Nije tajna da u Hrvatskoj vlada uvjerenje kako nema optužnice koja neće doživjeti debakl nakon maratonskih sudskih procesa. Brojne su velike optužnice i krupne ribe samo trebale računati na faktor vrijeme. Tako su brojni dokazi i procesi naprosto otišli u zastaru. Slično se dogodilo s velikom akcijom Index. Prije 14 godina slavodobitno su tadašnji šef DORH-a Mlade Bajić i šef USKOK-a Dinko Cvitan na konferenciji za medije iskazivali o broju uhićenih profesora, posrednika, privedenih studenata.... No, nakon više od desetljeća dogodile su se presude, ali i uvažene žalbe, sredinom lipnja objavljena je presuda Vrhovnog suda kojom je proglašena i djelomična zastara a krajem kolovoza na Županijskom sudu doneseno je rješenje o povratu predmeta optuženima u tom procesu 'stoljeća'. Akcija Index dogodila se prije nego što je za korupciju osuđen Ivo Sanader, premijer u doba Indexa, i prije nego što je iscurila plinska afera teška milijardu kuna. Stoga ne čudi da se iz današnje perspektive Index čini kao korupcija u pelenama, ili sitni kriminal. Uhićenicima u plinskoj aferi blokirane su vile, stotine milijuna kn i slično. Saznajte što je privremeno oduzeto akterima afere Index od materijalnih dokaza tipa bankovni ugovori, kartice, računi, ceduljice na kojima su ispisivali imena studenata i slično.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije točno 14 godina slavodobitno su na konferenciji za novinare tadašnji šef DORH-a Mladen Bajić, šef USKOK-a Dinko Cvitan i suradnici objavili rezultate velike akcije pod kodnim imenom Index. Mediji su bili puni naslova kako su studenti priznali davanje mita a čitatelji su svaki dan saznavali nove pojedinosti masovnog uhićenja sveučilišnih profesora i akcije u kojoj je zaplijenjeno 90 indeksa. Na vlasti je bio Sanaderov HDZ. Cilj akcije bio je suzbijanje korupcije u visokoškolskim ustanovama. Dio privedenih studenata, uz prisutnost svojih odvjetnika, odmah je priznao da su kupovali ispite pa i upise na fakultete, nakon čega su odmah pušteni da se brane sa slobode. Tih dana sjedište Krim policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu bilo je puna profesora i posrednika koji su omogućili kupovine ispita. Na udaru policije našli su se prije svega Ekonomski i Prometni fakultet u Zagrebu ali još dva fakulteta. Uhićen je prodekan Prometnog a među uhićenima je bila i je i profesorica na Ekonomiji Vesna Brčić Stipčević, koja je tada bila i predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

"U akciji je privedeno 95 osoba na kriminalističku obradu od čega je 21 profesor, tri asistenta te četiri pripadnika tehničkog osoblja. Ostalo su studenti i građani", potvrdio je tada na konferenciji za tisak državni odvjetnik Mladen Bajić dodajući kako će do kraja dana biti pretreseno stotinjak stanova, kabineta, automobila i poslovnih prostora. Kako je rekao akcija je počela još početkom godine, a prije mjesec dana određeno je kako će upravo danas biti policijska akcija. Bajić je potvrdio kako su državne institucije imale nekoliko pouzdanika u ovom slučaju. Tadašnji šef DORH-a, sada siva eminencija istog, Mladen Bajić otkrio je i kako su prigodom privođenja jednog profesora pronašli 25 indeksa kraj kojeg je pronađeno 25 tisuća eura. "Za četiri fakulteta i jednu visoku školu imali smo čvrste indicije na temelju kojih smo pokrenuli akciju", izjavio je tada Bajić. ''Cjenik za ispite bio je od 400 do 2000 eura, dok se upis naplaćivao 9.000 eura" potvrdio je ravnatelj policije Marijan Benko dodajući kako je u akciji u kojoj su se pretresali stanovi kao i prostorije Fakulteta bilo angažirano više od 100 policajaca.

