Razrješenje slučaja nestanka Zagrepčanke nakon 11 godina i uhićenje njenog susjeda Damira Keleminčića osumnjičenog za ubojstvo daje nadu kako će se svi slični slučajevi misterioznih nestanaka biti razriješeni. Drugim riječima ponovno se može citirati ona poznata izreka 'Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju'. Logično je da je, čim je objavljena vijest kako je nakon 11 godina razriješen slučaj nestale Zagrepčanke Slavojke Senišin, inače umirovljene arhivistice, te da je pronađeno njeno tijelo zatrpano na dnu bunara u Ivanić Gradu, na imanju njenog prvog susjeda Damira Keleminčića, nametnulo se pitanje kako je to otkriveno nakon više od desetljeća. U medije cure detalji tog slučaja a iz iskaza policijskog šefa Zvonimira Petrovića proizlazi kako je istrazi pomogla i činjenica da se pozicija bunara na slici s Google Mapsa razlikovala od sadašnje pozicije. Naime, slike s hrvatskih ulica uglavnom su iz 2011. godine a nesretna Slavojka proglašena je nestalom 24. listopada 2011. godine. Iz toga proizlazi da nije bilo stare snimke na Google kartama i da su istražitelji išli prekopati novi bunar koji je osumnjičeni za ubojstvo izgradio tik do starog, kako bi mimikrirao mjesto gdje je zatrpao susjedu šutom i ostalim materijalom, da ne bi ni bilo dokaza da se protiv njega provede postupak. No, dok je u prvi plan isplivalo kako je nesretna Slavojka, koja je u trenutku smrti imala 76 godina, stradala zbog stana u koji se ubrzo nakon njenog nestanka stambeno proširio Keleminčić i njegova obitelj, ostala je nepoznanica kako je tekla procedura da se ubojica i formalno uknjiži na nekretninu. Naime, nitko se ne može uknjižiti na imovinu nestale osobe. Sudeći po vlasničkom listu Keleminčić se uknjižio 20. prosinca 2016. godine. Dakle, ne bi se uspio uknjižiti da je pokojnica tada bila samo nestala osoba. Netko ju je morao proglasiti mrtvom. Otkrivamo kako je nestala Slavojka Senišin proglašena mrtvom, tko je pokrenuo postupak i kojem je zagrebačkom odvjetniku pokrenuto zastupanje Slavojke Senišin čiji je misteriozni nestanak razriješen 11 godina kasnije. Otkrivamo i kako je osumnjičenik za ubojstvo godinama poslovao u srcu Zagreba od 1996., u Radićevoj ulici koja vodi na Gornji Grad i to u vlastitoj fotografskoj radnji. U svakom slučaju ovaj uspjeh zagrebačkih kriminalista daje nadu svima koji misle kako nema savršenog ubojstva te da i u nekim drugim slučajevima, primjerice poput nestanka pa smrti Mateja Periša ima dijelova koji nisu nikad istraženi a trebali bi......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba još se vodi Zagrepčanka Slavojka Senišin koju je prije 11 godina usmrtio njen susjed Damir Keleminčić. Iako su istražitelji pronašli ostatke njenog tijela zatrpane šutom na dnu bunara u njegovoj vikendici u Ivanić Gradu na toj stranici i dalje stoje njeni osobni podaci. Tako možemo saznati kako je pokojnica koju je ubio prvi susjed rođena 18. kolovoza 1935. godine u Sarajevu. Živjela je u Dinarskoj ulici na Trešnjevci u kući s prvim katom i potkrovljem. Nesretna Slavojka bila je visoka 165 cm, imala je stopalo veličine 36. Navedeno je kako je prosijeda, plavih očiju, srednje tjelesne građe. U evidenciji nestalih nije objavljena njena slika. Piše da je nestala 24. listopada 2011. godine a kao adresa nestanka navedena je njena kućna adresa u Dinarskoj. Znakovito je kako je navedena točna adresa, naime nesretna žena i jeste nestala točno iz svog doma, dakle nije lutala gradom. Istraga kojom je osumnjičen njen prvi susjed Damir Keleminčić dosad je pokazala kako je zavezanih ruku i nogu, zamotana u tepih i potom ubačena u bunar u Keleminčićevoj vikendici kraj Zagreba. Monstrum s Trešnjevke je uhićen i tako je dolijao nakon 11 godina. 'Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju' - pomislit će mnogi a mnogima će ovaj slučaj dati nadu da će i oni saznati što se dogodilo s njihovim nestalim najbližim osobama ili pak onima koje su tragično stradale nakon nestanka. U medijima je osvanulo kako je susjedima bilo čudno da se Keleminčić proširio i u Slavojkin stan odmah nakon njenog nestanka. Također su izjavili kako je stan odmah počeo preuređivati no zanimljivo je kako nitko od odgovornih nije reagirao na činjenicu da se preuređuje stan nestale osobe? Objavljeno je i kako je Keleminčić stan uknjižio temeljem kupoprodajnog ugovora te da je nestretna Slavojka imala sina koji je promijenio prezime i odselio se. U potrazi za novim činjenicama pogledali smo vlasnički list nekretnine u Dinarskoj koja je očito prije malo manje od 11 godina bila poprište otmice ali moguće i ubojstva Slavojke Senišin. Naime, još je nepoznanica je li Slavojka usmrćena u Zagrebu ili na Keleminčićevoj vikendici u Ivanić Gradu.

