Od izbijanja plinske afere kada je uhićeno petero osoba za koje su sumnja da su preprodajom plina Inu oštetili za milijardu kuna ne prestaju rasprave i prozivke tko je odgovoran da u vodećoj energetskoj kompaniji ne funkcionira sustav nazora niti se odluke donose u interesu kompanije. Hrvatska strana loptu će prebaciti većinskom mađarskom Molu kojemu su upravljačka prava dodijeljena u vrijeme premijera Ive Sanadera zbog čega se protiv njega već godinama vode postupci za korupciju a on konačne ishode najviših instanci čeka s presudama u zatvoru Remetinec. Ina je očito majka svih hrvatskih afera bilo da se dotiču najviših političkih razina bilo da poprime groteskne oblike krađe kao u slučaju bivšeg direktora Ininog Croplina Damira Škugora koji je uspio namjestiti svome ocu, šibenskom umirovljeniku Dani nevjerojatnu zaradu od čak 500 milijuna kuna koje su se slile do izbijanja afere i uhićenja na njegov račun u šibenskoj banci. Logično je da je oporba iskoristila svojih pet minuta slave a kako je počelo predsjednik saborskog Odbora Nikola Grmoja neće posustati u pozivima svima koji misle kako mogu upotpuniti istražnu dramu koju vodi u Saboru kao šef Antikorupcijskog vijeća. Jučer se odvijao drugi čin drame. Kao što je poznato na prvoj sjednici je svjedočio bivši direktor Janafa Dragan Kovačević kojemu oko vrata visi omča za nezakonito višemilijunskog bogaćenje dok je vodio tu kompaniju. On je odgovornost za gašenje sisačke rafinerije prebacio na premijera Andreja Plenkovića što je Grmoji i drugim članovima oporbe dalo vjetar u leđa prije ovotjedne sjednice Antikorupcijskog vijeća. Grmojin igrokaz zasad je uspio izuti Hrvoja Zekanovića iz cipela jer se Zekanović zamalo potukao s Mostovcem Mirom Buljem. I dok se u Saboru odvijala verbalna drama s elementima latentnog fizičkog sukoba, dotle jedan od donedavno odgovornih direktora Ine Nike Dalić, muž šefice Podravke Martine Dalić, ujedno i bivše potpredsjednice prve Plenkovićeve Vlade, bezbrižno šeće zagrebačkim Bundekom. Dok se u Saboru odvijala drama on je po toplom listopadskom suncu, samo u 'košulji plavoj' poput boje s loga Ine šetao povremeno se osvrćući da bude siguran kako nije privukao preveliku pozornost slučajnih prolaznika.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Kaos u Saboru, Bulj i Zekanović umalo se potukli na hodniku: ‘HDZ je poslao provokatora!‘ - glasio je naslov u Jutarnjem kao opis onoga što se događalo u drugoj rundi sastanka istražnog povjerenstva oko Ine. Mostov Nikola Grmoja, glavni maestro ceremonije pozvao je premijera Plenković, bivšeg ministra Ćorić, te bivše članovi uprave Ine Niku Dalića, Barbaru Dorić, Darka Markotića, te njihove prethodnike Ivana Krešića i Davora Mayera.  Na drugo javno saslušanje pred članovima saborskog Antikorupcijskog vijeća "radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom Ina" pojavio se samo Davor Mayer. Bivši član Uprave naše najveće naftne kompanije Ivan Krešić poslao je e-mail u kojem objašnjava zašto nije došao na današnje javno saslušanje. "Detaljan iskaz o problematici vezanoj za Inu dao sam 2012. godine tijekom kaznenog postupka protiv Ive Sanadera; 2014. godine dao sam iskaz prilikom arbitraže - pred komisijom UN-a, a 2016. dao sam iskaz tijekom Arbitraže pred Sudom u Washingtonu. Iskaz sam dao i 2019. godine u postupku protiv Sanadera", stoji, među ostalim, u Krešićevom pismu.

Jučerašnje saslušanje otvorio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja. Zastupnik Hrvoje Zekanović predložio je na početku sjednice Vijeća za koje je rekao da je "igrokaz i cirkus" da se na idućoj saslušaju bivši ministri iz kvote Mosta Slaven Dobrović i Tomislav Panenić i Božo Petrov. Član Vijeća Željko Jovanović zatražio je pak od premijera ispriku ustvrdivši da je svojim izjavama uvrijedio članove Vijeća. 'Sve što je Ivan Krešić (bivši član Uprave INA-e) rekao, na identičan sam način prošao i ja i sigurno još neko vrijeme nakon ovoga iskaza neću davati izjave u medijima, nego ću surađivati sa službenim tijelima ove države, rekao je Mayer na početku iskaza, dodavši da ne može govoriti o poslovanju Ine, jer je vezan poslovnom tajnom', prenio je N1. On je inače u Upravu Ine imenovan  u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, 2011. godine, u vrijeme kad je Hrvatska ulazila u EU i kad su trajali pretpristupni pregovori. 'Htio bih naglasiti, što svi prisutni znamo, da je energetika strateško političko pitanje i pitanje nacionalne sigurnosti jedne države. Proces dekarbonizacije u svijetu trajat će sigurno tridesetak godina, a uspjet će one države koje ugljikovodične kompanije budu imale u svom vlasništvu. Republika Hrvatska, nažalost, nema pod potpunom kontrolom sektor nafte od 2009. godine", rekao je Mayer, dodavši da članovi uprave strateških energetskih kompanija moraju imati doticaj s politikom' - svjedočio je Majer.

