Na Facebooku godinama aktivan profil ima Splićanin koji se godinama skriva od hrvatskog pravosuđa. U pravnom prometu on je Serđo Tošić a na Facebooku Sergio Tosic Gambini. U Splitu je godinama poslovao najprije preko obrta za pravljenje kolača i slastica Denora a potom preko tvrtke Denora za čišćenje i održavanje spomenika kulture. Njegov je rad afirmiran u Slobodnoj Dalmaciji 2004. godine gdje je istaknuto kako je 'glancao Stradun'  te da se njegova tvrtka Denora proslavila čišćenjem Marmontove i Matošićeve. U to vrijeme, prije nego što je dospio u probleme sa zakonom Tošić je kao ekspert dijelio savjete kako bi splitsku Rivu trebalo prati strojno s biološkim deterdžentima koji ne bi oštećivali tehnobeton. 'Ako se čisti agresivnim deterdžentima, postoji mogućnost da kemikalije oštete ploče i prodru u zemlju koja je utabana oko palma...Rivu bi trebalo svaku večer prati šmrkovima, a dva puta mjesečno strojno', s pozicije eksperta istupao je tako Sergio Tošić prije nego što se dao u bijeg iz Splita. Prije nego što će dospjeti na Interpolovu tjeralicu a za njim biti raspisan i europski uhidbeni nalog Tošić je detaljno elaborirao i kako skidati žvake sa splitske Rive: 'Što se tiče žvaka, one će se lakše skidati s tehnobetona nego s kamena. U zemljama EU-a žvake se najčešće skidaju biološkim gelom koji upravo proizvodi jedan od najvećih proizvođača žvaka. Taj gel topi žvaku i ne ostavlja nikakve mrlje. Velik problem bi mogli predstavljati tragovi guma, tako da bi trebalo pripaziti da vozila velike težine zaobilaze Rivu. Držim da na Rivi mora postojati služba za održavanje, samo bi li to bilo financijski isplativo druga je priča' - govorio je tako Tošić prije nego što je utekao u Miami gdje radi za tvrtke poznatih Splićana s adresom u SAD-u. Županijski sud u Splitu netom je donio odluku o njemu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na LinkedIn profilu Serđo Tošić navodi kako radi za Dolce Azul Yachting iz Miamija. Da ne znamo kako se nad njim vodi već godinama sudski postupak te da je službeno za hrvatske vlasti u bijegu i nedostupan, rekli bismo kako fotografija odaje još jednu uspješnu poslovnu priču. Naime, na slici je preplanuli i atletski građen muškarac srednjih godina a uz njegovo ime piše kako je menadžer te floridske nautičke tvrtke. Na Facebooku gdje egzistira pod profilom Sergio Tosic Gambini ima više osobnih slika iz Splita te neke novije objave na kojima su uglavnom panoramske slike iz SAD-a. No, njegovo se ime netom našlo na sudskoj ploči. Naime, na Županijskom sudu u Splitu sudsko vijeće predvođeno predsjednicom Marijom Majić te sucima Nevenu Cambiju i Bruni Kleinu kao članovima, donijelo je 27. listopada ove godine odluku da mu se sudi u odsutnosti. Tošiću i drugooptuženom sudi se zbog kaznenih djela iz članka 246. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. čl. 37.  Kaznenog zakona. Radi se o optužnici za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicu je podiglo Županijsko državno  odvjetništvo u Splitu 29. listopada 2018. godine. Iz obrazloženja je vidljivo kako je na tom sudu u tijeku  kazneni postupak protiv optuženika Serđa Tošića i Branka Tonkovića. Nadalje je vidljivo kako je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu predložio da optužno vijeće donese odluku kojom se određuje suđenje u odsutnosti optuženiku Serđu Tošiću, iz razloga jer je navedeni nedostupan. 'Optužno vijeće istog suda prilikom potvrđivanja optužnice, od 26. rujna 2019., odbilo je prijedlog  za suđenje u odsutnosti optuženika Serđu Tošiću, iz razloga jer iz spisa nije bilo razvidno da li je protiv njega izdan europski uhidbeni nalog, pa su otklonjeni razlozi zbog kojih je prijedlog bio odbijen, odnosno da su sada ispunjeni zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti optuženiku Serđu Tošiću' - piše u sudskom dokumentu. Sudsko vijeće utvrdilo je osnovanost prijedloga za suđenje u odsutnosti.

