Eksplozivna priča koja slijedi dokaz je kako visoka politika i velika lova uvijek idu zajedno. No, ne može proći i bez nogometaša, likova iz crnih kronika ali i velikih nikad vraćenih višemilijunskih privilegiranih kredita dobivenih bez pokrića. Odnosno, kao pokriće očito posluže političke veze i protekcionizam. Na dubrovačkom zemljištu koje je bilo vlasništvo tajnog agenta 007 Dušana Popova koji je poslužio kao inspiracija za stvarnog Jamesa Bonda je nikad vraćenim višemilijunskim kreditima LHB-a i Hypo banke niknula vila u kojoj su stanove kupili i bivši nogometaš Ognjen Vukojević te direktor Arene Zagreb. Ortaci Kreše Milanovića bili su Nikola Mostarkić kojeg je DORH s SDP-ovim Tomislavom Opačkom optužio za tešku pronevjeru te bliski prijatelj Vjeke Sliška i Vinka Žuljevića.  Tvrtku pokojnog Milanovićevog brata Magnitudo, koja je ostala dužna preko 15 milijuna kuna od čega preko 4,5 milijuna za PDV, u stečaj je po kratkom postupku odveo tadašnji sudac Mislav Kolakušić, inače aktualni europarlamentarac i žestoki antivakser, koji se 2019. kandidirao za predsjednika RH. Bivša Milanovićeva punica jedan je stan u vili na Lapadu prodala kompromitiranom be-ha diplomatu Željku Jerkiću. U blizini Magnitudove parcele je vila Edina Džeke te zemljište u posjedu jednog od najbližih Putinovih suradnika, kralja titana Mikhaila Shelkova. Je li sve to puka slučajnost??? Napominjemo kako su detalji i ekskluzivni dokumenti ove priče prvi put publicirani u tiskanom izdanju Imperijala potkraj 2019. godine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U listopadu 2017. Grad Dubrovnik imenovao je odvjetnika po službenoj dužnosti Đanija Dedovića kao zastupnika stanovite Jill Helen Charlotte Popov budući je njezino boravište bilo nepoznato. Radilo se po zahtjevu stanovitog Emira Spahića iz Zatona, zastupanog po dubrovačkoj tvrtci Alfaplan. Cilj je bilo ishođenje  građevinske dozvole za gradnju niske samostojeće stambene građevine s garažom na kosom terenu, na  lokaciji Gruž. Tada je utvrđeno da je na istoj čestici, osim misteriozne strankinje, upisana i tvrtka Tricikl a pojavilo se i ime Marca Popova, za koji je sud utvrdio da nije imao valjanu punomoć za zastupanje. Na prvi pogled reklo bi se kako se radi samo o još jednoj pravnoj radnji kakve se odvijaju stalno u postupcima za legalizaciju atraktivnih građevinskih parcela na skupim dubrovačkim lokacijama. No, daljnja potraga pokazat će da se iza imena Jill Helen Popov i Marca Popova skriva svjetski zanimljiva biografija.

Također, rasplest će se njihova međusobna poveznica sa stvarnim agentom 007 te će se kroz ime Tricikl ukazati kodna šifra koju je koristio najslavniji dvostruki agent koji je postao inspiracija za Jamesa Bonda. Pregledom sudskog registra ustanovili smo da je osnivač Tricikla crnogorska tvrtka Tricikl Mine iz Herceg Novog a čiji je direktor Marco Duško Popov iz Tivta. Prethodni zastupnik Tricikla bio je pak Boris Duško Popov iz Puerto Pollensa koji pripada znamenitoj španjolskoj Marbelli. Upisom tog imena u tražilicu  lako je pronaći članak iz Večernjaka od 31. siječnja 2015. pod naslovom "Pravi je James Bond odrastao u Dubrovniku". U članku je opisivano ono što se može naći i na Wikipediji - tko je špijun koji je inspirirao britanskog časnika, agenta MI6 i pisca Iana Fleminga da napiše roman "Casino Royale" a koji će postati predloškom za filmski serijal o Jamesu Bondu.