No, iz vlasničkog lista je vidljivo kako su suvlasnici na nekretnini Zagrepčanka Lidija Kuzmanić rođ. Keleminčić, Damir Keleminčić ali i Vladimir Šadek iz Zagreba. Lidija Kuzmanić koja je naslijedila dio te kuće od oca Petra Keleminčića posjeduje 16/96 posto nekretnine a Vladimir Šadek 21/96. Ostatak je u vlasništvu ubojice Keleminčića. On je dio naslijedio darovnim ugovorom od oca Petra a 21/96 vlasništva naslijedio je temeljem Ugovora koji je tobože sklopio sa svojom usmrćenom susjedom i to 7. lipnja 2006. godine. Očito se radi o falsificiranom ugovoru jer je i prema iskazima susjeda datoj medijima Keleminčić s nesretnom Slavojkom bio u lošim odnosima. Nakon njenog nestanka Keleminčić je krenuo uređivati stan koji se nalazi na prvom katu. Mediji su otkrili kako je policija otkrila ubojicu s Trešnjevke. 'Gledali smo Google Street View' - proizlazi iz iskaza Zvonimira Petrovića. Naime, RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić o tom slučaju je razgovarala sa Zvonimirom Petrovićem, voditeljem Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke. 

"Ovaj slučaj smo riješili provođenjem niza tehničko-taktičkih i dokaznih mjera i radnji. Prije dvije godine radeći krim istraživanje po drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi po svom profilu bila kadra učiniti ovako nešto. Radi se o našem isključivom terenskom, odnosno prikupljanju obavijesti. Shvatili smo da je na adresi gdje je počinitelj prijavljen, prijavljena i gospođa, nestala osoba čiji je nestanak prijavljen 2011. i tada smo se počeli baviti slučajem pod pretpostavkom da je ova osoba odgovorna za nestanak i za smrt", kazao je. Kada je prije 11 godina prijavljen nestanak obavljen je razgovor s počiniteljem, ali i s nizom drugih osoba. "U tom trenutku nikakve indicije nisu upućivale na njega", kazao je. Objasnio je i što ih je navelo da se vrate na mjesto događaja do bunara. "Što se samog bunara tiče, pregledom Google Street Viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje", kazao je. "Tada smo pretpostavljali da bi se moglo raditi o tome, kasnije smo operacionalizirali i jučer realizirali istraživanje", dodao je Petrović.

Ovaj slučaj dokazuje kako je svaki detalj važan u policijskom istraživanju i kako često rasplet nekog slučaja ovisi o sasvim banalnom detalju. Naime, slike na Google Streetu s hrvatskih ulica su uglavnom iz 11. mjeseca 2011. godine i to je očito bilo ključno da se pregledom snimke iz tog doba preko Google karata i onog što su istražitelji zatekli na samom terenu pronađe ključni dokaz skrivenog tijela. S druge strane objavljeno je i kako Keleminčić nije znao da ga policija prisluškuje pa se tako i sam odao u telefonskom razgovoru kada je članu obitelji rekao da će doći do Slavojke. Pregledali smo službene registre da vidimo kako je tekla procedura nakon nestanka Slavojke Senišin. Pronašli smo podatak da je u službenom glasilu RH Narodnim novinama objavljen oglas predlagatelja Vladimira Šadeka iz Zagreba za proglašenje nestale Slavojke Senišin umrlom. 'Nestaloj je imenovan privremeni zastupnik Alek Konić, odvjetnik iz Zagreba' - piše u oglasu.

'Poziva se nestala, kao i svaka druga osoba koja bilo što zna o sudbini nestale da se javi ovom sudu ili imenovanom privremenom zastupniku u roku od tri mjeseca od dana objave oglasa, jer u protivnom, ako se nitko ne javi, sud će donijeti odluku'. Taj je oglas objavljen 5. veljače 2020. godine. No, iako je očito nakon isteka tog roka nesretna Slavojka proglašena mrtvom i dalje je vođena u službenoj evidenciji nestalih osoba. Istaknimo kako je Alek Konić poznati zagrebački odvjetnik i ujedno sin poznate zagrebačke odvjetnice pokojne Biance Hondl. U brojnim slučajevima sud, u konkretnom Općinski građanski sud u Zagrebu, zastupnike nestalim slučajno odabire. Ipak, da nije pokrenuta formalna procedura proglašenja Slavojke Senišin mrtvom i da ona nije proglašena mrtvom ne bi se ni osoba koja je osumnjičena za ubojstvo mogla uknjižiti na njenu nekretninu.

