Zadnjih godina jedna od hrvatskih vrućih tema zacijelo je Brodotrogir. Oko te kompanije u većinskom vlasništvu milijardera iz Zagreba s adresama u Londonu, Malti, Azurnoj obali, francuskim Alpama, Floridi.... Danka Končara lome se koplja. Svako malo isplivaju razne kontroverze u rasponu od informacija kako Končar koristi Brodotrogir kao i druge kompanije koje je preuzeo kako bi isisavao sredstva iz EU, da ne plaća radnike, ne poštiva ugovore i slično, a dobiva državna jamstva za svoje privatne pothvate. Dokumenti iz predstečaja i stečaja te tvrtke otrkivaju porazne financijske prilike Brodotrogira koji samo državnoj banci HBOR duguje više od 41 milijuna USD. Postavlja se pitanje kakav je odnos lokalnih vlasti, odnosno SDP-ovog gradonačelnika Trgorira Ante Bilića prema toj tvrtci. Naše istraživanje otkrilo je kako Bilić, poput drugih, milijunski pogoduje Končaru i to na teret gradske blagajne. Bilo je to samo jedno od pitanja koji smo uputili 42-godišnjem SDP-ovom političaru koji već u drugom mandatu obnaša dužnost gradonačelnika. Iako bi se od političara njegovih godina i javnih istupa dalo zaključiti kako za njega nema zabranjenih pitanja jer za svaku svoju odluku i djelo ima racionalan i prihvatljiv odgovor, ispostavilo se da nije tako. Naime, Bilić, unatoč obećanju, nije odgovorio ni na jedno postavljeno pitanje u rasponu od odnosa s Konačerm, škakljive hipoteke u korist bivše JNA na njegovoj obiteljskoj kući, izostanku obvezne ploče o vrijednoj rimskoj nekropoli koja je iskopana ispod temelja njegovog obiteljskog doma i dvorišta i mnoga druga pitanja. Zato smo odlučili objaviti pitanja kako bi javnost stekla dojam na što to gradonačelnik Bilić nema odgovore. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Diplomirani inženjer građevinarstva Ante Bilić (SDP) gradonačelnik je Trogira u drugom mandatu. Prvi mandat mu je trajao od  9. lipnja 2017. do 20. svibnja 2021. godine. Gradonačelnik je ozbiljno shvatio kako treba raditi na promociju svojih postignuća pa u tom smislu ima izdvojena sredstva iz gradskog proračuna. Također, angažirao je i splitskog odvjetnika Borisa Ivančića, sina Feralovca Viktora Ivančića, za zastupanje Grada Trogira u pravnim poslovima. U prvom gradonačelničkom mandatu samo za pravne usluge i savjete u periodu od siječnja do prosinca 2020. putem javne nabave gradonačelnik je Ivančiću platio 250.000 kn s PDV-om. U posjedu smo tog ugovora koji dokazuje kako gradonačelnik ništa ne prepušta slučaju i da poslove dodjeljuje osobama koje pripadaju istom političkom ili svjetonazorskom krugu. Bilićevi oponenti ističu kako novci koji odlaze iz lokalnog proračuna na piarovske i marketinške usluge podrazumijevaju dogovorena pitanja i odgovore kako bi javnost stekla što pozitivniju sliku o radu 42-godišnjeg gradonačelnika.

Na službenim web stranicama Grada Trogira piše kako je 'Do izbora radio u Agenciji EKO Kaštelanski zaljev kao voditelj projekta proširenja kanalizacijske i vodoopskrbne mreže aglomeracije Kaštela Trogir'. Grad koji vodi Bilić proteklo desetljeće vezuje se uz ime milijardera Danka Končara budući da je taj Zagrepčanin s ruskim vezama i adresama diljem svijeta većinski vlasnik strateške kompanije Brodotrogir ali i Hotela Medena u Segetu Donjem. Gradonačelnik Bilić je u vrijeme dok je radio u Gradu Trogiru, odnosno 2013. bio u NO-u Brodotrogira dok je njegov otac bio u NO-u Končarevog Hotela Medena. Kako je Danko Končar dospio na loš glas u nizu zemalja u kojima je poslovao, odnosno sustigle su ga optužbe za korupciju vezano uz njegove rudnike kroma u Africi te je dospio i pred udar finskog regulatora jer je muljao s dionicama svoje tvrtke Afarak čije je sjedište formalno u toj zemlji, logično je zapitati se je li isti takav dvojbeni model Končar instalirao i u Trogiru te da li u tome ima uporište kod odgovornih. Osim odnosa Končara i gradonačelnika, odnosno činjenice da smo detektirali kako je Grad Trogir u Bilićevom mandatu otpisao skoro 1,5 milijuna kuna Končarevom Brodotrogiru zanimala su nas još neka dvojbena pitanja i situacije.