"Inspiraciju za portretiranje "špijuna u službi Njezina Veličanstva" pronašao je u stvarnoj osobi s početka naše priče, Dubrovčaninu Dušku Popovu, koji je dugo odbijao bilo kakvu povezanost s agentom 007, baš kao i njegov književni tata. No, kad su ga svojedobno pritisnuli britanski mediji, Fleming je naposljetku rekao: "Ne bih vam otkrio njegovo ime, ali zvali su ga Tricycle". A upravo u autobiografiji "Šifra Tricycle" iz 1973. nazvanoj njegovim kodnim imenom, na papir je istresao sve o čemu je više od 30 godina šutio, portretirajući samoga sebe kao avanturista, okorjelog ženskara i bonvivana, no prije svega, dvostrukog agenta britanskih i njemačkih službi u vrijeme Drugog svjetskog rata čijim su informacijama vjerovali i Churchill i Staljin", objavio je Večernjak.

Detaljniju priču moguće je pronaći u srpskom Blicu koji je o svemu pisao iscrpno kroz intervju s njegovim sinom Marcom. Neposredni povod bila je vijest da je srpski ministar vanjskih poslova primio sina britanskog obavještajca Dušana Popova po kojem je sniman Tajni agent 007. Mozaik se složio - tvrtka Tricikl (engleski Tricycle) koja posluje na adresi Kardinala Stepinca 68 u Dubrovniku i Tricikl koji je kodno ime agenta Duška Popova koji je inspirirao magičnu priču o tajnom agentu 007 - imaju posve istu pozadinu. Nije teško detektirati ni tko je misteriozna strankinja s početka priče. Jill Helen Popov je zapravo Šveđanka koja je bila druga supruga trostrukog agenta Duška Popova. Imala je 18 godina kada se udala za Popova i rodila mu potom tri sina. Bila je švedska ljepotica. Njezin sin Boris nekim medijima je izjavio kako mama živi na Bahamima u susjedstvu Seana Conneryja - nekadašnjeg filmskog James Bonda.

U prvom braku Popov je bio oženjen i imao sina te se s prvom suprugom skrasio na jugu Francuske, iznad Azurne obale, jer ga je taj kraj podsjećao na Dubrovnik.  Marco Popov je ispričao kako njegova majka 11 godina nije znala misterioznu prošlost svoga supruga jer MI6 potpisuje ugovore o šutnji sa svojim djelatnicima. Ispričao je i kako je FBI pokušavao spriječiti objavu knjige Iana Fleminga u SAD-u kako se ne bi saznalo za dvojbenu ulogu Johna Hoovera ali u tome nisu uspjeli. Sin Marco ispričao je i kako je njegov otac imao brata Ivu koji je bio osobni liječnik kralja Petra Karađorđevića i koji se poslije rata skrasio na Bahamima jer se nije smio vratiti u Jugoslaviju. Opisao je kako je njegov otac rođen u vojvođanskom (tada austrougarskom) Titelu u obitelji bogatih srpskih trgovaca, koji su se potom preselili u Dubrovnik a njega poslali na školovanje u Pariz i Fribourg. 

Tako je protumačio znanje brojnih jezika kojim se koristio te koji su postali dio filmske legende o James Bondu.  Sebe je opisao kao investicijskog bankara koji s francuskim državljanstvom živi između Tivta, Dubrovnika i Švicarske. Sva ta imena iskrsavaju i u vlasničkom listu dubrovačke čestice koja se spominje na početku priče. Iz povijesnog e-izvatka vidi se kako su aktualni nasljednici Jill Helen te Marco pok. Dušana Popov. Prethodni vlasnici parcele bili su pak spomenuti liječnik Karađorđevića, Ivan Popov, njegova supruga Brigita te njihova djeca Ivan Gilbert Popov i Milan Huleu Popov. Sin iz drugog braka trostrukog agenta Popova,  Marco za Blic je ispričao kako je njegov brat Boris  nedavno poginuo. Zašto je isključen iz nasljeđivanja treći sin tajnog agenta Popova - Omar - nije poznato.