Pronašli smo podatak kako je pod prezimenom Šadek Slavojka Senišin navedena kao osoba koja je vodila arhivsku građu. Ona je očito bila cijenjena arhivistica a da se radi o istoj osobi vidljivo je iz činjenice da je na nekim mjestima citirana kao Slavojka Šadek a na nekim kao Slavojka Senišin. Tako je citirana u radu koji je deponiran u repozitoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Iz navedenog je moguće da se Slavojka djevojački prezivala Šadek, da je Vladimir Šadek njen brat ili pak neki drugi bliski srodnik. Pronašli smo kako je bila autorica 1986.  godine stručnog rada pod imenom: 'Sređivanje i stručna obrada građe nižih organa uprave socijalističkog perioda'. Taj se rad nalazi u Hrvatskom državnom arhivu. Činjenica je da je Šadek i dalje upisan kao suvlasnik u ukletoj kući u kojoj je do uhićenja živio Damir Kelemenčić kao i njegova žrtva Slavojka prije nestanka ali i da ima adresu u Novom Zagrebu.

Iz vlasničkog lista je vidljivo kako je uknjižba sa Slavojke provedena na sudu 20. prosinca 2016. godine a kao temelj poslužio je gore navedeni kupoprodajni ugovor koji je očito lažan a sklopio ga je osumnjičeni za ubojstvo Damir Keleminčić sa svojom žrtvom 7. lipnja 2005. godine. U svakom slučaju ostaje još detalja koje istražitelji moraju pokušati rasvijetliti u ovom slučaju. Kao i u brojnim drugim slučajevima koji su imali element nestanka a potom tragično ishoda i za koje javnost, s pravom misli, kako nikad nisu riješeni temeljito. Tako je primjerice i u slučaju nestalog Mateja Periša ostala nepoznanica kako to da je na društvenim mrežama na jednom profilu objavljeno mjesto gdje je njegovo tijelo isplivalo, kako to da je par dana prije njegovog dolaska u Beograd otvoren Instagram profil koji je bio upućen u brojne detalje nestanka a koji je nedavno ukinut te kako to da je postojala FB stranica na kojoj se kao tragalo za Matejem Perišem a na kojoj je još u veljači točno napisano da je imao Diesel majicu iako to nigdje službeno nije bilo objavljeno a u takvoj je majici i isplivalo tijelo kod Ade Huje 18. svibnja.

Očito policajci moraju izaći iz strogog klasičnog formata i ozbiljnije shvatiti kako ključevi razrješenja mnogih slučajeva možda leže na banalnim stvarima potpu Google Mapsa ili tobože slučajnih objava na društvenim mrežama koje razotkriju važne detalje. O navedenom smo pisali u članku pod naslovom 'MORBIDNA VIZIJA Saznajte tko je na Instagramu objavio da je u 1. mjesecu slikao mjesto gdje će isplivati Matej Periš i snimio 1 tenisicu - 'Ovo je slikano krajem januara bas na mestu gde se sada pojavilo telo. Cak sam nekome i slao ove slike...nažalost...cekacemo potvrdu obdukcije...' - napisao je na srpskom moćni beogradski gazda koji ima profil nazvan po imenu noćnog kluba'. O tvorcu Instagram profila koji je mjesecima vodio istragu o nestalom Mateju objavljujući indikativne podatke pisali smo u članku pod naslovom 'ZNAO VIŠE OD DRUGIH? Otvorio Instagram par dana prije dolaska Mateja Periša u BG, objavio da sve završi kod Pančevačkog mosta, imao profilnu ubojice iz Twin Peaksa i zadnju s crnom panterom, Matej je iz Dunava izvučen u majici s panterom  - Tvorac intrigantnog profila asimonovic43 tijekom mjeseci potrage za Matejem imao je objave koje su tumačile enigmu slučaja nestalog Splićanina iz dubljeg kuta, znao je za pozicije svih kamera i otkud se može vidjeti je li Periš skočio u vodu ili nije'.

I konačno u članku pod naslovom otvorili smo enigmu kako je tvorac Facebook profila znao da je nestali Matej Periš imao Diesel majicu još 18. veljače a to je i utvrđeno tek kada je njegovo tijelo isplivalo iz Dunava kod Ade Huje 18. studenog ove godine. Taj je članak objavljen pod naslovom: 'NIJE ZABORAVLJEN Matej Periš danas bi slavio 28. rođendan, njegov tata Nenad Periš podijelio je uspomenu - ne na sina već s natjecanja iz Rusije  - Neutješni otac zadobio je poštovanje ljudi diljem regije jer je dostojanstveno davao potporu službenim organima koji na kraju nisu uspjeli pronaći Mateja jer je tijelo samo isplivalo kod Ade Huje'. U podnaslovu tog članka nalazi se i rečenica 'Druga stvar koja dodatno privlači pozornost je Facebook profil koji je otvoren u Srbiji a koji se zove Matej Periš: Traganje za istinom. Na njemu je objavljeno još 16. veljače kako je Matej Periš na sebi imao crnu Diesel majicu. Matej je izvučen iz Dunava u crnoj majici ali nitko prije nikada nije spomenuo marku te majice koju je nesretni Splićanin odjenuo u zadnjoj noći svoga kratkog života.'