Početkom listopada objavljeno je kako je ministar Ivan Malenica dobio treće dijete sa suprugom Tinom, sina Mihaela. Bila je to druga nedavna prinova u hrvatskoj Vladi. Naime, potkraj rujna je i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina također dobio sina. Prethodno je u svom drugom mandatu i premijer Andrej Plenković dobio drugog sina a svoje treće dijete. Sve je to bilo dovoljno da se napiše kako se hrvatskoj vladi događa baby boom. I dok Hrvatska muku muči s natalitetom dobro je znati kako će vrh države popraviti lošu statistiku rođenih i umrlih. Možda je i to dokaz kako je u današnje doba natalitet ponajprije pitanje materijalne sigurnosti. No, nije samo rođenje djeteta izmamilo osmijeh na lice ministra koji ima teški i naporni resor. Svakodnevno potpisuje odluke koje bi već svojim nazivima brojne ljude bacili u depresiju. No, svatko u nečemu može pronaći utjehu. Osmijeh na licu ministra Malenice koji smo snimili ukazuje na to da nitko čak ni iz vrhova vlasti nije imun na priču o dobroj hrani.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Otkad je Sabor izglasao na sjednici 19. srpnja 2019.  povjerenje ministru uprave Ivan Malenica ima odgovornu zadaću odlučivati i potpisivati brojne zamorne akte. Poglavito kada je došlo do spajanja dva ministarstva pa je Malenica postao i ministar pravosuđa. Pogledamo li samo površno što je sve u resoru ministra Malenice i kakve je sve odluke potpisivao dok je bio ministar uprave shvatit ćemo kako je njegov posao sve drugo samo ne inspirativan.

Tako je potpisivao: Plan prijma u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske za 2019. godinu;   Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o koordinaciji aktivnosti unutar okvira za gospodarsko upravljanje Europske unije;   Odluku o izmjenama Odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske;  Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske; Odluku o visini otpremnine za državne službenike i namještenike ureda državne uprave u županijama; Rješenje o imenovanju dijela članova Vijeća za sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru; Pravilnik o sadržaju, načinu vođenja i obrascu evidencije o političkim strankama i nezavisnim vijećnicima zastupljenim u predstavničkim tijelima jedinica samouprave; Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj;  Pravilnik o načinu pripreme i postupku donošenja plana prijma u državnu službu za tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske; Rješenje o imenovanju predstavnika i zamjenika predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalno vijeće......

Dalje nećemo nabrajati. U svakom slučaju mnoge od nas mogla bi zaboljeti glava već pri samom susretu s nazivima odluka koje potpisuje ministar Malenica. K tomu u javnosti se ukazivao svaki put kad se dogodi neka tragedija, kada je posrijedi femicid u obitelji, kada zakaže sustav socijalne skrbi s tragičnim posljedicama... U svakom slučaju neugodna zadaća za jednog mladog 37-godišnjeg Šibenčana. No, svatko ima nešto što ga razveseli i usrećuje. Reklame za Žuju svjedoče kako u glavi svakog prosječnog Hrvata recept za ugodu i zadovoljstvo leži u roštiljanju s prijateljima, dobrom odresku ili ćevapu i pivi koja se dijeli s prijateljima.

Na takve roštiljsko-mesne elemente očito nije imun ni ministar Malenica. Svjedočili smo trenutku kada mu se lice ozarilo i osmijeh zatitrao na usnama dok mu je znanac u središtu Zagreba tumačio kako je sočan ramstek bio. Ministra Malenicu na njegovoj dužnosti, na službenim slikama iz kabineta ili pak na sjednici Vlade nije moguće vidjeti s osmijehom od uha do uha. Zato nismo propustili priliku podijeliti s vama ovaj trenutak ležernosti i sreće, osmijeh koji je priča o dobroj hrani i ramsteku izmamila na lice ministra Malenice dok je stajao toplog listopadskog dana ispred jednog restorana u Gajevoj ulici u središtu Zagreba.