Budući da on danas živi u vili u Opiu iznad Azurne obale vjerojatno je naslijedio očevu fracusku nekretninu te nije polagao pravo na dubrovački dio kolača. Iz izvatka se vidi da je dubrovački sud izdao rješenje o nasljeđivanju u rujnu 2009. te da je Dušan Popov imao zadnju adresu u  spomenutom Opiu koji se nalazi u brdima iznad znamenitog Cannesa. Prema satelitskoj slici, vidi se da treći sin Omar živi u kompleksu u Route de Grasse te da se uz vilu nalazi i bazen. I ime Ivana Popova moguće je pronaći na stranicama svjetskih magazina. Tako je američki People davne 1975. pisao o rezidenciji u Nassau na Bahamima čiji je "guru" nekadašnji liječnik i kontraobavještajac Ivan, brat Duška Popova. U članku je zapisano kako je Popov odabrao Bahame na nagovor pustolova Jacques Cousteau.

Tamo je stariji Duškov brat otvorio kliniku za pomlađivanje koju su posjećivali slavni.  Stariji Popov izdao je i knjigu Ostati mlad (Staying young) te bio jedan od pionira trenda koji danas uzima zamah. Spomenuta dubrovačka parcela skriva ne samo tajne i priče jednog od najkontroverznijih svjetskih špijuna i njegove obitelji već  i mnoge tajne aktualne hrvatske politike. No, zasigurno najvažnija karika u ovoj priči je transakcija između sina i udovice stvarnog tajnog agenta 007  i tvrtke Magnitudo koja je bila u vlasništvu  preminulog Krešimira Milanovića, mlađeg brata bivšeg premijera i aktualnog  predsjednika RH. Slobodna Dalmacija u srpnju 2012. pitala se čije je zemljište na Lapadu na kojem se grade dvije luksuzne vile za tržište. Naslov je glasio: "Dubrovački investitor vile na Lapadu: Premijerov brat nije imao novca i meni je prodao tvrtku. A dozvola? Pitajte Vlahušića".

Bile su to riječi Joška Marića koji je izjavom nastojao opovrgnuti da brat tadašnjeg premijera gradi vilu i stanove za prodaju na Lapadu.Marić je tada tvrdio da Krešimir Milanović više nema nikakve veze s tom investicijom, kao ni s tvrtkom “Magnitudo”. - Mi imamo sve potrebne dozvole i papire, a investiciju financijski prati jedna poslovna banka - objašnjavao je Marić, ne želeći govoriti o cijeni projekta. Izvođač radova bila je cavtatska tvrtka “Konel”. Gradilište se nalazi u dubrovačkoj Ulici kardinala Stepinca, a rezidencijalni objekt imat će vanjski bazen i prostrano parkiralište. Građani Dubrovnika su i prigovarali jer su se radovi izvodili usred sezone. Od tog članka prošlo je 11 godina a tek prije nepune 4 godine izlazi puna istina o investicijama, kreditnim opterećenjima, krajnjim kupcima od kojih su neki i kontroverzni, te konačnoj sudbini bivše tvrtke pokojnog Kreše Milanovića počela je izlaziti na vidjelo.

U krajnje neobičnoj ali i mutnoj priči isprepliće se vrijedno zemljište, višemilijunske hipoteke, ortački ugovori, kontroverzni lokalni SDP-ovci koji su čak optuživani za zločinačko udruživanje te na kraju isplivalo je i ime kontroverznog briselskog zastupnika, bivšeg predsjedničkog kandidata i žestokog antivaksera - Mislava Kolakušića.  No, pođimo redom. Tvrtku Magnitudo osnovao je 2004. Krešimir Milanović  u Zagrebu. U prosincu 2011 suvlasnici tvrtke postaju Anita Roguljić Jukić, supruga bivšeg direktora Hrvatskih pošta Roberta Jukića, te Joško Marić s Krka i Suzana Marić iz Sinja. Sve do 24. studenog 2011. Krešo Milanović bio je direktor kada tu funkciju preuzima spomenuti Marić. Do prosinca 2008. u tvrtci je direktor bio i Igor Maksimiljanović koji se spominjao tih godina zbog svoje veze s bogatašicom Sanjom Duggan. Milanović je formalno prestao biti direktor u Magnitudu u vrijeme kada je počela gradnja vile, a izgledno se radilo samo o taktičkom manevru.