U medijima je objavljen i puni popis osoba koje su tada privedene. U godinama koje su uslijedile povremeno bi objavljivani detalji sa suđenja. Polovicom lipnja ove godine objavljeno je kako je Vrhovni sud odlučujući o žalbama osuđenika zaključio kako je dio optužbi za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u zastari. Taj je sud istovremeno djelomično ukinuo dio osuđujuće presude za kupoprodaju ispita iz 2017. u jednom od krakova tzv. afere Indeks i naložio još jedno suđenje. Inače, Presudom iz 2017., u ponovljenom postupku, 11 od 17 optuženika proglašeno je krivima, a na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeni su jedino navodni glavni posrednik Milan Ćevid i profesor Jadranko Grgona. Dio presude pao je zbog nezakonitih dokaza. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica s Ekonomije Deša Mlikotin-Tomić zbog zlouporabe položaja i primanja mita osuđena je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju može zamijeniti radom za opće dobro.

Ostali osuđenici dobili su uvjetne kazne od četiri mjeseca do godine i dva mjeseca, a šestero je oslobođeno krivnje. Odlučujući o žalbama na presudu iz 2017., Vrhovni sud je zaključio da dio presude Ćevidu, Gorgoni, Mlikotin-Tomić, Julijani Ljubić, Ani Mužić, Tihomiru Vraneševiću i Danijelu Malariću treba ukinuti jer se temelji na nezakonitim dokazima. Navode da su tajno snimani telefonski razgovori, praćenje i istražni nadzor provedeni temeljem sudskog naloga koji "ne zadovoljava standarde postavljene za dopuštenost miješanja države u temeljna prava i slobode pojedinca". "Dokazi pribavljeni na temelju tako manjkavog obrazloženja suca istrage stoga su rezultat povrede prava na privatnost. Zato su ispunjene pretpostavke za utvrđenje da su tako prikupljeni dokazi nezakoniti dokazi. Drugim riječima rezultati mjera provedenih na temelju ovakvih naloga su nezakoniti", zaključio je Vrhovni sud. Nakon što je objavljena ta presuda Vrhovnog suda, sada tri mjeseca kasnije sudski je dostupna još jedna odluka Županijskog suda koja se tiče istog slučaja.

Naime, Županijski sud u Zagrebu, u vijeću sastavljenom od sudaca toga suda Rahele Valentić kao predsjednice vijeća te Koraljke Bumči i Sonje Brešković Balent kao članica vijeća donijelo je odluku u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenog Dragana Badanjka i dr., zbog kaznenih djela iz članka 347. stavka 1. Kaznenog zakona. Odluka se ticala privremeno oduzetih predmeta od dijela osumnjičenika. Pravo na povrat oduzetih predmeta tiče se: Dragana Badanjka, Antuna Sertića, Sanje Marušić, Ivana Bošnjak, Nerine Puškarić, Mladena Budor, Zlatka Radoševića, Josipa Marića, Olivera Frnjaka, Josipa Djakovića, Ivana Pašalića, Ante Kujundžića, Stjepana Čelkovića, Božidara Boića i Josipa Puškarića. Tako je vijeće Županijskog suda 18. kolovoza 2022. potvrdilo sve što je odlučeno pravomoćnom presudom od 20. studenog 2012. godine. Tako je III. optuženom Antunu Sertiću vraćeno sljedeće: osobna iskaznica i putovnica Bosne i Hercegovine na njegovo ime, 4 kartice Zagrebačke banke od čega tri na ime Antun Sertić i jedna na ime Vanja Sertić, list papira na kojem piše Irena Ribić i broj telefona, plastična HT mobile kartica, iskaznica vlasnika deviznog računa Zagrebačke banke na ime Antuna Sertića, plastificirana kartica Hypo Alpe-Adria -Bank d.d. na ime Antuna Sertića, novac u iznosu 170 eura i 3.300 kuna, koji će računovodstvo Županijskog suda u Zagrebu isplatiti III. optuženom Antunu Sertiću nakon pravomoćnosti rješenja.