"Danas imamo slučaj da Mađarska upravlja strateškim interesom Republike Hrvatske", rekao je Mayer, dodavši da je to temeljni problem iz kojega su se nizali ostali problemi. 'Energetika je geopolitičko pitanje, Ina je geopolitičko pitanje. Mi, nažalost, kao država svoje stručnjake odbacujemo. Oni odlaze kako se mijenjaju politike i dolazimo do problema da nam pregovore vode političari, a ne stručnjaci. Dolazimo i do pitanja tko zaista jest naftni stručnjak, a tko nije', rekao je Mayer. 'Ono što vi ne možete reći, a ja mogu, a to je da iza MOL-a stoji Mađarska, mađarske obavještajne službe i mađarske institucije', rekao je Grmoja, dodavši da je Mayer 2014. godine spriječio nepovoljnu odluku za Hrvatsku rušenjem kvoruma. 'Dokad se taj instrument koristio i kada se prestao koristiti?', upitao je Grmoja. 'Ne kažem da je gašenje rafinerije Sisak bila u interesu Mađarske, s njihove strane je to bilo potpuno logično. S hrvatske strane je bilo potpuno drugačije. Rafinerija je bila zastarjela, ali njeno gašenje je naštetilo gradu i fakultetima, to je dugoročno loša odluka', rekao je Mayer.

No, sve što je govorio Mayer zasjenjeno je sukobom Grmoje i Zekanovića koji se događalo u hodniku. Zekanović je izjavio kako takve kao što su mostovci on marenda ali da ne mogu četvorica ići na jednoga. Premijer Andrej Plenković nije došao pred Grmoju i ostale članove Antikorupcijskog vijeća ali je zato na kratko u Saboru objašnjavao nove poteze Vlade i uvođenje besplatnog jednog obroka za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj koji će se financirati iz proračuna. Cijelu dramu u Saboru najbezbolnije je prošao Niko Dalić. Već smo snimili i pisali kako se 'ubijao od posla' dok je primao vrhunsku direktorsku plaću u Ini od 130.000 kuna i obilazio dućan s delikatesama usred radnog dana u Kaptol centru, lokaciji dislociranoj od njegovog radnog mjesta.

Ljetos smo objavili fotoreportažu kako bezbrižno odmara u Petrčanima i da za njega ne postoji ni mobitel za razliku od običnih hrvatskih radnika i šefova koji su potplaćeni a ne vrhunski preplaćeni ali svejedno nemaju odmora ni na odmoru. O tome smo pisali u članku pod naslovom 'UHLJEBLJEN VEĆ 11 GODINA Nije čudo da je isparila milijarda kn iz Ine: Glavni ŠEF Niko Dalić ubija se od posla na špici, obilazi Bonkulović, ljetuje bez mobitela i češka se po stražnjici na javnoj šetnici - Svi se pitaju zašto su u naftnoj kompaniji zakazali Uprava i NO dok se krao plin naveliko u zadnje 2 godine, serijali slika dokazuju da je već 11 godina super plaćeni direktor , muž Martine Dalić, bio očito svugdje više nego na radnom mjestu'.

I kao što je ležerno 11 godina primao vrhunsku plaću u Ini, ne snoseći nikakve konzekvence i kada je postao izgledno da mora otići zbog plinske afere, Niko Dalić bio je među onima koji do zadnjeg nisu htjeli dati ostavke. Skupa s drugim, hrvatskim predstavnicima u Upravi Ine čekao je razrješenje u nadi da će tako osigurati da mu ne izmakne i otpremnina. I dok u Saboru frcaju iskre na sve strane, dok se Zekanović hvata u klinč s Grmojom, dotle Niko Dalić, muž svemoćne bivše potpredsjednice prve Plenkovićeve Vlade i sadašnje šefice Podravke, ležerno umjesto u Sabor pred Antikorupcijsko vijeće, izabrao je zagrebačko jezero Bundek kako bi iskoristio toplo listopadsko sunce i rasteretio se ovozemaljskih briga. Doduše, dva se puta osvrnuo iza sebe dok je šetao vjerojatno kako bi se uvjerio da može bezbrižno, neprepoznat uživati u svojoj anonimnosti i dokolici. U tome bi uspio da nije bilo naše kamere.