Naime, iz obvezne ploče koja je 2012. stajala na gradilištu bilo je vidljivo kako stanove tržištu ne nudi Joško Marić koji se proglasio nositeljem investicije već su isti oglašeni na web stranici pod imenom Dubrovnik deluxe. Na toj web stranici u spomenutom razdoblju mogli su se vidjeti projekti luksuznih apartmana, s bazenom, jacuzzijem i pogledom na uvalu Lapad. U telefonskom imeniku bilo je moguće  pronaći pretplatnički broj tvrtke Dubrovnik deluxe d.o.o. upravo na toj  adresi Kardinala Stepinca 25 u Dubrovniku, odnosno na adresi vile koju je gradio Milanovićev Magnitudo. Pretragom sudskog registra vidljivo je kako je Dubrovnik deluxe tvrtka u vlasništvu Nikole Mostarkića, partnera kontroverznog SDP-ovog prvaka iz Slavonskog Broda Tomislava Opačka. Naime, Mostarkić je s Opačkom povezan kroz niz projekata o čemu su pisali Jutarnji te lokalni slavonskobrodski portal. Jutarnji je u srpnju 2014. objavio naslov: "OPTUŽEN ZA PREVARU - SDP-ovca koji želi biti predsjednik RH terete za tešku pronevjeru".

U članku je opisano kako Tomislava Opačka (tada 34-godišnjaka) koji je postao čelni čovjek Županijskog SDP-a Brodsko-posavske županije te  najavio kandidaturu za predsjednika države, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tereti da je bio mozak prijevare kojom su otuđene dionice vrijedne 1,5 milijuna kuna. Radilo se o preuzimanju većinskog paketa dionica dubrovačke Raguse.  DORH je više mjeseci vodio istragu koja je rezultirala podizanjem optužnice i protiv Opačka ali i njegovog poslovnog partnera Nikole Mostarkića koji je ujedno vlasnik zgrade u Slavonskom Brodu u kojoj se nalazi Porezna uprava. Puno inkriminiraniji članak o dvojcu Mostarkić-Opačak objavio je SBplus.hr, lokalni portal. Oni su dvojac označili zločinačkom organizacijom te, među ostalim, 2016. objavili: 

"I ODO i ŽDO Slavonski Brod uz pomoć SDP-a i gore navedenih visokopozicioniranih dužnosnika je zataškavao sve činjenice oko kaznenih djela aktera ove drske pljačke i to je sigurno glavni razlog zašto je sve prošlo bez reakcije nadležnih tijela koja su u stvari i štitila sudionike pljačke po svim osnovama. Svakako treba napomenuti da su i Tomislav Opačak i Nikola Mostarkić bili česti gosti na Iblerovom trgu u prostorijama Igora Dragovana, gdje su krojili i razrađivali planove za pljačku državnog proračuna, a to je bilo i mjesto gdje je završio veliki dio novca u gotovini nakon pranja istoga od strane glavnih aktera „poštenih ljevičara i čuvara demokracije", kojima su očito parole „antifašizma", „zaštite nacionalnih interesa" i slične floskule služile kao maska prilikom pljačkanja države. Pri tome navedenim SDP-ovcima nije predstavljalo problem niti to što su dvojac Opačak-Mostarkić u Dubrovniku optuženi za kazneno djelo prevare baš prilikom kupovine jedne od tvrtki koja je trebala kao i prethodne poslužiti za izvršenje gore navedenih kaznenih djela", objavio je SBpus. 