Napomenimo kako je spomenuti Vanja Sertić u međuveremu postao poznati poduzetnik, kum Tarika Filipovića ali i osoba koju su snašle razne sudske nevolje o čemu smo prethodno pisali u članku pod naslovom: 'AGONIJA VANJE SERTIĆA Partneru Tarika Filipovića i bivšem dečku Lane Biondić prijeti zatvor zbog prijetnji - Zagrebačkom poduzetniku koji je pokretač projekta Gradonacelnik.hr zadnjih dana 2020. potvrđena optužnica Općinskog državnog odvjetništva Zagreb'. Šestooptuženoj Sanji Marušić vraća se sljedeće: porezno rješenje, ugovor o kupoprodaji nekretnina broj, obračuni plaće za listopad 2007. godine, ugovor o darovanju, rješenje o nasljeđivanju, račun Auto Maksimir, ugovor o kupoprodaji nekretnine, popis mentora za VI stupanj u 2003. godini, obračun plaće za prosinac 2003. godine, pošiljka Ministarstva financija Porezne uprave Sanji Marušić (bijela koverta u kojoj se nalaze dva porezna rješenja), jedan notes s natpisom „Fakultet prometnih znanosti“, izvadak iz Zagrebačke banke od 14. studenog 2007. godine. Sedmooptuženom Ivanu Bošnjaku vraća se sjedeće: komad papira na kojem se nalazi natpis „Ivana Beljan“, komad papira na kojem se nalazi natpis „Jurković Tomislav“, prijedlog Gabrijele Bošnjak Općinskom sudu u Zagrebu od 11. studenog 2005. godine, ugovor o kupoprodaji stana od 16. travnja 2002. godine, darovni ugovor između Gabriele i Ivana Bošnjaka, sporazum o raspodjeli imovine između Ivana i Gabrijele Bošnjak, darovni ugovor između Ivana i Gabrijele Bošnjak, prijedlog za upis predlagatelja Ivana Bošnjaka općinskom sudu u Zaprešiću, uplatnica za sudsku pristojbu uplatitelja Ivana Bošnjaka, priznanica uplate Ivana Bošnjaka, obavijest o prometu po računu NLB, ugovor o kupoprodaji nekretnina između Bošnjak Kate i Popov Lucije, ovlaštenje za raspolaganje sredstvima na bankovnom računu, potvrda kojom Ivan Husar potvrđuje primitak 20.000 eura, obavijest o učinjenim troškovima Zagrebačke banke d.d. od 24. srpnja 2007.g. i 24. kolovoza 2007. godine, papir s natpisom ''Bošnjak molim za Bernard Lovretin, puno hvala“, račun American Express Gold card račun, tri izvatka iz zemljišne knjige katastarske općine Karlobag, pregled troškova po karticama Zagrebačke banke d.d.

Devetoptuženoj Nerini Puškarić vraćeni su: adresar sa tvrdim koricama, pet kartica od čega tri kartice Zagrebačke banke na njeno ime te po jedna American express kartica i Diners Club kartica. Desetooptuženom Mladenu Budoru vraća se: smeđi kožni rokovnik s natpisom Roso & Birotisak u kojem je kao vlasnik označen Mladen Budor, etui za diplomu u kojem se nalazi diploma na ime Mladen Budor u originalu i jedna kopija i kartica Zagrebačke banke na njegovo ime. Jedanaestooptuženom Zlatku Radoševiću vraća se: pisaći blok sa raznom korespondencijom, 15 komada razne papirne korespondencije, liste sa popisom reda predavanja izvanrednih studenata pravnog fakulteta u Osijeku, dva kupoprodajna ugovora, troškovnik obrtničko građevinskih radova, dvije preslike dopisa PUZ-a, potvrda Pravnog fakulteta u Zagrebu, poslovni rokovnik za 2004. godinu, rokovnik smeđe boje za 2000. i 2001. godinu, tabela s popisom nastavnih predmeta i predavača i novac u iznosu 40 eura. XII.optuženom Josipu Mariću vraćen je indeks na njegovo ime. XIII. optuženom Oliveru Frljku vraćen je indeks. XVII. optuženom Anti Kujundžiću vraćen je novac u iznosu 13.624,61 eura i indeks na njegovo ime. XVIII optuženom Stjepanu Člekoviću vraćena je štedna knjižica HPB-a na njegovo ime, dva izvatka o stanju i prometu po tekućem računu, mali crni adresar sa natpisom m/g Lama Zagreb, mali tamnoplavi adresar s natpisom bistro Dragec i ljubičasto-rozi adresa s ispisanim raznim imenima i brojevima u kojem se nalazi 5 ceduljica sa ispisanim imenima i brojevima.

