen u zaseoku Škugori u istoj toj Dubravi kraj Šibenika. Podsjetimo kako su istražitelji oca direktora Croplina kojeg terete za pljačku milijardu kuna iz Ine, umirovljenika Danu Škugora i uhiti u Škugorima u Dubravi kraj Šibenika. Znakovito je da su dvije osobe iz najvećih afera jedne plinske a druge poštanske povezane upravo s tim lokalitetom kao da tamo postoji neki gen za velike lopovluke. Naravno što ne znači da se tamo rađaju, žive ili potječu ljudi koji nemaju nikakve veze s nepoštenim radnjama i astronomskim bogaćenje preko noći. No, da ukratko podsjetimo tko je sve Protega bio i što je sve stekao prije nego što je njegovo bankomatsko upravljanje HPB-om završilo odvođenjem u Remetinec.

Protega je u trenutku uhićenja bio u drugom braku s ekonomisticom Sanjom Nikolić iz Metkovića, bliskom rođakinjom tadašnjeg predsjednika Sabora i moćnim HDZ-ovcem Lukom Bebićem. Naime, njena majka Dubravka Nikolić prva je Bebićeva rođaka. U prvom braku bio je oženjen s kćeri poznatog nogometnog trenera Ive Šuška, s kojom je dobio i dvoje djece. Pisalo se da mu je druga supruga tada omogućila politički suport da postane čelnik HPB-a. U trenutku uhićenja živio je raskošnoj vili od 140 četvornih metara s 500 kvadrata dvorišta na Šestinskom vrhu, elitnom dijelu Zagreba, nedaleko od Predsjedničkih dvora. Tu je vilu neko vrijeme i iznajmljivao i to stranim nogometašima na privremenom radu u Hrvatskoj. Ljetovao je u obiteljskoj vikednici tik uz more u Šparadićima, mjestašcu nadomak Šibeniku koje od viđenijih posjećuju i estradna diva Josipa Lisac, ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević a tamo je ljetovala i pokojna političarka Slavka Dabčević-Kučar.

Njegovo je ime dovedeno i u kontekst pobune stanara zagrebačkog Gornjeg grada 2009. godine kada je Protega u Basaričekovoj ulici planirao proširivati kuću te za to potrošiti vrtoglavih 600.000 eura. Stanari su mu, odbili dati suglasnost da pokraj zgrade, zaštićenog spomenika kulture, proširuje postojeću kuću od 150 četvornih metara za još 600 kvadrata. Iako mu je u dokumentima pisalo prebivalište u Heinzelovoj ulici, gdje mu obitelj ima kuću, uhićeni bankar na toj adresi nije živio, već u stanu u Masarykovoj. Stupnjem luksuza tog stana u srcu Zagreba navodno su ostali začuđeni i policajci koji su nazočili pretrazi Protegina stana jer su unutra vidjeli, kako se pisalo, i zlatni umivaonik. Afera bankomat zaustavila je i preuređenje Protegine vile u Cavtatu koja je glasila na njegovu drugu surpugu. Oko deset tisuća eura, pisalo se, bivši je čelnik HPB-a uložio po kvadratu u opremanje i uređenje tog stana na čija je vrata policija bila postavila pečat koji je ubrzo skinut. Afera bankomat zaustavila je i preuređenje Protegine vile u Cavtatu koju je 2008. kupila njegova druga supruga.

Protega je u medijima označen kao milijunaš sa stilom života stanovnika Beverly Hillsa. Protegu i ostale teretilo se za brojne makinacije a sukus optužbi je da je državna banka tretirana kao bankomat. Krugu njemu bliskih osoba dodjeljivani su krediti bez pokrića a on se na sudu branio kako nije kriv. Uz njega su osumnjičeni bivši član uprave HPB-a Ivan Sladonja, bivši glavni financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora Mario Kirinić te korisnici kredita Boris Šimunić, Ivan Galić, Svetomir Gadže iz BiH tada s adresom u Pločama i Oliver Beidenegl iz Ploča. Neke su procjene bile da je banka oštećena čak za pola milijarde kuna ali se na kraju to svelo na četvrt milijarde. Tijekom suđenja isplivali su detalji poput onih da su dnevnice iznosile 1.600 eura, da su plaće članovima uprav eiznosile po 50.000 eura, da su Protega i ostali iz Uprave i sami sebi dodjeljivali rizične kredite od nekoliko milijuna kuna. Na kraju se iskristaliziralo ukupno više od 270 milijuna kuna problematičnih kreditnih plasmana najveće hrvatske banke iz vremena dok ju je vodila Protegina uprava.

Tijekom suđenja isplivalo je kako je u Prtogeinom mandatu odobren kredit od 33 milijuna kuna na zahtjev ispisan rukom. Proteklih dana primili smo dojavu kako Protega unatoč sudskoj blokadi uređuje kafić u svojoj kući u Basaričekovoj ulici na Gornjem Gradu. Inače, prije više od desetljeća tamo je egzistirao kafić A.G. Matoš. Ta se nekretnina nalazi u neposrednoj blizini Sabora. Kada smo otišli na teren vidjeli smo kako u dvorištu napreduju završni radovi na uređenju kafića. Uspjeli smo to i snimiti jer su ulazna vrata bila otvorena. U vlasničkom listu Protegine nekretnine u Basaričekovoj i dalje je uredno upisana sudska blokada. Inače tu je vrijednu nekretninu Protega kupio u svibnju 2007. od Danijela Zalukara. U vlasničkom listu upisano je sljedeće: 'Zaprimljeno 12.01.2010. broj Z-1015/10 Zabilježuje se zabrana otuđenja i opterećenja nekretnine kao privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi određena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu posl. br. Kir-US5/10 od 11. siječnja 2010. godine.'. No, na kraju postavlja se pitanje kako Protega može upravljati svojom imovinom i u njoj uređivati kafić na kojem će zarađivati ukoliko postoji zabrana raspolaganja imovinom?