U NO-ima Končarevih tvrtki je i splitski poduzetnik Klement Bašić koji je građevinski partner u Splitu Ivana Vrdoljaka bivšeg šefa HNS-a i ministra gospodarstva u vrijeme premijera Zorana Milanovića. S tim u sveti poslali smo upit gradonačelniku Trogira Anti Biliću čije je obiteljski nadimak Panto. Bilo bi za očekivati da političar mlađeg kova koji javnosti sugerira otvorenost i komunikativnost bez zadrške odgovori na naš upit. Isti smo mu poslali mailom a ubrzo nakon slanja dobili smo i potvrdu primitka istog. Naime, gradonačelnik nam se obratio s kratkim pitanjem uz koji je priložio sliku. Gradonačelnik je napisao: 'Molim vas zbog što kvalitetnije pripreme odgovora na vaš upit, pojašnjenje da li mislite na gosp. Brkana sa priložene fotografije'. Na upit smo mu odgovorili ali, nažalost, do datog roka nisu stigli gradonačelnikovi odgovori. Procijenili smo kako je u interesu javnosti da sazna na koja pitanja Ante Bilić nije poslao odgovore pa iste u cijelosti objavljujemo:

Poštovani,

Portal Imperijal.net prije objave članka a u interesu objektivnog izvještavanja javnosti želi kod Vas provjeriti sljedeće:

- U posjedu smo informacije kako ste zaprimili odgovor ministra Marina Piletića koji Vas je uputio na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u svezi Vašeg dopisa od 20. rujna kojim ste tražili zamjenu zemljišta, odnosno izvijestili o mogućnosti gradnje nove zgrade Doma za odrasle osobe Trogir. S obzirom da smo o temi Doma već ranije pisali - link 1 i link 2 - zanima nas kako Vi komentirate ambicije građevinskih lobija da profitiraju na atraktivnoj parceli Doma za odrasle osobe Trogir nakon što ista bude premještena prema dogovorenom scenariju?

-  Kako komentirate potencijalne sukobe interesa u kontekstu činjenice da ste kao gradski pročelnik bili u NO-u Brodotrogira koji je u većinskom vlasništvu Danka Končara - link, link 2link 3, da je Vaš otac Ivan Bilić bio u NO-u Končarevog Hotela Medena u Segetu Donjem, da ste organizirali tematsku sjednicu na temu Brodotrogira na kojima ste govorili s pozicija interesa Grada - link ali da ste kao gradonačelnik otpisali Brodotrogiru u predstečaju iznos od 1,39 milijuna kuna? Smatrate li da ste time pogodovali milijarderu Končaru nauštrb Grada Trogira?

- Vaš otac Ivan Bilić bio je u NO-u Trogir Holdinga zajedno s Klementom Bašićem - link 1 i link 2 a koji je i sada u NO-u Brodotrogira i za kojeg kažu da je blizak s Končarem. Imate li Vi neke posebne interesne odnose s Bašićem?

- Vaš sponzor je tvrtka Timont - link - kojoj dodjeljujete poslove kao gradonačelnik - link  1link 2... U kakvim ste odnosima s vlasnikom Timonta Nevenom-Tončijem Medićem?- Mediji su objavili kako Danko Končar skriva u Trogiru megajahtu zbog Putina sankcioniranog ukrajinskog tajkuna - link. Posjeduje li i Vi informacije da je Danko Končar tajni ortak Putinovih oligarha o kojim su pisali i ruski mediji a i portal imperijal.net - link?