Mostarkić se u međuvremenu iz Slavonskog Broda preselio u Zagreb i osim kroz Dubrovnik deluxe (ex Villa Dubrovnik) djelovao je i preko tvrtki Euro-stan, A1 kapital, Foedus grupa, Štukatura i Prima invest. Bio je povezan s ugašenim tvrtkama: Duhan, Raspon te Konstruktor GIU. No, kako je došlo do zemljišne transakcije tvrtke Magnitudo u vlasništvu brata Zorana Milanovića na atraktivnoj i skupoj lokaciji na dubrovačkom Lapadu. Priča počinje u rujnu 2009. kada Magnitudo kupuje parcelu od udovice Dušana Popova i njegovog sina iz drugog braka. U zemljišnim knjigama Dubrovnika ostalo je zabilježeno kako su Jill Helen Charlotte Popov rođ. Jonson i Marco Popov pok. Dušana prodali stambenu zgradu i dvorište Magnitudu koji se uknjižio u prosincu iste godine. Tada dolazi do utrnuća uloška na kojem su kao vlasnici parcele bili upisani stariji brat stvarnog 007 agenta Duška Popova, njegova udovica i sinovi te udovica i sinovi Dušana Popova.

Jedini vlasnik i direktor Magnituda u tom trenutku bio je pokojni Milanovićev brat. Znakovito je kako su se građevinske transakcije u Dubrovniku pokojnog Kreše  Milanovića vremenski podudarile s usponom njegovog brata Zorana Milanovića.  Podsjetimo, Milanović je u travnju 2009. istisnuo Bandića u SDP-u. Izborni trijumf doživio je 2010. nakon što je 2009. dao podršku Ivi Josipoviću kao kandidatu SDP-a za predsjednika RH. U srpnju 2009. u restoranu Kukuriku održao je sastanak s čelnicima oporbe i tako je startala tzv. Kukuriku koalicija. U prosincu 2011. ta koalicija pobijedila je na izborima HDZ te potom formirala vlast. Zanimljivo, isti mjesec, sada već pokojni, Krešo Milanović uknjižio se na vrijednu parcelu i gradnja je mogla započeti. Očito je činjenica da je Milanović stariji postao hrvatski premijer utjecala  na okolnost da Magnitudo prigodom gradnje vile konzumira neki oblik partnerstva s Joškom Marićem s Krka i to kroz formu ortačkih ugovora.

Da se radi o tome vidljivo je iz dubrovačkih zemljišnih knjiga. Naime, u godinama koje su uslijedile, Magnitudo je sagradio luksuzne stanove s bazenom, terasama, parkiralištima, sve kako je bilo predviđeno luksuznim projektom koji se oglašavao, u međuvremenu ugašene web stranice, Dubrovnik-deluxe.com. Iz zemljišnih izvadaka vidi se da se brat bivšeg premijera i aktualnog predsjednika RH Zorana Milanovića zaduživao kod LHB-a (tvrtke kćeri Nove ljubljanske banke te tadašnje Hypo banke). Na nekretnini su bili glavni i sporedni kolaterali tako da su bili vezani uz drugi dubrovački građevinski projekt koji je vodio preko tvrtke Modestus, osnovanoj u lipnju 2007. u kojoj je bio direktor i suvlasnik. Pretragom zemljišnih knjiga, upisivanjem čestica koje su navedene kao sporedni ulošci dolazi se i do stana Milanovićevih roditelja, Đurđice i sada već pokojnog Stipe Milanovića.

Naime, i njihov stan na zagrebačkom Svetom duhu bio je uključen kao kolateral dubrovačkih projekata pokojnog sina.  Kada je 2013. u Slovenskim novicama urednica Imperijala objavila članak o višemilijunskom kreditu za projekt Modestusa brata tadašnjeg premijera, još nije ni  znala da se ti kolaterali odnose i na  drugi projekt vile sa stanovima za tržište na zemljištu kupljenom od nasljednika stvarnog agenta 007. Tada je znala  da je založeno drugo zemljište na kojem je Modestus planirao gradnju. Radilo se o kupnji jedne od najatraktivnijih neizgrađenih parcela u srcu Dubrovnika, u bivšoj vojarni, pokraj donjeg parkinga popularne dubrovačke Karingtonke. Milanović mlađi preko Modestusa platio je to zemljište milijun i 750 tisuća eura samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja Modestusa. Hipoteka na stanu Milanovićevih roditelja teška 3,25 milijuna eura a u korist LHB-a stavljena je 29. listopada 2007.