XIX. optuženom Božidaru Boiću vraćeno je sljedeće: dvije istovjetne fotografije na kojima se nalazi NN muška osoba i novac u iznosu 4.500 eura. Fakultetu prometnih znanosti Zagreb vraćeno je sljedeće: dvije prijavnice za ispit na ime Tina Burazin i Dražen Bilokada, raspored za pismeni ispit za dan 10. srpnja 2008. godine, dopis Zorana Božanića - studenta,raspored ispita za izvanredne studente prve godine željezničkog smjera, ispiti od 16. veljače 2006. godine, ispit Dobrile Biličića, preslike indeksa na ime Nedjeljko Dujić, Ljubić Marko, Mario Bošnjak, identifikacija nastavnika, indeksi na ime Dino Salopek i Josip Puškarić, diplomski rad na ime Marko Đerek, seminarski rad studenata Ivane Đurasek i Martina Brkića, 2 studentove nastavne obveze za studenta Jović Domagoja, žuta koverta u kojoj se nalazi preslika dokumenata na ime Muhamed Qrasnići, preslika dokumenata na ime Zlatka Tolića, dopis prof. Silvestra Periše upućen dekanu Fakulteta prometnih znanosti, diplomski radovi Ante Stimca i Bojana Tbojevića, indeks na ime Kristijan Copot s tri prijavnice za ispit, indeks na ime Marijo Duler s osam prijavnica za ispit, indeks na ime Matija Biškup,10 prijavnica za ispit fakulteta na ime Aleksandar Valent, tri svjedodžbe - originali ugostiteljsko turističke škole Zagreb i Mali Lošinj i preslika domovnice na ime Aleksandar Valent, potvrda Croatia Bank na ime Tolić Ivana, 4 ugovora o izvanrednom studiju potpisana po pročelniku profesoru Ivanu Sujiću, diplomski radovi Ivana Mamuzića, Tomislava Bakarića, Grgura Šojera, Nataše Bilek (Zoran Brkanac), Danijela Hrastova, Ivana Kologranića, Brune Šprajca, seminarski rad Danijela Blažine, uplatnica na ime Mladen Družinec, više izvornika osobnih dosjea, raspored studenata za pismeni ispit iz kolegija Elektrotehnika, rezultati ispita iz kolegija Elektrotehnika, ispitni rok 07. srpnja 2008. godine, ispit iz kolegija Elektrotehnika na FPZ-u na ime Žarko Radić za rok 7. srpanj 2008., pet naloga za plaćanje na kojima je naznačen Fakultet prometnih znanosti Zagreb, pet praznih prijavnica za ispit na kojima je naznačen Fakultet prometnih znanosti, tri prijavnice za ispit studenta Maksimilijana Jareca i ugovor o izvanrednom studiranju studenta Maksimilijana Jareca, više indeksa na imena: Srećka Gluića, Lane Ban, Domagoja Draženovića, Maksimilijana Jareca, Petra Grce, Damira Vinkovića, Mislava Koraka, Igora Barišića, Nine Moretića, Tomislava Rakovca, Borisa Šupljike, Ivana Bukovića, Tomislava Pavlovića, Nasera Šabanija, dva indeksa na ime Vjekoslava Litivća s četiri prijavnice za ispit i jednim ugovorom o izvanrednom studiju, indeks na slj. imena: Jasenke Petolas, Inge Čuline, Damira Bobinca, Domagoja Lopca, Gorana Ševe i Gorana Ševerdije; crna kožna torba-aktovka, s natpisom na prednjem dijelu poklopca „Sun Show“, koja ima tri pretinca u kojima se nalaze jedna bijela prazna kuverta na kojoj je nečitki tekst, žuti blok samoljepljivih papirića, blokić sa logotipom „Dalmacijavino“, zeleni fascikl u kojem se nalazi preslika osobne iskaznice na ime Siniša Horvat, opća uplatnica s žiro računom i nazivom Fakulteta prometnih znanosti na ime uplatitelja Gordan Rogošić i istrgnuta stranica novina 24 sata od 02. ožujka 2008. godine koji predmeti se nalaze pohranjeni u referadi Corpora delicti Županijskog suda u Zagrebu broj 152/08.