'Naime, pregledom predmetnog spisa utvrđeno je kako je protiv optuženika Serda Tošića, rješenjem suca istrage ... od 28. rujna 2018., na temelju zakonske osnove iz članka 123. stavka 1, točke 1. ZKP/09 određen istražni zatvor koji mu se ima računati od trenutka uhićenja. Nadalje, protiv optuženika je 12. listopada 2018., raspisana tuzemna tjeralica, odnosno potraga s mjerom "uhiti", na temelju naloga ŽDO Split broj .... od 9. listopada 2018. Ujedno, iz dopisa Službe za međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije MUP-a RH od 3. ožujka 2020., utvrđeno je kako je protiv optuženika raspisana međunarodna potraga u lnterpolovoj bazi podataka. lsto tako, protiv optuženika Serđa Tošića, 16. listopada 2020., raspisan je i Europski uhidbeni nalog broj ... Sukladno tome, dopisom Ravnateljstva policije MUP-a RH od 21. listopada 2020., proizlazi kako je na temelju Europskog uhidbenog naloga nadopunjeno upozorenje u Schengenskom informacijskom sustavu, radi uhićenja osobe u svrhu predaje RH. Naime, pregledom spisa utvrđeno je kako se optuženik Serđo Tošić ne nalazi u Republici Hrvatskoj, veó prebiva u Sjedinjenim Američkim Državama, Gradu Miamiju, na nepoznatoj adresi, a raspisana tuzemna i medunarodna tjeralica protiv optuženika do danas nisu rezultirale uhićenjem, dakle navedeni nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Ujedno, prema podacima iz spisa utvrdeno je kako se optuženik Serdo Tošić nije odazvao pozivima državnog odvjetništva, niti je izvršio promjenu adrese u Republici Hrvatskoj, a poziv za pvo ispitivanje na adresi prebivališta kojom je državno odvjetništvo raspolagalo (Miroslava Krleže ..., Split), su se vratili s naznakom "obaviješten nije predigao pošiljku". Medutim, nije sporno da je optuženik upoznat da je protiv njega u tijeku kazneni postupak, obzirom da je 29. svibnja 2018., izdao i potpisao punomoć izabranom branitelju u ovom postupku, slijedom čega je ostvarena i druga nužna sastavnica za suđenje u odsutnosti. Osim navedenog, za navesti je da se optuženik Serđo Tošić tereti zajedno s optuženikom Brankom Tonkovićem radi dva kvalificirana kaznena djela protiv gospodarstva u kojima je pribavljena višestruko veća imovinska korist od propisane kaznenim djelom, a posebice imajući u vidu interes oštećenika da se kazneni postupak što prije okonča. Ujedno za navesti je kako je protiv optuženika Serđa Tošoća pred Opóinskim sudom u Splitu u tijeku kazneni postupak zbog kaznenog djela iz članka 279. stavak 1. KZ/11, u kojem postupku je rješenjem tog suda broj...od 11. ožujka 2021., odlučeno da óe se optuženiku suditi u odsutnosti' - piše u sudkom dokumentu.

Na tu se odluku bjegunac Tošić može žaliti Visokom kaznenom sudu u Zagrebu putem svog odvjetnika Leopolda Aljinovića iz Splita. Inače, prema LinkedInu Serđo Tošić u Miamiju radi za tvrtku Dolce Azul Yachting koju su osnovali Joško Radnić i Bruno Reljić. Tvrtka je inače likvidirana u rujnu 2019. godine. I dok o bjegunčevim Miami poslodavcu Radniću nema puno podataka na društvenim mrežama dotle je njegov drugi poslodavac, Splićanin s adresom u New Yorku Bruno Reljić, itekako vidljiv na društvenim mrežama. On inače radi kao agent za nekretnine u njujorškoj agenciji Bond i tamo se navodi kako je kao rođen za taj posao. Na društvenim mrežama promovira se i slikama na kojima ističe atletsko preplanulo lice a vidljivo je i kako ima više nego zadovoljan osmijeh. Zapazili smo jednu njegovu objavu gdje je razmjenjivao znakovite poruke s poznatim splitskim bodybuilderom i trenerom fitnesa, ujedno magistrom prava, Ivanom Budimirom Budom. Tako je Budo na jednu Reljićevu fotografiju prije 7 godina napisao: 'A je si smišan,da san gay odma bi tebe zveknia'. Na to mu je Reljić replicirao 'Buda svi znamo da jesi.. Kakav si takav si, nas si.. Samo na tvoju žalost ne igramo za isti team'. Ivan Budimir je Reljiću na to napisao: 'znaš ti dobro kakav san proveli smo burno lito skupa'.

Reljiće je također unatoč životu u SAD-u prisutan i u hrvatskim oglasnicima. Tako je prodavao  luksuzna vilu s bazenom u Kanici, prvi red uz more, po impresivnoj cijeni od 1.800.000 €, odnosno 13.562.100 kn. Istaknuo je kako vila ima 5 soba te površina 300 m2. 'Prekrasna luksuzna vila s bazenom, rijetkost, prvi red uz more (15 metara udaljena od mora), privatna plaža. Villa se nalazi u uvali Kanica (Oštrička Luka), zadnja u uvali na osami, 45 min vožnje od Splita, 25 minuta voznje do Splitskog Aerodroma Resnik...' - pisalo je u Reljićevom oglasu uz koji je navo američki broj telefona. S tim istim brojem telefona, preko Njuškala prodavao je u ožujku ove godine BMW skuter pod šifrom morski_pas23. Inače, Reljićev floridski ortak Joško Radnić koji je zajedno s njim osnovao Dolce Azul Yachting, zapravo već ugašenu tvrtku, u Miamiju je registrio još niz kompanija. Radi se o tvrtkama: Jag Experience, Jagsworld, Radd enterprises te Express group. Što se pak tiče drugooptuženog u predmetu protiv Serđa Tošića - Branka Tonkovića on je bivši član splitskog Poglavarstva koji je bio zadužen za resor komunalnih djelatnosti. O Tonkoviću je Slobodna Dalmacija u srpnju prošle godine objavila članak pod naslovom: 'Pokrenuta istraga protiv Branka Tonkovića i Željka Sikirice zbog zlouporabe položaja, sumnjiče se da su grad Split oštetili za 1,2 milijuna kuna'. No, u ožujku ove godine objavljeno je kako je Rješenjem USKOK-a od 16. veljače 2022. obustavljena istraga protiv Sikirice i Tonkovića.