Ta je hipoteka izbrisana u srpnju 2009. ali je sve do 2017. na stanu Milanovićevih roditelja stajala hipoteka bivše Hypo banke.  Inače, u taj stan na Svetom Duhu, u jednoj od kvalitetnijih višekatnica iz zadnje faze socijalističke izgradnje, Milanovićevi roditelji preselili su se iz Nalješkovićeve ulice na Krugama. To se vidi iz aneksa kupoprodajnog ugovora koji je otac Zorana Milanovića 2017. sklopio s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Iz zaključka se vidi da Stipe Milanović pravno rješava upis garaže koju je kupio 1992. a koja se nalazi u ulici Gualda Tadina na kojoj i živi. Ugovor je morao sklopiti s Gradom Zagrebom kao pravnim sljednikom USIZ-a komunalnih djelatnosti Zagreb. Podsjetimo, pokojni Milanovićev otac je i radio kao tajnik Mike Tripala a potom kao zagrebački gradski zastupnik. Milanovićev otac umro je u kolovozu 2019., mjesec dana prije svoga sina Kreše, a Zoran Milanović je oba puta prekidao tadašnju izbornu kampanju za predsjednika RH.

Ipak, Stipe Milanović uspio je prije smrti riješiti pravni status svojih nekretnina. S druge strane iza Milanovićevog brata Kreše nisu ostali građevinski pothvati jer su obje njegove tvrtke, nakon prodaje nekretnina, završile u ogromnim financijskim dubiozama. Modestus je skončao u stečaju nakon neuspjele predstečajne nagodbe s ukupno 38,8 milijuna kuna. Stečajni vjerovnici neuspjelo su ga potraživali a iz njegove tvrtke nitko nije želio preuzeti nikakve pozive ni službenu dokumentaciju. Što se pak tiče Magnituda, ta je tvrtka prije stečaja uspjela prodati luksuzne dubrovačke apartmane. Na adresi Kardinala Stepinca 25 izgrađena je dvojna vila u kojoj je jedan od luksuznih stanova s parkingom  kupio i hrvatski nogometaš Ognjen Vukojević te neka druga poznata ali i kontroverzna imena. U siječnju 2015. na luksuzni stan te parking u Magnitudovoj vili uknjižio se i Sretan Šarić zv. Sreto koji je obnašao funkciju direktora Arene Zagreb. U vlasničkom listu ostalo je zabilježeno da ga tuži Lidija Horvat Iz Zagreba. 

Prema podacima iz telefonskog imenika iz 2019. godine  u Magnitudovoj zgradi u Kardinala Stepinca 25 pretplatničke brojeve osim Šarića i Vukojevića imali su  Mostarkićeva tvrtka Dubrovnik Deluxe, Rina Jung, Stjepan Perić,dubrovačka tvrtka Dobar dom Hrvoja Marića te poslovnica Hrvatska pošta. Na početku treba naglasiti da je više puta na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokušan stečaj Magnituda. Prvi stečaj pokrenula je tvrtka Štukatura u svibnju 2015. ali je sutkinja Vesna Malenica odbila prijedlog jer je tijekom postupka vjerovnik obavijestio sud da je iznos u cijelosti izmiren. No, pozadina tog zahtjeva za stečaj poprima sasvim druge dimenzije kad se pogleda tko su bili osnivači tvrtke. Radi se o već spomenutom kontroverznom SDP-ovom poduzetniku Nikoli Mostarkiću te Nrec Kćiri zv. Andrija. Kćira je poznat kao sudionik čuvene partije barbuta koju je odigrao ubijeni Vjeko Sliško 1993. s nekadašnjim kraljem kockarnica Zlatkom Bagarićem i to u kockarnici Kiss u zagrebačkoj Dubravi o čemu je pisao Express