- Na obiteljskoj katnici u kojoj živite na adresi Put Dragulina i dalje je vidljiva hipoteka koja je bila upisana u korist Narodne banke Jugoslavije - vojni servis. S obzirom da je ista zbog kredita većeg od pola milijuna kuna s 3. posto kamate upisana 1984. a dužnik je bio Vaš djed Ante, je li taj kredit otplaćen ili je isti propao uslijed raspada Jugoslavije?

- Vaš djed Ante Bilić-Panto bio je major JNA u Virovitici i načelnik općine Trogir u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971-1974. Zbog toga upućeni tvrde kako su takve kredite mogli dobiti samo odabrani. Izvori iz Trogira navode kako je i Vaš otac bio u posebnim odnosima s Ljubišom Bearom. Kako to komentirate?

- Osim 'JNA hipoteke' uz Vašu obiteljsku adresu vezana je i povijesna znamenitost. Vidljivo je to na stranicama Muzeja Grada Trogira na kojem je u siječnju 2017. objavljeno: 'Prije nekoliko mjeseci odjeknula je vijest da je u Trogiru došlo do izuzetno važnog i jedinstvenog otkrića – pronalaska segmenta nekropole iz 1. stoljeća! Za nekoliko dana, točnije, u Noći muzeja 27. siječnja 2017. godine to izuzetno važno i jedinstveno otkriće približit će se posjetiteljima izložbom Lujane Paraman „Nek´ ti je zemlja laka?“ - spasilačko arheološko istraživanje rimskodobne nekropole u ulici Put Dragulina koja će se otvoriti u atriju Muzeja grada Trogira u 20:00 sati. Izložba „Nek' ti je zemlja laka?“ – spasilačko arheološko istraživanje rimskodobne nekropole u ulici Put Dragulina prikaz je tijeka i preliminarnih rezultata arheološkog istraživanja manjeg segmenta oko 2000 godina starog trogirskog gradskog groblja, koje je obavljeno u drugoj polovici svibnja i početkom lipnja 2016. godine u ulici Put Dragulina, na kućnom broju 25 u trogirskom Malom polju, zahvaljujući intervenciji i angažmanu obitelji Bilić (Panto), pojašnjava kustosica Lujana Paraman'. Zašto na Vašoj kući nema nikakve oznake da se radi o važnom arheološkom nalazištu iz rimskog doba?

- Kako komentirate informacije da je bilo i ilegalnih iskapanja u Vašem obiteljskom dvorištu no da su ista obustavljena jer se na Vas u dobi od 15 godina srušio zid no, da ste zahvaljujući Božjem blagoslovu ili pak sreći, prošli bez ozljeda?

- Jesu li točne informacije Vaših oponenata koji Vas optužuju za pokušaj trgovine utjecajem na način da ste davali obećanja članicama Stručnog aktiva Doma za starije osobe Trogir i to u formi stanova i zaposlenja. No, isto je dovedeno pod znak pitanja jer zasad nije uspjela smjena v.d.ravnatelja Doma za odrasle osobe Trogir Nenada Belasa. Tako izvori tvrde kako je:  Marijani Petrović obećan stan, Alemki Tramontani zaposlenje sina, Jelki Kaleboti zaposlenje kćeri u Muzej Grada Trogira, Tatjani Buble zaposlenje sina.... Zanesene takvim velebnim obećanjima projektu su se, prema tvrdnjama izvora, priključile i Borka Domazet te Alenka Madžar. Kako to komentirate?

- Izvori tvrde i kako te radnje dogovarate s aktualnim nositeljem stočarske djelatnosti a bivšim dogradonačelnikom Vinkom Brkanom. Je li se dogodio s Brkanom misteriozni susret prije lokalnih izbora 2017. godine te je li točno da se sada nalazite s njim u kafiću Amigo u mjestu Prgomet kod ulaza na autoput A1?

Na upit nisu stigli obećani odgovori gradonačelnika Ante Bilića. Je li to znak da Ante Bilić pripada onoj skupini političara, gradonačelnika i državnih dužnosnika koji misle kako se komunikacija s javnošću treba odvijati samo preko plaćenih i kontroliranih kanala? Odgovor na to pitanje najbolje zna čovjek kojem su Trogirani povjerili drugi mandat na čelu svog grada.