Nakon što je po nalogu Ureda europskog tužitelja jučer uhićena HDZ-ovka Magdalena Dovečer pred medije je istupio predsjednik uprave HAMAG Bicro Vjeran Vrbanec. Njega je zapala neugodna dužnost da protumači nastalu situaciju. No, vrijedno je istaknuti kako je unuk pokojnog stožernog generala i ratnog zapovjednika Hrvatske vojske Ante - Janko Bobetko zamjenik predsjednika Uprave te važne državne agencije i to od  srpnju 2021. godine. Prethodno je  dvije godine obnašao dužnost člana Uprave. Bobetkov unuk diplomirao je poslovnu ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu. Na web stranici HAMAG Bicro piše kako je 'Dosadašnjim radom i iskustvom stekao specifična znanja i vještine u području kreiranja razvojnih programa namijenjenih razvoju poduzetništva, koji uključuju: izradu strategija, zakona, programa potpore, kreditiranja i korištenja svih oblika potpora iz nacionalnih i EU sredstava. Od 2016. do 2019. godine Bobetko je obnašao dužnost pomoćnika direktora Zagrebačkog inovacijskog centra gdje je sudjelovao u pripremi i provedbi projekata, kreiranju poduzetničkih programa i izgradnji poduzetničke infrastrukture namijenjene razvoju inovacijskog eko sustava'. Stotine milijuna kuna dolaze poduzetnicima iz te agencije, HAMAG Bicro daje i jamstva pa je logično kako su se našli pod lupom jer zacijelo golemi financijski tokovi nisu mogli ostati imuni na hrvatsku rak ranu - korupciju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Jučer je glavna vijest u medijima bila kako je uhićena HDZ-ova šefica iz Hamaga jer je sređivala posao rođaku. Razotkrile ih mobilne poruke.  Objavljeno je kako je voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uhićena jučer po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, neslužbeno, zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj tvrtki svog rođaka. Odmah nakon objave te vijesti HDZ je uhićenu Magdalenu Dovečer isključio iz stranke. Na teret joj se stavlja da je kao voditeljica službe za koordinaciju namještala natječaj za svog rođaka Tihomira Pajića, koji je vlasnik obrta Studio P. Državna agencija u kojoj je radila - HAMAG Bicro na svojim web stranicama navodi kako kao agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije  poduzetnicima 'pružaju podršku kroz sve razvojne faze njihovog poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište'.

Sjedište agencije je na zagrebačkom Ksaveru. Dobro je poznato kako ta agencija transferira stotine milijuna kuna ali i daje garancije poduzetnicima za njihove projekte pa nije ni čudo da se takvo što dogodilo uzmemo li u obzir da živimo u zemlji koja diše u ritmu 'mala bara puno krokodila'. Odnosno već odavno vlada jagma tko će privući milijune iz HAMAG Bicro-a za svoje projekte. Pred medije je odmah nakon uhićenja izašao Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave. Inače, drugi čovjek te strateške agencije je Ante - Janko Bobetko, unuk legendarnog zapovjednika Hrvatske vojske i stožernog generala Janka Bobetka. Vidljivo je to i iz 'tužnog sjećanja' koju je obitelj Bobetko dala na 8.-u godišnjicu smrti. Kako je general Bobetko preminuo 29. travnja 2003. godine na isti dan 2011. obitelj je obavijestila javnost kako će se služiti misa zadušnica u crkvi sv. Mihovila u Crncu.

U potpisu je stajalo: 'Supruga Magdalena, sinovi Milan, Dragan i Ivan, unuci Nikša s obitelji, Ante - Janko s obitelji, Alan i Tin, snahe Đurđica, Sanja i Lidija, nećak Ante'. Inače, poznato je kako je general Bobetko proživio teške dane prije svoje smrti. O tome, među ostalim svjedoči i članak iz Nacionala 8 mjeseci prije njegove smrti. Tada je Nacional objavio dramatični naslov 'RAT HDZ-A I SDP-A OKO BOBETKA Propali pokušaji da se Bobetka nagovori na samoubojstvo'. U podnaslovu se tvrdilo kako je 'više svjedoka potvrdilo Nacionalu da je Janko Bobetko prvih dana bio izložen stalnim pritiscima da maksimalno zaoštri svoj stav prema Račanu i Vladi'. U članku su se citirale i generalove riječi: "Ja sam odlučio: dođu li po mene, živ im u ruke ne idem. Iz moje me kuće mogu iznijeti samo mrtvog. Ne ranjenog. Mrtvog."

Nadalje u tekstu je pisalo: 'U subotu i nedjelju, 21. 22. rujna, više svjedoka koji su posljednjih dana posjetili Janka Bobetka ili s njim telefonski kontaktirali, potvrdilo je Nacionalu da je atmosfera u njegovu domu na Tuškancu prvih dana nakon objavljivanja haaške optužnice doista bila dramatična: supruga Magdalena, sin Ivan i jedan od unuka otvoreno su poticali i ohrabrivali generala Bobetka da počini samoubojstvo. Nacionalovi sugovornici ispričali su kako su supruga Magdalena i sin Ivan svako malo uvjeravali Janka Bobetka da se ne smije živ predati haaškim istražiteljima te da je mnogo časnije dignuti ruku na sebe nego se naći pred haaškim sucima. Nacionalovi izvori suglasni su da je obitelj uspjela uvjeriti generala Bobetka kako je to za njega jedini častan izlaz iz situacije u kojoj se našao. 

Desničari i različiti stožeri već su počeli pripremati demonstracije kojima su htjeli zbaciti vlast, no nakon Račanova poteza preostalo im je samo da sa svojih skupova šalju podršku Vladi. Magdalena Bobetko izjavila je za Večernji list da ni ona ne bi dopustila da ju netko ponižava i da se upravo zbog toga, ali tek nakon duljeg razmišljanja, suglasila s odlukom svog supruga da se ne preda živ haškim istražiteljima. Janko Bobetko u intervjuu Globusu potvrdio je da je “sazvao svoju ženu, sinove i starije unuke da se ne bi iznenadili ako dođe do najgore varijante”, pisao je Nacional. Bobetko je zaključio kako su mu supruga i sinovi dali potporu za tu odluku. To je bila hit tema naravno u Hrvatskoj prije 20 godina. No, tko bi rekao kako će dva desetljeća kasnije u medije zbog afere i namještanja milijunskog natječaja dospjeti i voditeljica agencije ali i HAMAG Bicro u kojem generalov unuk Ante - Janko Bobetko ima drugu vodeću poziciju.