Josipu Puškariću vraćaju se dva indeksa na njegovo ime. Ukoliko svi navedeni u roku od 30 dana od pravomoćnosti tog rješenja ne podignu navedene predmete isti će biti uništeni. Iz obrazloženja je vidljivo kako su rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 25. srpnja 2012., pravomoćnim 20. studenog 2012., vraćeni privremeno oduzeti predmeti specificirani u rješenju. 'Na temelju članka 189. stavak 3. ZKP/08 predmeti manje vrijednosti vratit će se vlasniku, ako on to zatraži u roku od godine dana nakon pravomoćnog okončanja kaznenog postupka. Ako vlasnik u tom roku ne zatraži povrat predmeta, predmeti će se predati kriminalističkom muzeju ili uništiti. S obzirom da je utvrđeno da je rješenjem broj: Kv-Us-95/12 od 25. srpnja 2012. omaškom propušteno odrediti rok u kojem se predmeti mogu preuzeti, to se ovim rješenjem određuje rok od 30 (trideset) dana od pravomoćnosti ovoga rješenja u kojem će ovlaštenici iz točke I. izreke ovog rješenja preuzeti predmete navedene u točki I. izreke ovog rješenje, a protekom kojeg roka će predmeti biti uništeni' - piše u sudskoj presudi koju potpisuje predsjednica sudskog vijeća Rahela Valentić. Rješenje je dostavljeno optuženima, USKOK-u, te odvjetnicima Tomislavu Orehovcu, Ljiljani Planinić, Ljubi Pavasoviću Viskoviću, Čedi Prodanoviću, Darku Maržiću, Vesni Škare Ožbolt, Branku i Aljoši Šeriću, Gordanu Pregleju, Hrvoje Jukiću, Goranki Kalafatić Matijašević, Jadranki Sloković, Emiru Midžiću, Zoranu Vujasinu. Inače, mediji su objavili prije 14 godina popis svih Popis svih osumnjičenika u akciji Index. Tada je na zagrebaćkom Županijskom sudu završilo na ispitivanje svih 27 pritvorenih osoba a ukupno je osumnjičeno njih 67. Podsjetit ćemo na njihova imena: S Ekonomskog fakulteta osumnjičene su 22 osobe.

Pritvoreni su bili profesori: Marko Slipčević, Jadranko Grgona, Tomislav Gelo, te Vladimir Oršulić, posrednici Milan Ćevid i Munib Lujinović i Julijana Ljubić iz referade. Ostali osumnjičeni koji se brane sa slobode od profesora su Branko Kovačević, Deša Mlikotin-Tomić, Vesna Brčić-Stipčević, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević i Ivica Prga. Osumnjičeni koji se brane sa slobode još su Ivana Meštrović, Igor Ferenc, Damir Spahić, Antonija Katavić, Vladimir Oršulić, Amela Džanić, Josip Palavra, Hrvoje Markota, Ilija Katavić. 16 osoba je osumnjičeno za korupciju na Prometnom fakultetu, vezano za upise na fakultet. Od tih osumnjičenih u pritvoru ostaju Dragan Badanjak, prodekan, Krešimir Somek, profesor, te posrednik Mladen Budor. Ostali koji su se branili sa slobode su: Darko Jelaković, Dario Bizek, Romana Bizek, Damir Štefinovec, Katica Štefinovec, Ivan Mesec, Darko Mesec, Ivica Marković (tada tajnik vatrepolskog kluba Mladost), Ivan Buljubašić (tadašnji igrač Mladosti), Saša Viličić, Domagoj Vrban, Suzana Horvat, Domagoj Horvat.

Za korupciju vezanu uz ispite na Prometnom fakultetu osumnjičena je 31 osoba. Od tih osumnjičenih u pritvoru ostaju profesori Jerko Radoš, Antun Sertić, Damir Božičević, Sanja Marušić, Marina Manucci, Velimir Kolar te referentica Nerina Puškarić. I u ovoj skupini se navode prodekan Dragan Badnjak i profesor Krešimir Somek koji su bili u pritvoru. Kao posrednici u pritvoru ostaju Zlatko Radošević, Josip Marić, Oliver Frljak, Josip D. Jaković, Ivan Pašalić, Ante Bilušić, Ante Kujundžić, Stjepan Čleković, Božidar Boić. Sa slobode su se branili: Ivan Bošnjak (bivši dekan),Miroslav Vujić (inženjer prometa), Zlatko Radošević (pravnik), Josip Marić (inženjer prometa), Oliver Frljak (inženjer prometa), Josip Djaković, Ivan Pašalić (inženjer prometa), Ante Bilušić (inženjer prometa), Ante Kujundžić (magistar prometnih znanosti), Stjepan Čleković, Božidar Boić, Željko Jović (ugostitelj), Marko Mihaljević, Ivan Kutle, Vjekoslav Litvić, Irma Abaza, Jurica Šokec, Joško Mušan, Damir Mušan, Mislav Korak, Ante Malenica, Mladen Knezović (policijski službenik).