Da je prijateljstvo Kćire s timom bliskim Vjeku Sliški potrajalo kroz dulji niz godina vidi se i po sadržaju posljednjeg pozdrava koji je uputio ubijenom Vinku Žuljeviću Klici. U tom oprostu od prijatelja Kćira je Klici ispisao, u Večernjakovim posljednjim pozdravima, početak biblijskog Psalma 142 o zazivanju Jahve. Iz zemljišnih knjiga doznali smo kako se Štukatura uknjižila na dva parkirališna mjesta na ravnom krovu vile koju je gradio Magnitudo. Znakovito je kako se uknjižba dogodila u siječnju 2015. dakle prije nego što su pokrenuli stečaj nad tvrtkom Milanovićevog brata. Poslije su ta parkirališna mjesta prepisana u lipnju 2017. na tvrtku Villa Dubrovnik Nikole Mostarkića te konačno na Dubrovnik Deluxe kako je Mostarkić preimenovao tu tvrtku.  S obzirom da je Mostarkićeva i Kćirina tvrtka uknjižila samo dva parkirališna mjesta postavlja se pitanje zašto su oni oglašavali prodaju svih apartmana na ploči koja je bila postavljena na gradilištu?

Također, iz vlasničkog lista se vidi i spor između Mostarkićevih navedenih tvrtki i bivše punice Kreše Milanovića Nede Kovačić, supruge vlasnika Medike Mladena Kovačića. Postavlja se pitanje zašto je mama Ivane Milanović, bivše šogorice aktualnog predsjedničkog kandidata ovršavala Mostarkićevu i Kćirinu Štukaturu u travnju 2017. godine. Znakovito je kako je bivša Milanovićeva punica prodala još apartmana u vili koju je gradio Magnitudo pa je tako jedan apartman u listopadu 2016. prodala be-ha diplomatu Željku Jerkiću iz Sarajeva. Taj bivši veleposlanik BiH u Nizozemskoj iz te zemlje je ispraćen sa skandalom kada su otkrivene financijske malverzacije. Amnesty International te razni zapadni mediji, pisali su kako je otuđio 200.000 eura od Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja za koju je radio odmah nakon angažmana u Nizozemskoj.  Jerkić je potom odlukom Željka Komšiča 2014. otišao za be-ha veleposlanika u Sloveniju.

Potom je umirovljen ali se u diplomaciji ukazao kao suprug bivše veleposlanice BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentine Marinčić koja je zbog toga uputila oštro pismo Željku Komšiću koji ju je smijenio s te pozicije  a što je u Hrvatskoj popratio i Dnevnik Nove TV. Ona je tada govorila o čistkama po nacionalnom ključu a na svom Twitter računu tada je napisala: "Upravo sam saznala da sam povučena s mjesta Veleposlanice BiH u UK zajedno s još 23 veleposlanika. Ne znam razlog. Jesam li rođena u pogrešnom dijelu zemlje, ili pogrešnom dijelu grada, ili od krivih roditelja? U mojoj zemlji ovako nešto još je moguće. Que vadis BiH?". Jerkić nije prijavio pretplatnički broj u Hrvatskoj. Nakon prodaje apartmana, Magnitudo se ponovno našao na Trgovačkom sudu u Zagrebu. I ostali apartmani pronašli su kupce.  Nad Magnitudom je drugi stečaj u ožujku 2016., temeljem zahtjeva Fine, a zbog neplaćenog PDV-a u iznosu 4,5 milijuna kuna te drugih obveza pokrenula zamjenica Županijske državne odvjetnice Sabina Matijević.

Magnitudo je prema podacima Fine već tada bio u blokadi 536 dana a u očevidniku je imao dugovanja veća od 14 milijuna kuna. Taj je zahtjev odbacila sutkinja Maja Šebalj s Trgovačkog suda u Zagrebu u rujnu 2016. Pozvala se na zakonske odredbe iz kojih je bilo jasno da  Republika Hrvatska,  Ministarstvo financija, Porezna uprava, kao vjerovnik, u roku 45 dana od dana propustilo otvoriti stečaj nad dužnikom te je obavijestio sud kako dužnik ima navedenu imovinu, koja je prema ocjeni suda dostatna za namirenje predvidivih troškova stečajnoga postupka, sud je odbacio skraćeni stečajni postupak. Potom na scenu stupa sudac Mislav Kolakušić. On je najprije Jošku Mariću zastupniku Magnituda potkraj 2017. uputio zahtjev za dostavom podataka kako bi otpočeo sa stečajnim postupkom. Potom je, postupajući po prijedlogu FINA, Podružnica Zagreb otvorio stečajni postupaka nad Magnitudom 9. ožujka  2018.  i pozvao vjerovnike da predujme troškove uplatom iznosa od  9.000 kn. 

Vrlo brzo, 10. srpnja 2018., Kolakušić otvara stečajni postupak, za stečajnog upravitelja imenuje Tomislava Orehovca iz Zagreba, te istodobno zaključuje stečajni postupak.  Ova zamršena priča koja počinje s imovinom Dušana Popova, osobe koja je inspirirala filmskog junaka - Jamesa Bonda  - tajnog agenta 007 i koja završava pričom  s vilom koju nikad vraćenim kreditima gradi tvrtka pokojnog brata bivšeg premijera, pokazuje kako se uvijek neobični i neslućeni zapleti događaju tamo gdje su u igri skupe građevinske parcele ili veliki novci. Milanović je kao premijer svoga brata branio riječima - kako je dobio kredite jer banke žive od kamata. U ovoj priči vidimo da s tvrtkama Kreše Milanovića nitko nije profitirao osim njega samog ili njegovih ortaka povezanih sa SDP-om.  Ostaje se zapitati je li vrijedna parcela baš sasvim slučajno dospjela u ruke brata tadašnje SDP-ove zvijezde u usponu a potom hrvatskog premijera - Zorana Milanovića. Naime, kako je uopće vrijedna parcela na Lapadu, koju je naslijedila obitelj stvarnog tajnog agenta 007, prodana baš Magnitudu. 

O tome je  svojedobno glavna urednica Imerijala pokušala doznati više od samih nasljednika - sinova Dušana Popova 2016. godine. Poslala im je mail  kako je uvidom u zemljišne knjige doznala kako su prodali zemljište u Dubrovniku Magnitudu bratu bivšeg premijera. Zanimalo ju je  kako su se upoznali s Krešimirom Milanovićem te je li Magitudo platio to zemljište kreditom Hypo banke u iznosu nešto manjem od milijun eura. Također, budući je zemljište na kojem je gradila Milanovićeva tvrtka bila tik do vile na kojoj je luksuzne stanove za tržište izgradila tvrtka Tricikl u vlasništvu Marca Popovića, zanimalo ju je  kako komentira optužbe da zgrada premašuje dopuštene gabarite te je li izgradnju njegovog objekta na Lapadu pomogla činjenica bliskosti s bratom ex-premijera. Marca Popova pitala je je li zadovoljan ishodom sudskog spora u optužnici Konel u kojem je svjedočio zajedno s bivšim američkim veleposlanikom Wiliamom Montgomeryjem.  Na poslani upit javio se na engleskom Marco Popov  jer je napisao kako je njegov pisani hrvatski sramotno siromašan.  Odgovorio je kako je na dozvolu za Tricikl čekao 7 godina. 

Nažalost, teško da bi imali kakve pogodnosti od kontakta za koje vi mislite da bismo ih imali. Takav je Dubrovnik. Ili imate prave kontakte i sve se može učiniti, ili kao u našem slučaju, vi ste stranac i čekate mnogo godina najčešće bez rezultata. U svakom slučaju sin osobe koja je inspirirala priču o James Bondu u Dubrovniku posjeduje nekretnine na lokaciji koju je gradio Tricikl te u blizini, osim Magnitudovih kupaca tu je i proslavljeni nogometaš iz BiH Edin Džeko koji je kupio vilu tik do Tricikl / Popov parcele. Osim toga tu je još jedno zvučno rusko ime.  Radi se o parceli uknjiženoj na tvrtku Renesansa u vlasništvu ruskog milijunaša Mikhail Shelkov, Putinovog intimusa, koji slovi za kralja titana. On je i vlasnik znamenite Vile Aurora u Trstenom za koju se zanimao i glumac John Malkovich. Planirao je i kupnju hotela Sumratin na Lapadu od čega je odustao.Na kraju ostaje pitanje je li sasvim slučajno došlo do spoja naizgled nespojivih likova. Kažu da nema besplatnog ručka, a što tek reći za nikad vraćene kredite bankama i poreze državi. Može li se reći narodski "Pojeo vuk magare" ili je pak neki novi ortakluk kodnog imena "Tricikl" na djelu.